Speltbrood met lijnzaad

Dit speltbrood met lijnzaad is zó lekker! Ook na een dag is het brood nog steeds heerlijk luchtig, zacht en vol van smaak. En als 'ie vers uit de oven komt kunnen we er helemaal wel van door blijven eten! 

Alleen een beetje jammer dat ik dit keer vergat om rekening te houden met de grootte van mijn broodbakblik... ik maakte veel te veel deeg, en bij het rijzen stroomde mijn broodbakblik dus over! De vorige keer dat ik dit brood bakte, gebruikte ik een grotere bakvorm. En daar kon veel meer deeg in dan in mijn huidige blikken! 

Vandaar dat dit brood dit keer geen mooie ronde bovenkant heeft, maar er een beetje gehavend uit ziet van boven. Maar hij smaakt er niks minder om. Hij is juist super lekker! Het lijnzaad geeft er zoveel extra smaak aan. En dit is een brood dat lang vers blijft. Ook fijn. Maar snel nog een keer bakken dus! 

Ingrediënten voor 1 brood

 • 100 gram lijnzaad
 • 200 ml heet water
 • 300 gram speltmeel
 • 300 gram bloem
 • 7 gram instant gist (1 zakje)
 • 11 gram zout
 • 360 ml handwarm water


En zo maak je 'm

 1. Doe het lijnzaad in een kommetje en giet er 200 ml heet water bij. Laat minstens 30 minuten wellen, totdat het vocht is opgenomen door het lijnzaad.
 2. Roer het speltmeel, de bloem, gist en zout door elkaar. Doe het gewelde lijnzaad en 360 ml handwarm water er bij en kneed het met de hand in een minuut of 10 tot een soepel deeg (of laat je standmixer het werk doen). 
 3. Vet een kom licht in met zonnebloemolie en leg de deegbal er in. Dek af met plastic en laat bij kamertemperatuur ongeveer 1 uur rijzen, tot het twee keer zo groot is.
 4. Vet een broodbakvorm van 30 x 11 cm in (dit is de goede maat voor de ingrediënten die ik hierboven heb genoemd!). 
 5. Bestuif je werkblad met bloem. Stort het gerezen deeg op je werkblad en druk de lucht er uit. Druk het deeg met je platte hand uit tot een rechthoekige lap. Niet scheuren of trekken, echt zachtjes drukken. Vouw de linkerflap van het deeg iets over het midden. Vouw daarna de rechterflap van het deeg een klein stukje over de linkerflap.
 6. Druk nogmaals van onder naar boven met je platte hand de lucht uit het deeg, en rol daarna het deeg op van onder naar boven. Leg het deeg met de naad naar beneden in het bakblik. Laat het deeg bij kamertemperatuur nogmaals een uur rijzen.
 7. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
 8. Bak het brood in ongeveer 40 minuten gaar. tot de kerntemperatuur 95 graden is. Je kunt ook testen of het brood klaar is door op de onderkant te tikken: als het hol klinkt, is het brood gaar. Laat het brood wat afkoelen op een rooster.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.