Kano's

Voor mijn verjaardag in september had ik een set ovale bakringen gekregen. En sindsdien had ik steeds maar geen tijd om ze te gebruiken! Dit weekend lukte dat eindelijk en bakte ik er kano's mee. Tip: vet de bakvormen goed in van tevoren, dat was ik vergeten...

… en daardoor kwamen er een paar kano's half uit de vormen. Had ik natuurlijk wel kunnen weten, maar na een hele tijd zonder bakken was ik zo blij dat ik weer in de keuken aan de slag was, dat ik de meest voor de hand liggende dingen vergat! Oeps, haha. Over de uitvoering was ik dus niet he-le-maal tevreden. Voor de smaak maakte het niet uit gelukkig.

Het recept voor kano's is precies hetzelfde als dat voor pencees of rondo's, alleen de vorm is anders. Met onderstaand recept maak je 6 grote kano's. Ik sneed ze daarna maar door de helft, dat was een beter formaat koek :-)

Ingrediënten voor 6 grote kano's

 • 200 gram bloem
 • 5 gram bakpoeder, gezeefd
 • snuf zout
 • 150 gram koude ongezouten roomboter, in kleine blokjes
 • 100 gram witte basterdsuiker
 • 200 gram amandelspijs
 • 0,5 middelgroot ei, geklutst (bewaar het overblijvende halve ei voor het bestrijken)
 • 6 halve amandelen

En verder heb je nodig:

 • 6 ovale bakringen van 11 x 4,5 cm (de ringen hebben geen bodem)

 

En zo maak je ze

 1. Roer de bloem, bakpoeder en zout door elkaar. Doe de boter er bij en maak er met je handen kruimels van. Doe daarna de suiker er bij en kneed het kort tot een deeg. 
 2. Verdeel het deeg in twee delen. Druk beide delen tussen twee vellen bakpapier tot platte schijven. Leg ze 1 uur in de koelkast. 
 3. Kneed de spijs en 0,5 ei door elkaar. 
 4. Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Zet de ovale bakringen op de bakplaat.
 5. Steek met een ovale bakring uit elke deeglap 6 ovale stukken deeg, zodat je in totaal 12 ovale stukken deeg hebt.
 6. Vet de 6 bakvormen in. Leg 6 stukjes deeg op de bakplaat en zet de bakvormen er om heen.
 7. Maak met de restjes overgebleven deeg 6 lange reepjes, die je daarna in de bakringen tegen de wand aan legt, zodat je een klein opstaand deegrandje krijgt. Druk voorzichtig aan. 
 8. Vul elke koek met de amandelspijs, tot aan de bovenkant van de opstaande deegrand. Je hebt misschien niet alle spijs nodig. 
 9. Doe de resterende 6 stukjes deeg in de bakringen, bovenop de spijs. Druk voorzichtig aan.
 10. Druk in elke koek een halve amandel. 
 11. Bestrijk elke koek 1 keer met het overgebleven halve geklutste ei. Bestrijk elke koek daarna nóg een keer met ei. Door dat twee keer te doen krijg je straks koeken met een mooie glimmende bovenkant. 
 12. Schuif de bakplaat in de oven & bak de koeken in 25-28 minuten goudbruin. Haal de bakplaat uit de oven en haal meteen de bakringen om de kano's weg. Laat de koeken daarna helemaal afkoelen. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.