Ovenfriet

Zo vinden de jongens aardappels het lekkerst: als ovenfriet! Die maak je heel eenvoudig zelf, met gewone aardappels & zonder vet en chemische toevoegingen. Je hebt er alleen een oven met een grote bakplaat voor nodig ;-)

Met twee nieuwe ovens gaat dat hier in huis nu natuurlijk een stuk gemakkelijker: ik kan drie ovens tegelijk gebruiken (want de oude hebben we ook nog) én ik kan meerdere bakplaten stapelen in één oven. In dat laatste geval duurt 't bakken alleen wel een beetje langer, maar oké. Als ik meerdere ovens gebruik scheelt het weer wachten tot de volgende portie friet klaar is. En dat is (met vijf eters aan tafel) wel zo handig als het drie kwartier duurt voor een portie klaar is...

Het fijne van zelfgemaakte ovenfriet is dat het gewoon lekker gezond is. Je hebt geen ongezond frituurvet nodig en er zijn ook geen rare conserveringsmiddelen en E-nummers enzo toegevoegd. Ik ben niet zo'n patat-eter, vooral omdat ik ze zo ongezond vind, maar deze frietjes, daar eet ik lekker van mee! 

Ingrediënten voor 1 persoon

  • 300 gram kruimige aardappels
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 0,5-1 eetlepel bloem
  • snuf zout

 

En zo maak je 't

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Schil de aardappels en snijd ze in frietjes van 0,5-1 centimeter dik. Spoel de frietjes schoon onder de kraan en dep ze daarna goed droog. 
  3. Hussel de olijfolie, bloem en zout met de frietjes. Door de bloem worden ze nog knapperiger (maar niet te veel bloem er door doen, want daar worden ze dan weer niet lekkerder van!). Verspreid de frietjes daarna over de bakplaat en zorg dat ze elkaar niet raken voor zover mogelijk. 
  4. Bak de frietjes in 40-45 minuten goudbruin in de oven. Schep ze na een minuut of 20 een keer om. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Gerda Fransen
8 jaar geleden

Met patat snijder patat in de oven gemaakt.
het was wat erg knapperig.weer proberen met wat lagere temp.het idee is erg leuk.