hongaarse Langoš

Dit zijn Hongaarse langoš: gebakken 'pannenkoeken', die je maakt met gistdeeg. Het zijn een soort platte broden die niet in de oven, maar in een koekenpan bakt. Ze zien er een beetje gek uit, maar als ze warm zijn met wat kaas & knoflook er op blijf je er van door eten, zo lekker zijn ze! 

Naast Hongarije worden langoš (of langós) ook veel gegeten in landen als Roemenië, Oekraïne, Servië, Slowakije en Tsjechië. Het is een goedkope snack die je in deze landen overal en nergens kunt kopen. Je eet langoš warm, met knoflook en kaas, zure room of ketchup.  

Tijdens onze vakantie in Slowakije in 2016 kwamen wij voor 't eerst langoš tegen. Je kunt daar in de supermarkt kant en klare pakketjes kopen om zelf langoš mee te maken. Daar ging natuurlijk een pakje van mee naar huis! Maar het is heel simpel om zonder zo'n pakje langoš te maken. Ik leg je hieronder uit hoe! 


Ingrediënten voor 10-12 'koeken'

 • 500 gram tarwebloem
 • 9 gram zout
 • 7 gram droge gist
 • 330 ml lauwwarm water
 • geraspte kaas
 • knoflookpoeder

 

En zo maak je 't

 1. Roer het zout door de bloem. Meng daarna de gist er door heen. 
 2. Voeg het water toe en kneed het deeg met je hand of met de standmixer in een minuut of 10 tot een soepel deeg. 
 3. Vet een kom licht in met zonnebloemolie of bakspray, leg het deeg er in en dek de kom af met plastic. Laat het deeg bij kamertemperatuur 45-60 minuten rijzen. 
 4. Vet je werkblad licht in. Stort het deeg er op en rol het met een deegroller uit tot een dunne lap van zo'n halve centimeter dik.
 5. Steek met een ronde uitsteekvorm van ongeveer 20 cm doorsnede 10-12 'koeken' uit het deeg. Ik gebruikte er de rand van een springvorm voor, dat ging prima! Je moet misschien het deeg nog 2-3 keer uitrollen om alle koeken te kunnen uitsteken. 
 6. Verhit wat boter of olie in een koekenpan. Bak de koeken in 5-10 minuten op middelhoog vuur gaar. Je hoeft te koeken niet om te draaien, dus zorg er voor dat het vuur niet te hoog staat, anders bakt de onderkant aan. Strooi tijdens de laatste 2 minuten wat knoflookpoeder en de geraspte kaas over de langoš, zodat de kaas smelt. 
 7. Serveer de langoš met zure room en ketchup.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Björn Mulder
4 jaar geleden

Goede herinneringen aan deze snack tijdens kampeervakanties in Hongarije in de de jaren 90. Ga deze zeker maken. In mijn herinnering werden ze wel gefrituurd.