Home » Nieuws

Nieuws

"Huh, er zit iets groens in mijn brood!" dacht ik toen ik dit boekweitbrood aansneed. De pompoenpitten waren tijdens het bakken felgroen verkleurd. Grappig hè - dat had ik nog niet eerder gezien! Jullie wel?


Ik ben niet heel dol op glutenvrij brood - ik vind er meestal niet zoveel smaak aan zitten, en de structuur is ook veel compacter dan van een brood met gluten. Maar dit brood vond ik verrassend lekker! Door het maïsmeel zit er al extra smaak aan, en de zaden & abrikozen zijn ook een hele goede aanvulling. Dit broodje mag hier dus vaker op tafel komen te staan! 

Boekweitbroodmetabrikoosenzaden22-4.jpg

Ingrediënten voor 1 brood

  • 400 gram boekweitmeel
  • 200 gram maïsmeel
  • 12 gram baking soda (2 theelepels)
  • 10 gram zout
  • 100 gram mix van amandelen, abrikozen, zonnebloempitten & pompoenpitten (ik kocht een enorme pot bij de AH) + handje extra voor over het brood
  • 4 eieren
  • 250 ml melk
  • 1 eetlepel citroensap
  • 250 ml water


En zo maak je 'm

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een cakeblik met bakpapier.
  2. Meng het boekweitmeel met het maïsmeel, baking soda, zout, de zaden & abrikozen.
  3. Mix de 4 eieren luchtig. Meng daarna het ei, de melk, citroensap en water er door.
  4. Meng de droge ingrediënten er door heen. Doe het beslag in het cakeblik. Strooi wat extra zaden over het brood. 
  5. Bak het brood in 50-55 minuten gaar in de oven. Laat daarna afkoelen op een rooster.


Meer foto's (en het recept) vind je hier

Lees meer »

"Zieke mensen hebben fruit nodig!" vond mijn schoonzus. En dus kocht ze een witte chocoladereep met apple crumble voor ons. Zit ook fruit in, nietwaar! Superslimme schoonzus heb ik, vinden jullie ook niet? :-D


Jammer genoeg waren we toen zo belabberd dat we helemaal geen zin hadden in chocolade. Maar nu zijn we weer fit, dus kunnen we 'm eindelijk proeven! De knapperige crumble vinden we een goede combi met de witte chocolade, maar de stukjes appel zijn wel een beetje taai. Hebben jullie 'm al eens geproefd & wat vinden jullie van deze Johnny Doodle reep?

ChocoladereepJohnnyDoodlewhiteapplecrumble32.jpg

Lees meer »

Rolo koekjes

Rolo koekjes

20 feb. 2018 16:00

Alles wordt beter met chocolade er bij, of niet? Deze koekjes zien er van buiten niet zo heel erg spannend uit, maar binnenin zit een Rolo. En dat is lekkerrrr!


Ik maakte deze koekjes met een restje deeg dat ik overhad toen ik gevulde koeken maken (moet je ook beslist eens een keer doen, die zijn super lekker en ook niet ingewikkeld om te maken). Ik vond het zonde om dat deeg zomaar weg te gooien & ik had nog Rolo's in de kast liggen... en dus maakte ik er deze Rolo koekjes van! 

Je zou de koekjes voor het bakken ook nog even met een geklutst ei kunnen bestrijken. Ik deed dat niet (nogal een geklieder natuurlijk, om ronde deegballen met ei te bestrijken, haha!), maar als je dat wel doet krijg je net zo'n mooie glanzende laag op de koeken als bij de gevulde koeken. En dat staat ook wel mooi, toch?

Rolokoeken2122-1.jpg

Ingrediënten voor 8 koekjes

  • 50 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 30 gram witte basterdsuiker
  • 1/2 eidooiers (eigeel) 
  • 1/4 theelepel dr. Oetker citroenrasp
  • 80 gram bloem
  • snuf zout
  • 1,5 gram bakpoeder, gezeefd
  • 8 rolo's

 

En zo maak je ze

  1. Mix de zachte boter, suiker, eidooiers en citroenrasp door elkaar. 
  2. Roer de bloem, zout en bakpoeder door elkaar. Voeg dit toe aan het boter-suiker mengsel en kneed dit met je handen tot een soepel deeg. 
  3. Leg het deeg 1 uur in de koelkast. 
  4. Verwarm de oven voor op 175 graden. 
  5. Verdeel het deeg in 4 even grote stukken. Duw in elk stuk een rolo, en draai er daarna met je handen een balletje van, zodat de rolo helemaal met deeg is bedekt. Leg de deegballetjes op de bakplaat. 
  6. Bak de koeken in 25-27 minuten gaar in de oven. Laat ze afkoelen op een rooster.


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

 

Lees meer »

Met mijn nieuwe standmixer die ik afgelopen week zomaar kreeg maakte ik als allereerste het deeg voor dit tarwebrood. En wat is er nou lekkerder dan een verse, nog een beetje warme boterham met met boter & chocolade hagelslag er op? :-P


Meestal als ik tarwebrood maak, maak ik die voor 50% met tarwemeel en 50% tarwebloem. Daarmee krijg je wat makkelijker een mooi gerezen bruin brood, omdat de gluten zich veel beter kunnen ontwikkelen. Ik zal het wel niet helemaal goed uitleggen, maar het komt er zo ongeveer op neer dat de vliesjes die in het tarwemeel zitten, de gluten die tijdens het kneden ontstaan zomaar weer 'doorsnijden'. En kapotte gluten laten het brood natuurlijk niet rijzen. Met bloem heb je dat probleem niet. 

