mini Appeltaartjes

Mini appeltaartjes! Met een heerlijk dikke laag appeltaartdeeg (want dat is toch 't lekkerste deel van een appeltaart...) & een vulling van appeltjes met rozijnen en kaneel. Deze gebakjes zijn handig om uit te delen, want je hoeft geen taart meer aan te snijden!

Het is al weer een paar jaar geleden (in 2014, om precies te zijn) dat ik deze kleine taartjes voor 't eerst bakte. Toen wilde ik op mijn werk trakteren voor mijn verjaardag, maar het moest wel iets makkelijks zijn: iets zonder al te veel geknoei met het snijden van een taart. En dus besloot ik om 1-persoons appeltaartjes te maken (want appeltaart is immers altijd goed): kleine gebakjes die je zó uit kunt delen! Handig.

Het enige wat minder handig aan deze taartjes is hoe je ze heelhuids weer uit de vormpjes krijgt. Ik blijf er elke keer mee om knoeien. De allereerste keer plakten ze allemaal aan de muffinvorm vast, hoe goed ik die ook had ingevet. Dus daarna vette ik de muffinvorm in en zette ik er daarna ook nog eens papieren cupcakevormpjes in. Goed invetten is dan nog steeds belangrijk, want tijdens het bakken willen de randen van de taartjes alsnog wel aan de vorm vastplakken.

Een oplossing kan natuurlijk ook zijn om gewoon iets kleinere appeltaartjes in de cupcakevormpjes te maken. Als ze niet boven de papieren vormpjes uitkomen, gaan ze ook niet aan de muffinvorm plakken... Maar ja, dan krijg je zulke kleine taartjes... en ik wil wel mini appeltaartjes, maar niet zó mini! :-) Misschien gaat het overigens wel beter in een siliconen muffinvorm, maar die heb ik zelf niet. Moet ik misschien toch ook maar eens proberen! 

Ingrediënten voor 12 appeltaartjes

 • 400 gram zelfrijzend bakmeel (of 400 gram bloem + 12 gram bakpoeder)
 • 200 gram fijne kristalsuiker
 • 200 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
 • snuf zout
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 1 middelgroot ei
 • 3 zoetzure appels (bijv. Elstar), geschild en in kleine stukjes 
 • 1 eetlepel kristalsuiker
 • 2 theelepels kaneel
 • handje rozijnen
 • beetje paneermeel
 • 1 geklutst ei om het deeg mee te bestrijken


En zo maak je ze

 1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een muffinvorm goed in en doe er daarna papieren cupcakevormpjes in. Je moet echt beide doen! Want ook met de papieren cupcakevormpjes er in plakken de taartjes heel snel aan de muffinvorm vast... en krijg ze er dan maar weer heelhuids uit! :-(
 2. Mix de boter, 200 gram suiker, bakmeel, zout, vanillesuiker en het ei door elkaar. Maak er een deegbal van, verpak dit in plastic folie en leg het even in de koelkast. 
 3. Meng de appelblokjes met 1 eetlepel suiker, de kaneel en de rozijnen. 
 4. Rol 2/3 van het deeg uit - het moet ongeveer een halve centimeter dik zijn. Steek 12 rondjes uit en vouw die in de muffinvorm. Het deeg is ruimschoots genoeg voor 12 taartjes met een lekker dikke laag deeg. Je kunt ook een dunnere laag deeg voor de bodem, zijkant & bovenkant gebruiken, dan kun je meer taartjes maken. Dan heb je wel wat meer appelvulling nodig, want bij dunner deeg past er meer vulling in de taartjes.
 5. Prik de bodem van alle taartjes even in met een vork en strooi er wat paneermeel in. Vul ze daarna met het appelmengsel.
 6. Rol ook de rest van het deeg uit en snijd er reepjes van. Bedek hiermee de taartjes kruislings. 
 7. Bestrijk het deeg met het geklutste ei.
 8. Bak de taartjes in 40 minuten gaar in de oven. Laat in de muffinvorm afkoelen op een rooster.  

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.