Ciabatta's (met een kant-en-klare mix)

Deze ciabatta's maakte ik met kant-en-klaar meel voor ciabatta, dat ik bij de molen had gekocht. Super makkelijk en de broodjes waren lekker, maar ik was er niet 100% tevreden over: ik mis de grote gaten die in ciabatta's horen te zitten! :-) 

Ik kocht dit meel in de veronderstelling dat het alleen een speciale meelsoort was, waar ik zelf nog gist, zout, olie en water aan toe moest voegen. Maar dat bleek niet helemaal zo te zijn: ik moest er alleen water en gist bij doen; de rest was al in het meel verwerkt.

En dat vond ik eigenlijk een beetje jammer, want ik heb graag helemaal zelf de controle over de ingrediënten die ik voor een brood gebruik. Maar makkelijk is het wel: meel, water en gist in een kom, even kneden & daarna laten rijzen. Super simpel!

Het resultaat was op zich ook prima: de broodjes smaakten heerlijk & ze waren in no-time op (ook de jongens vonden ze erg lekker). Maar zoals je op de foto ziet, zitten er niet hele grote gaten in het broodje. En die horen wat mij betreft wel in een ciabatta te zitten! Dus de volgende keer ga ik toch weer helemaal zelf aan de slag met een goed, plakkerig en nat deeg! :-) 

Ingrediënten voor 8 broodjes

 

En zo maak je ze

  1. Roer de meel en de gist in een kom door elkaar. Voeg het water toe en kneed dit met je handen of met een (stand)mixer in een minuut of 8-10 tot een soepel deeg. Het deeg blijft plakkerig!
  2. Vet een kom in met zonnebloemolie. Doe het deeg er in, dek af met plastic en laat bij kamertemperatuur 1 uur rijzen. 
  3. Bestuif je werkblad met een beetje bloem en stort het deeg er op. Bestuif ook de bovenkant van het deeg met wat bloem en druk het daarna met je handen plat tot een rechthoekige lap. 
  4. Verdeel het deeg met een deegsteker in 8 ongeveer even grote stukken. Leg die op een met bakpapier beklede bakplaat en laat bij kamertemperatuur nog eens 90 minuten rijzen. 
  5. Verwarm de oven voor op 230 graden.
  6. Bak de gerezen ciabatta's in 20 minuten gaar. Laat afkoelen op een rooster. 


 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.