Home » Nieuws

Nieuws

Bakken met Sytske (& collega's)

Afgelopen week ging ik bakken samen met een aantal collega's, en we hebben zó gelachen! We maakten Fryske sûkerlatten en Hite wigge. En natuurlijk ging het niet helemaal goed :-)

Lees meer »

Uienbrood met mosterd

🍞 Voor moederdag kreeg ik het boek 'Broodjes uit eigen oven' van Uit de keuken van Levine en daaruit koos ik als eerste een uienbrood met mosterd om te bakken. Het ziet er niet he-le-maal zo uit als in het boek 🙈, want het deeg wilde eerst niet rijzen en daarna bakte ik het maar in een bakvorm, want ik had ook ruzie met het deeg. Ik had een beetje te veel haast, denk ik 😂 Maar het smaakte prima en dat is het belangrijkste. Het kan ook niet altijd meteen goed gaan, hè? 🤷🏼‍♀️

Lees meer »

Bosbessen-amandelcake

Een lekker zoete cake in een taartvorm, met frisse bosbessen, amandelen & een laagje glazuur. Dit recept is voor 8 punten, maar als je veel visite krijgt verdubbel je gewoon het recept & maak je er een hele grote cake van! Ik vind een plaatcake echt superhandig: je hebt met maar één keer werk heel veel gebak, en je hoeft het niet in de koelkast te bewaren. Die zit namelijk meestal stampvol als we een verjaardag vieren, en als er dan ook nog twee of drie taarten bij in moeten... dat past dus niet. En dan is een cake ideaal. Maar omdat je niet altijd heel veel stukken nodig hebt, heb ik deze cake gewoon in een kleine taartvorm gebakken. Dan heb je precies genoeg voor 8 personen. En heb je meer nodig? Doe dan de ingrediënten keer 3 voor een bakplaat van 30 x 40 cm. Wellicht heb je dan 5-10 minuten extra baktijd nodig. Ook lekker plaatgebak:

Lees meer »

Marlenka kakaová

Deze chocoladecake met een vulling van karamel-vanillecrème kwam ik tegen tijdens één van onze vakanties in Slowakije en Hongarije. Het bakken er van is even een klusje, maar dan heb je ook wat! Vooral onze middelste, die gek is op chocoladecake, vond dit gebakje erg lekker. Ingrediënten

Lees meer »

Citroencake

Je zou het niet zeggen, maar dit is huiswerk voor het vak Frans! 🙃 LJ (1e klas VWO) moest met een Frans Youtube filmpje uitvinden hoe je een citroencake 🍋 bakt en vervolgens zelf die cake bakken. Daarna moest hij een (half) Franse receptkaart schrijven met daarbij een foto van zijn zelfgebakken cake. Zulke lessen had ik vroeger nooit, dan was Frans misschien nog leuk geweest, haha! LJ vond het in elk geval ook leuk om te doen, al was er één klein detail niet helemáál goed gegaan: hij was vergeten om de suiker door het beslag te mixen, terwijl hij dat wel keurig in zijn recept had vermeld en het klaar stond op het aanrecht! 😂 De cake smaakte dus nergens naar... al had hij daar samen met zijn broers ook direct een oplossing voor: als de suiker niet IN de cake zit, dan smeer je die gewoon OP een plakje cake! 👍🏼😆Het is maar goed dat de docent de cake niet hoefde te proeven, haha! 

Lees meer »

Semolina notenbrood

Dit brood was zo lekker dat ik 'm bijna helemaal in mijn eentje heb opgegeten! :-) Door de noten die er in zitten is het brood ook zonder beleg al heerlijk. Ingrediënten voor 1 brood

Lees meer »

Marmercake

De jongens hadden zin in wat lekkers mét chocolade. Dus ik bakte een marmercake, want dat kost je maar weinig tijd en moeite.  En het levert hier thuis gegarandeerd 3 tevreden jongens op! :-)Ik maakte de cake dit keer alleen met vanille- en chocoladebeslag, maar walnoten zijn er ook lekker door! Dat recept vind je hier.Ingrediënten voor 1 cake

Lees meer »

Pindakoeken

Deze goudgele, knapperige koekjes zitten bomvol pinda's. Alleen jammer dat je dat aan de bovenkant van de koekjes niet ziet - de volgende keer druk ik nog wat pinda's boven het deeg voor ik de koekjes bak! Daar had ik nu alleen geen pinda's meer voor over. In eerste instantie had ik de helft van het zakje pinda's door het deeg gemengd, maar die verdwenen echt helemaal in het niets. Dus toen heb ik de complete zak pinda's maar door het deeg gedaan. Stukken beter! In pindakoeken moeten lekker veel pinda's zitten, toch?Heb je na het bakken van deze koekjes trek in nog meer koekjes met pinda's? Maak dan ook eens deze pindakoeken met witte chocolade. Die zijn ook veel te lekker! 

