Desembollen met zongedroogde tomaat & olijven

Deze bollen bársten letterlijk van smaak. De karnemelk, olijven en zongedroogde tomaatjes maken hier iets bijzonders van. Voor wie van een pittig broodje houdt!

Een brood wordt sowieso al voller van smaak als het langer kan rijzen - wat bij een zuurdesembrood het geval is. De smaken kunnen dan beter in het brood trekken. Ik liet dit brooddeeg in totaal 24 uur rijzen. Doe daar nog wat zongedroogde tomaatjes en olijven bij en je hebt een heerlijk hartig brood. Ik at er pittige oude kaas op - lekker!!

Ingrediënten voor 4 bollen

 • 300 gram tarwebloem
 • 14 gram zout (2 theelepels)
 • 220 gram zuurdesemstarter
 • 180 ml lauwwarme karnemelk
 • 50 gram zongedroogde tomaat, in stukjes
 • 50 gram groene olijven, in schijfjes

 

En zo maak je het

 1. Meng de bloem en zout met een garde door elkaar.
 2. Roer de zuurdesemstarter en de karnemelk in een grote kom door elkaar.
 3. Doe de bloem er bij en kneed met je handen goed door elkaar.
 4. Laat het deeg 10 minuten staan. Kneed het daarna kort (1-2 minuten) en laat nogmaals 10 minuten staan. Herhaal deze stap nog een keer.
 5. Kneed het deeg op een schoon aanrechtblad met de hand in 5-10 minuten tot een soepel deeg dat je kunt uittrekken tot een bijna doorzichtig vliesje. Kneed daarna de olijven en tomaat er door heen. 
 6. Bestuif 4 rijsmandjes met bloem of bekleed vier kommetjes elk met een doek die je flink met bloem hebt bestoven. Verdeel het deeg in vieren en bol elk stuk deeg op tot een ronde vorm, en leg die in de mandjes of kommen. Bedek het deeg met de theedoek en laat bij kamertemperatuur 5-6 uur rijzen, totdat het deeg 2 keer zo groot is geworden. Wat je ook kunt doen: zet het (in een theedoek ingepakte) deeg in de koelkast, en laat het daar een nacht staan. In de koelkast gaat het rijsproces langzamer, dus het is niet erg dat het deeg er de hele nacht in staat. De volgende ochtend zet je het nog minimaal een uur op kamertemperatuur, en ga daarna door met stap 7.
 7. Verwarm de oven voor op 240 graden. Zet onderin de oven een (lege) braadslede.
 8. Als het deeg voldoende is gerezen, keer je de kommen voorzichtig om en leg je de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Kerf met een scherp mes in beide broodjes een kruis (of een andere vorm)
 9. Giet een kop water in de braadslede in de oven (dat zorgt voor stoom tijdens het bakken). Verlaag de oventemperatuur naar 220 graden, zet de bakplaat met het brood in de oven en bak het brood in 30-35 minuten gaar. Het brood is klaar als het hol klinkt als je er op klopt. Laat afkoelen op een rooster.  


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.