Dit brood bestaat voor 100% uit tarwemeel, dus ik heb het mezelf daarmee wel een beetje lastig gemaakt. Dat zie je ook wel terug in het brood: het is wat minder hoog gerezen en wat grover van structuur. Ik denk dat ik het ook ietsje korter had moeten kneden (maar dat is achteraf praten). Het deed er eigenlijk niet zoveel toe, want het brood was heerlijk. En de volgende keer maar eens kijken of korter kneden een beter gerezen brood geeft! :-)

Tarwebroodmetgebrokenlijnzaadensesamzaad7-1.jpg

Ingrediënten voor 1 groot brood

  • 50 gram gebroken lijnzaad
  • 60 ml (of 60 gram) heet water
  • 600 gram tarwemeel
  • 11 gram zout
  • 7 gram droge gist
  • 360 gram (of 360 ml) lauwwarm water
  • een flinke hand sesamzaad


En zo maak je 'm

  1. Roer het gebroken lijnzaad en 60 ml heet water door elkaar. Laat 30 minuten staan. 
  2. Doe het meel en de zout in een kom & roer met een garde door elkaar. Voeg daarna de gist toe en roer nogmaals door elkaar.
  3. Giet 360 gram water en het lijnzaad (met water) er bij en kneed met de hand in ongeveer 15 minuten tot een soepel deeg waar je een vliesje van kunt trekken (het scheurt dan dus niet meer). Kneden in een kneedmachine kan natuurlijk ook.
  4. Vet een kom licht in met zonnebloemolie en leg de deegbal er in. Dek af met plastic en laat bij kamertemperatuur ongeveer 1 uur rijzen, tot het twee keer zo groot is.
  5. Vet een broodbakvorm van 30 x 11 cm in.
  6. Leg het gerezen deeg op je werkblad en druk de lucht er uit. Druk het deeg met je platte hand uit tot een rechthoekige lap. Niet scheuren of trekken, echt zachtjes drukken. Vouw de linkerflap van het deeg iets over het midden. Vouw daarna de rechterflap van het deeg een klein stukje over de linkerflap. Druk nogmaals van onder naar boven met je platte hand de lucht uit het deeg, en rol daarna het deeg op van onder naar boven.
  7. Strooi een flinke hand sesamzaad op je werkblad. Rol de deegrol er overheen, zodat hij aan alle kanten is bedekt met de zaadjes.
  8. Leg het deeg met de naad naar beneden in het bakblik. Laat het deeg op een warme plek nogmaals een uur rijzen. 
  9. Verwarm de oven intussen voor op 220 graden. Laat een plat metalen bakblik onderin de oven mee voorverwarmen. .  
  10. Als het brood goed is gerezen zet je het in de oven. Giet een kopje koud water in het bakblik onderin de oven. Dat zorgt voor stoom, waardoor het brood nog beter rijst. 
  11. Bak het brood 20 minuten op 220 graden; verlaag daarna de oventemperatuur naar 180 graden en bak nog ongeveer 10 minuten. Het brood is klaar als het hol klinkt als je op de onderkant klopt of als de kerntemperatuur 95 graden is. Haal het brood uit het bakblik en laat afkoelen op een rooster. 


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Lees meer »

Fryske dúmkes

Fryske dúmkes

18 feb. 2018 16:00

Fryske dúmkes! Deze Friese gekruide koekjes met anijs & hazelnoten danken hun naam aan de tijd dat de bakker na het bakken nog even zijn duim (een dúmke, nu zeggen we tûme) als handtekening in de koekjes drukte.


Hier in Fryslân kun je overal dúmkes kopen. Je krijgt ze in bijvoorbeeld een café bij een kopje koffie & ze worden ook vaak als cadeautje gegeven (zeker aan niet-Friezen). Wij eten ze niet zo vaak, want ja, voor ons zijn het eigenlijk heel gewone koekjes! Maar ze zijn heerlijk, dus de moeite waard om eens te bakken (en dat is helemaal niet zo ingewikkeld). De koekjes zijn het lekkerst als ze een paar dagen oud zijn. Dus als je zolang kunt wachten, moet je ze dus vooral eventjes laten liggen! :-)

Fryskedmkes222-2.jpg

Ingrediënten voor 28 dúmkes

  • 60 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 75 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 middelgroot ei
  • 125 gram bloem
  • snuf zout
  • 50 gram hazelnoten
  • 1/2 theelepel gemalen anijszaad
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 1/2 theelepel kaneel

 

En zo maak je ze

  1. Rooster de hazelnoten in een paar minuten in een droge koekenpan (dus zonder boter of olie) goudbruin. Laat ze afkoelen en hak ze daarna in kleine stukjes.
  2. Mix de boter en suiker. Mix daarna het ei er door heen. Voeg de bloem, een snuf zout, de gehakte hazelnoten, het anijszaad, gemberpoeder en de kaneel toe en kneed het kort tot een samenhangend deeg. 
  3. Leg het deeg 1 uur in de koelkast. 
  4. Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  5. Rol het deeg tussen twee vellen bakpapier uit tot een vierkante deeglap van 1 cm dik. 
  6. Snijd het deeg in stukjes van ongeveer 2 x 4 cm (zo groot als een duim, zeg maar!). Leg de deegreepjes op de bakplaat. Als het deeg zo zacht is dat je het eigenlijk niet zo goed van het bakpapier los krijgt, leg het dan nog even een half uurtje in de koelkast. Dan wordt het weer wat steviger en krijg je het ook weer makkelijker los. 
  7. Bak de dúmkes in ongeveer 20 minuten gaar. Laat ze daarna afkoelen op een rooster.

 
Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Lees meer »

Sneeuwster

Sneeuwster

17 feb. 2018 16:00

Een sneeuwster! Wist je dat dat eigenlijk een heel eenvoudige taart is om te maken? Als je eenmaal weet hoe je een luchtig biscuitdeeg moet maken, is de rest van de taart echt appeltje-eitje. En het eindresultaat ziet er hartstikke leuk uit, vind je ook niet?


In mijn kerstpakket zat een flesje advocaat. Ik weet niet of jullie dat wel eens eten, maar wij dus echt nooit. Daarom ging ik op zoek naar wat je allemaal met advocaat kunt maken. Een sneeuwster dus! En dat is een leuk project. De basis is een biscuitdeeg, dat ik voor deze taart wat kleiner maakte dan voor een fondanttaart. En daarna moet je nog de vulling maken met stevige slagroom & advocaat. 

