Vetvrije appelcake

Dit is een perfect taartje voor wie wel graag iets lekkers wil bakken, maar geen vet stuk taart wil eten. In deze appelcake zit namelijk helemaal geen boter!

Die boter mis je echt niet; de cake smaakt prima. Lekker fris door al die appels die er in zitten. Het maken van de cake is niet zo heel veel werk - je bent het meeste tijd kwijt met het schillen en snijden van de appels. Maar het beslag giet je zo in de vorm; geen gedoe dus met mooie vormpjes er in kneden enzo.


Hoe verser de cake is, hoe mooier hij er uit ziet. Na een dag wordt de cake aan de bovenkant wat plakkeriger. Hij smaakt er niet minder om trouwens, maar het is maar even dat je het weet. 

 

Ingrediënten voor 1 cake van 12 stukjes

  • 750 gram appels, bijv. Elstar
  • 2 eieren
  • 90 gram rietsuiker
  • 1 theelepel citroensap
  • een snufje zout
  • 110 gram bloem
  • 75 ml karnemelk
  • 12 gram bakpoeder
  • 1 eetlepel rietsuiker
  • poedersuiker

 

En zo maak je 'm

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Bekleed een grote springvorm van 24 cm met bakpapier, of vet hem goed in. 
  3. Schil de appels, snijd ze in vieren en snijd elk partje in dunne plakjes. 
  4. Mix in een kom de eieren, suiker, citroensap en zout met een mixer door elkaar. 
  5. Voeg de bloem, bakpoeder en karnemelk toe en mix tot een glad beslag. 
  6. Spatel tweederde van de appelpartjes door het beslag. Giet het beslag daarna in de springvorm.
  7. Leg de resterende appelpartjes bovenop het beslag. 
  8. Strooi 1 eetlepel rietsuiker over de cake. 
  9. Schuif de springvorm in de oven en bak de cake in ongeveer 35 minuten gaar. Als een satéprikker er schoon uit komt is de cake klaar. 
  10. Bestrooi de cake vlak voordat je 'm serveert met een beetje poedersuiker.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Sytske
6 jaar geleden

Hallo Jolijn,
Ja, dat moet volgens mij wel goed gaan! Je hoeft trouwens niet bang te zijn dat de cake zuur proeft door de karnemelk (voor het geval je geen karnemelk lust). Ik houd ook niet van karnemelk, maar in deze cake proef je dat helemaal niet zo. :-)
Groetjes, Sytske

Jolijn bootsma
6 jaar geleden

Kan je de karnemelk van de vetvrije Appel cake vervangen door gewone melk?