Maïs busbrood

Vinden jullie maïsbrood ook zo lekker? Wij eten het heel graag & dus kopen we wel gauw eens een maïsbrood. Maar zelf bakken is ook niet zo ingewikkeld! Dit maïsbrood stond - inclusief 2 uur rijzen en een half uur bakken - na ongeveer drie uur op tafel.

Maïs bevat geen gluten. Gluten zorgen er voor dat een brood rijst & luchtig wordt. Het is dus best lastig om een luchtig brood met alléén maïs-meel te maken. In het meel voor maïsbrood dat ik bij de molen kocht zit ook deels bloem. En dus rijst het brood prima, al wordt hij wel wat minder hoog dan een busbrood van tarwebloem.

 

Maar dat maakt niet uit: het resultaat is prima, want het brood smaakt heerlijk! Inmiddels heb ik dit brood al heel wat keren gebakken. Elke keer weer komt 'ie prachtig uit de oven. En steeds weer is 'ie zo lekker! :-)

Ingrediënten voor 1 klein brood

 • 500 gram meel voor maïsbrood
 • 9 gram zout (check wel eerst even of er niet al zout door het meel zit!) 
 • 7 gram droge gist
 • 250 ml handwarm water


En zo maak je het

 1. Doe het meel en zout in een kom. Roer met een garde door elkaar. Voeg daarna de gist toe en roer nogmaals door elkaar met de garde.
 2. Voeg het water toe en kneed met de hand ongeveer 15-20 minuten, tot je een soepel deeg hebt waar je een vliesje van kunt trekken (het scheurt dan dus niet meer). Je kunt het deeg ook in 10-15 minuten kneden in je standmixer met deeghaken. 
 3. Vet een kom licht in met zonnebloemolie en leg de deegbal er in. Dek af met plastic en laat bij kamertemperatuur ongeveer 1 uur rijzen, tot het twee keer zo groot is.
 4. Vet een klein cake- of broodblik van 26 x 11 cm in met wat zonnebloemolie.
 5. Leg het gerezen deeg op je werkblad en druk de lucht er uit. Druk het deeg met je platte hand uit tot een rechthoekige lap. Niet scheuren of trekken, echt zachtjes drukken. Vouw de linkerflap van het deeg iets over het midden. Vouw daarna de rechterflap van het deeg een klein stukje over de linkerflap. Hier vind je stap voor stap foto's!
 6. Druk nogmaals van onder naar boven met je platte hand de lucht uit het deeg, en rol daarna het deeg op van onder naar boven. Leg het deeg met de naad naar beneden in het bakblik. Dek af met plastic. Laat het deeg op een warme plek nogmaals een uur rijzen. 
 7. Verwarm de oven intussen voor op 220 graden. Laat een plat metalen bakblik onderin de oven mee voorverwarmen. Ik gebruik daarvoor een brownievorm.  
 8. Zet het brood als het goed is gerezen (het deeg veert dan langzaam terug als je het met je vinger indrukt) in de oven. Giet een kopje water in het bakblik onderin de oven. Dat zorgt voor stoom, waardoor het brood nog beter rijst. 
 9. Bak het brood in 25-30 minuten goudbruin. Controleer wel even tussentijds; misschien duurt het in jouw oven minder lang voor het brood gaar is. Check ook regelmatig of de bovenkant van het brood niet te donker kleurt; leg er desnoods aluminiumfolie over heen. 
 10. Het brood is klaar als 't hol klinkt als je op de onderkant klopt of als de kerntempe-ratuur 95 graden is. Haal het brood uit het bakblik en laat afkoelen op een rooster. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.