Als je niet van advocaat houdt, kun je in plaats daarvan ook heel goed voor een lekkere jam kiezen. Dan heb je tóch zo'n mooie ster als gebak & weet je zeker dat iedereen 'm lust. En met jam er in is 'ie meteen kidsproof! 

Sneeuwster242-1.jpg

Ingrediënten voor 1 taart van 8 stukjes

Voor het biscuitdeeg:

  • 100 gram eiwit (= ca. 3-4 eieren)
  • 100 gram eigeel (= ca. 6 eieren)
  • 100 gram fijne suiker
  • 8 gram dr. Oetker citroenrasp
  • 100 gram bloem

Voor de vulling:

  • 200 ml koude ongeklopte slagroom
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 1 zakje klopfix
  • 100 gram advocaat (dikke, niet de dunne)

En verder:

  • poedersuiker 

 

En zo maak je 'm

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een springvorm van 18 cm in.
  2. Klop het eiwit in een vetvrije kom luchtig. Voeg tijdens het kloppen beetje bij beetje de suiker toe. Klop het eiwit op tot je er stevige pieken mee kunt maken.
  3. Kluts het eigeel en de citroenrasp door elkaar en spatel dit voorzichtig door het eiwit.
  4. Zeef de bloem boven het eiwit en spatel dit voorzichtig door het eimengsel. Niet helemaal gaan klutsen en roeren, want dan gaat alle lucht die je er net hebt ingeklopt er weer uit (en dan wordt je biscuit niet zo mooi hoog en luchtig). Schep het beslag in de springvorm.
  5. Bak de biscuit in ongeveer 28 minuten goudbruin in de oven.
  6. Haal de vorm uit de oven, laat de biscuit 1-2 minuten afkoelen in de springvorm en keer hem daarna om op een rooster om verder af te laten koelen. Door hem ondersteboven te laten afkoelen, wordt de biscuit mooi plat aan zowel de boven- als onderkant.
  7. Als de biscuit helemaal is afgekoeld snijd je hem in de lengte door de midden. Leg de onderste helft op een bord.
  8. Klop de 200 ml slagroom, poedersuiker en klopfix tot een stevige slagroom. Smeer dit in de vorm van een halve bol op de onderste laag biscuit (in het midden is de laag slagroom dus dikker dan aan de zijkant). 
  9. Smeer de advocaat in het midden van de slagroom. Laat aan de randen 2-3 cm vrij. 
  10. Snijd een 'ster' in de bovenste laag biscuit: maak er vier keer een snede in, en snijd die niet door tot aan de rand van het biscuit. Zie ook de foto hieronder.
  11. Leg de ingesneden biscuit bovenop de taart. Druk de randen aan, zodat de ster mooi openspringt. Zet de taart daarna minstens 1 uur in de koelkast om op te stijven. 
  12. Bestuif de sneeuwster voor je 'm serveert royaal met poedersuiker. 

 
Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Lees meer »

Ik heb een nieuw 'speeltje': mallen om zelf chocoladerepen mee te maken! Die vond ik veel te leuk om te laten liggen, dus ik heb ze gewoon gekocht. Klein cadeautje voor mezelf. En ik moest ze natuurlijk meteen even testen, dus ik maakte deze melkchocoladerepen met noten. Lekker!!


Ik was vooral benieuwd of je de repen weer gemakkelijk uit de mal (die ik hier kocht) zou krijgen, want de mal is van hard kunststof en buigt dus niet mee. Maar dat gaat prima: je tikt de repen er zomaar weer uit. Test geslaagd dus.

Kan ik nu een ingewikkeldere chocoladereep gaan maken! Iets met pure chocolade en mint bijvoorbeeld. Of half chocoladereep, half koekje (ook zo lekker). En ik wil ook nog iets met die streepjes in de reep doen - die een andere kleur geven, ofzo. En een reep met zelfgemaakte fudge er in... Oooh zoveel ideeën nog! 

Wat is jullie favoriete chocoladereep?

Melkchocoladereepmetnoten162-1.jpg

Ingrediënten voor 3 repen

  • ca. 200 gram melkchocolade (hoeveel je precies nodig hebt hangt een beetje af van de grootte van je mal(len)
  • 50-75 gram gemengde ongezouten noten, in stukjes gehakt

 

En zo maak je ze

  1. Smelt de melkchocolade au bain marie. 
  2. Roer de gehakte noten door de gesmolten chocolade.
  3. Giet de chocolade met noten in de mallen (vul elke mal tot aan de rand). 
  4. Zet de mallen in de koelkast, zodat de chocolade weer uit kan harden. 
  5. Bewaar de chocolade in de koelkast. 

 
Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Lees meer »

Muesli koekjes

Muesli koekjes

15 feb. 2018 16:00

Wat doe je als je een pot vol muesli over hebt? Koekjes bakken natuurlijk! :-) De muesli maalde ik tot meel, en daarmee bakte ik een stapel knapperige brosse muesli koekjes.


Een poos geleden aten we met regelmaat muesli, maar de laatste tijd zijn we 's ochtends aan de cornflakes. Met als gevolg dat die pot muesli maar blijft staan in de keuken. En als er iets lang ongebruikt blijft staan in de keuken, dan ga ik automatisch bedenken wat ik dáár nou eens mee zou kunnen maken.

Dit weekend besloot ik heel impulsief om er koekjes van te bakken. Eerder maakte ik al eens koekjes waarbij ik muesli toevoegde aan het koekjesdeeg (ook lekker), maar nu wilde ik proberen om van de muesli meel te maken, en dat als basis voor het koekjesdeeg te gebruiken. Dan zouden het wat fijnere koekjes worden, hoopte ik.