Lees meer »

Kano's

Voor mijn verjaardag in september had ik een set ovale bakringen gekregen. En sindsdien had ik steeds maar geen tijd om ze te gebruiken! Dit weekend lukte dat eindelijk en bakte ik er kano's mee. Tip: vet de bakvormen goed in van tevoren, dat was ik vergeten...… en daardoor kwamen er een paar kano's half uit de vormen. Had ik natuurlijk wel kunnen weten, maar na een hele tijd zonder bakken was ik zo blij dat ik weer in de keuken aan de slag was, dat ik de meest voor de hand liggende dingen vergat! Oeps, haha. Over de uitvoering was ik dus niet he-le-maal tevreden. Voor de smaak maakte het niet uit gelukkig.Het recept voor kano's is precies hetzelfde als dat voor pencees of rondo's, alleen de vorm is anders. Met onderstaand recept maak je 6 grote kano's. Ik sneed ze daarna maar door de helft, dat was een beter formaat koek :-)Ingrediënten voor 6 grote kano's

Lees meer »

Bananen brownies

Eerder bakte ik al eens bananen brownies zonder bloem. Die waren goed gelukt, maar ik vond het eigenlijk niet echt brownies: ze smaakten echt substantieel anders. Dit keer bakte ik dus bananen brownies mét bloem. Stukken beter: de jongens vinden ze ook erg lekker! Die heb ik overigens niet verteld dat er bananen in zitten. Je weet het namelijk maar nooit bij hen: ze lustten alle drie bananen, maar als die bananen dan dóór een gerecht zitten en ze weten dat, dan kunnen ze zomaar roepen: "Niet lekker!" En dus heb ik niets gezegd en hebben ze heerlijk brownies gegeten. Ik proef de bananen zelf wel een heel klein beetje, overigens. Maar die smaak overheerst niet. 

Lees meer »

Witbrood met olijven

Er stonden al heel lang twee potten met olijven in de kast, en ik had eigenlijk geen idee meer waarvoor ik die ooit had gekocht. Toen ik eindelijk weer eens een brood bakte, besloot ik om al die olijven daar in te verwerken. Lekker!!Hebben jullie dat ook wel eens, dat je ingrediënten koopt voor een bepaald gerecht, dat je daar dan helemaal niet aan toekomt en daarna ook echt niet meer weet waarvoor je die ingrediënten ook maar weer nodig had... Dat zorgt altijd wel voor leuke nieuwe creatieve ideeën. Al is dit brood niet zo 'nieuw' qua idee. Hij smaakte wel heerlijk! Ingrediënten voor 1 groot brood

Lees meer »

Ik ben er nog!

