Home » Recepten » Brood, ontbijt & lunch » Brood » Fries roggebrood (brea)

Fries roggebrood (brea)

Een echt Frysk recept: stevig & donker roggebrood! Of 'brea', zoals we dat hier zeggen. Lekker met kaas of spek en onmisbaar bij een bord stevige snert!

Roggebrood wordt eigenlijk niet gebakken, het wordt eerder 'gegaard'. Meestal wordt het bij een veel lagere oventemperatuur dan tarwebrood gebakken, en het bakken duurt ook veel langer. Sommige broden zitten wel 24 uur in de oven! 

Er zijn heel veel verschillende soorten roggebrood. Ik bakte de Friese variant: die maak je met geweekte rogge, die lang in de oven moet. En er zit geen gist of desem in.

Ik heb eens even wat geschiedenis van het roggebrood opgezocht: vroeger was het voor veel Nederlanders en Belgen één van de belangrijkste voedingsmiddelen, naast aardappelen. Later kwam tarwebrood veel meer in trek. 

In roggebrood zit trouwens heel veel ijzer en voedingsvezels: met één plakje roggebrood krijg je al 15% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen! Dat merk je trouwens ook meteen: roggebrood is geen door-eet-brood; het is een zwaar en stevig brood. 

Ingrediënten voor 1 roggebrood

 • 500 gram roggevlokken
 • 65 gram tarwezemelen
 • 465 gram kokend water
 • 1 1/3 eetlepel keukenstroop
 • 7 gram zout

 

En zo maak je 'm

 1. Roer de roggevlokken en tarwezemelen door elkaar.
 2. Los de stroop en het zout op in het kokende water.
 3. Giet het water bij de rogge en zemelen, en roer alles met een lepel goed door elkaar.
 4. Dek af en laat het mengsel bij kamertemperatuur 8-10 uur weken.
 5. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 6. Vet een kleine cakevorm (die van mij is 11,5 x 21 cm) in en doe het roggemengsel er in. Druk alles goed aan.
 7. Wikkel de cakevorm in twee lagen aluminiumfolie. 
 8. Bak het roggebrood 2 uur op 180 graden in de oven. Doe daarna de oven uit, maar laat het roggebrood ingepakt nog 5-6 uur nagaren in de oven. 
 9. Haal het roggebrood uit de cakevorm en snijd 'm met een scherp mes in plakken. Lekker met een laagje boter en kaas, spek of stroop er op!


 

Reactie plaatsen

Reacties

Marika
4 jaar geleden

Hoi Sytske, graag stel ik je nog een vraagje...... Heb een poging gedaan volgens jouw recept. Maar bij mij vielen de plakken een beetje uit elkaar toen ik ging snijden. Het leek wat te droog. Had jij dat ook? Ben benieuwd en heb je tips voor verbetering? Werken met desem is geloof ik meer mijn ding ?. Groet en alvast dank. Marika

Marika
4 jaar geleden

Thanks ?.

Laat ik die maat ook in mijn kast hebben staan ?

Sytske
4 jaar geleden

Hoi Marika, mijn cakeblikje is 21 x 11,5 cm. Ik heb het er in het recept ook meteen bij gezet! Groetjes, Syts

Marika
4 jaar geleden

Hoi Sytske,
Ziet er goed uit! Er zijn zoveel roggebrood recepten, maar dit is in mijn ogen hoe echt Fries roggebrood eruit hoort te zien. Kun je aangeven welke afmetingen jouw "kleine" cakevorm heeft? Wil 'm zeker een keer gaan maken. Hartelijke groet,
Marika