Het resultaat is deze stapel knapperige koekjes. Een beetje grof, maar zonder stukjes er in. Lekker bros. De jongens hebben ze meteen getest & goedgekeurd: lekker! Nu alleen nog bedenken wat ik met de rest van de muesli ga doen, want de pot is nog stééds niet leeg... :-)

Mueslikoeken2252-1.jpg

Ingrediënten voor 12 koekjes

  • 80 gram muesli (dus geen cruesli!) waar je de rozijnen en fruit uit hebt gehaald
  • 1/2 groot ei, geklutst
  • 1/4 theelepel vanille-extract
  • 35 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 35 gram bruine basterdsuiker
  • 30 gram kristalsuiker
  • 1 theelepel koek- en speculaaskruiden
  • 1/4 theelepel baking soda

 

En zo maak je ze

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Maal de muesli totdat je fijn meel hebt (ik deed dat met een koffiemolentje). Roer in een kom het mueslimeel, de koekkruiden en de baking soda door elkaar.
  3. Mix met een mixer de boter en suiker door elkaar. Mix daarna het ei en de vanille-extract er door. Doe tot slot het mueslimeel er bij en meng tot een glad deeg.
  4. Maak van het deeg 12 even grote balletjes en leg die met voldoende tussenruimte op de bakplaat (de koekjes lopen uit tijdens het bakken). 
  5. Bak de koekjes in 20 minuten gaar. Laat de koekjes 5-10 minuten op de bakplaat afkoelen, en schuif ze daarna met bakpapier en al op een rooster om verder af te koelen.

Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Lees meer »

Ik voel me net alsof ik jarig ben (en dan driedubbel verwend)! Gisteravond kwam Jan Albert thuis met een enorm cadeau voor mij: een Bear Varimixer Teddy. Gewoon zomaar! Wat een luxe. Hij stond al een hele tijd op mijn wensenlijstje, maar omdat 'ie niet goedkoop is was dat een beetje een lange termijn wens. En nu staat 'ie hier gewoon. Wauw!


Ik heb 'm vandaag meteen maar even getest met deeg voor een tarwebrood. Hij doet het zo goed! Ik voel me echt enorm rijk met zo'n mooi en totaal niet verwacht cadeau...

BearVarimixerTeddy22-1.jpg

BearVarimixerTeddy1.jpg

Tarwebroodmetgebrokenlijnzaadensesamzaad4.jpg






Lees meer »

Zaden crackers

Zaden crackers

13 feb. 2018 16:00

Homemade knapperige crackers! ~ Ik maakte ze met alleen maar zaden & wat kruiden. Super simpel! Ze hebben lekker veel smaak & zijn heerlijk als gewone cracker, maar je kunt ze ook heel goed als toastje gebruiken.


Deze simpele crackers blijven lang lekker. Wij aten ze niet allemaal in één keer op, dus ik bewaarde de rest in een goed afgesloten plastic bakje. En na 3 weken waren de laatste crackers nog steeds knapperig! 

Zadencrackers232-1.jpg

Ingrediënten voor 1 bakplaat vol

  • 240 ml water
  • 70 gram heel lijnzaad
  • 75 gram chiazaad
  • 60 gram zonnebloempitten
  • 60 gram pompoenpitten
  • 1/2 theelepel zout
  • snuf peper
  • snufje chilipoeder
  • scheutje gedroogde oregano
  • scheutje gedroogde rozemarijn
  • scheutje gedroogde tijm

 

En zo maak je ze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier en spray die in met bakspray. 
  2. Mix alle ingrediënten door elkaar en laat het daarna 10 minuten staan. 
  3. Smeer het mengsel op het bakpapier uit tot een laag van ongeveer 1/2 cm dik. 
  4. Schuif de bakplaat in de oven en bak de crackers 30 minuten. 
  5. Haal dan de bakplaat er uit en snijd het baksel met een pizzames in crackers. 
  6. Schuif de bakplaat weer in de oven en bak de crackers nog 15-25 minuten. Houd even goed in de gaten hoe bruin ze zijn! 
  7. Laat de crackers afkoelen op een rooster.

 
Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Lees meer »

Er gaat niks boven een lekkere ovenschotel! Deze schotel met zuurkool & aardappeltjes maak je af met een saus van crème fraîche, kruiden en kaas. Gewoon zelf gemaakt, zonder pakje of zakje. Simpel en lekker!


Eten jullie vaak zuurkool? Wij zijn er allebei gek op (zeker in zo'n lekkere schotel), maar de jongens hebben we nog steeds niet kunnen overtuigen. De meeste stamppotten gaan er inmiddels wel in, maar over zuurkool zijn ze nog steeds niet enthousiast. Zo jammer! We hebben dus nog iets om aan te werken, haha! 

Zuurkoolschotelmetcrmefrache12-1.jpg

Ingrediënten voor 2 personen

  • 1/2 ui, gesnipperd
  • 200 gram gekruid gehakt
  • 200 gram zuurkool, met koud water afgespoeld en daarna goed uitgeknepen
  • 1/2 appel, in stukjes
  • 20 gram rozijnen
  • 275 gram aardappelschijfjes (uit de koeling of uit het vriesvak, kan allebeide)

Voor de saus:

  • 125 gram crème fraîche
  • 3 middelgrote eieren
  • 100 ml water
  • 50 gram geraspte kaas
  • 1 theelepel Provençaalse kruiden
  • 1/4 theelepel knoflookpoeder
  • snuf peper
  • snuf zout

En verder:

  • handje verse peterselie, gesnipperd

 

En zo maak je 't

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. 
  2. Verhit wat olie of boter in een wok. Fruit de ui 1-2 minuten. Voeg daarna het gehakt toe en bak tot het rul is. 
  3. Doe de zuurkool, rozijnen en appelblokjes er bij en roerbak nog 1-2 minuten, tot alles warm en goed gemengd is. Schep het daarna in een grote ovenschaal.
  4. Verdeel de aardappelschijfjes over de zuurkool met gehakt. 
  5. Kluts alle ingrediënten voor de saus met een garde door elkaar. Giet dit over de schotel.
  6. Bak de ovenschotel in 30-40 minuten gaar. Strooi er wat verse gesnipperde peterselie over voordat je de schotel serveert. 

