Boodschappen uit Slowakije

Wat lijkt de zomer al weer ver weg, hè? Wij zijn stiekem al weer een beetje aan het aftellen wanneer we weer op vakantie mogen. En gelukkig hebben we nog wat 'souvenirs' van afgelopen zomer in Slowakije. Jullie mogen raden: wie nam wat mee? :-D

Nou, dat is niet zo ingewikkeld hè, haha! Meestal deed ik op vakantie in mijn eentje de boodschappen (de mannen vonden daar - heel verrassend - niet zoveel aan), maar als we met zijn allen naar de winkel gingen, dan ging ik op zoek naar het lekkerste brood en nieuwe bak-ingrediënten, en Jan Albert naar speciale whiskey's. We zijn beide geslaagd :-)

Ik was trouwens erg benieuwd naar de winkels in Slowakije. Dat vind ik één van de leukste dingen op vakantie: boodschappen doen. Dat heb je als je van koken & bakken houdt! De Slowaakse supermarkten waren in elk geval prima. Er waren een aantal hele grote supermarkten, zoals de Kaufmarkt en de Hyper Tesco, waar ze naast eten ook kleding, tv's, speelgoed, huishoudelijke artikelen, tuinmeubels en... nou ja, wat eigenlijk NIET verkochten. En dat stond dan allemaal door elkaar, de kleding naast het fruit enzo :-D  

De kleinere supermarkten, waaronder de Billa en de Lidl, hadden vooral eten te koop. In de Lidl waren trouwens veel dezelfde producten te koop als in de Nederlandse Lidl's. Wel fijn als je het liefst iets bekends wilt eten, maar ik vond daar niet zoveel aan. 

Leuk detail: in elke supermarkt staan broodsnijmachines waarmee je zelf het brood kunt snijden. Dat vonden de jongens ook erg leuk. En verser kan bijna niet, hè? Over het Slowaakse brood schreef ik eerder al eens deze blog. Brood was niet duur, net als groente en fruit. Over het algemeen waren de boodschappen sowieso heel voordelig, tenzij je import producten koopt: dat zie je meteen aan de prijs. Lokale producten waren echt enorm goedkoop: zuurkool, salami, groen-gele paprika's, watermeloenen en tomaten, om maar eens wat te noemen.
 

Wiens favoriete afdeling dít was hoef ik niet te vertellen natuurlijk. O ja, klein detail: rechts onderin staan M&M's. Ik dacht eerst dat ze die niet verkochten in Slowakije (ik zocht bij de chocolade). Maar ze waren er dus toch! Wel behoorlijk duur trouwens. 

Chocolade

Afgezien van onze aparte brood- en whiskey zoektochten hadden we gelukkig ook een gedeelde interesse. Scheelt weer. Er was namelijk genoeg chocolade te ontdekken in Slowakije. 

Heel akelig allemaal. Wij hebben ons met veel pijn en moeite opgeofferd om het te testen...!

En verder...

Nou ja, verder hebben we vanalles getest wat we maar tegenkwamen. Alle mogelijke soorten brood dus en ook heel veel kaas: van de verse geitenkaas op onze camping tot de traditioneel Slowaakse kazen. Jan Albert testte allemaal verschillende soorten bier (die verkopen ze daar ook in petflessen van een liter, grappig!). De vleesafdeling is ook uitgebreid getest & we hebben heel wat verschillende toetjes gegeten. Bij de jongens waren uiteraard die met smarties favoriet. Soep hebben we ook getest... en veel groente & fruit.

En dit is ook kaas!

Tsja. Uiteraard wilden de jongens alle soorten chips ook wel graag uitproberen...!

Bier! De meesten waren 'mwoah', aldus Jan Albert. Maar deze vond 'ie wel lekker. Deze was niet Slowaaks, dat dan weer wel :-) 

 

Verse geitenkaas van de camping.

Déze kaas vonden de jongens het lekkerst, haha! Niet gedacht dat we dat zouden vinden in Slowakije: echte Hollandse Gouda kaas. From the area Drenthe, om precies te zijn :-) De mannen waren er helemaal blij mee. 

In elke supermarkt waren stapels enorme meloenen te koop. Spotgoedkoop!

Geen idee wat dit was. Kopen & testen dus! Het bleek mosterd te zijn :-D

2017: Hongarije!

En volgend jaar... dan gaan we naar Hongarije. Dat hadden we in oktober van dit jaar al besloten, haha! En vanuit Hongarije willen we ook op stap in Roemenië, Kroatië en Servië. Ik kijk nu al uit naar het boodschappen doen daar...! 

Reactie plaatsen

Reacties

Johnny verwimp
5 jaar geleden

Hallo

Mijn dochter Charlotte is 11 jaar en moet nu vrijdag een presentatie doen over Slowakije en nu zag ik deze site van jullie en vroeg ik me af of jullie eventueel nog informatie of spullen gebben over dit land het maakt niet uit wat die ze eventueel van jullie even kon gebruiken.slowaakse munten of briefgeld zou helemaal top zijn je krijgt uiteraard na de presentatie alles netjes terug.alvast bedankt Johnny