Grote speculaaspoppen

Na al dat Sinterklaaslekkers en met kerst in aantocht doen wij eventjes aan de lijn: & dus maar één speculaasJE bij de koffie! Alles draait om balans, hè? :-D

Deze grote speculaasplank staat al maanden in de kast te wachten. Nadat ik vorig jaar kleine speculaasjes had gemaakt, wilde ik graag een betere mal. Deze vond ik op marktplaats, maar ik was er nog niet aan toegekomen om 'm eindelijk te gebruiken. 

Nu vond ik er dus 'n gaatje voor in mijn agenda & ik schaafde meteen mijn oude speculaasrecept wat bij. En nu hebben we dus zeven enorme speculaaspoppen waar we samen 3,5 kopjes koffie bij kunnen drinken voor ze alweer op zijn... :-) Haha, nee hoor. Deze eten we in stukjes op. Als dat lukt tenminste, want ze zijn errug lekker! 

Ingrediënten voor 7 grote koeken

 • 200 gram roomboter
 • 100 gram witte basterdsuiker
 • 100 gram donkerbruine basterdsuiker
 • 35 gram halfvolle melk
 • 5 gram citroensap 
 • 400 gram bloem
 • 1 theelepel baking soda
 • 15 gram speculaaskruiden
 • 4 gram zout

 

En zo maak je ze

 1. Mix met een mixer de boter en suiker tot een romig geheel. Voeg de melk en citroensap toe en mix nog even goed door.
 2. Zeef de bloem, speculaaskruiden, baking soda en het zout en meng ze in een kom goed door elkaar.
 3. Doe al mixend de bloem met de kruiden bij het boter-suikermengsel. Met de mixer krijg je een kruimelig deeg. Kneed er met je handen een soepel deeg van.
 4. Rol het deeg tussen twee stukken bakpapier uit tot een lap van ongeveer een halve centimeter dik. Leg de deeglap daarna 24 uur in de koelkast.
 5. Verwarm de oven de volgende dag voor op 160 graden.
 6. 'Dep' met een brok deeg de hele speculaasplank, zodat hij vettig wordt. Bestuif de speculaasplank daarna met bloem (anders blijft het deeg in de plank vast zitten). Tik het overtollige bloem er af.
 7. Druk een stuk deeg in de plank. Snijd met een ongekarteld mes het overtollige deeg er weer af. Tik de koek voorzichtig uit de plank en leg op een bakplaat met bakpapier. Voor de volgende koek bestuif je de plank opnieuw met wat bloem.
 8. Bak de koeken in 20-25 minuten bruin in de oven. Laat ze daarna afkoelen op een rooster. Als je het geduld hebt om even te wachten: na een dag zijn de koeken nog lekkerder, dan is de smaak van de kruiden er nog meer ingetrokken! 

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.