Zomerse chili con carne

Volgens de statistieken eten we bruine bonen vooral in de winter. Maar ook in de warmere maanden is het prima te eten, vind ik. In deze zomerse chili con carne zit vooral véél fruit. Lekker fris dus!

Je kunt dit gerecht trouwens ook van te voren klaarmaken, want je kunt het heel goed in de koelkast bewaren en de volgende dag even opwarmen in de magnetron of in een pan. Ideaal dus. Ik probeer voor de dagen dat ik moet werken het eten altijd voor te bereiden. Ovenschotels dus die ik in de koelkast klaar zet, of dit soort gerechten die gemakkelijk op te warmen zijn. Dan hoef ik na een lange werkdag niet meer uitgebreid in de keuken te staan... daar heb ik dan meestal geen zin meer in.

Wist je trouwens dat bruine bonen bij de groenten horen? Super gezond dus. Al vinden anderen trouwens dat het géén groente is, omdat bruine bonen de eetbare zaden van een peuldragende plant zijn. Ik zie het verschil niet. Een zaad van een plant is toch ook groente? Het maakt ook niet uit. Gezond is het in elk geval!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 800 gram bruine bonen
  • 400 gram gekruid gehakt
  • 400 gram halve perziken op siroop
  • 200 gram ananas op siroop
  • 4 appels
  • 2 uien
  • 140 gram tomatenpuree
  • 400 ml tuinkruidenbouillon
  • cayennepeper
  • râs al hânout (kruidenmengsel)
  • handje bieslook

 

Bereiden

  1. Laat de bruine bonen, perziken en ananas uitlekken.
  2. Snijd de perziken in kleine stukjes en snipper de uien. Schil de appels en snijd ze in stukjes.
  3. Verhit wat olie of boter in een wok en bak het gehakt rul.
  4. Voeg de uien en appel toe, en bak kort mee.
  5. Roer de tomatenpuree met de bouillon door het mengsel.
  6. Voeg de bruine bonen, appel, ananas en perzik toe en roer goed door elkaar. Laat even sudderen op een laag vuur, zodat de saus indikt.
  7. Voeg naar smaak de cayennepeper en râs al hânout toe.
  8. Strooi voor het serveren wat gesnipperde bieslook over de chili con carne. Lekker met wat extra vers fruit of een salade!


Tip: eten er kinderen mee? Laat dan de kruiden achterwege en strooi die pas op je bord er overheen. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.