Home » Recepten » Brood, ontbijt & lunch » Brood » Fries roggebrood (brea)

Fries roggebrood (brea)

Een echt Frysk recept: stevig & donker roggebrood! Of 'brea', zoals we dat hier zeggen. Lekker met kaas of spek en onmisbaar bij een bord stevige snert!

Roggebrood wordt eigenlijk niet gebakken, het wordt eerder 'gegaard'. Meestal wordt het bij een veel lagere oventemperatuur dan tarwebrood gebakken, en het bakken duurt ook veel langer. Sommige broden zitten wel 24 uur in de oven! 

Er zijn heel veel verschillende soorten roggebrood. Ik bakte de Friese variant: die maak je met geweekte rogge, die lang in de oven moet. En er zit geen gist of desem in.

Ik heb eens even wat geschiedenis van het roggebrood opgezocht: vroeger was het voor veel Nederlanders en Belgen één van de belangrijkste voedingsmiddelen, naast aardappelen. Later kwam tarwebrood veel meer in trek. 

In roggebrood zit trouwens heel veel ijzer en voedingsvezels: met één plakje roggebrood krijg je al 15% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen! Dat merk je trouwens ook meteen: roggebrood is geen door-eet-brood; het is een zwaar en stevig brood. 

Ingrediënten voor 1 roggebrood

 • 500 gram roggevlokken
 • 65 gram tarwezemelen
 • 465 gram kokend water
 • 1 1/3 eetlepel keukenstroop
 • 7 gram zout

 

En zo maak je 'm

 1. Roer de roggevlokken en tarwezemelen door elkaar.
 2. Los de stroop en het zout op in het kokende water.
 3. Giet het water bij de rogge en zemelen, en roer alles met een lepel goed door elkaar.
 4. Dek af en laat het mengsel bij kamertemperatuur 8-10 uur weken.
 5. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 6. Vet een kleine cakevorm (die van mij is 11,5 x 21 cm) in en doe het roggemengsel er in. Druk alles goed aan.
 7. Wikkel de cakevorm in twee lagen aluminiumfolie. 
 8. Bak het roggebrood 2 uur op 180 graden in de oven. Doe daarna de oven uit, maar laat het roggebrood ingepakt nog 5-6 uur nagaren in de oven. 
 9. Haal het roggebrood uit de cakevorm en snijd 'm met een scherp mes in plakken. Lekker met een laagje boter en kaas, spek of stroop er op!


 

Reactie plaatsen

Reacties

Anna
5 dagen geleden

Ik woon in Amerika, als Friezin en kan echt geen recept vinden dat in de buurt komt van het roggebrood dat je bij de bakker in Friesland koopt. Ook dit recept niet, het ziet er prima uit, maar de smaak is niet hetzelfde.

Bernie Adelaars
9 maanden geleden

Goedemiddag, Bedankt voor je recept. Ik heb het inmiddels 2x gemaakt en het is erg lekker. Het enige probleem dat ik ervaar is dat het uit elkaar valt bij het snijden. Ik heb een vriendin die uit friesland komt en zij vertelde dat ik er misschien meer water bij moest doen. Dat heb ik toen ook gedaan. Doe jij er misschien een bindmiddel bij. O)f wat doe ik fout? Graag je antwoord.

Hanne
9 maanden geleden

Heb gister restjes verwerkt voor Fries roggebrood.
400 gr. roggemeel - 100 gr. speltmeel ipv 500 gr. roggevlokken. Resultaat: een glad brea dat niet uit elkaar valt en heerlijk smaakt! Niet echt Fries, dus noem het maar Hearenfeanster brea !

Herman
9 maanden geleden

Hoi,
ik dacht, dat is het. Dus nu geprobeert. Helaas is het niks geworden. Zoals ik het "mengsel" in de vorm gedaan heb, zo is het er ook uitgekomen. Allemaal losse vlokken. De smaak is goed, maar alles gewoon lose vlokken. Wat heb ik verkeerd gedaan?

Lies
9 maanden geleden

Omdat ik zelf van oorsprong uit Friesland kom weet ik hoe het echte Fryske brea hoort te zijn en te smaken. Ik heb na veel proberen zelf mijn eigen recept samengesteld met als basis het recept van Sytske..

Het Friese roggebrood is donker, niet droog en ook zeker geen vast brood.
Het hoort een beetje zoet en smeuïg te zijn.

Benodigdheden:

Bakvorm van ongeveer 24x11 cm
750 ml water
250 gr roggekorrels
125 gr roggevlokken
125 gr havervlokken
80-100 gr tarwe zemelen
7 gr zout
1 el bruine suiker
2-3 el stroop

Bereiding:

Doe 750 ml water, 250 gr roggekorrels en het zout in een pan en breng het aan de kook. Zet daarna de temperatuur op de allerlaagste stand en doe de deksel op de pan. Laat net zo lang staan dat de vliesjes van de korrels loslaten. (ongeveer 2-4 uur)

Doe ondertussen de rogge- en havervlokken, suiker en stroop in een grote kom en voeg hier de warme korrels en water toe.
Goed door elkaar mengen en afdekken met plastic folie.
Laat dit tenminste 8 uur weken.

Voeg tot slot de tarwezemelen toe aan het geweekte mengsel.
(dus de zemelen niet mee laten weken)

Leg bakpapier in de bakvorm en doe het mengsel in de vorm en druk het goed stevig aan.
Doe daarna 2 lagen aluminiumfolie om de bakvorm.

Bak het brood 2 uur en 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.
Laat na de baktijd het brood nog minimaal 8 uur nagaren in de oven.

Daarna brood uit de vorm halen en op een rooster goed laten afkoelen en drogen.

Wanneer het roggebrood afgekoeld en droog is, bewaren in een plastic zak waardoor de buitenkant wat zachter wordt en je het roggebrood beter kunt snijden.
Snijd het brood met een dun kartelmesje.

Marika
5 jaar geleden

Hoi Sytske, graag stel ik je nog een vraagje...... Heb een poging gedaan volgens jouw recept. Maar bij mij vielen de plakken een beetje uit elkaar toen ik ging snijden. Het leek wat te droog. Had jij dat ook? Ben benieuwd en heb je tips voor verbetering? Werken met desem is geloof ik meer mijn ding ?. Groet en alvast dank. Marika

Marika
5 jaar geleden

Thanks ?.

Laat ik die maat ook in mijn kast hebben staan ?

Sytske
5 jaar geleden

Hoi Marika, mijn cakeblikje is 21 x 11,5 cm. Ik heb het er in het recept ook meteen bij gezet! Groetjes, Syts

Marika
5 jaar geleden

Hoi Sytske,
Ziet er goed uit! Er zijn zoveel roggebrood recepten, maar dit is in mijn ogen hoe echt Fries roggebrood eruit hoort te zien. Kun je aangeven welke afmetingen jouw "kleine" cakevorm heeft? Wil 'm zeker een keer gaan maken. Hartelijke groet,
Marika