Home » Nieuws

Nieuws

Is dit nou een warme maaltijd of een toetje - wat vinden jullie? Ik had pannenkoeken over & maakte daarmee deze ovenschotel met warm fruit. Die aten we als warm eten, maar het zou ook heel goed als nagerecht op tafel kunnen, denk ik!


Helemaal omdat ik 'm lekker zoet maakte: met wat glazuur er over & slagroom er bij. Doordat je de pannenkoeken in de oven bakt worden de randjes een beetje knapperig & de rest wordt warm & zacht. Lekker! :-)

Pannenkoeken-met-fruit-uit-de-oven-285.jpg

Ingrediënten voor 2 personen

  • 4 pannenkoeken
  • 4 flinke eetlepels zuivelspread naturel light
  • 1 peer, geschild & in stukjes
  • 1 appel, zonder klokhuis & in stukjes
  • 1 perzik, zonder pit & in stukjes
  • 1 banaan, in plakjes
  • flinke snuf kaneel
  • poedersuiker
  • slagroom (vers geklopt of uit een bus)


En zo maak je 't

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. 
  2. Besmeer elke pannenkoek met een laag zuivelspread.
  3. Meng het fruit & de kaneel door elkaar. Leg in het midden van elke pannenkoek een strook fruit. Rol de vier pannenkoeken op en leg ze met de naad naar beneden in een ovenschaal. 
  4. Zet de ovenschotel in de oven en bak de pannenkoeken in 20-25 minuten warm.
  5. Maak ondertussen met een paar eetlepels poedersuiker en een drupje water wat glazuur: de glazuur moet glad & glanzend zijn, en net een beetje vloeibaar.
  6. Haal de ovenschaal uit de oven & giet de glazuur over de vier pannenkoeken. Serveer met een beetje slagroom er bij en wat extra vers fruit. 

Meer foto's (en het recept) vind je hier

Lees meer »

Als de jongens ontbijt voor mij klaar maken... dan krijg ik dit! Broodjes met vruchtenhagel, pindakaas & chocoladehagelslag, blauw-bruine hagels met 'dingetjes', smeerkaas met komkommer en jam. Totaal anders dan wat ik voor mezelf zou maken. Maar ook heel erg lekker. En super lief!


Als ik broodjes voor mezelf smeer, dan beleg ik die altijd met een heleboel sla, groente & fruit. Soms zelfs zoveel dat je niet eens meer ziet dat er ook nog brood onder zit verstopt :-)

Vroeger at ik dagelijks boterhammen met pindakaas en broodjes met chocoladehagels. Maar dat eet ik nu eigenlijk nooit meer. Niet dat ik het niet meer lekker vind, hoor! Want als ik dan een broodje hagelslag eet... dat smaakt dan echt éxtra lekker! En zeg nou zelf. Als je kinderen spontaan een ontbijtje voor je klaar maken, dan is het toch alleen al lekker omdat het zo lief van ze is? <3

Meer inspiratie voor het ontbijt & de lunch vind je bijvoorbeeld hier, hier en hier.

Lunchinspiratie415-1.jpg

Lees meer »

Nog een lekkere & gezonde ovenschotel! Dit keer met snijbonen, kalkoenreepjes, kaas & gekruide aardappelpartjes.


Dit recept is een variatie op de schotel met bloemkool & champignons die ik eerder al eens maakte. Aangezien niet iedereen hier thuis van bloemkool & champignons houdt, maakte ik ook een variant met sperziebonen en kalkoen. En die viel in de smaak! Deze gaan we vaker op tafel zetten dus :-) 

Snijbonenschotel-met-kalkoen-292.jpg

Ingrediënten voor 1 persoon

  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 100 gram kalkoenreepjes
  • 25 gram geraspte kaas
  • 1 eidooier van een klein ei
  • 25 ml halfvolle melk
  • zout
  • peper
  • 250 gram snijbonen, in stukjes
  • 250 gram Toscaanse aardappelpartjes (ik haalde ze bij de Lidl)
  • handje geraspte kaas
  • beetje verse peterselie

En zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. 
  2. Verhit wat olie of boter in een wok. Fruit de ui 1-2 minuten. Bak daarna de snijbonen een minuut of 4-5 mee.
  3. Voeg de kalkoenreepjes toe en bak even mee. Roer de kaas er door en haal de wok van het vuur.  
  4. Kluts de eidooier door de melk en roer dat door de ui, snijbonen en kalkoen. Breng op smaak met een beetje zout en peper.
  5. Leg de snijbonen, ui & kalkoen in een ovenschaal. Leg de aardappelpartjes er boven op. Strooi er een beetje kaas over. 
  6. Zet de ovenschotel in de oven en bak 'm in 30 minuten gaar. Strooi er voor serveren nog een beetje verse peterselie over heen. 


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Lees meer »

Eigenlijk wilde ik geel-oranje-rode ijsjes maken. Maar ik had er niet bij stil gestaan dat de stokjes vastvriezen zodra de ijsvormpjes halfvol zijn! En dan kun je de ijsjes natuurlijk niet meer verder vullen... :-) Dus werden het ijsjes met twee kleuren. Net zo lekker, hoor!


Ik moet nog eens even bedenken hoe ik ijsjes met drie kleuren kan maken. Ik kan natuurlijk de eerste twee laagjes heel klein maken, en de derde laag veel groter, maar dat wil ik eigenlijk niet. Drie evengrote lagen is veel mooier!

