Appeltaart

Het ultieme gebak: voor mij is dat een stukje ouderwetse zelfgebakken Nederlandse appeltaart. Die staat bij elke verjaardag bij ons thuis op tafel!

De combinatie van zoet deeg, appeltjes, rozijnen en kaneel... hmmm, lekker! Daar kan toch geen ander gebak tegenop. Ik varieer nog wel eens met bijvoorbeeld noten er door heen, maar eigenlijk vind ik een gewone appeltaart met alleen appels, rozijnen en kaneel toch het aller-aller lekkerst. 

Tot mijn schrik ontdekte ik trouwens dat ik nog helemaal geen recept voor een gewone appeltaart op mijn blog had gedeeld. Dat kan natuurlijk niet - deze taart maak ik juist het allervaakst! Dus bij deze heb ik dat meteen weer goed gemaakt. :-)

De taart die je hierboven op de foto ziet, met de rode vulling, maakte ik met appels uit onze eigen tuin. Daar hebben we een heel klein Redlove appelboompje staan, en de appels die daar aan groeien zijn van binnen helemaal rood! En dan krijg je dus een rode appeltaart... grappig, hè?  

Ingrediënten voor 1 taart van 12 stukjes

Voor het deeg:

  • 180 gram koude roomboter
  • 180 gram kristalsuiker
  • 350 gram bloem
  • 10 gram bakpoeder
  • 2 middelgrote eieren
  • 8 gram vanillesuiker
  • snuf zout

Voor de vulling:

  • 6-7 zoetzure appels (bijv. Elstar), geschild en in blokjes
  • 100 gram rozijnen
  • 100 gram kristalsuiker
  • 2 eetlepels kaneel
  • 2 eetlepels citroensap

 

En zo maak je 'm

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een springvorm van 24 cm in met boter.
  2. Meng 100 gram suiker, de rozijnen, citroensap en kaneel door de appelblokjes. 
  3. Kluts één ei in een kommetje. Kneed de boter, suiker, de bloem, bakpoeder, vanillesuiker, een snuf zout en het geklutste ei door elkaar, tot je een soepel deeg zonder stukjes hebt.
  4. Verdeel het deeg in drie even grote ballen. Bekleed met één bal de bodem van de springvorm. Met de tweede deegbal bekleed je de rand van de springvorm.
  5. Doe het appelmengsel in de taart.
  6. Met de derde deegbal maak je de bovenkant van de taart. Je kunt het deeg uitrollen en er repen van snijden (of er met je handen lange slierten van draaien) en daar een raster mee maken - hier lees je hoe je dat het handigst doet. Je kunt ook vormpjes uit het deeg steken en die op de taart leggen, of één grote vorm er uit snijden. 
  7. Kluts het tweede ei en besmeer daarmee het deeg.
  8. Bak de taart goudbruin in 60 minuten in de oven. Haal de taart uit de oven en laat 'm in de springvorm goed afkoelen. Strooi er voor je 'm serveert eventueel wat poedersuiker overheen. 


In plaats van een raster kun je natuurlijk ook andere vormpjes op de taart maken! 

Reactie plaatsen

Reacties

gree norder
2 jaar geleden

graageen appeltaartbaakken geen rozijnen alleen appels