Home » Nieuws

Nieuws

Marokkaanse griesmeelcake! In Marokko wordt 't vaak als nagerecht gegeten, maar het is ook lekker bij de koffie of thee. Ik maakte deze licht zoete cake met vanillevla.


Dat is toch wel een verrassend ingrediënt, vind je ook niet? Maar bakken met vla gaat prima: je krijgt er een heerlijk luchtige, zachte cake mee. In het Marokkaans heet deze griesmeelcake 'revani'. En ze snijden 'm meestal in van die leuke ruitjes. Daar smaken ze niet anders door natuurlijk, maar het staat wel leuk, vind je niet? 

Houden jullie trouwens van griesmeel? Wij eten het niet zo vaak. We eten wel graag Turks of Marokkaans, en vaak kies ik dan voor een dessert met allemaal kleine hapjes (want ik kan nooit kiezen!). En daar zit dan eigenlijk altijd wel zo'n geruit stukje cake bij. Lekker!  

Griesmeelcakemetvanillevla352-1.jpg

Ingrediënten

  • 150 ml zonnebloemolie
  • 150 gram suiker
  • 2,5 ei, geklutst
  • 10 gram vanillesuiker
  • 20 gram bakpoeder, gezeefd
  • 600 ml (= 715 gram) vanillevla
  • 300 gram griesmeel (semolina)
  • 2-3 eetlepels honing
  • geraspte kokos
  • amandelschaafsel


En zo maak je 't

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een brownieblik van 33 x 33 cm met bakpapier.
  2. Mix de olie, suiker en ei door elkaar. Meng daarna de vanillesuiker en bakpoeder er door heen. Mix tot slot de vla en griesmeel er door, tot je een glad beslag hebt.
  3. Giet het beslag in de brownievorm. Zet de vorm in de oven en bak de cake in 45 minuten gaar.
  4. Laat de cake in het blik afkoelen. Haal 'm, als hij goed is afgekoeld, uit het bakblik. Snijd de (wat hardere) zijkanten er af.
  5. Warm de honing een beetje op tot het vloeibaar is. Besmeer de bovenkant van de cake met de honing en strooi er daarna kokos of amandelschaafsel over heen. 
  6. Snijd de cake daarna in ruitjes of in vierkantjes. Ruitjes is natuurlijk helemaal niet economisch (want je houdt allemaal rest stukjes over), maar het lijkt wel mooi! :-)


Meer foto's (en het recept) vind je hier

Lees meer »

Mangotaart

Mangotaart

23 jun. 2017 16:00

Dit is geen appeltaart (zou je bijna denken, hè?) maar een mango kruimeltaart! Weer eens wat anders dan anders - maar minstens zo lekker. Echt een taart voor in de zomer, vinden jullie ook niet?


Ik had nog niet eerder met mango's gebak gemaakt, dus ik heb wel even gepuzzeld met hoe ik de vulling van de taart zou maken. Uiteindelijk heb ik die vrij simpel gehouden: alleen wat kaneel, citroensap en rozijnen er door. En dat was prima! 

Eén verbeterpuntje heb ik nog wel. Uit de mango's kwam veel meer vocht dan uit appels. En dus werd de bodem, die eerst wel mooi stevig was, na een dag behoorlijk vochtig. Ik denk dat het komt doordat ik diepvries mango heb gebruikt. Dat vond ik wel makkelijk, want dat scheelde een boel gedoe met snijden - maar ik denk dat daar ook al dat extra vocht vandaan kwam. Dus de volgende keer ga ik verse mango's gebruiken. Dat is vast beter! 