De limonade die je voor de ijsjes gebruikt moet je trouwens een beetje zoeter maken dan wanneer je er gewoon limonade mee maakt. Anders smaken de ijsjes heel erg waterig! Ik gebruikte trouwens Slimpie limonade voor deze ijsjes. Lekkere ijsjes zonder calorieën! Ook fijn.  

Rood-oranjewaterijsjes142-1.jpg

Ingrediënten voor 6 ijsjes

  • IJsjesvorm
  • 1-2 bekers rode limonade (een beetje zoeter dan wanneer je 't gewoon opdrinkt)
  • 1-2 bekers oranje limonade of roosvicee (een beetje zoeter dan wanneer je 't gewoon opdrinkt)


En zo maak je ze

  1. Giet in alle 6 ijsjesvormen een laagje rode limonade. Zorg er voor dat de stokjes niet in de limonade steken. Zet de ijsvorm een paar uur in de vriezer.
  2. Giet de ijsjesvormen vol met de oranje limonade. Steek de stokjes er in en zet de ijsjes weer een paar uur in de vriezer, totdat ze helemaal bevroren zijn. 


Meer foto's (en het recept) vind je hier

Lees meer »

Dit was zó lekker! Deze gele courgettes vulde ik met een mengsel van dadels, vijgen, perzik, banaan, kikkererwten, rozijnen & kerriesaus. Samen met een handje amandelschaafsel en geitenkaas smaakte dat zo ontzettend goed!


Gevulde courgettes vinden wij altijd erg lekker. Meestal vul ik ze met rijst, bulgur of couscous. Deze combinatie van gele courgette met zoet fruit, kikkererwten & een kerriesaus, dat had ik nog niet eerder klaar gemaakt. Wel eens courgettes met linzen, maar dat was een hartige variant. Ook heel lekker, trouwens.

Maar echt, deze zoete versie met kerrie & fruit, die smaakt zó goed! Sowieso houd ik wel van zoet. De courgette met couscous, waar ook dadels & vijgen door heen zitten, is ook zoet trouwens, maar toch ook weer totaal anders. De kerriesaus, banaan & perzik geven aan deze gele courgettes weer een hele eigen smaak. Deze ga ik echt vaker eten.

En de geitenkaas, die maakt het voor mij (want verzot op geitenkaas) natuurlijk helemaal af. Maar ik weet dat jullie niet allemaal net zo veel van geitenkaas houden. Dus die kun je ook gerust vervangen door bijvoorbeeld een pittige feta, dat smaakt ook prima. 

Zoetegelecourgettemetkikkererwtenperzikdadelsenvijgen483-1.jpg

Ingrediënten voor 1 persoon

  • 1 gele courgette
  • 100 ml tuinkruidenbouillon
  • 60 gram zuivelspread naturel light
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 1/2 eetlepel maïzena
  • 1 perzik of nectarine, zonder pit & in stukjes
  • 75 gram kikkererwten
  • 20 gram rozijnen
  • 1 banaan, in stukjes
  • 2 dadels, in stukjes
  • 2 vijgen, in stukjes
  • 30 gram zachte geitenkaas
  • handje amandelschaafsel
  • handje verse peterselie

 
En zo maak je 't

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. 
  2. Snijd de courgette in de lengte doormidden. Hol hem met een lepel uit. De vulling hoef je niet te bewaren. Leg de courgettehelften op een bakplaat met bakpapier of in een grote ovenschaal. 
  3. Roer de bouillon, zuivelspread en kerriepoeder door elkaar. Breng in een pannetje aan de kook. Meng de maïzena met een beetje koud water en roer dit door het kerriesausje, zodat het indikt. Haal de pan van het vuur. 
  4. Roer de perzik, kikkererwten, rozijnen, banaan, dadels en vijgen door de kerriesaus. Verdeel dit mengsel over de twee halve courgettes. 
  5. Strooi de geitenkaas over de courgettes en daarna het amandelschaafsel. 
  6. Bak de courgettes in 30 minuten gaar in de oven. Strooi er voor het serveren nog wat verse peterselie over heen. 


Meer foto's (en het recept) vind je hier

Lees meer »

Appeltaart in je tosti! Dat moet toch goed zijn, denk je ook niet? Een beetje zoet en een beetje hartig. Ik maakte ze vanmiddag klaar... en ze zijn inderdaad lekker! :-)


Je moet deze tosti's alleen een beetje met beleid omdraaien, want ze plakken minder snel aan elkaar dan een gewone tosti met ham en kaas. De cottage cheese smelt natuurlijk wel, maar plakt lang niet zoals een paar plakken kaas. Tijdens het bakken gebruikte ik twee grote spatels: eentje onder de tosti & eentje bovenop de tosti. Dan kun je ze zonder geknoei omdraaien! 

Appeltaarttosti412-1.jpg

Ingrediënten voor 1 tosti

  • 2 witte boterhammen
  • beetje halvarine of boter
  • 1-2 eetlepels cottage cheese
  • 1/4 appel, met een kaasschaaf in dunne plakjes gesneden
  • handje rozijnen
  • snuf kaneel


En zo maak je 't

  1. Besmeer beide boterhammen aan één kant met een beetje halvarine. Draai ze om en besmeer de beide andere kanten met cottage cheese.
  2. Verdeel de schijfjes appel over één boterham, op de kant met de cottage cheese. Strooi er wat kaneel op en verdeel de rozijnen er over.
  3. Leg de andere boterham er op, met de kant met halvarine aan de buitenkant. 
  4. Verhit een koekenpan of grillpan zonder boter. Bak de tosti in een paar minuten aan beide kanten goudbruin. 


