Boekweitbrood (glutenvrij)

Dit brood mag je ook eten als je geen gluten mag hebben. Die zitten namelijk niet in een boekweitbrood, in tegenstelling tot een gewoon tarwebrood. 

Boekweitmeel komt niet van een graankorrel maar van een plant. Van de zaadjes daarvan kun je meel maken. En omdat het geen graan is, bevat het geen gluten & kun je het dus eten als je alleen glutenvrije producten mag hebben, zoals coeliakiepatiënten. 


Dat er geen gluten in het meel zitten, merk je meteen bij het kneden en bakken van het brood. Gluten zorgen er namelijk voor dat het brood kan rijzen. Geen gluten, amper rijzen: dit boekweitbrood rees wel een klein beetje, maar dat hield niet over. Ook het bakken in de oven droeg daar niet erg aan bij. Maar het is een brood en dat is fijn voor iedereen die glutenvrij moet eten!

En hoe smaakt zo'n boekweitbrood nou? Het is in elk geval een stevig brood (zoals te verwachten bij een brood dat nauwelijks rijst). De korst is behoorlijk knapperig. Ik vond het brood wat flauw van smaak - 'gewoon' vers brood is ook al lekker zonder beleg, maar dit brood heeft wel echt iets nodig. Dat komt denk ik ook door de smaak van boekweit, dat proeft gewoon anders dan tarwemeel. Dus smeer er maar een lekker dikke laag jam of pindakaas op! Dan smaakt 'ie prima.

Als je brood bakt met glutenvrije meelsoorten, kun je trouwens het beste een cakeblik gebruiken in plaats van een broodbakvorm. Het schijnt dat het brood anders een hele droge korst krijgt. Ik heb het verschil niet getest trouwens, ik heb meteen maar een cakeblik gebruikt. 

Ingrediënten voor 1 klein brood

  • 550 gram boekweitmeel
  • 10 gram zout
  • 7 gram droge gist
  • 45 ml zonnebloemolie
  • 350 ml handwarm water

 

En zo maak je het

  1. Roer met een garde het zout door het boekweitmeel. Roer daarna de gist er door heen.
  2. Voeg de zonnebloemolie en het water toe aan het meel en meng het met een pollepel of een mixer met deeghaken door elkaar. Het wordt een soort gladde pasta, niet een brooddeeg zoals je normaal bent gewend. 
  3. Dek de kom af met plastic en laat het deeg een uur rijzen. 

4. Hieronder zie je het deeg na een uur rijzen:
    het rijst wel, maar niet heel veel!

5. Vet een cakeblik van ca. 11 x 20 cm in met
    bakspray of een beetje zonnebloemolie.
    Schep het deeg in het blik. Druk het deeg
    aan en maak de bovenkant glad door je
    vingers een beetje nat te maken met wat
    water en daarna het deeg egaal te strijken. 

6. Bedek het cakeblik met plastic en laat het
    deeg nogmaals een half uur rijzen.

7. Verwarm de oven voor op 200 graden. 

8. Bak het brood in de oven in 45-50 minuten
    gaar, tot de kerntemperatuur 95 graden is.
    Laat afkoelen op een rooster.




Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.