Fries roggebrood (brea)

Een echt Frysk recept: stevig & donker roggebrood! Of 'brea', zoals we dat hier zeggen. Lekker met kaas of spek en onmisbaar bij een bord stevige snert!
Roggebrood wordt eigenlijk niet gebakken, het wordt eerder 'gegaard'. Meestal wordt het bij een veel lagere oventemperatuur dan tarwebrood gebakken, en het bakken duurt ook veel langer. Sommige broden zitten wel 24 uur in de oven!
Er zijn heel veel verschillende soorten roggebrood. Ik bakte de Friese variant: die maak je met geweekte rogge, die lang in de oven moet. En er zit geen gist of desem in.
Ik heb eens even wat geschiedenis van het roggebrood opgezocht: vroeger was het voor veel Nederlanders en Belgen één van de belangrijkste voedingsmiddelen, naast aardappelen. Later kwam tarwebrood veel meer in trek.
In roggebrood zit trouwens heel veel ijzer en voedingsvezels: met één plakje roggebrood krijg je al 15% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen! Dat merk je trouwens ook meteen: roggebrood is geen door-eet-brood; het is een zwaar en stevig brood.
Ingrediënten voor 1 roggebrood
- 500 gram roggevlokken
- 65 gram tarwezemelen
- 465 gram kokend water
- 1 1/3 eetlepel keukenstroop
- 7 gram zout
En zo maak je 'm
- Roer de roggevlokken en tarwezemelen door elkaar.
- Los de stroop en het zout op in het kokende water.
- Giet het water bij de rogge en zemelen, en roer alles met een lepel goed door elkaar.
- Dek af en laat het mengsel bij kamertemperatuur 8-10 uur weken.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Vet een kleine cakevorm (die van mij is 11,5 x 21 cm) in en doe het roggemengsel er in. Druk alles goed aan.
- Wikkel de cakevorm in twee lagen aluminiumfolie.
- Bak het roggebrood 2 uur op 180 graden in de oven. Doe daarna de oven uit, maar laat het roggebrood ingepakt nog 5-6 uur nagaren in de oven.
- Haal het roggebrood uit de cakevorm en snijd 'm met een scherp mes in plakken. Lekker met een laagje boter en kaas, spek of stroop er op!





Reactie plaatsen
Reacties
Hoi Neeltje,
Heb je de rest volgens bovengenoemd recept gedaan en alleen maizena toegevoegd?
Groetjes Janny
Ja, 1eetlepel bij het deeg.
En ik heb nog een nieuwtje,heb het recept van de echte Friese roggebrood met Roggekorrels , wel een nacht weken, Rogge vlokken en havermout en zemelen erbij goe door kneden weer een nacht laten staan,en …….in de broedmachine flink aandrukken en op de toets bakken drukken laten afkoelen , en je roggebrood ziet er precies hetzelfde eruit als 2 of 3 uur in de oven.
Dus dat scheelt weer in tijd.
Ik heb het idee dat de bakker het ook zo doet
Het Fryske roggebrood is fantastisch gelukt . 1 afgestreken
e l maïzena erbij en het valt dan niet uit elkaar bij het snijden. Ik koop geen roggebrood meer in de winkel , maak het zelf en is veel lekkerder
Groningsroggebrood
500 g Rogge schroten (zeer grof male)
Mengen met 500 ml karnemelk
Nacht koel afgedekt wegzetten
2 eetlepels suikerbietenstroop en 3 theelepels zout goed mengen
Beboterde vorm voorzien van zemelen
Mengsel erin
Hermetisch afdekken met aluminiumfolie
2,5 uur in de oven bij 120 grC
Uit de vorm halen af laten koelen, de volgende dag snijden
Met wat aanpassingen heb ik nu de juiste samenstelling voor een stevig snijbaar roggebrood
Maak meel van de roggekorrels of vlokken 500 gram
65 gram tarwezemelen
500 dl kokend water
2 eetlepels Zeeuwse keukenstroop
3 afgestreken theelepels zout
De rest gewoon volgens recept
Roggebrood in de bakkerij mepten we in een houten mal en goed aandrukken dan er uit door de zemelen halen en dan in vorm vast zetten. Idd afgedekt met alu folie.
Hoi vandaag roggebrood gemaakt naar jou recept. Smaak is goed brood ziet er ook goed uit, maar valt tijdens het snijden helemaal uit elkaar
Wat heb ik niet goed gedaan
Gr lutske
Ik woon in Amerika, als Friezin en kan echt geen recept vinden dat in de buurt komt van het roggebrood dat je bij de bakker in Friesland koopt. Ook dit recept niet, het ziet er prima uit, maar de smaak is niet hetzelfde.
Goedemiddag, Bedankt voor je recept. Ik heb het inmiddels 2x gemaakt en het is erg lekker. Het enige probleem dat ik ervaar is dat het uit elkaar valt bij het snijden. Ik heb een vriendin die uit friesland komt en zij vertelde dat ik er misschien meer water bij moest doen. Dat heb ik toen ook gedaan. Doe jij er misschien een bindmiddel bij. O)f wat doe ik fout? Graag je antwoord.
Heb gister restjes verwerkt voor Fries roggebrood.
400 gr. roggemeel - 100 gr. speltmeel ipv 500 gr. roggevlokken. Resultaat: een glad brea dat niet uit elkaar valt en heerlijk smaakt! Niet echt Fries, dus noem het maar Hearenfeanster brea !
Hoi,
ik dacht, dat is het. Dus nu geprobeert. Helaas is het niks geworden. Zoals ik het "mengsel" in de vorm gedaan heb, zo is het er ook uitgekomen. Allemaal losse vlokken. De smaak is goed, maar alles gewoon lose vlokken. Wat heb ik verkeerd gedaan?
Omdat ik zelf van oorsprong uit Friesland kom weet ik hoe het echte Fryske brea hoort te zijn en te smaken. Ik heb na veel proberen zelf mijn eigen recept samengesteld met als basis het recept van Sytske..
Het Friese roggebrood is donker, niet droog en ook zeker geen vast brood.
Het hoort een beetje zoet en smeuïg te zijn.
Benodigdheden:
Bakvorm van ongeveer 24x11 cm
750 ml water
250 gr roggekorrels
125 gr roggevlokken
125 gr havervlokken
80-100 gr tarwe zemelen
7 gr zout
1 el bruine suiker
2-3 el stroop
Bereiding:
Doe 750 ml water, 250 gr roggekorrels en het zout in een pan en breng het aan de kook. Zet daarna de temperatuur op de allerlaagste stand en doe de deksel op de pan. Laat net zo lang staan dat de vliesjes van de korrels loslaten. (ongeveer 2-4 uur)
Doe ondertussen de rogge- en havervlokken, suiker en stroop in een grote kom en voeg hier de warme korrels en water toe.
Goed door elkaar mengen en afdekken met plastic folie.
Laat dit tenminste 8 uur weken.
Voeg tot slot de tarwezemelen toe aan het geweekte mengsel.
(dus de zemelen niet mee laten weken)
Leg bakpapier in de bakvorm en doe het mengsel in de vorm en druk het goed stevig aan.
Doe daarna 2 lagen aluminiumfolie om de bakvorm.
Bak het brood 2 uur en 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.
Laat na de baktijd het brood nog minimaal 8 uur nagaren in de oven.
Daarna brood uit de vorm halen en op een rooster goed laten afkoelen en drogen.
Wanneer het roggebrood afgekoeld en droog is, bewaren in een plastic zak waardoor de buitenkant wat zachter wordt en je het roggebrood beter kunt snijden.
Snijd het brood met een dun kartelmesje.