Meer foto's (en het recept) vind je hier

Lees meer »

Dit smaakt op een warme zomerdag altijd goed: ijskoud fruitwater. Ik vulde deze karaf met water, komkommer, limoen, aardbeien & munt. Lekker én gezond!


Zelfs onze jongens willen hier nog wel een glas van drinken. Komkommers en aardbeien, daar houden ze namelijk wel van. Maar de limoen en munt vissen ze er elke keer uit. Iets van 'wat de boer niet kent...' :-)

Fruitwaterkomkommerlimoenmuntaardbei26-1.jpg

Ingrediënten voor 1 liter

  • 1 liter ijskoud water
  • 1/2 komkommer
  • 1/2 limoen
  • 10 aardbeien
  • takje verse munt


En zo maak je 't

  1. Maak met een schaaf dunne plakken komkommer. Snijd de limoen in schijfjes.
  2. Snijd de kroontjes van de aardbeien en halveer ze daarna.
  3. Doe het water samen met de plakken komkommer, schijfjes limoen, de aardbeien en de munt in een karaf.  


Meer foto's (en het recept) vind je hier

Lees meer »

Wat eten jullie meestal op de camping? Wij eten graag een lekkere simpele bonenschotel. Die kun je lekker makkelijk in één pan - of op de skottelbraai - klaar maken. Zoals deze kapucijners met ham & lekker veel groente!


Voor deze kapucijnerschotel gebruikte ik een flinke bult kastanjechampignons, paprika & courgette. Zo fijn, als er lekker veel groente door een schotel gaat! Daar houd ik wel van. Hamreepjes zijn zomaar warm, dus ideaal voor zo'n éénpansgerecht. Voor mezelf liet ik de ham er trouwens uit. Net zo gemakkelijk, die roerde ik gewoon niet door mijn helft van het eten. 

Waar koken & bakken jullie trouwens meestal op, als jullie gaan kamperen? Als wij in de zomer een aantal weken achter elkaar weg gaan, dan maak ik het meeste eten op onze skottelbraai klaar. Ideaal & lekker groot, dus er kan zó voor 5 personen eten op worden klaar gemaakt! Maar voor een weekendje weg gebruiken we een kleine dubbele brander die je direct op zo'n blauwe gasfles draait, of een klein enkel brandertje met een priktankje. Werkt net zo fijn en neemt veel minder ruimte in beslag! En jullie? Wat nemen jullie mee?

Kapucijnerschotelopdecamping512-1.jpg

Ingrediënten voor 2 personen

  • 200 gram kastanjechampignons, in stukjes
  • 1 rode paprika, in stukjes
  • 1 courgette, in stukjes
  • 215 gram uitgelekte kapucijners (1 potje à 330 gram)
  • 300-400 gram tomatensaus, bijvoorbeeld sugo basilicum
  • 150 gram hamblokjes of -reepjes
  • 75 gram veldsla


En zo maak je 't

  1. Verhit een beetje olie of boter in een pan. Bak de champignons, paprika en courgette in 5-10 minuten gaar en zacht. 
  2. Roer de kapucijners er door heen en verwarm 3-4 minuten mee.
  3. Meng de tomatensaus (en evt. ook de hamblokjes) door de kapucijners. Laat een paar minuutjes pruttelen op laag vuur tot alles goed warm is.
  4. Serveer de kapucijnerschotel met de veldsla. Lekker met wat appelmoes, augurken en zilveruitjes er bij!

 
Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Lees meer »

Vanochtend ontbeet ik met overnight muesli, met bosvruchtenyoghurt & pruimen. Best een goed begin van de dag, toch! Waar zijn jullie de dag mee gestart?


Ik vind muesli zo ook erg lekker - zonder dat het een nacht in de koelkast heeft staan weken, bedoel ik dan. Verse muesli is gewoon iets totaal anders. Als het een nacht in de koelkast heeft gestaan, is het echt een ander soort ontbijt. Veel steviger. Maar ook heel erg lekker!

En je kunt lekker variëren met het fruit dat je er door doet. Ik koos nu voor lekker zomerfruit: pruimen. Het liefst zou ik een pruimenboom in de tuin willen hebben... niks lekkerder dan pruimen die je net hebt geplukt! Maar dat past jammer genoeg niet in ons stadstuintje. Wie weet, ooit nog eens...! :-)

Overnight-muesli-met-pruimen-332.jpg

Ingrediënten voor 1 persoon

  • 45 gram muesli
  • 25 gram havermout
  • 80 gram magere bosvruchtenyoghurt
  • 160 ml magere melk
  • 1 eetlepel chiazaad
  • 1/2 eetlepel honing
  • 2 pruimen, zonder pit & in stukjes
  • een handje extra muesli
  • 1 extra pruim


En zo maak je 't

  1. Meng alle ingrediënten door elkaar, op het extra handje muesli en de extra pruim na.
  2. Doe de muesli & yoghurt in een afsluitbaar bakje en zet het de avond van te voren in de koelkast.
  3. Strooi er de volgende ochtend de extra pruim (zonder pit & in stukjes) en een beetje extra muesli over heen. 


 Meer foto's (en het recept) vind je hier

Lees meer »

Hoe meer pitten & fruit in een brood, hoe lekkerder het is! Dat vinden wij dan in elk geval. Door deze twee meergranen desembroden heb ik abrikozen, amandelen, zonnebloem- en pompoenpitten gemengd.


Ik had nog een paar restjes verschillende soorten meel & bloem liggen. Dat heb ik voor deze broden gewoon allemaal door elkaar gemixt. Smaakt prima en het ruimt weer mooi op in de kast! De mix met abrikozen, pitten & noten kocht ik kant-en-klaar bij de AH. Dat was eigenlijk een potje bedoeld voor bij het ontbijt, maar ik vond dat het net zo goed door een brood kon. En het smaakte inderdaad prima!  

