Baguettes

Baguette4.jpg

Deze baguettes heb ik al heel wat keren gemaakt. Ze worden elke keer lekker luchtig, met een knapperig korstje, en gaan altijd tot de laatste kruimel op.

Het mooie is dat je er hebt helemaal geen bijzondere ingrediënten voor nodig hebt. Bloem, zout, gist en water: dat is alles. Dat heb ik altijd standaard in de kast staan, dus ik kan op ’t laatste moment beslissen om deze broden te bakken.

Zo ging dat ook met de baguettes op de foto’s, die ik op 1e kerstdag maakte. Ik had namelijk wel uitgebreid nagedacht over het kerstdiner, maar had er niet bij stil gestaan dat we bij de lunch ook nog iets moesten eten… lekker handig. En dus bakte ik een paar baguettes, die we lekker met een borrel, kaasje en plakken vlees hebben opgegeten.

Ingrediënten voor 3 baguettes

 • 500 gram bloem
 • 10 gram zout
 • 10 gram instantgist
 • 370 ml koud water


En zo maak je ze

 1. Meng de bloem, zout en gist door elkaar (begin met de gist aan de ene kant en het zout aan de andere kant van je mengkom).
 2. Voeg driekwart van het water toe en meng alles goed door elkaar met een mixer met deeghaken. Als het een beetje een samenhangend deeg begint te worden, giet je de rest van het water er bij. Mix zo’n 5-7 minuten tot je een soepel deeg hebt.
 3. Vet een kom in met een beetje olijfolie, doe het deeg er in en bedek met een theedoek. Laat het deeg bij kamertemperatuur ongeveer 1 uur rijzen, tot het twee keer zo groot is.
 4. Vet je werkblad in met een beetje olijfolie en leg hierop voorzicht het deeg. Ga het deeg niet kneden, want dan kneed je alle lucht er uit en wordt het geen luchtig brood. Verdeel het deeg in 3 even grote stukken. Rol elk stuk voorzichtig op tot een lange worst, zonder dat je al te veel druk op het deeg uitoefent.
 5. Leg de drie baguettes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bedek ze met plastic en laat het deeg nogmaals een uur rijzen, tot het twee keer zo groot is geworden.
 6. Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden. Zet onderin de oven een braadslede.
 7. Bestrooi de baguettes met een beetje bloem, snijd er met een scherp mes drie schuine sneden in en schuif ze in de oven. Vul de braadslede met heet water (dat zorgt voor stoom). Bak de broden in 25 minuten goudbruin. Laat afkoelen op een rooster.


Bron: Bakken met Paul Hollywood.

Baguette30.jpg
Baguette22.jpg
Baguette5.jpg
Baguette15.jpg
Baguette28-1.jpg
Baguette20_vk.jpg

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.