Korn desembrood

Kornbrood is het één van de lekkerste broden - nou ja, dat vinden wij in elk geval. Hoog tijd dus om er zelf ook eens eentje te bakken. 

'Pittenbrood', zo noemt onze jongste een kornbrood. Zijn twee oudere broers moeten er niks van hebben (zij willen liever veilig een gewone tarweboterham), maar onze benjamin wil donker brood met lekker veel pitten. En dat eten we zelf ook het liefst!


Een korn brood zelf bakken had ik nog niet eerder gedaan, dus daar werd 't nu wel eens tijd voor. En aangezien ik helemaal in de zuurdesem-modus zit, werd 't een korn desembrood. Ik gaf dit brood cadeau aan mijn ouders, dus daarom geen foto's van de binnenkant van het brood. Mijn ouders vertelden mij overigens dat 't heerlijk smaakte! 

Ingrediënten voor 1 klein brood

 • 200 gram kornmeel
 • 200 gram bloem
 • 1 theelepel zout
 • 160 gram zuurdesemstarter
 • 210 ml handwarm water

En zo maak je het

 1. Mix met een garde het kornmeel, de bloem en het zout door elkaar.
 2. Meng de zuurdesemstarter met het water.
 3. Doe de droge ingrediënten er bij en kneed met je handen goed door elkaar.
 4. Kneed het deeg op een schoon aanrechtblad met de hand in 5-10 minuten tot een soepel deeg dat je kunt uittrekken tot een bijna doorzichtig vliesje. Als het deeg te plakkerig blijft, bestuif je werkblad dan met een beetje bloem.
 5. Bekleed een ronde schaal met een theedoek die je flink met bloem hebt bestoven. Rol van het deeg een bal en leg die in de schaal. Bedek het deeg met de theedoek en laat bij kamertemperatuur 5-6 uur rijzen, totdat het deeg 2 keer zo groot is geworden. 
 6. Verwarm de oven voor op 240 graden. Zet onderin de oven een (lege) braadslede.
 7. Als het deeg voldoende is gerezen, keer je de kom voorzichtig om en leg je het brood op een met bakpapier beklede bakplaat. Kerf met een scherp mes een mooi patroon in het brood. 
 8. Giet een kop water in de braadslede in de oven (dat zorgt voor stoom tijdens het bakken). Zet de bakplaat met het brood in de oven en bak het brood in 30-35 minuten gaar. Het brood is klaar als het hol klinkt als je er op klopt. Laat afkoelen op een rooster.  

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.