Desembrood-met-amandel-en-abrikoos-92.jpg

Ingrediënten voor 2 kleine broden

  • 145 gram meel voor chevetogne
  • 200 gram volkoren speltmeel
  • 320 gram goede tarwebloem (bijv. bij een molen vandaan)
  • 60 gram tarwemeel
  • 14 gram zout (2 theelepels)
  • 200 gram zuurdesemstarter
  • 400 ml handwarm water
  • 100 gram mix van gedroogde abrikozen, amandelen, zonnebloem- en pompoenpitten (ik kocht bij de AH een kant-en-klaar potje)


En zo maak je ze

  1. Meng de bloem, meel en zout met een garde door elkaar.
  2. Roer de zuurdesemstarter en het water in een grote kom door elkaar.
  3. Doe het meel en de abrikozen, amandelen, zonnebloempitten en pompoenpitten er bij en kneed met je handen in 10-15 minuten goed door elkaar, tot een soepel deeg dat je kunt uittrekken tot een bijna doorzichtig vliesje. Kneden in een standmixer kan ook.
  4. Bekleed twee ronde schalen met een theedoek die je flink met bloem hebt bestoven. Rijsmandjes met bloem bestuiven kan ook.
  5. Verdeel het deeg in tweeën en rol beide helften tot een bol. Leg de deegballen in de twee schalen en bedek het met de punten van de theedoek. Als je rijsmandjes hebt gebruikt heb je natuurlijk geen theedoek; verpak dan de rijsmandjes in plastic.
  6. Laat het deeg bij kamertemperatuur 10-12 uur rijzen.  
  7. Verwarm de oven voor op 240 graden. Zet onderin de oven een (lege) braadslede.
  8. Keer de kommen voorzichtig om en leg de broden op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak met een scherp mes een aantal keer kruislings sneden in de broden.
  9. Giet een kop water in de braadslede in de oven (dat zorgt voor stoom tijdens het bakken). Verlaag de oventemperatuur naar 220 graden, zet de bakplaat met de broden in de oven en bak ze in 30-35 minuten gaar. De broden zijn klaar als het hol klinkt als je er op klopt, of als de kerntemperatuur 95 graden is. Laat afkoelen op een rooster.  


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Lees meer »

Kip teriyaki

Kip teriyaki

6 aug. 2017 16:00

Deze kip teriyaki ruikt en smaakt zo lekker! En dat terwijl ik niet eens van kip houd. De teriyaki saus alleen proeft gewoon al heel erg goed. De mannen aten dus kip teriyaki, en ik teriyaki zonder kip! :-D


Dit rijstgerecht kun je prima een dag van tevoren al maken. Een dag later hoef je 'm dan alleen nog maar even op te warmen in de magnetron, of in een wok op te bakken. De smaken zijn er dan nog meer in getrokken én je bent lekker snel klaar!  

Kipteriyakimetrijst152-1.jpg

Ingrediënten voor 2 personen

  • 160 gram ongekookte zilvervliesrijst
  • 2 stukken kipfilet, in stukjes
  • 400 gram roerbakgroente
  • 2 lente-uitjes, in stukjes
  • handje seroendeng
  • kroepoek

Voor de teriyaki saus:

  • 90 ml sojasaus
  • 60 ml water
  • 30 gram bruine basterdsuiker
  • 1/2 eetlepel honing
  • flinke snuf gemberpoeder
  • 1/2 theelepel sesamolie
  • 1 teentje knoflook, gesnipperd
  • 1 eetlepel koud water
  • 1 eetlepel maïzena
     

En zo maak je het

  1. Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking. Giet daarna af en zet even aan de kant. 
  2. Roer in een pannetje de sojasaus, water, bruine suiker, honing, gemberpoeder, sesamolie en knoflook door elkaar. Breng aan de kook en laat 1 minuut koken. 
  3. Meng in een schaaltje de eetlepel water met de eetlepel maïzena. Giet het mengsel bij de kokende teriyakisaus en roer totdat de saus dikker wordt. Zet de saus daarna aan de kant. 
  4. Snijd de kip in stukjes. Meng met 4 eetlepels teriyakisaus. Laat 10 minuten staan. 
  5. Verhit wat olie of boter in een wok. Bak de kip gaar. Voeg de groenten toe en bak nog zo'n 5 minuten mee. Meng de rijst en de rest van de saus door de kip en groenten en bak nog 3-4 minuten mee. Je kunt trouwens de rijst ook apart er bij serveren. Wok 'm dan niet mee. 
  6. Verdeel de kip teriyaki over twee borden & strooi de lente-ui en seroendeng er over. Lekker met wat kroepoek er bij.


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Lees meer »

Cupcakes met botercrème! De jongens zijn er gek op :-) Ik maak ze niet zo vaak, want echt gezond is het natuurlijk niet met zoveel boter en suiker. Maar ik moet bekennen dat ik ze zelf stiekem ook erg lekker vind, hoor...!


De eerste keer dat ik deze cupcakes met een toef crème maakte was in 2014. Onze oudste zat toen in groep 4, en hij had met zijn hele klas een pyjamafeestje op school. Alle kinderen mochten 's avonds in hun pyjama's in de klas komen, om met elkaar een film te kijken & wat lekkers te eten. De ouders maakten allemaal verschillende hapjes, en ik bakte dus deze cupcakes. 

