Home » Recepten » Taart & gebak » Hazelnootschuimtaart

Er was er één jarig, hoera, hoera... en precies op zijn verjaardag zat onze jongste ziek thuis met corona! Dat is dan wel dubbel pech hebben hè. Enige voordeel daarvan was dat we deze hazelnootschuimtaart, waar hij om had gevraagd, niet met visite hoefden te delen. :-) En gelukkig is Hessel intussen weer helemaal beter!

Twee weken later deden we een nieuwe poging om zijn verjaardag te vieren: toen was er hier thuis niemand ziek, maar in de rest van de familie wél! Dus toen hadden we opnieuw heel veel taart om zelf op te eten, dit keer een appelkruimeltaart en een monchoutaart. We hebben voorlopig dus wel even genoeg taart gehad...! 

Ingrediënten voor één taart van 12 stukjes

Voor de schuimlaag:

  • 160 gram hazelnoten
  • 140 gram poedersuiker
  • 1 eetlepel maïzena
  • 200 gram eiwit (6-7 eieren)
  • 150 gram fijne kristalsuiker

Voor de room:

  • 37 gram fijne kristalsuiker
  • 37 gram custardpoeder
  • 75 ml halfvolle melk
  • 300 ml halfvolle melk

Voor de mokkacrème:

  • 75 ml espresso
  • 37 gram fijne kristalsuiker
  • 375 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 90 gram poedersuiker
  • en de room die je hebt gemaakt

Voor het maken van de taart:

  • 75-100 gram nougatine

 

En zo maak je 'm

De schuimlagen

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de hazelnoten op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze 8-10 minuten in de oven. Laat ze daarna 10 minuten afkoelen.
  2. Houd 10-12 hazelnoten apart (om straks de taart mee af te werken). Maal de rest van de hazelnoten fijn in een keukenmachine. Niet te lang malen, want dan krijg je pasta. 
  3. Roer de poedersuiker en de maïzena door de gemalen hazelnoten. 
  4. Verlaag de oventemperatuur naar 125 graden. 
  5. Splits de eieren. Klop het eiwit tot een glanzend, stevig wit schuim. Voeg al kloppend de kristalsuiker toe. 
  6. Spatel het hazelnootmengsel door het opgeklopte eiwit.
  7. Leg bakpapier op een bakplaat. Teken daarop drie cirkels van 20 cm doorsnede. Verdeel het schuim over de drie cirkels. Bak het schuim 2 uur in de oven. 
  8. Zet de oven uit, maar laat de bakplaat met schuim in de oven en de deur van de oven dicht. Laat het schuim in de oven in 45-60 minuten afkoelen. Misschien denk je dat het schuim nog veel te zacht is nu, maar het komt echt helemaal goed als het schuim straks helemaal is afgekoeld! 

De room

  1. Meng 37 gram fijne kristalsuiker met 37 gram custardpoeder en 75 ml melk.
  2. Breng 300 ml halfvolle melk aan de kook. Haal de pan van het vuur. Giet beetje bij beetje en al roerend een beetje hete melk bij het custardmengsel.
  3. Giet het melk-custardmengsel weer in de pan en breng het al roerend aan de kook. Laat het ongeveer 2 minuten zachtjes koken.
  4. Giet de room in een schaal en dek het af met vershoudfolie. Laat de room 30 minuten afkoelen. Houd de room op kamertemperatuur (heel belangrijk, want als je de room koud zet gaat de crème in de stap hierna schiften!).

De mokkacrème

  1. Maak 75 ml espresso. Dit kun je ook met oploskoffie maken.
  2. Roer 37 gram fijne kristalsuiker door de koffie, totdat de suiker is opgelost. Laat het mengsel daarna afkoelen.
  3. Mix 375 gram ongezouten roomboter en 90 gram poedersuiker door elkaar. 
  4. Roer de room die je in de stap hiervoor hebt door het botermengsel.
  5. Mix tot slot de afgekoelde espresso door de crème. 

De taart in elkaar zetten

  1. Leg één schuimlaag op een groot plat bord. smeer de bovenkant van de schuimlaag in met een laagje mokkacrème. 
  2. Leg de volgende schuimlaag er bovenop en smeer ook hierop een laag mokkacrème.
  3. Leg de laatste schuimlaag hier weer bovenop. 
  4. Smeer de zijkanten van de taart dicht met mokkacrème. Doe de mokkacrème die je over hebt in een spuitzak. 
  5. Druk met een lepeltje de nougatine tegen de zijkant van de taart aan. 
  6. Maak met de spuitzak toefjes mokkacrème bovenop de taart. Doe op elk toefje een hazelnoot. Je houdt waarschijnlijk crème over. Maar liever een beetje teveel crème dan dat je er op dit punt achter komt dat je te weinig hebt en dus extra moet maken (dat heb ik al even voor jullie getest, haha!).
  7. Zet de taart in de koelkast om op te stijven.