Stokbrood bakken boven het kampvuur

Dit is écht vakantie: stokbroodjes bakken boven het kampvuur. Je hebt er een beetje geduld voor nodig, het is super gezellig om te doen met kinderen en je bakt heerlijk warme & knapperige broodjes!

'Vroeger' heb ik dit heel vaak gedaan: af en toe met mijn ouders op de camping - wij kampeerden altijd in een tent, op niet al te grote campings - maar het meeste bij scouting. Daar ben ik jarenlang lid en later leiding geweest. En ja, bij scouting kook je op houtvuur! En dus ook stokbroodjes. 

Onze scoutingperiode ligt inmiddels al weer zo'n 10 jaar achter ons (en komt vooralsnog ook niet terug, want onze jongens zijn voetballers en geen padvinders - ook prima trouwens, hoor! Zolang ze maar iets doen wat ze leuk vinden), maar stokbroodjes bakken kunnen we natuurlijk nog steeds. Op de Slowaakse camping waar we dit jaar (2016) kampeerden, mochten we bij onze tent kampvuurtjes stoken. En dus maakten wij stokbroodjes met de jongens!

Die vonden dat trouwens wel érg lang duren, voordat zo'n broodje dan ook daadwerkelijk gaar en eetbaar is. Dat viel best mee, maar ja, zij dachten daar anders over. Als je zelf ook geen zin hebt in het kneden van deeg (met bijbehorende vieze handen), wachten tot het deeg is gerezen en daarna de broodjes boven het vuur bakken: dan is dit een snel alternatief voor broodjes boven het vuur. Die lukken gegarandeerd altijd! En als je wel dat geduld hebt, dan ga je natuurlijk voor het echte werk. :-)

Deze stokbroodjes smaken heerlijk met verse jam er op. Of met een beetje boter & suiker. Dat laatste hoort er op, volgens onze oudste. Misschien dat hij daarom wel zo graag stokbroodjes boven het vuur bakt, haha! 

Ingrediënten

 • 600 gram tarwebloem
 • 300 ml water
 • 2 zakjes instantgist
 • snuf zout
 • lange houten stokken
 • een kampvuur
 • broodbeleg

 

En zo maak je 't

 1. Roer de gist door de bloem. Voeg het zout en water toe en kneed het deeg goed door elkaar. Dek af met plastic en laat 1 uur rijzen.
 2. Vet ondertussen de uiteinden van de stokken in met wat boter.
 3. Stook het vuur op.
 4. Kneed het deeg even kort door en maak er lange deegslierten van. Wikkel die om de ingevette uiteinden van de stok.
 5. Bak de stokbroden boven het vuur goudbruin & warm. Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Ap oost
2 jaar geleden

Het maken van deeg op de camping of in de camper, doe ik door alle ingrediënten in een ruime (kleine pedaalemmer) zak te doen. losse knoop erop en kneden maar, na een poosje kun je de deegbal zo uit de zak laten rollen. Geen vieze handen en het deeg blijft ook schoon