Ze vielen in de smaak, want ze waren al op voordat onze zoon de kans had gekregen om er ook eentje te proeven. Niet dat dat erg was hoor, want er was genoeg lekkers. Maar hij was toch wel wat teleurgesteld en vroeg herhaaldelijk of ik wéér van die cakejes wilde maken. Daar kun je dan toch geen nee tegen zeggen, of wel?

Cupcakesmetvanillebotercreme11-1.jpg

Ingrediënten voor 24 cupcakes

  • 250 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 250 gram kristalsuiker
  • 16 gram vanillesuiker (2 zakjes)
  • 4 middelgrote eieren
  • 6 eetlepels halfvolle melk
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel,
    óf 250 gram bloem + 7,5 gram bakpoeder
  • snuf zout

Voor de botercrème:

  • 115 gram ongezouten roomboter
  • 220 gram poedersuiker
  • 2 eetlepels melk
  • een drupje vanille-extract


En zo maak je ze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Mix de boter, suiker en vanillesuiker romig. Voeg de eieren en melk er aan toe en mix goed door elkaar. Doe als laatste het zelfrijzend bakmeel (of bloem + bakpoeder) en een snuf zout er bij en mix tot een egaal beslag. 
  3. Doe het beslag in 24 normale papieren cupcakevormpjes, die je in een metalen muffinvorm zet. Je kunt er ook mini-cupcakes mee maken, dan kun je er wel 50-60 maken. 
  4. Bak de cupcakes in ongeveer 15 minuten gaar. Als je mini-cupcakevormpjes gebruikt zijn ze na ongeveer 10 minuten klaar. Ze zijn klaar als een satéprikker er schoon uit komt. Laat ze afkoelen op een rooster. 
  5. Mix de ingrediënten voor de botercrème met een mixer goed door elkaar. Vul een spuitzak met de botercrème & spuit op elke cupcake een mooie toef. Versier de cupcakes met bijvoorbeeld vers fruit, spikkels, hagelslag, smarties of suikersnoepjes.
  6. Als je de cupcakes (in een afgesloten bak) in de koelkast bewaard, dan wordt de botercrème weer stevig. 


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Lees meer »

Kiwi's zijn supergezond! Er zit bijvoorbeeld heel veel vitamine B, C & E in, en maar heel weinig calorieën. En dat maakt van deze kiwi havermout crumble een super verantwoord toetje. Vind je ook niet? :-)


Ik schil een kiwi altijd, maar wist je dat je de schil ook kunt opeten? Jaren geleden zag ik een man een kiwi met schil en al opeten, & ik weet het nu nóg - zelfs wáár dat was, en met wie ik daar was - zo raar vond ik dat toen. Maar het kan dus prima & is ook nog eens heel erg gezond, want in de schil zitten heel veel vezels. Maar ik snap het helemaal hoor, als je een kiwi liever zonder schil eet. Dat blijf ik ook doen :-) 

Gele kiwi's zijn trouwens nog helemaal niet zo lang te koop in Nederland: de eerste lagen pas in 2000 in de winkels. Ik vind ze lekkerder dan de groene: ze smaken wat zoeter. Welke kiwi heeft jouw voorkeur, de groene of de gele?

Kiwihavermoutcrumble392C-1.jpg

Ingrediënten voor 2 personen

  • 2 gele kiwi's, geschild & in stukjes 
  • 1/2 eetlepel suiker
  • 30 gram bloem
  • 45 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 45 gram havermout
  • flinke snuf kardemom
  • snuf zout
  • 45 gram ongezouten koude roomboter, in blokjes
  • slagroom
  • 1/2 gele kiwi, in halve schijfjes 
  • 4 blaadjes verse munt


En zo maak je 't

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. 
  2. Meng de kiwistukjes met de halve eetlepel suiker & verdeel dit over 2 kleine ovenschaaltjes. 
  3. Meng de bloem, basterdsuiker, havermout, kardemom en zout door elkaar. Doe de boterblokjes er bij en maak er met je vingers een kruimelig deeg van. Verdeel dit over de twee ovenschaaltjes. 
  4. Bak de crumble in 30 minuten goudbruin & bubbelend in de oven. 
  5. Doe op elk ovenschaaltje een toef slagroom, leg hierop een paar halve schijfjes kiwi & steek er tot slot 2 blaadjes munt in. 


Meer foto's (en het recept) vind je hier

Lees meer »

Fruittaart

Fruittaart

3 aug. 2017 16:00

Omdat het altijd een goed moment voor taart is! En zeg nou zelf, van dit soort lekkere fruit taartjes heb je nooit teveel, toch? Deze taartpunten kun je in elk geval zonder schuldgevoel opeten! :-)


Je bent wel eventjes aan het snijden, dat moet ik er eerlijk bij zeggen. Gewoon al het fruit in een schaaltje kieperen gaat veel sneller. Maar zo'n vrolijk taartje is toch veel leuker, vind je ook niet? De jongens waren er ook enthousiast over. Weer eens wat anders dan gewoon een banaan of een peer! 

Ik maakte deze taartjes met vooral zomerfruit. Een watermeloen kun je heel gemakkelijk in taartpunten snijden, dat scheelt al weer een boel werk. Maar je kunt er ook prima ander fruit voor gebruiken natuurlijk. Fruit wat op dat moment in de aanbieding is, of juist een fruitsoort die je zelf heel erg lekker vindt. 

Je kunt de taartjes overigens wel het beste meteen opeten. Je kunt ze best eventjes in een afgesloten bakje bewaren in de koelkast, maar ze zijn niet heel handig te verplaatsen. Dan vallen ze zomaar uit elkaar :-) Het is het meest handig om ze op de bordjes waar je ze op wilt serveren in elkaar te zetten. Dan kun je ze daarna meteen opeten!  

