Waldkorn vloerbrood

Het meel moest op! Dus ik ben maar aan het bakken geslagen & maakte o.a. deze twee waldkorn vloerbroden. Lekker, wij zijn gek op korn brood! En al helemaal als het vers uit de oven komt. Dat ruikt ook zo lekker in huis! :-)

We kregen niet allebeide broden tegelijk op, trouwens. Dus ik sneed de broden in plakken en die heb ik met beleg & al ingevroren. Kaas en vleeswaren kun je namelijk ook prima invriezen! En dan hoeven we door de week alleen maar een pakketje brood uit de vriezer te halen; dat scheelt een heleboel smeerwerk. Nou ja, je staat natuurlijk in één keer een heleboel te smeren, maar dat kan dan lekker op een rustig moment. 

Ik bak ook regelmatig een zuurdesembrood met waldkorn meel: bijvoorbeeld dit waldkorn desembrood of dit korn desembrood.

Ingrediënten voor 1 brood

 • 500 gram waldkorn meel
 • 8 gram zout (controleer wel eerst even op de verpakking van het waldkorn meel of er niet al zout door het meel zit!)
 • 7 gram instant gist
 • 320 ml  handwarm water
 • een beetje roggemeel om te bestuiven

 

En zo maak je 'm

 1. Doe het meel en zout in een kom. Roer met een garde door elkaar en voeg dan de gist toe. Mix alles de garde door elkaar.
 2. Doe het water in de kom van je standmixer en doe daarna het meel er bij. Kneed het deeg in 10-15 minuten op de middelste stand tot een soepel deeg waar je een vliesje van kunt trekken. Met de hand kneden kan natuurlijk ook! 
 3. Maak een bal van het deeg, leg dit in een met wat zonnebloemolie ingevette kom en laat het deeg bij kamertemperatuur ca. 1 uur rijzen, tot het 2x zo groot is.
 4. Vet je werkblad in en leg het deeg daarop. Druk de lucht uit het deeg en bol het daarna op tot een ronde bal.
 5. Bestuif een deegrijsmandje met wat rijstemeel. Leg de deegbal in het mandje en laat het bij kamertemperatuur 60 minuten rijzen, tot het bijna twee keer zo groot is. 
 6. Verwarm de oven voor op 220 graden. Verwarm een lege (metalen) braadslede mee onderin de oven.
 7. Draai het rijsmandje voorzichtig om boven een met bakpapier beklede bakplaat. Kerf het deeg in met een scherp mes of bread lame. 
 8. Schuif de bakplaat in de oven en giet een kopje koud water in de braadslede die al onderin de oven stond. Bak het brood in 25-30 minuten gaar in de oven. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.