Havermoutbrood

Havermoutbrood! Er zit niet alleen havermout aan de buitenkant van dit brood, maar ook er door heen. Lekker! En weet je wat ook fijn is aan dit brood? Je kunt 'm meteen afbakken, maar ook een nachtje in de koelkast zetten en de volgende dag pas bakken. Handig als je gasten voor de lunch krijgt! 

Ik testte dat vorig jaar 'op de gok', toen we op een zondagmiddag gasten bij de lunch zouden krijgen. Ik wilde daar graag een vers brood voor bakken, maar kon dat niet op de zondag zelf doen omdat we 's ochtends naar de kerk zouden gaan. Dus ik ging op de avond er voor al aan de slag & zette het deeg in de koelkast. 

De volgende ochtend lag een prachtig gerezen brood in de koelkast. Dat vind ik dus leuk :-) Ik heb 't nog even bij kamertemperatuur laten rijzen, en daarna kon ik 'm zo de oven in schuiven. Geen werk meer dus en wij hadden een heerlijk warm en vers brood bij de lunch!

Ingrediënten voor 1 groot busbrood

 • 750 gram bloem
 • 75 gram tarwezemelen
 • 75 gram havermout
 • 15 gram zout
 • 11 gram droge gist
 • 485 ml (= 485 gram) lauwwarm water
 • extra havermout voor de buitenkant van het brood

En zo maak je 'm

 1. Meng de bloem, tarwezemelen, havermout, en zout door elkaar. Voeg daarna de gist toe en roer nogmaals goed door elkaar. 
 2. Doe het water er bij. Kneed het deeg met de hand in 10-15 minuten tot een soepel deeg waar je een vliesje van kunt trekken. Kneden met de standmixer kan natuurlijk ook. 
 3. Doe het deeg in een licht ingevette kom, dek die af en laat het bij kamertemperatuur 1 uur rijzen. 
 4. Vet een broodbakvorm van 30 x 11 cm in.
 5. Leg het gerezen deeg op je werkblad en druk de lucht er uit. Druk het deeg met je platte hand uit tot een rechthoekige lap. Niet scheuren of trekken, echt zachtjes drukken. Vouw de linkerflap van het deeg iets over het midden. Vouw daarna de rechterflap van het deeg een klein stukje over de linkerflap. 
 6. Druk nogmaals van onder naar boven met je platte hand de lucht uit het deeg, en rol daarna het deeg op van onder naar boven.
 7. Strooi een flinke hoeveelheid havermout op je werkblad. Maak de deegrol met je hand nat met een beetje water, en rol het deeg daarna door de havermout, zodat het aan alle kanten goed is bedekt. 
 8. Leg het deeg met de naad naar beneden in het bakblik. 
 9. Laat het bij kamertemperatuur nogmaals 30-40 minuten rijzen.  
 10. Verwarm intussen de oven voor op 200 graden. 
 11. Bak het brood in 40 minuten gaar in de oven. Het brood is klaar als het hol klinkt als je op de onderkant klopt. Haal het brood uit het bakblik en laat afkoelen op een rooster. 

 

Wil je het deeg pas de volgende dag afbakken? Zet het deeg dan na stap 8 afgedekt in de koelkast. Ga de volgende dag verder bij stap 9. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Joke
4 jaar geleden

Goedemiddag. Kan ik i.p.v. bloem volkoren speltmeel gebruiken? Vr.gr. Joke

Win Hes
5 jaar geleden

Kan ik het recept halveren voor een kleiner brood? Wat voor vorm gebruik ik dan? En wat wordt dan de baktijd? En moet je echt zoveel zout toevoegen? Ik schrok van het aantal grammen ... Dank!

Sytske Balt
7 jaar geleden

Hallo Charlotte, Ik gebruik een broodbakblik van 30x11 cm. Dit was één van mijn oudere broodrecepten… dus ik ben er na jouw reactie maar weer eens opnieuw mee aan de slag gegaan. Dat kon vast wel wat simpeler, dat was ik wel met je eens. Ik heb ‘m opnieuw gebakken en het recept bijgewerkt! Groetjes, Sytske

Charlotte Tielrooij
7 jaar geleden

Lijkt me heerlijk, maar wel veel ingrediënten. Welke maat bakblik gebruik je?