Meergranen desembrood

Ik houd van zuurdesembrood. Er zit altijd zo lekker veel smaak aan, én ik vind het zo geweldig leuk dat je met alleen natuurlijke ingrediënten de mooiste broden kunt maken. Zónder gist! Dit meergranen desembrood met lijnzaad is ook zo'n lekker brood.  

Het zal vast wel een beetje... hoe zeg je dat? Dat je zo enthousiast bent over iets wat heel veel andere mensen echt totaal niks kan schelen. Beetje hobbygekte ofzo. Ik word er gewoon elke keer zo blij van, als een brood dat alleen maar bestaat uit meel, zout en water zo mooi rijst & perfect uit de oven komt, en dan ook nog eens lekker smaakt! :-) 

Ingrediënten voor 1 brood

 • 50 gram lijnzaad
 • 60 gram heet water
 • 180 gram zuurdesemstarter
 • 360 gram warm water
 • 240 gram tarwebloem (van de molen)
 • 160 gram volkoren meel
 • 90 gram speltmeel
 • 50 gram maïsmeel
 • 11 gram zout

 

En zo maak je 'm

 1. Meng het lijnzaad met 60 gram heet water en laat 10-20 minuten wellen. 
 2. Meng de bloem, meel en zout met een garde door elkaar.
 3. Roer de zuurdesemstarter en het water in een grote kom door elkaar. Doe de droge ingrediënten en het lijnzaad er bij en kneed met je handen goed door elkaar.
 4. Laat het deeg 10 minuten staan. Kneed het daarna kort (1-2 minuten) en laat nogmaals 10 minuten staan. 
 5. Kneed het deeg op je werkblad met de hand in 5-10 minuten tot een soepel deeg dat je kunt uittrekken tot een bijna doorzichtig vliesje. Als het deeg te plakkerig blijft, bestuif je werkblad dan met een beetje bloem.
 6. Bestuif een rijsmandje met wat bloem. Bol het deeg op tot een ronde deegbal, en leg het met de naad naar boven in de rijsmand. Dek de rijsmand af (ik zette 'm in een grote plastic pedaalemmerzak) en laat het deeg bij kamertemperatuur 5-6 uur rijzen, totdat het deeg 2x zo groot is geworden. Je kunt het deeg ook in de koelkast zetten en het daar 24-36 uur laten rijzen. Laat het daarna bij kamertemperatuur nog 1-2 uur rijzen. 
 7. Verwarm de oven voor op 230 graden. Zet onderin de oven een (lege) braadslede.
 8. Giet als de oven op temperatuur is een kop water in de braadslede in de oven (dat zorgt voor stoom tijdens het bakken).
 9. Kiep de rijsmand voorzichtig om boven een met bakpapier beklede bakplaat. Kerf het brood aan de bovenkant in & bak het daarna in 25 minuten gaar in de oven. Het brood is klaar als het hol klinkt als je er op klopt. Laat afkoelen op een rooster.  

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.