"Ben je er nog?" Die vraag popte de afgelopen weken steeds vaker op in mijn inbox. En ja, ik ben er nog, hoor! Helemaal gezond - ik heb zelfs geen griep gehad, ook al had iedereen dat hier thuis in december en januari, en de jongens zelfs twéé keer. Maar wel een beetje (heel erg) druk. Met een nieuw huis, voetbal, veel werk... In de keuken omrommelen is voor mij echt een stukje ontspanning. Heerlijk even het verstand op nul! Maar ik kwam er gewoon niet aan toe door al die andere dingen die mijn aandacht vroegen. En dat heb ik echt gemist! VerhuizenOm te beginnen besloten we eind december 2019 een nieuw huis te kopen. We waren al jaren op zoek naar een nieuw huis, en konden nooit vinden wat we zochten. Eigenlijk zochten we een jaren '30 huis vlak bij ons huidige huis. En nu zijn we uitgekomen op een helemaal nieuw huis, aan de andere kant van de stad. Bijna hetzelfde, haha! De heipalen zaten al in de grond, dus we moesten in rap tempo besluiten hoe het huis er precies uit moest zien. Ineens gingen alle vrije momenten over stopcontacten, vloeren, keukens, schuren, badkamers, dakramen, uitbouwen, tuinen, walbeschoeiing en dat soort dingen. Wie al eens een huis heeft laten bouwen hoef ik vast niet te vertellen hoeveel tijd dat kost ;-) Ondertussen zijn we ook de verkoop van ons huidige huis aan het voorbereiden. De foto's zijn inmiddels gemaakt, dus het huis kan zodra we dat willen op Funda. We hebben nog wel even de tijd daarvoor, want ons nieuwe huis is toch nog niet meteen klaar. Had ik trouwens al gezegd dat we een hele grote keuken krijgen?? En een inloopkast?? :-D VoetbalNaast het nieuwe huis vroeg ook alles wat er bij onze voetbalvereniging moet gebeuren mijn tijd en aandacht. Als je zelf nooit wat met voetballen hebt gehad, maar dan drie jongens krijgt die alle drie fanatieke voetballers zijn waardoor je zes dagen in de week op het veld doorbrengt kun je twee dingen doen: je daar heel erg aan ergeren óf er gewoon lekker in meegaan. Ik besloot het laatste te doen, met als gevolg dat ik eerst wat kleine klusjes binnen de voetbalvereniging ging doen, vervolgens zelf ook ging voetballen (mét wedstrijden) en daarna in het hoofdbestuur kwam (met communicatie als portefeuille, dat is tenslotte mijn expertise). En het is echt superleuk! Onze vereniging is een middelgrote vereniging, wat maakt dat bijna iedereen elkaar kent. Een soort familie, zeg maar. En dat is zo fijn! Als onze jongens op zaterdag wedstrijden spelen, dan verdelen we altijd wie bij welke wedstrijd aanwezig is. Jammer genoeg liep mijn man in november een forse hernia op (vooral heel vervelend voor hem), waardoor ik in mijn eentje bij drie wedstrijden tegelijkertijd probeerde te zijn. Dat lukte natuurlijk niet altijd, want als de één thuis speelde, moest een ander weer uitspelen enzovoort. Soms was ik de hele zaterdag voor wedstrijden op pad :-) En ook het bestuurswerk vraagt het nodige van mijn tijd. Al ligt dat op dit moment een beetje plat, nu er niet gevoetbald kan worden door de coronacrisis. CoronaEn dat brengt me meteen bij het volgende punt. Als je weet dat crisiscommunicatie mijn vak is en dat ik bij een veiligheidsregio werk, dan hoef ik je denk ik niet uit te leggen dat ik het druk heb zodra er in onze regio een crisis is. De afgelopen maanden kwamen er hier in Fryslân een aantal crises voorbij - kettingbotsingen in de mist, grote branden en een verdacht pakketje op een station - en meteen daarop kwam de coronacrisis. Met het coronavirus waren we overigens al druk mee vóórdat het daadwerkelijk in Nederland werd aangetroffen. En vanaf dat moment ben ik alleen nog maar met communicatie over corona bezig geweest. Al mijn reguliere werk is aan de kant geschoven, ik werk op de gekste tijden en samen met mijn collega's draaien we vaak overuren. Dat is intensief, waardoor ik als ik wél vrij ben, ik geen energie heb om andere dingen te doen. Inmiddels hebben we er een aardige structuur in, waardoor we met meer regelmaat een aantal dagen vrij hebben en we weer even op kunnen laden. Dat is ook wel echt nodig, want we zitten nog wel even in deze crisis en dan helpt het niet als je jezelf overwerkt. :-)En het bakken?Dat heb ik in de afgelopen maanden heus wel af en toe gedaan, hoor! :-) Ik heb nog een aantal recepten voor jullie te goed, die ik de komende tijd zal uitwerken en online zal plaatsen. En hopelijk heb ik de komende tijd wat meer rust én energie om lekker te bakken. Daar heb ik in elk geval heel veel zin in! Maar het belangrijkste is dat we hier allemaal gezond zijn (ook met mijn man gaat het echt stukken beter). Binnen ons gezin, maar ook in de rest van de familie. Ik hoop dat het met jullie en jullie familie ook allemaal goed gaat. We moeten ons nog even aan de maatregelen houden. Maar er komt een keer een einde aan. En dan kunnen we weer iedereen ontmoeten en knuffelen, en overal naar toe gaan. Dus houd nog even vol! ❤️Liefs, Syts

Lees meer »

Gevulde speculaastaart

Voor een gevulde speculaastaart is er nooit een verkeerd moment, vind je ook niet? Zelfs als Sinterklaas al lang weer uit Nederland is, smaakt speculaas nog steeds heel erg lekker!

Lees meer »

Krémes

Als we op vakantie zijn in Hongarije kopen we altijd wel een keer krémes, gebakjes met gele room en bladerdeeg. Het lijkt wel wat op onze tompouce; ze zijn in elk geval net zo lastig om zonder knoeien op te eten! :-)

Lees meer »

Chocoladekoeken

Een paar weken geleden kreeg ik als verlaat verjaardagscadeau een aantal mooie kleine bakringen. Die stonden al even op mijn wensenlijstje, om er kleine luxe koeken mee te kunnen bakken. Ik maakte er als eerste deze chocoladekoeken mee.  Van die kleine bakringen kun je lang niet overal vinden in 'gewone' winkels. De mijne komen bij Meijer Metaalwaren vandaan. Ik was er al langer naar op zoek, dus ik ben blij dat ik er eindelijk een aantal van heb. Ideaal om luxe koeken te bakken, zonder dat die koeken meteen enorm groot zijn! Ingrediënten voor 12 koeken

Lees meer »

Appelkruimeltaart met rode appels

In onze tuin hebben we een heel klein Redlove appelboompje staan. De appeltjes daarvan hebben hebben rozerood vruchtvlees. Dit jaar zaten er maar liefst 53 appels aan de boom en daarmee bakte ik 2 appelkruimeltaarten. En die werden van binnen ook mooi rood! 

Lees meer »