Knip wit

Pfff wat was het de afgelopen weken druk! Zowel op het werk als thuis. Daardoor had ik al een paar weken geen brood gebakken. Dit weekend had ik gelukkig weer wat meer tijd. Meteen aan het bakken dus: dit keer een knip witbrood.

Ik kreeg er zelfs al 'klachten' over thuis: "Wanneer bak je nou weer eens een vers brood?" Tsja. Er was steeds van alles: lange werkdagen, verjaardagen (wel veel taart gebakken, maar geen brood), open dagen van de luchtmacht, vrije dagen die volgeplempt zaten met fysiotherapeuten, tandartsen, huisartsen, zwemlessen, feestjes van de kinderen... je kent het waarschijnlijk wel.

Maarrrrr dit weekend gloorde er ein-de-lijk weer eens wat meer vrije tijd aan de horizon. En dan kriebelt het zo enorm dat ik 's ochtends om 7 uur al deeg sta te kneden. Echt waar hoor, geen grapje! De jongens gingen op schoolreisje, dus ik hoefde deze ochtend geen broodbakjes te vullen. De tijd die ik daardoor overhield benutte ik om het deeg te kneden. Dan kon het rijzen terwijl ik de jongens naar school bracht en uitzwaaide. Zodra ik weer thuis kwam was 't deeg klaar om gevormd te worden en voor de tweede keer te rijzen (kon ik ondertussen mooi nog wat boodschappen halen). Heerlijk, dat soort dagen!

En o ja, het brood was heerlijk, mocht je dat nog willen weten :-) Lekker zacht en vers!

Ingrediënten voor 1 groot brood

 • 600 gram tarwebloem (ik gebruikte Franse bloem type 55)
 • 10 gram suiker
 • 9 gram zout
 • 9 gram droge gist
 • 25 gram zonnebloemolie
 • 315 gram lauwwarm water


En zo maak je het

 1. Doe de bloem, suiker en zout in een kom. Roer met een garde door elkaar. Voeg daarna de gist toe en roer nogmaals door elkaar met de garde.
 2. Giet de zonnebloemolie en het water er bij en kneed met de hand in ongeveer 15 minuten tot een soepel deeg hebt waar je een vliesje van kunt trekken (het scheurt dan dus niet meer). Kneden in een kneedmachine kan natuurlijk ook.
 3. Vet een kom licht in met zonnebloemolie en leg de deegbal er in. Dek af met plastic en laat bij kamertemperatuur ongeveer 1 uur rijzen, tot het twee keer zo groot is.
 4. Vet een broodbakvorm van 30 x 11 cm in.
 5. Leg het gerezen deeg op je werkblad en druk de lucht er uit. Druk het deeg met je platte hand uit tot een rechthoekige lap. Niet scheuren of trekken, echt zachtjes drukken. Vouw de linkerflap van het deeg iets over het midden. Vouw daarna de rechterflap van het deeg een klein stukje over de linkerflap. 
 6. Druk nogmaals van onder naar boven met je platte hand de lucht uit het deeg, en rol daarna het deeg op van onder naar boven. Leg het deeg met de naad naar beneden in het bakblik. Laat het deeg op een warme plek nogmaals een uur rijzen. 
 7. Verwarm de oven intussen voor op 240 graden. Laat een plat metalen bakblik onderin de oven mee voorverwarmen. Ik gebruik daarvoor een brownievorm.  
 8. Als het brood goed is gerezen (het deeg veert dan langzaam terug als je het met je vinger indrukt), knip je het aan de bovenkant in met een schaar. Vandaar de naam 'knip'! 

9.   Zet het brood in de oven. Giet een kopje
      koud water in het bakblik onderin de
      oven. Dat zorgt voor stoom, waardoor het
      brood nog beter rijst. 
10. Bak het brood 20 minuten op 240 graden;
      verlaag daarna de oventemperatuur naar
      200 graden en bak nog 20-25 minuten.
      Controleer wel even tussentijds;
      misschien duurt het in jouw oven minder
      lang voor het brood gaar is. Check ook
      regelmatig of de bovenkant van het brood
      niet te donker kleurt; leg er desnoods een
      stuk aluminiumfolie over heen. 
11.  Het brood is klaar als het hol klinkt als je
      op de onderkant klopt of als de
      kerntemperatuur 95 graden is. Haal het
      brood uit het bakblik en laat afkoelen op
      een rooster. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.