Suikervrije cake

Een cake zonder suiker - en als 't even kan ook met minder vet. Dat moet kunnen, toch? Ik ging aan 't experimenteren in de keuken en deze suikervrije cake was het resultaat daarvan!

Ik wist al dat je boter in een cake heel goed kunt vervangen door appelmoes. Eerder bakte ik bijvoorbeeld deze appelmoes cakejes. Helemaal zonder boter kan trouwens ook: bijvoorbeeld in deze vetvrije appelcake. Die is wel wat compacter van structuur.

Maar in al die cakes zat wel suiker. Kan dat ook zonder? Ik besloot suikervrije appelmoes als zoetstof te gebruiken, en voegde een klein beetje gesmolten kokosolie toe. Kokosolie schijnt weer gezonder te zijn als roomboter. Ik weet overigens niet precies hoe dat zit, ik zal me er eens in verdiepen. 

Verder hield ik gewoon de verhoudingen aan die ik ook bij een normale vanillecake gebruik. En dat ging goed: want er rolde een prachtige, suikervrije cake uit de oven! Doordat de suiker ontbreekt wordt de cake wel een stuk steviger qua structuur.

De cake is ook wat minder zoet dan een gewone cake (dûh! logisch!), maar nog steeds erg lekker. Als je 'm wat zoeter wilt, zou je eens kunnen proberen om wat meer appelmoes te gebruiken. Ik smeerde er een laagje suikervrije jam op, ook lekker. Ik denk trouwens dat ik deze cake nog een keer ga bakken, en dat ik dan wat vruchten toevoeg: appel, rozijnen, perzik... dat geeft er nog meer smaak aan, denk ik. 

Weet je wat ik trouwens nog het leukste vindt aan deze cake? Dat 'ie tijdens het bakken roze is geworden! Dat ligt niet aan de belichting, mocht je dat denken: hij is echt wat roze gekleurd. :-) 

Ingrediënten voor 1 kleine cake

 • 100 gram bloem
 • 1/2 theelepel zout
 • 1/2 theelepel baking soda
 • 200 gram suikervrije appelmoes
 • 2 medium eieren
 • 50 gram kokosolie, gesmolten
 • 1/2 theelepel vanille-extract

 

En zo maak je het

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Bekleed een klein cakeblik van 11 x 26 cm met bakpapier.
 3. Meng de bloem, zout en baking soda met een garde door elkaar.
 4. Voeg de gesmolten kokosolie, eieren, appelmoes en vanille-extract toe en mix tot je een soepel beslag hebt. 
 5. Giet het beslag in het cakeblik en zet dat in de oven. Bak de cake in 30-35 minuten gaar. De cake is klaar als een tandenstoker er schoon uit komt. 

Reactie plaatsen

Reacties

Annemarie
8 jaar geleden

Appelmoes vervangen door gepureerde banaan. Banaan ie zoet. Misschien een idee. WN dan met allerlei noten?

Of
Misschien andere fruitsoorten? Pruimenmoes? Ook nog goed voor de stoelgang.

Leuke recepten Sytske!

Thanx