Spinaziebloem

Je kunt natuurlijk allemaal kleine spinazie-feta hapjes maken... maar je kunt er ook een grote bloem van maken! En eigenlijk is dat ook nog sneller gemaakt (ook handig, toch?). Hij is zowel warm als koud heel erg lekker. 

Hieronder leg ik je stap voor stap uit hoe je de bloem maakt (helemaal onderaan staan foto's van de belangrijkste stappen). Maak je toch liever allemaal losse hapjes? Dan moet je even bij dit recept kijken. 

Ingrediënten voor 1 grote bloem

 • 600 gram verse spinazie
 • 200 gram feta of witte kaas
 • 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
 • 40 gram pijnboompitten + handje extra
 • peper en zout
 • 2 vellen kant-en-klaar deeg voor hartige taart (van elk 400 gram)
 • 2 eetlepels paneermeel
 • 1 losgeklopt ei


En zo maak je 'm

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
 2. Wok de spinazie in een grote wok totdat het is geslonken. Laat de spinazie daarna afkoelen. Druk zoveel mogelijk vocht uit de afgekoelde spinazie.
 3. Verbrokkel de feta en meng dit samen met de pijnboompitten en Parmezaanse kaas door de spinazie. Breng het mengsel op smaak met peper en zout.
 4. Leg één deegvel op de bakplaat met bakpapier. Leg het andere deegvel op je werkblad en rol deze met een deegroller uit, zodat hij een tikje groter wordt. Bestrooi beide deegvellen met paneermeel.
 5. Leg het spinaziemengsel op één deeglap: in het midden leg je een bolletje spinazie, met daarom heen de rest van de spinazie als een krans. Bestrijk de randen van het deeg met water.
 6. Leg de tweede deeglap er voorzichtig op en druk hem overal aan. Ik begin daar in het midden mee, bij de bol, en werk van daaruit naar de buitenkant toe. 
 7. Leg een kopje of kommetje over de bol spinazie in het midden. 
 8. Snijd het overtollige deeg er af zodat het een ronde vorm wordt en druk de deegranden met een vork dicht.
 9. Snijd daarna het deeg vanaf de buitenrand in 12, 16 of 20 gelijke delen in tot aan het kopje en kantel elk deel daarna voorzichtig een kwartslag. Het kopje voorkomt dat je te ver snijdt of dat het deeg scheurt als je de stukjes kantelt. Haal als je klaar bent de kom er weer af. Bestrijk de bloem met ei.
 10. Bak de bloem in 25 minuten in de de oven goudbruin en gaar. Strooi er daarna nog wat extra pijnboompitten over heen. Je kunt 'm warm eten, maar hij is koud ook heerlijk!

 

En zo ziet dat er uit:

Stap 5: leg een bol spinazie in het midden, en de rest als een krans er om heen. 
 

Stap 6: leg de tweede deeglap er over heen en druk voorzichtig aan. 

Stap 7: leg een kom over de bol in het midden. 

Stap 8 en 9: snijd het overtollige deeg er af, druk de randen dicht en snijd daarna het deeg in gelijke delen tot aan de kom. 

Stap 9: draai elk deegstukje een kwartslag. Haal de kom er af en bestrijk de bloem met ei. 

Stap 10: bak de bloem 25 minuten in de oven op 200 graden. Strooi er nog wat extra pijnboompitjes over.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.