Desembollen met cheddar & bacon

De cheddar, bacon en kruiden geven deze desembollen van zichzelf al een heerlijke smaak. Een lik boter is genoeg - en met een plak kaas er op smaken ze nog beter!

Ik ben een beetje verslaafd geloof ik. Aan zuurdesembrood. Het brood ziet er steeds zo mooi uit, het smaakt heerlijk & je kunt er eindeloos mee variëren. En ik vind het ook elke keer weer leuk als de zuurdesemstarter (die ik in de koelkast bewaar) weer druk gaat bubbelen en rijzen zodra ik 'm voed. Het liefst bak ik elke dag een zuurdesembrood!

Door deze zuurdesembollen deed ik bacon en cheddar, en wat verse peterselie. Daardoor krijgen ze weer een heel andere smaak. Aangezien ik geen vlees eet, heb ik deze twee bollen niet zelf opgegeten, maar ik heb er natuurlijk wel een stukje van geproefd (zo principieel ben ik wat dat betreft niet, hoor). Lekker! En dat vond mijn man ook, dus ze zijn helemaal op gegaan. Voor herhaling vatbaar! 

Ingrediënten voor 2 bollen

 • 150 gram tarwebloem
 • 7 gram zout (1 theelepel)
 • 60 gram cheddar kaas, in stukjes gesneden
 • 65 gram bacon, in stukjes gesneden
 • 2 eetlepels vers gehakte peterselie
 • 100 gram zuurdesemstarter
 • 90 ml handwarm water

 


En zo maak je het

 1. Meng de bloem, meel en zout met een garde door elkaar.
 2. Roer de zuurdesemstarter en het water in een grote kom door elkaar.
 3. Doe de droge ingrediënten, cheddar, bacon en peterselie er bij en kneed met je handen goed door elkaar.
 4. Laat het deeg 10 minuten staan. Kneed het daarna kort (1-2 minuten) en laat nogmaals 10 minuten staan. 
 5. Kneed het deeg op een schoon aanrechtblad met de hand in 5-10 minuten tot een soepel deeg dat je kunt uittrekken tot een bijna doorzichtig vliesje. 
 6. Bestuif 2 rijsmandjes met bloem of bekleed 2 kommetjes elk met een doek die je flink met bloem hebt bestoven. Verdeel het deeg in tweeën en bol elk stuk deeg op tot een ronde vorm, en leg die in de mandjes of kommen. Bedek het deeg met de theedoek en laat bij kamertemperatuur 5-6 uur rijzen, totdat het deeg 2 keer zo groot is geworden. Wat je ook kunt doen: zet het (in een theedoek ingepakte) deeg in de koelkast, en laat het daar een nacht staan. In de koelkast gaat het rijsproces langzamer, dus het is niet erg dat het deeg er de hele nacht in staat. De volgende ochtend zet je het nog minimaal een uur op kamertemperatuur, en ga daarna door met stap 7.
 7. Verwarm de oven voor op 240 graden. Zet onderin de oven een (lege) braadslede.
 8. Als het deeg voldoende is gerezen, keer je de kommen voorzichtig om en leg je de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Kerf met een scherp mes in beide broodjes een kruis. 
 9. Giet een kop water in de braadslede in de oven (dat zorgt voor stoom tijdens het bakken). Verlaag de oventemperatuur naar 220 graden, zet de bakplaat met het brood in de oven en bak het brood in 30-35 minuten gaar. Het brood is klaar als het hol klinkt als je er op klopt. Laat afkoelen op een rooster.  

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.