Fruittaart432-1.jpg

Ingrediënten

  • 1 galia meloen
  • 1 watermeloen 
  • kiwi's
  • aardbeien
  • bananen


En zo maak je ze

  1. Snijd de watermeloen en de galiameloen in vieren en snijd daarna driehoekige partjes die ongeveer even groot zijn. Waarschijnlijk moet je de partjes watermeloen aanpassen aan die van de galiameloen (die is namelijk meestal een stuk kleiner).
  2. Schil de kiwi's en snijd ze in plakjes.
  3. Snijd de bananen in schijfjes.
  4. Snijd de kroontjes van de aardbeien.
  5. En nu maar stapelen! Ik begon met een part watermeloen met daarop een part galiameloen, en dan weer watermeloen. Bovenop deed ik schijfjes kiwi (waarvan ik de plakjes kiwi voor de punten van de taart bijsneed zodat die ook driehoekig werden), plakjes banaan en tot slot een grote aardbei.   


Meer foto's (en het recept) vind je hier

Lees meer »

Brownie wafels! En je hebt er helemaal geen wafelijzer voor nodig om ze te maken. Ik bakte ze namelijk gewoon in de oven, met een siliconen wafelvorm. Dat duurt wat langer dan met een wafelijzer, maar zo'n vorm neemt wel veel minder ruimte in & is een stuk goedkoper. Ook weer handig! :-)


Inmiddels heb ik ook een echt wafelijzer in huis, maar de eerste keer dat ik deze brownie wafels bakte had ik die nog niet. En ik wilde zo graag wafels bakken! Dus toen ik voor een paar euro een siliconen wafelvorm tegenkwam in de winkel, nam ik die meteen mee.

En daarmee bakte ik dus deze brownie wafels, in de oven. Het duurt wat langer dan met een wafelijzer. Maar daar staat tegenover dat zo'n siliconen bakvorm veel goedkoper is én een stuk minder ruimte in de kast inneemt :-) 

Browniewafelsuitdeoven2-3.jpg

Ingrediënten voor 6 wafels

  • 75 gram fijne kristalsuiker
  • 60 gram pure chocolade
  • 30 gram ongezouten roomboter
  • 35 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 middelgroot ei
  • 1 theelepel vanille extract
  • 50 gram bloem
  • 10 gram cacaopoeder
  • 0,5 theelepel bakpoeder, gezeefd

En zo maak je ze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een siliconen wafelvorm in met bakspray of kwast 'm in met wat zonnebloemolie of vloeibare bakboter. Ik gebruikte een wafelvorm waarmee je in één keer 3 langwerpige wafels kunt maken. 
  2. Smelt de chocolade, boter, suiker en basterdsuiker au bain-marie. Laat afkoelen.
  3. Meng het ei en het vanille-extract door elkaar. Meng het chocolademengsel met het eimengsel.
  4. Mix de bloem, cacaopoeder en bakpoeder door elkaar en roer dit door het mengsel.
  5. Leg drie hoopjes beslag in de wafelvorm. Leg de andere helft van de wafelvorm er als deksel boven op.
  6. Bak de wafels in ongeveer 17 minuten gaar. Laat de wafels helemaal afkoelen voor je ze uit de vorm haalt, anders breken ze in stukjes. Bak daarna de andere 3 wafels.  

 
Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Lees meer »

Deze yoghurtcake heeft niet alleen kiwi's op de bovenkant, ze zitten ook door het beslag! En daar wordt deze cake lekker fris van. De zoetzure limoenglazuur past daar perfect bij.


Je ziet het bijna niet, dat er kiwi's in de cake zitten. Maar er zitten toch echt drie gele kiwi's door het beslag. Ik sneed ze in hele kleine stukjes & mixte het beslag vervolgens net zolang totdat je de kiwi bijna niet meer zag. Je kunt natuurlijk ook stukjes kiwi meebakken, maar ik wilde dit keer een gladde cake. 

En het lekkerste van deze cake... stiekem vind ik dat dat de limoenglazuur is, haha! Die past zo super goed bij de verse kiwi's en de frisse cake. Echt niet weglaten, dus! :-)  

Kiwicakemetlimoenglazuur452-2.jpg

Ingrediënten voor 1 cake

  • 150 gram magere yoghurt
  • 235 gram kristalsuiker
  • 4 middelgrote eieren
  • 0,5 theelepel vanille-extract 
  • 120 ml zonnebloemolie
  • 3 gele kiwi's, geschild & in hele kleine stukjes
  • 350 gram bloem
  • 2,5 theelepel bakpoeder, gezeefd
  • 0,5 theelepel zout
  • geraspte schil van 1 limoen

Voor de topping:

  • 160 gram poedersuiker
  • 3 eetlepels limoensap
  • 1 groene kiwi, geschild & in plakjes
  • 1 gele kiwi, geschild & in plakjes