 
Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Lees meer »

Jan Hagel

Jan Hagel

11 feb. 2018 16:00

Ik bak heel vaak een bepaald soort koeken op verzoek van de mannen thuis. Deze koekjes dus ook: "Wanneer ga je eens Jan Hagel bakken? Die vinden wij zo lekker..." Groot gelijk hebben ze - het zijn ook één van mijn favoriete koekjes! Je eet zo in je eentje de hele koektrommel leeg (je bent gewaarschuwd)...


Ik heb wel eens eerder Jan Hagel gebakken, maar dat is echt al wel 5 of 6 jaar geleden. Hoog tijd dus om ze weer eens een keer te maken. En ze zijn eigenlijk heel erg makkelijk om te maken, wist je dat?

JanHagel265-1.jpg

Ingrediënten voor ongeveer 40 koekjes

  • 300 gram tarwebloem
  • 195 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 120 gram witte basterdsuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel bakpoeder, gezeefd
  • 1 ei, geklutst (de helft daarvan gebruik je voor het deeg, de andere helft voor het bestrijken van het deeg)
  • 40 gram amandelschaafsel
  • 50 gram kleine parelsuiker

 

En zo maak je ze

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden. 
  2. Kneed de bloem, roomboter, basterdsuiker, kaneel, bakpoeder en een half geklutst ei door elkaar tot een glad deeg. 
  3. Leg het deeg op een vel bakpapier. Leg er een tweede vel bakpapier bovenop. Rol het deeg daarna met een deegroller uit tot een lap van ongeveer 38 x 42 cm. Zorg er voor dat je een randje bakpapier vrij laat. Haal het bovenste vel bakpapier er weer af.
  4. Bestrijk het deeg met het overgebleven halve geklutste ei. 
  5. Strooi de parelsuiker en amandelschaafsel over het deeg en druk dat een beetje aan. 
  6. Schuif de bakplaat in de oven en bak de koeken in 15-20 minuten goudbruin. 
  7. Haal de bakplaat uit de oven & snijd er, terwijl de hete koek nog op de (ook) hete bakplaat ligt, met een scherp mesje of pizzasnijder koekjes uit (voorzichtig dus, je moet je handen niet branden!). Laat de koekjes daarna op de bakplaat verder afkoelen en uitharden. Haal de koekjes pas uit elkaar als ze helemaal zijn afgekoeld.

 
Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Lees meer »

Een vegan appeltaartje! ~ Gewoon omdat het kan. Dankzij één van mijn collega's heb ik laatst heerlijk vegan gegeten - bij vegan gerechten worden geen dierlijke producten zoals boter & kaas gebruikt. En toen dacht ik: kan mijn appeltaart ook vegan? Nou ja, dat moet ik dan meteen even proberen hè. En zie hier het resultaat: een heel lekker taartje! :-)


De meesten van jullie weten wel dat ik al jaren vegetariër ben: ik eet geen vlees en vis, maar ik eet wel gewoon kaas & boter en drink melk. Ik ben dus niet vegan: dan eet je helemaal geen dierlijke producten. Dat hoeft voor mij niet persé (en ik vind kaas ook veel te lekker...). 

Maar laatst was ik met een aantal collega's uit eten, en toen heb ik heerlijk vegan gegeten! Ik was eigenlijk een beetje aangestoken door mijn collega Nick, die sinds kort vegetariër is & ook wel vegan eet. Ik had er zelf in elk geval nooit aan gedacht om naar een vegan menukaart te vragen. Maar het was echt heel lekker én ook nog eens een stuk minder vet en calorierijk dan de vegetarische gerechten met vooral héél veel kaas (super lekker, maar natuurlijk niet het aller gezondst). Dus: als je vegetariër bent & je wilt graag wat afvallen, kies dan eens een vegan gerecht als je uit eten gaat. :-)  

En dit taartje is in elk geval prima gelukt. Ik wilde 'm eigenlijk met kokosolie maken, maar die bleek op te zijn toen ik ging bakken. Daarom heb ik zonnebloemolie gebruikt. Ik denk zelf dat kokosolie nog beter lukt omdat dat wat steviger is, maar met zonnebloemolie gaat het dus ook goed. En het ei verving ik door lijnzaad met water. Dat is alles. Simpel, hè?

Veganappeltaart302-1.jpg

Ingrediënten voor 1 taartje van 8 stukjes

Voor het deeg:

  • 1 eetlepel gemalen lijnzaad
  • 3 eetlepels water
  • 80 gram zonnebloemolie
  • 90 gram kristalsuiker
  • 175 gram bloem
  • 7 gram bakpoeder
  • 4 gram vanillesuiker
  • snuf zout

Voor de vulling:

  • 2-3 zoetzure appels (bijv. Elstar), geschild en in blokjes
  • 50 gram rozijnen
  • 50 gram kristalsuiker
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 eetlepel citroensap

 

En zo maak je 'm

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden. 
  2. Roer de gemalen lijnzaad en de 3 eetlepels water door elkaar. Laat even staan. 
  3. Kneed de zonnebloemolie, suiker, bloem, bakpoeder, vanillesuiker, een snuf zout en het lijnzaad met water tot een glad deeg.
  4. Gebruik 2/3 van het deeg om de bodem en wanden van een kleine springvorm van 21 cm doorsnede te bekleden. Ik maakte een randje langs de wanden van 2-3 cm hoog. 
  5. Meng 50 gram suiker, 50 gram rozijnen, de citroensap en kaneel door de appelblokjes.  Doe het appelmengsel in de taart.
  6. Verkruimel de rest van het deeg over de taart.
  7. Bak de taart goudbruin in 50 minuten in de oven. Haal de taart uit de oven en laat 'm in de springvorm goed afkoelen. Strooi er wat poedersuiker overheen voor je 'm serveert. 


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Lees meer »

Hé, er zit een gat in mijn ontbijtkoekbrood! :-) Zat er toch nog een beetje lucht in het deeg verstopt. Ik wilde eigenlijk een gezonde ontbijtkoek maken - zónder suiker & boter - en het resultaat is erg lekker, maar ik vind het meer op brood lijken dan op koek. Geeft niks, zolang het maar smaakt!


