brood kneden in een zak

Je zou zeggen dat dit een heel gewoon bruin brood is. En dat is het ook, maar ik heb 'm op een andere manier gekneed: namelijk in een zak! Dan houd je lekker schone handen ;-)


Eigenlijk had ik dat op vakantie al eens willen testen, deeg kneden in een zak. Op de camping hebben wij namelijk geen aanrecht of stevige tafel waarop je goed deeg kunt kneden. Die vieze handen vind ik zelf niet zo erg, maar een stevig werkblad is wél een vereiste! Deeg kneden in een zak kun je gewoon lopend doen of op de bank voor de tv, daar heb je geen werkblad voor nodig. Lekker handig :-)  

 

Op vakantie was ik er overigens niet aan toe gekomen, dus heb ik het nu thuis alsnog maar getest. En het werkt prima hoor! Op een goed werkblad kneden vind ik nog steeds wel de fijnste methode, maar als je geen goede werkruimte hebt is dit een prima alternatief. 

 

Ingrediënten voor 1 brood

 • 500 gram meel (ik gebruikte een meergranenmix) 
 • 7 gram droge gist
 • 9 gram zout
 • 325 ml handwarm water
 • 1 grote zip-zak van 3 liter inhoud (zo eentje met een 'rits' aan de bovenkant, niet eentje die je dicht drukt)

 

En zo maak je 't

 1. Doe alle ingrediënten bij elkaar in de zak. Druk de lucht er zoveel mogelijk uit en doe de zak dan dicht. 
 2. Kneed alles in de zak in 5-10 minuten tot een egaal deeg. 
 3. Laat het deeg in de zak één uur rijzen bij kamertemperatuur. Check af en toe even op de zak niet te bol staat; laat er dan een beetje lucht bij. 
 4. Bestuif je werkblad met een beetje bloem. Knip de zak open, schraap het deeg er uit en stort het op het werkblad. Druk met platte handen de lucht uit het deeg. Vorm het deeg in de juiste vorm: je kunt 'm in een bakblik bakken, maar je kunt er ook een bol van maken en het brood zonder bakblik bakken. 
 5. Dek het deeg af met plastic (als het deeg nog erg plakkerig is, bestuif dan de bovenkant zo nodig met een beetje bloem, zodat het plastic er niet aan vast kleeft). Laat het deeg bij kamertemperatuur nogmaals een uur rijzen. 
 6. Verwarm de oven voor op 190 graden. 
 7. Schuif het brood in de oven en bak het in ongeveer 45 minuten gaar. Het brood is klaar als het hol klinkt als je op de onderkant tikt, of als de kerntemperatuur 95 graden is. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.