Aardbeienslof

Een aardbeienslof is één van de favoriete soorten gebak bij ons thuis. Alleen al het sloffendeeg zonder iets er op is super lekker - en helemaal met verse aardbeien, banketbakkersroom & slagroom er bij!  

Het maken van een aardbeienslof lijkt mis-schien ingewikkeld, maar is best eenvoudig. Met het basisrecept voor sloffendeeg maak je twee sloffen (met amandelspijsvulling, zó lekker!). Die maak je daarna af met een top-ping naar keuze. In plaats van aardbeien kun je ook voor bijvoorbeeld appel, perziken of kersen kiezen. Of maak een notenslof met karamel!  

Weet je trouwens waar de naam 'slof' vandaan komt? Die verwijst naar de ovale vorm van het deeg. Daar heb je een aparte bakvorm voor nodig, waar ik nog best een tijdje naar op zoek ben geweest. In Leeuwarden was 'ie nergens te koop, dus uiteindelijk heb ik een sloffenvorm op internet gekocht.

En zeg nou zelf: word je nou niet gewoon blij van zo'n taart? Zelfs als je 'm nog niet hebt geproefd. Een aardbeienslof met van die mooie verse rode aardbeien roept gewoon dat het zomer is! Ook midden in januari... Laat de zon maar komen! :-)

Ingrediënten voor 2 sloffen (16 stukjes)

 • 1x recept voor sloffendeeg (2 sloffen)
 • 1x recept voor banketbakkersroom - of als je het liever makkelijk wilt 1 zakje Dr. Oetker mix voor banketbakkersroom (140 gram)
 • 400 ml water
 • 200 ml slagroom, uit de koelkast 
 • 1 eetlepel suiker
 • 1 zakje Dr. Oetker klop-fix (8 gram)
 • 400-500 gram verse aardbeien


En zo maak je ze

 1. Maak de sloffen zoals aangegeven in het recept voor sloffendeeg. Laat de sloffen daarna helemaal afkoelen. 
 2. Maak de banketbakkersroom zoals aangegeven in het recept. Als je room met een pakje van dr. Oetker maakt: mix de mix voor banketbakkersroom en 400 ml water met een mixer in 1 minuut door elkaar, tot je een gladde massa hebt. Laat de room daarna minimaal 5 minuten opstijven in de koelkast.
 3. Spuit met een spuitzak toefjes room op het sloffendeeg.
 4. Snijd de aardbeien doormidden en beleg de beide sloffen met de aardbeien.
 5. Klop de slagroom samen met de suiker en klop-fix in een paar minuten stevig. Spuit een laag slagroom over de aardbeien.
 6. Maak de aardbeiensloffen tenslotte af met nog een paar verse aardbeien boven op de slagroom. 

Slof bakken met een ronde springvorm

"Ik heb geen sloffenvorm, kan ik ook een slof bakken met een ronde springvorm?" Die vraag krijg ik regelmatig. En ja, dat kan ook! Tijdens onze vakantie in Slowakije (2018) bakte ik een ronde aardbeienslof - ik moest een beetje improviseren; we konden daar niet alle ingrediënten en bakvormen vinden. 

 

Ik gebruikte voor een ronde springvorm van 21 cm het recept voor sloffendeeg. Al het deeg deed ik in de springvorm (met een sloffenvorm maak je er 2 sloffen van). De baktijd blijft hetzelfde. Verder volg je het recept zoals hierboven; je gebruikt alles voor de vulling.


Reactie plaatsen

Reacties

Bart Bor
2 jaar geleden

Het recept van een ronde aardbeienslof,zou ik graag willen weten

m,v,g B Bor.

Diana
7 jaar geleden

De aarbeien slof gemaakt, hij was heerlijk geworden!
Bedankt voor het recept