Home » Recepten » Brood, ontbijt & lunch » Brood » Havermoutbrood

Havermoutbrood

Havermoutbrood28.jpg

Weet je wat zo fijn is aan dit havermout brood? Je kunt 'm gewoon 's nachts in de koelkast laten rijzen en de volgende dag zo in de oven schuiven. Handig als je visite krijgt: die schotel je zonder veel werk een vers brood voor. 

Een paar weken geleden zouden we op een zondagmiddag gasten bij de lunch krijgen. Ik wilde daar graag een vers brood voor bakken, maar kon dat zondagochtend niet voorbereiden omdat we dan in de kerk zitten. Dus ik ging op de avond er voor al aan de slag. Dat was niet veel werk trouwens: paar minuten kneden met de mixer, uurtje laten rijzen, in een mooie rol kneden & daarna de koelkast in. 

Naar die laatste stap was ik erg benieuwd: zou het deeg in de koelkast ook goed rijzen? Of zou het de volgende ochtend een droge kleine deeghomp blijken te zijn? Vol verwachting trok ik 's ochtends vroeg de koelkast open... en daar lag een prachtig gerezen brood! Dat vind ik dus leuk :-) Ik schoof het brood weer terug in de koelkast, en toen we tussen de middag weer thuis waren zette ik 'm zo de oven in. Geen werk meer dus en wij hadden een heerlijk warm brood bij de lunch!

Ingrediënten voor 1 brood

 • 300 gram 9-granen broodmeel
 • 100 gram tarwezemelen
 • 100 gram havermout
 • 700 gram bloem
 • 2 theelepels zout
 • 1 zakje droge gist (7 gram)
 • 2 eetlepels suiker
 • 2 eetlepels koolzaadolie
 • 200 ml melk
 • 200 ml warm water


En zo maak je het

 1. Meng het broodmeel, de tarwezemelen, havermout, bloem, zout, suiker en droge gist door elkaar.
 2. Roer de koolzaadolie, melk en water door elkaar.
 3. Doe de droge en natte mengsels bij elkaar en kneed het met een mixer met deeghaken tot een mooi egaal deeg. Doe een theedoek over het deeg en laat het bij kamertemperatuur een uur rijzen. Je hoeft niet eerst een mooie vorm van het deeg te kneden; gewoon de deeghaken er uit halen, theedoek er overheen en laten staan.
 4. Kneed het gerezen deeg nog even door elkaar en maak er een mooie rol van. Leg die in een met wat olijfolie ingevet broodblik. Een grote cakevorm kan natuurlijk ook! 
 5. Leg een theedoek over het blik en laat het nogmaals 30-40 minuten bij kamertemperatuur rusten. Of, als je het brood niet meteen wilt bakken, maar bijvoorbeeld pas de volgende ochtend: doe dan een plastic zak om het blik en schuif hem meteen in de koelkast. In de koelkast rijst het deeg ook, maar veel langzamer. Als je het deeg de volgende ochtend uit de koelkast haalt, laat het dan nog even 30 minuten bij kamertemperatuur rijzen.
 6. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 7. Maak de bovenkant van het deeg nat met wat water en strooi er wat havermout boven op.
 8. Zet het brood in de voorverwarmde oven en bak het in ongeveer 40 minuten gaar. Het brood is goed als het hol klinkt wanneer je op de onderkant tikt.
 9. Laat het brood afkoelen op een rooster.

 

Havermoutbrood33_vk.jpg
Havermoutbrood28_vk.jpg
Havermoutbrood45.jpg
Havermoutbrood17.jpg
Havermoutbrood22_vk.jpg
Havermoutbrood30_vk.jpg
Havermoutbrood43.jpg
Havermoutbrood32.jpg

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.