Skylger pondkoek (Terschellinger pondkoek)

Ik had er nog nooit van gehoord, maar wie vaak op Terschelling komt kent 'm vast wel: de Skylger pondkoek. Een platte & stevige koek die qua smaak het midden houdt tussen speculaas & taai-taai.

Pondkoek is een typisch Terschellinger plaatkoek. Niet de mooiste trouwens, want hij ziet er niet echt bijzonder uit, hè? Vroeger werd pondkoek gemaakt van restjes deeg, gemengd met kruiden. De Terschellingers eten de koek al heel lang & inmiddels is geen restproduct meer, maar kun je 'm in alle bakkerijen op het eiland kopen.

Het maken van deze koek is niet zoveel werk, maar je moet er wel eventjes de tijd voor nemen. Het deeg moet je namelijk minstens twee dagen in de koelkast laten rusten, zodat de kruiden goed in het deeg kunnen trekken en de koek veel smaak krijgt.

Ingrediënten voor 2 koeken

 • 500 gram patent bloem
 • 250 gram gele basterdsuiker
 • 100 gram gesmolten roomboter
 • 200 ml halfvolle melk
 • snuf zout
 • 6 theelepels koek- en speculaaskruiden
 • 1 theelepel bakpoeder

 

En zo maak je ze

 1. Roer de suiker, gesmolten boter, het zout, de kruiden en de melk door elkaar.
 2. Meng de bloem en de bakpoeder. Doe dit bij de natte ingrediënten en kneed dit tot een glad deeg. 
 3. Verdeel het deeg in twee even grote stukken en druk deze met je handen plat tot twee langwerpige, platte deeglappen van ongeveer 25 x 15 cm en 1/2 cm dik.
 4. Verpak de twee deeglappen in vershoudfolie en leg dit twee dagen in de koelkast, zodat de smaken goed in het deeg kunnen trekken. 
 5. Verwam na twee dagen de oven voor op 175 graden.
 6. Bak de pondkoeken in 40 minuten gaar in de oven. Laat afkoelen op een rooster. Snijd de koek daarna in repen.

 
Bron: dit recept vond ik op www.lekker-frysk.nl


Reactie plaatsen

Reacties

Gerald Vos
4 jaar geleden

Pondkoek is iets wat ik echt kan missen als we een tijd niet op het prachtige Schylge zijn geweest....
Dank voor het recept! Zal ongetwijfeld niet zo lekker zijn als een versgebakken pondkoek van Spanjer in West, maar wie weet ;-)

Renee Bos
5 jaar geleden

deze maak ik regelmatig (heb op eiland gewoond) is erg lekker als ie vers is bij de koffie maak ook wel gevuld met amandelspijs dus dan 2 deeglappen opelkaar en 5 min langer bakken