Peperkoek sterren

Jullie kennen vast wel de bekende peperkoekmannetjes (gingerbread man). Van die gekruide koekjes in de vorm van een mannetje. Je weet wel, in de film Shrek loopt er ook eentje rond. Bij gebrek aan een mannetje-uitsteekvorm maakte ik peperkoeksterren, met chocola.

Deze gekruide koekjes zijn stevig, maar niet te hard. En het deeg is super handig om mee te werken: het is lekker soepel en zacht, en je hoeft het niet eerst te koelen. Het kan zo op de bakplaat de oven in zonder dat de koekjes uitlopen tijdens het bakken. De vorm blijft helemaal goed.

Ik gebruikte in dit recept ahornsiroop (of maple syrup). Dat is een natuurlijk zoetmiddel, dat gewonnen wordt uit esdoornbomen. In de Verenigde Staten is het erg populair: daar gieten ze het bijvoorbeeld over pannenkoeken en wafels. Je kunt het gewoon in de supermarkt kopen; ik kocht een flesje bij de Jumbo.

Meestal versier je peperkoeken met glazuur, maar ik vond het leuker om het met chocola te doen. Nog een beetje spikkels er bij en je hebt perfecte kerstkoekjes.

Ingrediënten voor ca. 30-35 koekjes (afhankelijk van de grootte van je uitsteekvorm)

  • 60 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 30 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 40 ml ahornsiroop (= maple syrup)
  • 1 klein ei
  • 200 gram bloem
  • 1,5 eetlepel maïzena
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 eetlepel gemalen gember
  • 1/4 theelepel gemalen kruidnagel
  • 1/4 theelepel zout

Voor de versiering:

  • 75 gram pure chocolade
  • spikkels

 

En zo maak je ze

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden.
  2. Doe de boter en basterdsuiker in een mengkom, en mix met een mixer goed door elkaar.
  3. Meng vervolgens de ahornsiroop er doorheen. Als dat helemaal is opgenomen, mix je het ei er doorheen.
  4. Doe de bloem, maïszetmeel, kaneel, gember, kruidnagel en zout er bij en mix tot alles helemaal is opgenomen. Het laatste stukje mixen wil niet met je mixer. Kneed met je hand een soepele bal van het deeg.
  5. Leg het deeg tussen twee vellen bakpapier, en rol er met een deegroller een lap van ongeveer een halve centimeter dik van. Steek met een stervormpje koekjes uit het deeg, en leg die op een met bakpapier beklede bakplaat.
  6. Bak de koekjes in 10-14 minuten gaar in de oven.
  7. Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
  8. Smelt de chocolade au bain-marie (kook water in een pannetje, en hang er een kleiner pannetje boven – zonder dat dit pannetje tegen het kokende water aan komt. In het kleinste pannetje laat je de chocolade smelten).
  9. Doop elk koekje met één helft in de chocolade, en leg daarna op een vel bakpapier. Maak met een lepel twee chocoladestrepen op de andere helft van het koekje. Strooi er daarna spikkels overheen en laat de chocolade weer hard worden. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.