Scones, muffins & cupcakes: het verschil

Weet jij wat het verschil is tussen een cupcake, een muffin en een scone? Zijn het nou broodjes of cakejes? Ik had geen idee & zocht het dus uit. Hieronder kun je lezen wat de verschillen en de overeenkomsten zijn. 

Scones

Een scone is een klein zoet broodje. Het wordt meestal gemaakt van tarwe, gerst of havermout, met bakpoeder als rijsmiddel. Meestal zijn scones rond, maar ze worden ook wel in driehoekige vorm gemaakt (check deze met frambozen en amandel). Oorspronkelijk komen scones uit Schotland (wist ik ook niet, ik dacht altijd Engeland!). Ze worden vooral gegeten in Engeland en Ierland: bij het ontbijt bijvoorbeeld, of bij de afternoon tea.

De traditionele scones eet je met clotted cream (een dikke, ongezoete room) en jam, marmelade, honing of vers fruit. Er bestaan veel variaties op het traditionele recept: bijvoorbeeld met fruit, rozijnen of chocolade. De meeste scones zijn zoet, maar er zijn ook hartige scones. 

Traditionele scones met clotted cream en jam.


Muffins

Een muffin is een licht gezoet klein broodje of cakeje, al dan niet in een papieren vormpje. Oorspronkelijk komen ze uit de Verenigde Staten. Meestal eet je ze bij het ontbijt of bij de thee (bij een high tea bijvoorbeeld), maar ze worden ook wel gewoon als tussendoortje gegeten. Er zijn veel verschillende soorten muffins, bijvoorbeeld met fruit, noten of chocolade. 

Qua vorm lijken ze veel op cupcakes, maar er zijn een paar verschillen:

  • Muffins maak je (meestal) met olie of gesmolten boter, cupcakes met boter.
  • Muffins bevatten meestal minder suiker en boter dan cupcakes.
  • Een muffin lijkt qua structuur meer op brood, een cupcake is echt een cakeje. 
  • Muffins worden niet versierd als ze klaar zijn; een cupcake wel.
  • Muffins zijn sneller klaar te maken dan cupcakes. Bij muffins doe je de droge ingrediënten in één kom en de natte ingrediënten in een kom. Dat roer je kort door elkaar en klaar! Voor cupcakes mix je eerst de boter en suiker door elkaar; daarna doe je de eieren er bij en tot slot de bloem. 

 

 

Muffins met bosbessen

 

Cupcakes

Een cupcake is een klein versierd gebakje, dat is gebakken in een papieren of aluminium bakje. Cupcakes komen uit Engeland. In het begin van de 19e eeuw werd op deftige Engelse theekransjes bij de thee een gebakje in de vorm van een theekopje geserveerd.

De meeste cupcakes zijn zoet en worden gemaakt van boter, suiker, bloem en eieren. Naast gewone cupcakes heb je ook cupcakes met fruit, chocolade en drank. Cupcakes worden versierd met bijvoorbeeld glazuur, fondant, marsepein of een toef crème. 

Bij de beschrijving van muffins schreef ik al wat de verschillen zijn tussen muffins en cupcakes. De ingrediënten en de structuur zijn anders, de bereidingswijze verschilt en het meest opvallende natuurlijk: muffins versier je niet, en cupcakes natuurlijk wel!

Cupcakes.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.