Maïs desembrood met lijnzaad

Favorietje hier thuis, dit maïs desembrood met lijnzaad! Daar zit zóveel smaak aan. Ik heb 'm al meerdere keren gemaakt, en elke keer als ik een plakkerig & chaotisch deeg sta te kneden denk ik: 'als dit goed komt...' Maar het brood rolt uiteindelijk steeds weer perfect uit de oven. Zo fijn!

Dit brood gaat elke keer tot en met het laatste korstje op. En ik vind 'm ook zo móói, haha! Doordat het deeg bijna 24 uur de tijd heeft gehad om te rijzen, zijn alle smaken heel goed in het brood getrokken. En dat proef je! 

Als je je trouwens afvraagt wat die gele stukken in het brood zijn: in het maïs meel dat ik bij de molenaar kocht, zaten grote gele bollen gepofte maïs. En die zie je dus in het brood terug als gele stukjes. Ze zijn gewoon zacht hoor, er zit niet iets hards in het brood. 

Ingrediënten voor 1 groot brood

 • 100 gram heel lijnzaad
 • 200 gram heet water
 • 535 gram Panovite maïsmeel (dat is maïsmeel met gepofte maïsbolletjes er in; ik kocht het bij de molen)
 • 2 theelepels zout (12 gram)
 • 160 gram zuurdesemstarter
 • 80 gram warm water

 

En zo maak je 'm

 1. Giet het hete water bij het lijnzaad en laat 30 minuten wellen. 
 2. Meng het meel en zout met een garde door elkaar.
 3. Roer de zuurdesemstarter en het water in een grote kom door elkaar.
 4. Doe het meel er bij en kneed met je handen goed door elkaar. Voeg het gewelde lijnzaad er aan toe en kneed alles goed door elkaar. 
 5. Laat het deeg 10 minuten staan. Kneed het daarna kort (1-2 minuten) en laat nogmaals 10 minuten staan. Kneed het daarna weer kort, en laat nogmaals 10 minuten staan.  
 6. Kneed het deeg op een schoon aanrechtblad met de hand in ongeveer 10 minuten tot een soepel deeg dat je kunt uittrekken tot een bijna doorzichtig vliesje.
 7. Bestuif een rijsmand met een beetje bloem. Bol het deeg op tot een ovale vorm en leeg dat met de naad naar boven in de rijsmand. Bedek de rijsmand met plastic (ik verpak 'm in een pedaalemmerzak) en zet in de koelkast. Laat het daar een nacht staan. Ik zette het deeg er 's avonds om 22.00 uur in. Heb je het wel aan tijd? Dan kun je het deeg ook bij kamertemperatuur zo'n 5-6 uur laten rijzen en daarna verder gaan bij stap 8.
 8. Haal 's ochtends het gerezen deeg uit de koelkast (ik deed dat om 07.30 uur) en laat bij kamertemperatuur door rijzen. Die rijstijd kan variëren: je kunt het 1-2 uur laten staan, of de hele dag. Dit brood schoof ik pas om 17.30 uur de oven in, zodra ik thuis kwam uit mijn werk.
 9. Verwarm de oven voor op 240 graden. Zet onderin de oven een (lege) braadslede.

 10. Keer de rijsmand voorzichtig om en leg het brood op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak met een scherp mes een inkeping in de lengte van het brood. 

 11. Giet een kop water in de braadslede in de oven (dat zorgt voor stoom tijdens het bakken). Verlaag de oventemperatuur naar 220 graden, zet de bakplaat met het brood in de oven en bak het brood in 40-45 minuten gaar. Het brood is klaar als het hol klinkt als je er op klopt. Laat afkoelen op een rooster.  

   

Reactie plaatsen

Reacties

A.J. Staal
3 jaar geleden

Hoi.heb deze geprobeerd omdat het me erg lekker leek. Maar het is echt helemaal niet gelukt.het deeg bleef enorm korrelig, ook de smaak werd niet goed.dus het was niet te eten. Ik denk totaal verkeerd maïsmeel gebruikt. Of iemand nog andere ideeën?

Philippe Massaar
3 jaar geleden

Hoi Sytske,

Er staan twee maïs desem recepten op deze website. Eentje waarbij tarwebloem wordt toegevoegd, en deze waar enkel maïsmeel wordt gebruikt. Het gebruik van tarwebloem leek mij vrij logisch om het geheel te binden. Het maïsmeel wat ik heb is namelijk vrij korrelig. Speelt de lijnzaad nog een rol in het bij elkaar houden van alles of is het goed te doen als je die ook weglaat? (al vind ik lijnzaad in mijn brood heel lekker)

Groet,

Philippe

Anna de Boer
4 jaar geleden

Wat een fantastisch recept! Ik ga straks aan de tweede 'bak' beginnen.

Sophiesfoodiefiles
6 jaar geleden

Dit héérlijke brood heeft mijn man een paar dagen gelden gemaakt & hij had mijn haverdesem hierin gebruikt! Super lekker!!!

Sytske
7 jaar geleden

Hallo Claire,

De gele spikkels zijn gepofte maïsbolletjes. Die zaten door het maïsmeel dat ik bij de molen kocht.
Erg lekker! Maar je kunt het niet overal zo kopen, dus het is even zoeken als je precies hetzelfde wilt, verwacht ik.

Groetjes, Sytske

Claire
7 jaar geleden

Wat zijn de gele spikeltjes in dit brood ?