En zo maak je 't

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een cakeblik van 12x26 cm met bakpapier, of vet 'm goed in. 
  2. Mix de yoghurt, suiker, eieren, vanille-extract & zonnebloemolie door elkaar. Voeg de kiwi toe & mix nog een minuutje. 
  3. Roer in een andere kom de bloem, bakpoeder, zout en limoenrasp door elkaar. Voeg dit daarna al mixend toe aan het vloeibare mengsel. Mix tot je een egaal beslag hebt waar bijna geen zichtbare stukjes kiwi meer in zitten. 
  4. Giet het beslag in de cakevorm. Bak de cake in 75-80 minuten gaar. De cake is klaar als een satéprikker er schoon uit komt. Houd de kleur van de cake tijdens het bakken goed in de gaten; ik deed na 60 minuten een velletje aluminiumfolie over de cake om te voorkomen dat hij aan de bovenkant te donker zou worden. 
  5. Laat de cake in het cakeblik afkoelen. 
  6. Als de cake is afgekoeld, haal je hem uit het blik. Zet de cake op een langwerpige schaal of langwerpige snijplank.
  7. Roer de poedersuiker en het limoensap door elkaar tot een glad glazuur zonder klontjes. Strijk dit over de bovenkant van de cake. Laat het glazuur bij kamertemperatuur uitharden. 
  8. Leg voordat je de cake serveert de schijfjes kiwi bovenop de cake. Ik legde de groene & gele plakjes er om & om op. 


Meer foto's (en het recept) vind je hier

Lees meer »

Joehoe! De 1e bolcourgette is aan het groeien! Na alle (mooie) gele bloemen komt er nu eindelijk de eerste vrucht aan de planten. De paarse bloem is van de aubergineplant, die staat ook in bloei. En er groeien komkommers! De gele bloem is een goudsbloem, die gaan we niet opeten. Die is gewoon mooi :-)


Ik zag bij iedereen al de meest enorme courgettes voorbij komen. Mijn schoonzus, die drie straten verderop woont, had al meerdere dikke exemplaren geoogst. En al wat onze courgetteplanten deden was... bloeien! Die knalgele bloemen zijn wel mooi overigens. Maar uiteindelijk wil ik natuurlijk graag courgettes. Gelukkig lijkt mijn geduld eindelijk te worden beloond, want zie hier: de eerste mini-bolcourgette komt er aan! :-) 

2017-07-23Moestuinupdatebolcourgette42.jpg


Deze knalpaarse bloem komt uit de AH moestuintjes. Niet om op te eten, maar gewoon omdat 'ie zo mooi is. De afgelopen jaren had ik 'm al regelmatig zien bloeien in tuintjes, en elke keer dacht ik... die wil ik ook in de tuin! Ik wist alleen niet hoe de bloem heette. Maar nu hebben we 'm dus ook, en hij heet Groot Kaasjeskruid (wat een náám, hè!). Als ik het goed heb onthouden is het een vaste plant, dus staat 'ie volgend jaar weer in ons tuintje te bloeien! 

2017-07-23Moestuinupdategrootkaasjeskruid62.jpg

En... de eerste komkommers zijn zomaar ineens verschenen. Of cactussen, kan ik beter zeggen, met al die stekels :-) Ze groeien zo hard! Gister zat er bij wijze van spreken nog niks aan de plant, en vandaag zijn ze ineens 15 cm groot. 

2017-07-23Moestuinupdatekomkommer32.jpg

Nog eentje uit de AH moestuintjes: de Goudsbloem! Hier waren de jongens heel enthousiast over, dat 'ie eindelijk ging bloeien. En ik ook, trouwens. Onze tuin staat vooral vol met paars, wit & roze, omdat ik dat zelf zo mooi vind. Maar deze knalgeel-oranje bloem past er ook heel goed bij. We hebben ook nog zonnebloemen geplant. Die bloeien nog niet, maar je kunt de bloemknoppen al wel zien zitten.

2017-07-23Moestuinupdategoudsbloem22.jpg

Weet je wat dit voor paarse bloem is? Dit is de bloesem van een aubergineplant! Vorig jaar had ik ook aubergines gezaaid, maar dat had ik toen veel te laat gedaan. De plantjes gingen pas in september bloeien. En daarna werd het veel te koud, dus aubergines hebben we uiteindelijk nooit gehad. Hopelijk gaat dat dit jaar beter. We zijn er in elk geval veel beter op tijd bij! 

2017-07-23Moestuinupdateaubergine12.jpg

O ja, en dit zijn onze appeltjes! Ze zijn er nog steeds. Elke dag zijn ze weer een tikkeltje groter. Ik heb nog steeds geen idee wat voor appelsoort het is. Maar dat maakt ook niet uit. We laten ze nog lekker een poos groeien & dan proeven we later wel of ze lekker zijn! 

2017-07-23Moestuinupdateappelboom52.jpg

Nou ja, en wat hebben we verder dan nog? Frambozen (die worden vooral door onze Hessel opgegeten, die is daar gek op), een paar verdwaalde aardbeien nog, en de tomatenplanten beginnen nu ook te bloeien. De worteltjes kunnen waarschijnlijk bijna worden geoogst. Straks maar eens even kijken.

Fijne dag! xx Syts

Lees meer »

Deze kiwi-kokos taartjes met yoghurt zijn lekker fris, knapperig en zoet. En het mooie is: er zit amper suiker door! Ze zijn heerlijk als (best gezond) tussendoortje, maar je kunt er ook prima mee ontbijten.


De taartbodems maakte ik van kokos, een beetje speltmeel, citroenrasp & agavesiroop. Misschien denk je als je het 'beslag' hebt gemaakt dat dat nooit een lekker knapperige taartbodem gaat worden, maar echt, dat komt helemaal goed! De bodempjes zijn - als ze eenmaal zijn afgekoeld - heerlijk knapperig. En ook al gebruik je amper suiker, ze zijn toch zoet genoeg. 

Voor de vulling gebruikte ik yoghurt, twee verschillende soorten kiwi's (groene & gele) en een paar blaadjes munt. Je hoeft de yoghurt niet te zoeten; het is juist lekker dat het een beetje friszuur is. De bodem & kiwi zorgt voor genoeg zoetigheid! 