Soms moet je ook niet teveel willen sleutelen aan een bepaald gerecht hè. Ik heb al heel wat recepten voor 'gezonde' ontbijtkoek bekeken inmiddels, en de meeste lijken niet eens op ontbijtkoek. Waarschijnlijk smaken ze ook totaal anders. En dan is het helemaal geen ontbijtkoek meer, toch? Dan is het gewoon een ander soort gebak (en noem het dan ook maar anders). Ik ga in elk geval nóg een keer ontbijtkoek maken. En dan 'gewoon' zoals ik denk dat het zou moeten, en dus geen gezond gedoe. Wordt vervolgd! :-) 

Ontbijtkoekbrood12-1.jpg

Ingrediënten voor 1 klein brood

  • 250 gram tarwebloem
  • 3 theelepels koekkruiden
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/4 theelepel gemalen kruidnagel
  • snuf zout
  • 5 gram suiker
  • 5 gram droge gist
  • 150 ml handwarm water
  • 50 gram vloeibare honing
  • 20 gram greinsuiker

 

En zo maak je 'm

  1. Roer met een garde de bloem, koekkruiden, kaneel, kruidnagel, zout en suiker door elkaar. Roer daarna de gist er door.
  2. Meng de honing door het warme water. Giet dit daarna bij het meelmengsel. Kneed het met je handen in een minuut of 10 tot een soepel deeg waar je een vliesje van kunt trekken (dan kun je er bijna doorheen kijken, maar scheurt het deeg niet).
  3. Leg het deeg in een met olie of bakspray ingevette kom, dek de kom af en laat het deeg bij kamertemperatuur 1 uur rijzen. 
  4. Stort het gerezen deeg op je werkblad en druk de lucht er uit. Druk het deeg met je platte hand uit tot een rechthoekige lap. Niet scheuren of trekken, echt zachtjes drukken. Vouw de linkerflap van het deeg iets over het midden. Vouw daarna de rechterflap van het deeg een klein stukje over de linkerflap. 
  5. Druk nogmaals van onder naar boven met je platte hand de lucht uit het deeg, en rol daarna het deeg op van onder naar boven.
  6. Leg het deeg met de naad naar beneden in een met bakspray of zonnebloemolie ingevet bakblikje van 11x21 cm. Dek het af met plastic en laat het deeg bij kamertemperatuur nog een uur rijzen. 
  7. Verwarm de oven intussen voor op 170 graden. 
  8. Bespray het gerezen brood met wat water (ik doe dat met een kleine plantenspuit). Strooi daarna de greinsuiker er over. 
  9. Zet het brood in de oven, en bak het in ongeveer 30 minuten gaar. Het brood is klaar als het hol klinkt als je op de onderkant klopt of als de kern- temperatuur 95 graden is. Haal het brood uit het bakblik en laat afkoelen op een rooster. 

 
Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Lees meer »

Het vriest! Er ligt ijs! En dus moet er snert op tafel volgens de mannen hiert thuis. Met héél veel vlees (nee, dit is dus geen soepje voor mij...) Ik maak niet zo heel vaak erwtensoep, dus áls ik er mee aan de slag ga maak ik meteen een enorme pan vol. Wat we niet opeten kan daarna mooi in de vriezer!


Snert met heel veel vlees, daar maak ik vooral de oudste van de mannen hier thuis heel erg blij mee. Snert zoals zijn moeder dat altijd maakte. En dan lekker met roggebrood met spek of kaas er bij! 

Het is stevige snert en vult behoorlijk, dus schep niet meteen te grote borden op. Heb je nog een heleboel over? Je kunt de snert prima invriezen. Vries het in éénpersoons porties in: dat ontdooit namelijk sneller én je kunt gemakkelijk voor het juiste aantal personen snert uit de vriezer halen. 

Snert2222-2.jpg


Ingrediënten voor ca. 6 personen

  • 2 liter water
  • 500 gram spliterwten
  • 2 sukadelappen, in kleine stukjes
  • 200 gram soepgroente
  • 150 gram spekreepjes
  • 150 gram aardappeldobbelsteentjes (ik gebruikte dobbelsteentjes uit de vriezer, maar zelf gesneden van aardappels of uit de koeling kan natuurlijk ook prima)
  • 1 rookworst, in plakjes
  • 6 bouillonblokjes (van Maggi)

 

En zo maak je het

  1. Breng het water aan de kook.
  2. Voeg als het water kookt de spliterwten en de blokjes sukadelappen toe. Laat 1,5-2 uur zachtjes koken; af en toe even roeren.
  3. Voeg de bouillonblokjes, groente, spekreepjes, aardappelblokjes en rookworst toe aan de snert. Laat op laag vuur nog 1 uur zachtjes koken. Roer op tijd even door, want de snert is nu veel dikker en koekt dus ook makkelijker aan. Als je de snert wat te dik vindt worden, doe er dan een scheutje water bij. 
  4. Serveer met een paar plakjes rookworst er op (dat hoeft niet, maar staat wel leuk). 


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Lees meer »

Maïskoekjes

Maïskoekjes

7 feb. 2018 16:00

Maïsbrood is lekker. En deze knapperige en brosse maïskoekjes zijn óók lekker! Je hebt ze zomaar gemaakt: gewoon alle ingrediënten door elkaar kneden, balletjes van het deeg draaien & bakken maar. Makkelijker kan bijna niet, toch? :-)


Deze simpele koekjes lijken qua structuur wel wat op zandkoekjes. Die zijn ook zo lekker kruimelig. Perfecte koekjes voor bij een kopje thee - daar kun je lekker een koekje in dopen. En je kunt hier ook hele lekkere knapperige pindakoekjes van maken, trouwens! Dan voeg je gewoon wat (ongezouten) pinda's toe aan het deeg. Dat ga ik de volgende keer maar doen, denk ik. Er is nog genoeg meel! 

