Brood bakken in de skottelbraai

Dit stond met stip bovenaan mijn to-do-lijst voor op vakantie: brood bakken in de skottelbraai. Met onze nieuwe pizzasteen, de skottelbraai & een Slowaaks pak broodmix ging ik dus aan de slag...

Nou, dat ging niet helemaal volgens planning, haha! Mijn hoofd zat een beetje in de vakantie-modus, want ik lette om te beginnen niet helemaal op bij het kneden van het brooddeeg. Wat kan er nou mis gaan met een kant-en-klaar pak broodmix, zou je denken - zelfs al staat alles er in het Slowaaks op? Ik laat je zien dat dat héél goed kan. Of kan ik deze broodbakblunder maar beter niet vertellen?

Oké, vooruit, komt-ie. Dit was een pakket inclusief gist. Wat ik alleen niet had gezien, was dat de gist apart in een zakje in de doos zat. En ik las er overheen bij de instructies (het zou dus toch wel makkelijk zijn geweest als ik Slowaaks had kunnen lezen!). Dus ik deed het meel in een kom & kneedde het water er door heen. Daarna moest het een uur rijzen, maar... zonder gist gebeurde er natuurlijk helemaal niks. Na een uur kwam ik tot de ontdekking dat er in het doosje nog een zakje gist zat! Oeps :-) Daarna het gist er alsnog doorheen gekneed, maar erg veel effect had het niet. 

Na een uurtje extra rijzen toch maar het deeg in de skottelbraai gelegd. Zonder al te hoge verwachtingen, maar ja, die skottelbraai stond er toch & het baksel weggooien kon natuurlijk altijd nog. Op zich ging dat bakken prima - maar de pizzasteen was zo heet, dat de onderkant van het brood veel te hard ging. Daarom zette ik het brood al snel op een rooster dat ik op de pizzasteen zette, en draaide ik het brood ook nog eens een keertje om. Niet helemaal zoals ik het wilde.

Maar, uiteindelijk werd het brood toch gaar, zonder dat-ie was aangebrand, en ook nog best luchtig. Viel niet tegen, na al dat broddelwerk van mij! :-) Het was qua smaak alleen wel bijzonder brood... er zat namelijk ANIJS doorheen! Haha, dat had ik niet afgelezen aan de verpakking. Ik dacht dat 't een brood met zaden & pitjes was. Maar nee dus, anijs. Niet echt de meest lekkere toevoeging voor een brood, vonden wij. 

Kortom. Was het experiment nou geslaagd, of niet? Deels. Er kwam uiteindelijk een goed brood uit de skottelbraai (ondanks mijn geknoei). Maar de pizzasteen werd veel te heet, zodat het bakken veel te snel ging. Daar moet ik nog wat op bedenken. Project voor de volgende vakantie. 

En wat wél heel goed ging (maar dat wisten we al van vorig jaar): afbakbroodjes in de skottelbraai bakken. Pitabroodjes met kaas er tussen kun je ook prima op deze manier maken. Lekker! Lees hier meer over hoe we vorig jaar brood bakten op de camping.

Ingrediënten

  • 1 pak kant-en-klare broodmix
  • of voorverpakte afbakbroodjes
  • skottelbraai met pizzasteen
  • bakpapier


En zo maak je 't

  1. Maak het deeg zoals aangegeven op de verpakking. Dek het af met plastic en laat een uur rijzen bij 'kamertemperatuur' (= gewoon buiten bij de tent). 
  2. Leg de pizzasteen in de skottelbraai. Houdt de metalen bakplaat apart. Doe de deksel op de skottelbraai, zet 'm aan op de laagste stand en laat de skottelbraai op temperatuur komen, tot het zo'n 200 graden is in de skottelbraai.
  3. Leg een vel bakpapier op de metalen bakplaat. Leg daarop het gerezen deeg. Leg de plaat met het deeg in de skottelbraai, zet de deksel er op en bak het brood in 25-45 minuten gaar. Het brood is klaar als hij hol klinkt als je op de onderkant tikt. Houd het brood tijdens het bakken in de gaten; als het te snel gaat, leg 'm dan op een rooster op de baksteen. 
  4. Liever afbakbroodjes bakken? Kan ook: die bak je in 5-7 minuten gaar in de skottelbraai. Pitabroodjes met een beetje kaas er tussen lukken ook prima! 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Peter
2 jaar geleden

Wat bedoelt u in de werkwijze van de afbakbroodjes met "de metalen bakplaat" ? We hadden het over de Pizzasteen....

Ap oost
2 jaar geleden

Ik heb ook een skottelbraai. Maar welke delen gebruikje nu voor het brood bakken . ik doe de vlamverdeler erin dan een klein rooster en dan de pizza steen. dat werkt min of meer voor afbakbroodjes en ook voor pizza.
TIP: meel kneden doe ik in een plastic zak die kan je na tijd weg doen en geen vuile handen en dus ook geen water nodig in de camper.

Ron
7 jaar geleden

Hallo ik heb even een vraagje.

Ik zie dat u de skottelbraai met pizzasteen gebruikt voor het afbakken van broodjes.

Wij zelf doen nu steeds bloem op de steen en dan de broodjes erop leggen.
Maar zie dat u het net bakpapier doet. Heeft u er dan nog iets tussen liggen of legt u het bakpapier meteen op de steen en daar de broodjes op?