In principe kun je elke yoghurtsoort voor de vulling gebruiken, maar een dikke Griekse yoghurt of kwark is het beste. Door de yoghurt wordt de bodem namelijk snel zacht. Hoe dikker de yoghurt dus is, hoe steviger de taartbodem blijft. Sowieso moet je de taartjes gewoon meteen opeten. Zonde om ze te laten staan, toch? :-)

Kiwi-kokostaartjes362-1.jpg

Ingrediënten voor 4 taartjes

Voor de bodem:

  • 75 gram geraspte kokos
  • 90 ml zonnebloemolie
  • 15 gram speltmeel
  • 1,5 eetlepel agavesiroop
  • 1 eetlepel Dr. Oetker citroenrasp
  • snuf zout

Voor de vulling:

  • 8 flinke eetlepels Griekse yoghurt
  • 1 groene kiwi, geschild en in partjes
  • 1 golden kiwi, geschild en in partjes
  • 8 verse blaadjes munt


En zo maak je ze

  1. Verwarm de oven voor op 185 graden. Vet vier mini quichevormpjes in met bakspray of met een beetje zonnebloemolie. 
  2. Mix de ingrediënten voor de bodem door elkaar. Verdeel het mengsel over de vier quichevormpjes en druk het met je vingers gelijkmatig verdeeld over de bodem en de rand van de vorm. 
  3. Bak de bodems in 10 minuten gaar in de oven. Laat de bodems daarna in de vormpjes helemaal afkoelen. Als ze net uit de oven komen zijn ze nog zacht, maar tijdens het afkoelen worden ze stevig & knapperig. 
  4. Schep op elke afgekoelde bodem 2 eetlepels Griekse yoghurt. Verdeel de plakjes kiwi over de 4 taartjes en leg daarna op elk taartje 2 blaadjes munt. Eet de taartjes daarna meteen op. Door de yoghurt wordt de taartbodem namelijk zacht, dus je kunt ze niet lange tijd bewaren als je ze eenmaal hebt gevuld.  


Meer foto's (en het recept) vind je hier

Lees meer »

De lekkerste M&M is de groene. En dan de blauwe! Ik houd sowieso van M&M's, want ze zijn zo vrolijk met al die frisse kleurtjes. En dus ben ik ook gek op koekjes met M&M's. Ik maakte deze koekjes met havermout.


En dus zijn het ook best heel erg gezonde koekjes, vinden jullie ook niet? De mannen thuis weten er ook wel raad mee trouwens. Snap ik ook wel. Koekjes met knapperige randjes & een beetje zacht van binnen... en M&M's. Ik bedoel maar. Ik neem er gewoon lekker nog eentje! :-)

HavermoutMMkoekjes2142-1.jpg

Ingrediënten voor 30 koekjes

  • 115 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 150 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 50 gram kristalsuiker
  • 1 groot ei
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 140 gram havermout
  • 125 gram bloem
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 1/4 theelepel zout
  • 160 gram chocolade M&M's + een handje extra

En zo maak je ze

  1. Mix de boter en suiker door elkaar. Mix daarna het ei en vanille-extract er door. 
  2. Meng in een andere kom de havermout, bloem, kaneel, zuiveringszout en zout.
  3. Voeg de natte ingrediënten toe en mix op lage snelheid tot een glad beslag. Spatel daarna met een lepel de M&M's door het beslag.
  4. Laat het deeg tenminste 30 minuten in de koelkast rusten.
  5. Verwarm ondertussen de oven voor op 160 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. 
  6. Rol kleine balletjes (ongeveer zo groot als een bakker) van het deeg en leg ze op de bakplaat. Houd voldoende ruimte tussen de balletjes, ze lopen uit tijdens het bakken. Ik kon net 15 balletjes tegelijk kwijt op mijn bakplaat, dus de kans is groot dat jij de koekjes ook in 2 of 3 sessies moet bakken. 
  7. Druk een paar extra M&M's in de bovenkant van de koekjes.
  8. Bak de koekjes in 12 minuten gaar in de oven. Haal de koekjes uit de oven en laat ze even afkoelen op de bakplaat; ze zijn dan nog zacht, maar worden later harder. Laat ze daarna verder afkoelen op een rooster.

 
Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Lees meer »

Vakantie! Oooh, wat hebben wij daar enorm veel zin in. Heerlijk een paar weken lang niks moeten, samen leuke dingen doen & lekker eten. Op de camping natuurlijk! Meestal eten we dan heel simpel, maar wél lekker. Ik deel een aantal makkelijke vakantierecepten met jullie!


Waar koken jullie op, als jullie op vakantie gaan? Wij kamperen altijd met een tent, en nemen dus losse branders mee. En verder de skottelbraai! In 2015 hebben we die voor het eerst meegenomen en we zijn er erg blij mee. Je kunt er lekker veel tegelijk in klaar maken, én je kunt 'm als oven gebruiken. Super handig!

Maar dat blauwe brandertje dat je op de foto ziet is ook heel erg fijn. Die is heel erg compact: makkelijk om mee te nemen dus, én je zet 'm zo ergens anders neer bij je tent. Onder de luifel, of juist voor de tent in het zonnetje, of achter de tent in de schaduw van de bomen... je kunt heel gemakkelijk even ergens anders gaan koken. En dat doe je met de skottelbraai niet zo snel, die zit met een slag aan een grote gasfles vast. Allebei hebben ze dus hun voordelen! :-) 

Je vind alle vakantierecepten hier

Kokenopdecamping1-1.jpg

Lees meer »