panettone

Panettone ~ hoera, ze zijn gelukt! :-) Ik word altijd zo blij als een bakproject na een paar pogingen goed lukt. En een panettone - een Italiaanse kerstbrood - is nogal een project. De eerste bakpoging was niet zoals ik wilde. Maar met deze 2 broden ben ik héél tevreden! 

Een panettone is een luchtig brood gevuld met suiker, fruit, rozijnen of chocolade. Je bakt 'm in een ronde hoge vorm, meestal in een papieren panettonevorm. En ook bijzonder: het brood moet meteen na het bakken een paar uur op de kop afkoelen, om te voorkomen dat 'ie inzakt (het is namelijk nogal een zwaar deeg). 

Vroeger werd een panettone vaak vlak voor kerst door Italiaanse fabriekseigenaren aan hun werknemers gegeven. Nu geven veel Italianen het brood aan elkaar als kerstcadeau: mooi verpakt in een speciale kartonnen doos met een grote strik er omheen. En daar betaal je veel geld voor: in Italië kost een panettone al gauw een paar tientjes. 

Eerder deze week deed ik ook al een poging om een panettone te maken, pistachenoten & chocolade. En die werd dus niet luchtig & hoog, ook al was bijvoorbeeld de verhouding meel-vocht wel goed. Maar het klopte ergens toch niet, blijkbaar. Dus daarna ben ik aan het sleutelen gegaan met het recept, bestelde ik papieren panettone vormen (dat is toch een beetje makkelijker dan zelf met bakpapier een vorm knutselen) en deed ik een tweede poging.

En deze twee panettones zijn zo mooi gelukt! Ze zijn prachtig hoog gerezen (paddestoelen, volgens de mannen hier thuis) en van binnen super zacht en luchtig. Met de papieren vormen (die veel steviger zijn dan gewoon bakpapier) ging het op de kop hangen veel gemakkelijker. Ik stak al voordat het deeg in de vormen ging een paar satéprikkers door de vormen, dan hoeft dat niet meer zodra je het warme en zachte brood uit de oven haalt. Veel handiger!  

Ingrediënten voor 2 broden

Voor het voordeeg:

 • 25 gram instantgist
 • 150 ml lauwwarme halfvolle melk
 • 100 gram tarwebloem

Voor het deeg:

 • het voordeeg
 • 100 ml lauwwarme melk
 • 5 eidooiers (eigeel)
 • 550 gram tarwebloem
 • 100 gram fijne kristalsuiker
 • 1 theelepel zout
 • 1 eetlepel sinaasappelrasp
 • 200 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur

Vulling:

 • 125 ml zoete witte wijn
 • 150 gram rozijnen
 • 65 gram gemengde noten, in stukjes
 • 100 gram geconfijte cederappel of geconfijte citroenschil, in stukjes

En verder:

 • 1 ei, geklutst
 • 40 gram greinsuiker

En dit heb je ook nodig:

 • 2 papieren panettone vormen van 13,4 cm doorsnede en 9,5 cm hoog
 • 4 satéprikkers 

 

En zo maak je ze

 1. Roer de gist door de 150 ml lauwwarme melk. Laat zo 5-10 minuten staan. Roer het gistmengsel daarna door 100 gram bloem. Doe dit mengsel in een afgedekte kom & laat dit bij kamertemperatuur 1 uur rijzen.
 2. Roer het voordeeg, de 100 ml lauwwarme melk en de 5 eidooiers door elkaar.
 3. Meng de 550 gram bloem met 100 gram suiker, de theelepel zout en de sinaasappelrasp. 
 4. Voeg daarna het bloemmengsel toe aan het natte mengsel en mix dit in de standmixer in 8-10 minuten tot een soepel deeg. Voeg tijdens het kneden eetlepel voor eetlepel de zachte boter toe, tot dit goed is opgenomen.
 5. Doe het deeg in een met wat olie ingevette kom, dek deze af en laat het deeg bij kamertemperatuur 1 uur rijzen.
 6. Meng ondertussen de rozijnen met de zoete wijn. Laat dit 45-60 minuten wellen. Giet de rozijnen daarna af & dep ze goed droog. 
 7. Steek over de bodem van beide papieren panettone vormen twee satéprikkers (zie de foto rechts onderaan). Daarmee kun je de broden straks, na het bakken, op de kop hangen. Zet alvast twee grote bakken of kratten klaar waar je de broden straks tussen kunt hangen. 
 8. Stort het gerezen deeg op je werkblad. Druk met je platte handen de lucht er uit.
 9. Verdeel de rozijnen, noten en cederappel (of citroenschil) over het deeg en kneed dit er goed door heen. 
 10. Verdeel het deeg in twee even grote stukken. Bol beide stukken deeg op tot een bal, en leg die met de naad naar beneden in een papieren panettone vorm. 
 11. Dek beide panettone vormen af (door er bijvoorbeeld een plastic pedaalemmerzak over heen te doen), en laat het deeg bij kamertemperatuur 1 uur rijzen.
 12. Verwarm de oven voor op 180 graden.  
 13. Bestrijk de bovenkant van beide broden met het ei. Strooi daarna de greinsuiker er over. 
 14. Schuif beide broden in de oven & bak het brood in 50 minuten gaar in de oven. Ik testte met een satéprikker of het brood van binnen ook helemaal gaar was (een schone prikker betekent dat 'ie klaar is). 
 15. Haal beide broden voorzichtig uit de oven en hang ze meteen op de kop tussen twee bakken of dozen (zie de foto rechtsonder). Laat ze zo 3-4 uur hangen, totdat ze helemaal zijn afgekoeld. Door ze op de kop te hangen voorkom je dat het (zware) brood na het bakken inzakt.  

Satéprikkers door de panettonevorm...

... en zo hang je met die satéprikkers de panettones na het bakken op de kop! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.