Maskoekjes272-1.jpg

Ingrediënten voor 13-15 koekjes

  • 100 gram tarwebloem
  • 35 gram maïsmeel
  • 1/4 theelepel zout
  • 85 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 75 gram suiker
  • 1/2 middelgroot ei, geklutst
  • 1/2 theelepel vanille-extract


En zo maak je ze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Kneed alle ingrediënten met je handen door elkaar tot een soepel deeg. 
  3. Maak met je handen kleine balletjes van het deeg. Leg die op de bakplaat.
  4. Bak de koekjes in 15 minuten gaar.
  5. Haal de bakplaat uit de oven en laat de koekjes hier 5-10 minuten op afkoelen. Schuif ze daarna met het bakpapier op een rooster om ze helemaal te laten afkoelen. 


Meer foto's (en het recept) vind je hier

Lees meer »

Zie je de verschillende laagjes in deze cake? Een stevige kruimelbodem, in het midden een custardlaag & een licht knapperige laag op de bovenkant. En weet je wat nou zo leuk is? Ik maakte al die laagjes met één zelfde beslag!


Ik had er al vaker over gelezen, over dit soort 'miracle cakes', waarbij je met één beslag (dat je ook in één keer in de vorm giet) een cake of taart met verschillende laagjes kunt maken. Zo grappig! Dat moest ik natuurlijk ook proberen. En het werkt echt!  De verschillende lagen ontstaan doordat het maïsmeel naar de bodem zakt en de zemelen rijzen. Daartussen krijg je dan een puddingachtige laag. 

Je proeft het maïsmeel wel echt in deze cake, en hoewel ik maïsbrood en maïskoekjes erg lekker vind, vind ik dat in een cake toch wat minder geslaagd. Alhoewel cornbread wel heel erg lekker is trouwens, en dat is ook een soort cake! Maar ik ga toch nog eens kijken of ik deze cake met iets anders dan maïsmeel kan maken.

Maisbroodcakemet3lagen12-1.jpg

Ingrediënten voor 1 cake van 12-16 punten

  • 130 gram maïsmeel
  • 65 gram volkoren tarwemeel
  • 65 gram tarwebloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 720 ml melk
  • 1 middelgroot ei
  • 85 gram vloeibare honing

Voor de versiering:

  • poedersuiker

 

En zo maak je 'm

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden. 
  2. Roer de droge ingrediënten door elkaar.
  3. Mix de melk, honing en het ei door elkaar.
  4. Voeg de droge ingrediënten toe & mix tot een glad beslag. Het mengsel is nogal dun, dat hoort zo. 
  5. Leg een vel bakpapier over de bodem van  een springvorm van 24 cm & klem daarna de rand er om heen. 
  6. Giet het beslag er in. Bak de cake in 50 minuten gaar. Haal de vorm uit de oven & laat de cake in de vorm afkoelen. 
  7. Bestrooi voor je 'm serveert met wat poedersuiker. 

 
Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Lees meer »

Lebkuchen

Lebkuchen

2 feb. 2018 16:00

Als je wel eens met kerst in Duitsland bent geweest, dan heb je vast ook wel eens Lebkuchen gegeten. Deze lekkere gekruide koekjes kun je heel makkelijk zelf maken. Het moeilijkst is nog om ze na het bakken een paar dagen te laten liggen: hoe langer de kruiden de tijd krijgen om in de koekjes te trekken, hoe lekkerder ze zijn!


Lebkuchen (of peperkoeken) zijn traditionele Duitse kerstkoekjes. Ze hebben wel wat weg van gingerbread. Een paar jaar geleden, toen we in december samen een weekendje in Duitsland waren, kocht ik ze op een kerstmarkt. Zo lekker! 

Lebkuchen zijn meestal zacht (dat zijn deze ook), maar ze zijn er ook in harde vorm. Die wordt gebruikt voor Lebkuchenherzen: harde koeken in de vorm van een hart, met glazuur er op. Met lebkuchen worden ook heksenhuisjes gemaakt (hexenhäusel of hexenhäuschen).

Voor lebkuchen heb je een speciaal mengsel van kruiden nodig. Ik weet niet of dat in Duitsland kant-en-klaar in de winkels te koop is, maar in Nederland kun je het natuurlijk niet vinden. Gelukkig kun je het ook heel eenvoudig zelf maken. De ingrediënten staan hieronder.

Lebkuchen472-1.jpg

Ingrediënten voor ongeveer 15 koekjes

  • 75 gram geklutst ei (1,5 middelgroot ei)
  • 65 gram kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 eetlepel chocoladepasta
  • 5 gram lebkuchenkruiden (zie hieronder)
  • 100 gram gemalen hazelnoten (ik maalde zelf hazelnoten fijn met een elektrische koffiemolen)
  • 100 gram bloem
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 8 gram bakpoeder, gezeefd
  • 1 theelepel cacaopoeder

Voor de chocoladelaag:

  • 225 gram pure chocolade
  • 40 gram witte chocolade


Zo maak je zelf lebkuchenkruiden:

  • 35 gram kaneel
  • 9 gram gemalen kruidnagel
  • 2 gram piment
  • 1 gram nootmuskaat
  • 2 gram gemalen koriander
  • 2 gram gemalen kardemom
  • 2 gram gemalen gember
  • 2 gram gemalen foelie 

 

