Rabarbercompote

Het is weer rabarbertijd, hoera! Ik ben gek op rabarber. Maar jammer genoeg ben ik de enige thuis. Een bos rabarber krijg ik in mijn eentje niet op. Daarom kookte ik rabarbercompote, die ik inmaakte!

In de winter eet ik heel graag stoofpeertjes (in de zomer ook trouwens, maar dat is er niet het seizoen voor). En in de zomer rabarber. Zo lekker! Maar niemand hier thuis dus die het lust. Nou ja, één van de jongens eet inmiddels ook stoofpeertjes. Dus er is hoop!

De stoofpeertjes weck ik, dan kun je in één keer heel veel klaarmaken en in kleine porties langere tijd bewaren. Met rabarber kan dat ook heel eenvoudig! Ideaal. En helemaal niet moeilijk! De potten staan inmiddels in de kast. Nu nog bedenken wat ik er mee zal gaan maken. Gewoon zo opeten? Of verwerken in een recept? Een rabarbertaart ofzo? Is vast ook erg lekker...!

Ingrediënten

 • 1 kilo rabarber
 • 100 gram honing (of suiker, kan ook)
 • 1 theelepel vanille-extract
 • scheutje citroensap
 • optioneel: sap van rode bieten, voor de kleur
 • beetje bakboter

 

Bereiden

 1. Spoel de stelen rabarber goed schoon, zodat er geen zand en modder meer aan zit.
 2. Snijd de rabarber in stukjes van zo'n 5 cm.
 3. Verhit een beetje boter in een grote pan.
 4. Doe de rabarber, honing (of suiker), vanille-extract en citroensap in de pan. Laat 30-45 op laag vuur sudderen, totdat de rabarber gaar is. Roer af en toe door.
 5. Als de rabarber erg groen van kleur is, kun je eventueel wat rode bietensap toevoegen om het wat roder te krijgen. 
 6. Als je de rabarber wilt wecken, schep je de rabarber in schone weckpotjes. Vul de potjes tot de rand, draai de deksels goed vast en zet de potjes op de kop. Laat afkoelen. Nu kun je de potjes een paar maanden in de kast bewaren!
  Met 1 kilo rabarber vulde ik 2 kleine en 1 middelgroot potje. En toen had ik nog een flinke eetlepel over en die heb ik gewoon zo uit de pan opgegeten. Lekker :-)

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.