Kruidnoten brood

Als je nou écht niet meer weet wat je met de overgebleven kruidnoten moet... dan kun je er altijd nog een brood mee bakken! Lekker makkelijk ook, want dan hoef je je boterham niet meer te beleggen met speculaas - dat zit er gewoon al in. Handig, toch?


Als dit brood net uit de oven komt lijkt het op een gewoon wit busbrood. Niks bijzonders aan, zou je zeggen. De verrassing komt als je 'm aansnijdt en alle kruidnootjes tevoorschijn komen! Dat snijden gaat trouwens prima - de kruidnoten worden tijdens het bakken zacht, dus er zitten geen harde brokken in 't brood. 

En het resultaat is een lekker zacht wit brood met zoete kruidnoten - eigenlijk heb je er geen beleg meer bij nodig, maar dat mag natuurlijk wel, hoor. Wij smeerden er speculoos op, & ik denk dat schuddebuikjes er ook heerlijk op smaken. Of gewoon complete speculaasjes (dat nam ik vroeger heel vaak mee naar school tussen mijn broodjes). Een dubbel luxe boterham - dit is wel 'n beetje een kerstbrood voor de Sinterklaasperiode, hè? Lekkerrrrr!  

Ingrediënten voor 1 groot brood

 • 600 gram tarwebloem 
 • 10 gram suiker
 • 9 gram zout
 • 9 gram droge gist
 • 25 gram zonnebloemolie
 • 315 gram lauwwarm water
 • 150 gram kruidnoten


En zo maak je 'm

 1. Doe de bloem, suiker en zout in een kom. Roer met een garde door elkaar. Voeg daarna de gist toe en roer nogmaals door elkaar met de garde.
 2. Giet de zonnebloemolie en het water er bij en kneed met de hand in ongeveer 15 minuten tot een soepel deeg hebt waar je een vliesje van kunt trekken (het scheurt dan dus niet meer). Kneden in een kneedmachine kan natuurlijk ook.
 3. Vet een kom licht in met zonnebloemolie en leg de deegbal er in. Dek af met plastic en laat bij kamertemperatuur ongeveer 1 uur rijzen, tot het twee keer zo groot is.
 4. Vet een broodbakvorm van 30 x 11 cm in.
 5. Leg het gerezen deeg op je werkblad en druk de lucht er uit. Druk het deeg met je platte hand uit tot een rechthoekige lap. Niet scheuren of trekken, echt zachtjes drukken.
 6. Verdeel 100 gram kruidnoten over het deeg en druk ze zachtjes een beetje in het deeg. 
 7. Vouw de linkerflap van het deeg iets over het midden. Vouw daarna de rechterflap van het deeg een klein stukje over de linkerflap. 
 8. Druk nogmaals van onder naar boven met je platte hand de lucht uit het deeg. Verdeel dan de laatste 50 kruidnoten over het deeg en druk ook die licht aan. 
 9. Rol daarna het deeg op van onder naar boven. Leg het deeg met de naad naar beneden in het bakblik. Laat het deeg op een warme plek nogmaals een uur rijzen. 
 10. Verwarm de oven intussen voor op 240 graden. Laat een plat metalen bakblik onderin de oven mee voorverwarmen. 
 11. Als het brood goed is gerezen (het deeg veert dan langzaam terug als je het met je vinger indrukt) zet je het in de oven. Giet een kopje koud water in het bakblik onderin de oven. Dat zorgt voor stoom, waardoor het brood nog beter rijst. 
 12. Bak het brood 20 minuten op 240 graden; verlaag daarna de temperatuur naar 200 graden en bak nog 15-25 minuten. Controleer wel even tussentijds; misschien duurt het in jouw oven minder lang voor het brood gaar is. Check ook regelmatig of de bovenkant van het brood niet te donker kleurt; leg er desnoods een stuk aluminiumfolie over heen. 
 13. Het brood is klaar als het hol klinkt als je op de onderkant klopt of als de kerntemperatuur 95 graden is. Haal het brood uit het bakblik en laat afkoelen op een rooster. 


Reactie plaatsen

Reacties

Lenie
6 jaar geleden

Lekker brood ik had nog wat kleine zakjes kruidnootjes liggen ik kwam toevallig dit recept tegen op google .
Het brood is goed gelukt goed recept.