En zo maak je ze

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. 
  2. Mix de ei, suiker en vanillesuiker door elkaar. Mix daarna de chocoladepasta en lebkuchenkruiden er door.
  3. Roer de gemalen hazelnoten, bloem, kaneel, bakpoeder en cacao door elkaar. Voeg dit toe aan het andere mengsel en kneed dit tot een goed gemengd deeg. 
  4. Draai met je handen balletjes deeg die ongeveer zo groot zijn als een walnoot. Leg ze op de bakplaat.
  5. Bak de koekjes in 14-15 minuten gaar in de oven. Laat ze daarna helemaal afkoelen op de bakplaat. 
  6. Smelt 175 gram van de pure chocolade au bain marie. Roer als de chocolade helemaal is gesmolten de resterende 50 gram pure chocolade in kleine stukjes er door, totdat ook dat helemaal is opgelost. 
  7. Doop elk koekje met de bovenkant in de gesmolten chocolade. Leg ze op een vel bakpapier om uit te harden. 
  8. Doe de witte chocolade in een stevig zip-lock zakje en doe die goed dicht. Laat de chocolade in lauwwarm water smelten. Niet met heet water, dan gaat witte chocolade klonteren en kun je het niet meer gebruiken!
  9. Als de chocolade helemaal is gesmolten, knip je een klein puntje van het zakje. Spuit zo streepjes witte chocolade over de koekjes. Laat ze daarna weer uitharden. 
  10. Als je genoeg geduld kunt opbrengen, laat de koekjes dan vooral een paar dagen liggen. De kruiden trekken er dan beter in, wat de koekjes nog veel lekkerder maakt! :-)

 Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Lees meer »

Zuurkoolschotel met een appelkruimellaagje er op... net alsof je appeltaart als avondeten eet! Dit is echt zó lekker. Als je zuurkool nog steeds niet lekker vind terwijl het zo is klaar gemaakt, dan weet ik het ook niet meer... :-)


Je kunt deze ovenschotel ook prima zonder de laag aardappelpuree maken. Zo heb ik 'm al heel vaak gegeten. Héérlijk! En als je er een wat meer vullende maaltijd van wilt maken, dan doe je er dus gewoon een laag puree bij.

Zuurkoolcrumble2272-6.jpg

Ingrediënten voor 2 personen

  • 350 gram aardappelpuree
  • 200 gram gekruid gehakt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 250 gram zuurkool
  • 2 appels, in partjes
  • 65 gram bloem
  • een snufje zout
  • 20 gram witte basterdsuiker
  • 40 gram koude ongezouten roomboter, in kleine blokjes
  • 40 gram walnoten, in stukjes gehakt

 

En zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Doe de aardappelpuree op de bodem van een ovenschaal.
  3. Bak het gehakt rul. Doe de ui er bij en bak kort mee. Schep daarna de zuurkool er door en bak nog een paar minuutjes. Doe daarna alles in de ovenschaal, op de puree. 
  4. Leg de appelpartjes dakpansgewijs op de zuurkool in de ovenschaal. 
  5. Meng in een kom de bloem, basterdsuiker, & een snuf zout. Doe de boter er bij en meng het met je vingers tot kruimels. Roer daarna de walnoten er door heen. Strooi de deegkruimels over de appels.
  6. Zet de ovenschaal in de oven en bak de zuurkoolcrumble in 40 minuten gaar. 

 
Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Lees meer »

Houd je wél van zelfgebakken brood, maar níet van al dat 'gedoe' met kneden, rijzen & vormen? Dan moet je echt dit heerlijk zachte brood met een knapperige korst eens maken - zóóóóóó super makkelijk! Je hoeft het namelijk niet te kneden: gewoon alles door elkaar roeren & dan hoef je bijna alleen nog maar te wachten tot het klaar is om te worden gebakken.


Die wachttijd varieert: als je koud water gebruikt om het deeg te maken, dan moet het minstens 8 uur blijven staan. Maar je kunt het ook gerust 24 uur laten staan, of alles wat er tussen in zit. Dan kun je dus het deeg klaar zetten & als het jou uitkomt het brood bakken. Een uurtje eerder of later, dat maakt niet uit! Sneller bakken (en dus minder lang wachten) kan trouwens ook: gebruik dan heet water in plaats van koud water. Dan kun je al na drie uur gaan bakken. 

Dit brood maakte ik met 50% tarwebloem en 50% speltmeel, maar je kunt ook andere ingrediënten gebruiken. 100% tarwebloem bijvoorbeeld, of met een deel tarwemeel, of rogge, of maïs, of... je kunt er alle kanten mee op variëren! De volgende keer ga ik dit brood met noten of vijgen maken. Ook lekker... :-) 

Broodzonderkneden12-1.jpg

Ingrediënten voor 1 brood

  • 195 gram tarwebloem
  • 195 gram volkoren speltmeel
  • 1 theelepel zout
  • 1/4 theelepel gist (0,75 gram)
  • 360 ml koud water

 

En zo maak je 'm

  1. Roer alle ingrediënten met een pollepel door elkaar. Dek de kom af met plastic en laat het deeg 8-24 uur bij kamertemperatuur staan. 
  2. Bestuif je werkblad met bloem. Stort het deeg er op - het is nu een heel plakkerig, nat deeg, dat hoort zo! 'Kneed' het deeg met een deegschraper 10-12 keer. Die deegschraper is echt onmisbaar, anders blijft alles aan je handen plakken. 
  3. Maak een bal van het deeg. Leg dit op een vel bakpapier en til het bakpapier daarna met deeg en al in een ronde kom. Doe er een theedoek over en laat het 30 minuten bij kamertemperatuur staan. 
  4. Verwarm ondertussen de oven voor op 230 graden. Laat een ovenbestendige braadpan of ovenschaal mét deksel mee verwarmen in de oven. 
  5. Als de oven op temperatuur is, haal je de hete pan of ovenschaal uit de oven. Haal de deksel er af, til het deeg met bakpapier en al in de hete pan/schaal en doe de deksel er weer op.
  6. Zet de pan/schaal in de oven en bak het brood 30 minuten met de deksel er op. Haal daarna de deksel er af, verwijder het bakpapier onder het brood, leg het brood weer in de pan/schaal en bak het brood nu nog 10-15 minuten zónder de deksel er op. 
  7. Haal het brood uit de oven (en ook uit de pan/schaal) en laat het afkoelen op een rooster. 


Tip: wil je het brood sneller kunnen bakken? Gebruik dan geen koud maar heet water. Je kunt dan al na een uur of 3 door naar stap 2. 

Meer foto's (en het recept) vind je hier

Lees meer »