perník (peperkoek)
Afgelopen zomer kwam ik in Slowakije een mix voor perník tegen, een soort peperkoek. Ik was natuurlijk benieuwd hoe je die koek zelf maakt, zonder mix. Dat blijkt helemaal niet zo ingewikkeld te zijn!
Ingrediënten
- 260 gram bloem
- 2 eetlepels cacaopoeder
- 200 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 240 ml water
- 120 ml zonnebloemolie
- 2 eetlepels honing
- 1 middelgroot ei
- 2 eetlepels peperkoekkruiden (zie hieronder hoe je deze kruidenmix zelf maakt)
Voor de afwerking
- 100 gram pure chocolade
- 2 eetlepels roomkaas naturel
- versiering: bijv. halve amandelen, strooisel, hagelslag, nougatine
Peperkoekkruiden zelf maken
Peperkoekkruiden kun je eenvoudig zelf maken door de volgende ingrediënten te mengen:
- 4 el kaneel
- 2 el korianderpoeder
- 2 el anijspoeder
- 2 el kardemom
- 1 el gemberpoeder
- 1 el gemalen kruidnagel
- snuf nootmuskaat
En zo maak je 't
-
Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed een bakblik van 30 x 40 cm met bakpapier.
-
Mix alle ingrediënten door elkaar. Giet het in het bakblik.
-
Bak de koek in 20-30 minuten gaar. Als een satéprikker er schoon uit komt, is de koek klaar. Haal het blik dan uit de oven en laat de koek in het blik helemaal afkoelen.
- Verwarm de chocolade en roomkaas au-bain-marie, totdat het goed gesmolten en gemengd is. Smeer dit over de peperkoek.
- Snijd de peperkoek in vierkantjes en versier elk vierkantje met versiering naar keuze.
Reactie plaatsen
Reacties