Mangotaart212-1.jpg

Ingrediënten voor 1 taart van 12 stukjes

Voor het deeg:

  • 135 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 135 gram kristalsuiker
  • 265 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1/2 middelgroot ei, geklutst
  • 6 gram vanillesuiker
  • snuf zout

Voor de vulling:

  • 750 gram mangoblokjes, het liefst vers (diepvries blokjes verliezen veel vocht)
  • 100 gram rozijnen
  • 2 eetlepels kaneel
  • 2 eetlepels citroensap

Voor de kruimellaag:

  • 75 gram koude ongezouten roomboter, in blokjes
  • 100 gram bloem
  • 100 gram kristalsuiker
  • snuf zout
  • poedersuiker


En zo maak je 'm

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een springvorm van 24 cm in met boter.
  2. Meng de rozijnen, kaneel & citroensap door de mangoblokjes. 
  3. Kneed 135 gram boter, 135 gram suiker, het bakmeel, vanillesuiker, een snuf zout en het geklutste ei door elkaar, tot je een soepel deeg zonder stukjes hebt. 
  4. Verdeel het deeg in twee even grote ballen. Bekleed met één bal de bodem van de springvorm. Met de tweede deegbal bekleed je de rand van de springvorm.
  5. Doe het mangomengsel in de taart.
  6. Nu moet je alleen nog de kruimellaag maken. Meng de bloem, suiker en zout in een kom door elkaar. Voeg de koude boter in kleine blokjes toe en kneed met je vingers tot een kruimelig deeg. Verkruimel het deeg over de taart.
  7. Bak de taart in 60 minuten in de oven goudbruin. Haal de taart uit de oven en laat 'm in de springvorm goed afkoelen. Strooi er voordat je 'm serveert poedersuiker over. 

Meer foto's (en het recept) vind je hier

Lees meer »

Zelf gedroogde tomaatjes! Niet in de zon (had bijna wel gekund met het mooie weer nu, haha!), maar gewoon in de oven. Je moet er een paar uurtjes op wachten voordat ze klaar zijn, maar dan heb je ook wat! :-)


Ik had per ongeluk teveel tomaten gekocht. En in plaats van ze door de pasta of een salade te doen, besloot ik om maar eens te proberen of het lukt om ze zelf te drogen. En met een beetje geduld gaat dat dus prima! Je moet ze wel vrij snel opeten, want ze blijven maar 1-2 weken goed in de koelkast. Maar dat opeten is niet zo erg, toch? ;-)

Gedroogdetomaten352-1.jpg

Ingrediënten voor 1 potje vol

  • 500 gram tomaten
  • 10 knoflooktenen
  • olijfolie
  • tijm
  • salie
  • peper
  • zout


En zo maak je ze

  1. Verwarm de oven voor op 100 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Snijd de tomaten in dunne partjes en leg die op de bakplaat. Leg de knoflooktenen er tussen. 
  3. Sprenkel wat olijfolie over de tomaatjes en strooi er dan wat tijm, salie, peper en zout over. 
  4. Schuif de bakplaat in de oven en laat de tomaatjes in 4-6 uur drogen. Hoe snel het gaat hangt een beetje af van hoe dik de tomatenpartjes zijn, dus houdt ze tijdens het drogen goed in de gaten. 
  5. Doe de gedroogde tomaatjes (zonder de knoflooktenen) in een glazen weckpotje. Giet er olijfolie bij zodat alle tomaatjes onder de olie staan. 
  6. Bewaar de gedroogde tomaatjes in de koelkast. Ze blijven zo'n 1-2 weken goed.

 
Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Lees meer »

Zelf tortilla's bakken is helemaal niet zo moeilijk! Het is net zoiets als pannenkoeken bakken. En dan heb je er ook nog minder ingrediënten voor nodig: maar 3, om precies te zijn. Ik maakte dit keer maïs tortilla's. Wat eten jullie er meestal bij?


Met de vulling (of het beleg, maar net hoe je het eet) kun je eindeloos variëren. Met tonijn, bijvoorbeeld, of met honing-limoen kip. En in de supermarkt zijn tig pakjes met kruidenmixen voor tortilla's. Hoef je het zelf niet te bedenken, ook handig! 

Maistortillas162-1.jpg

Ingrediënten voor 14 kleine tortilla's

  • 250 gram maïsmeel (of polenta)
  • 1 theelepel zout
  • 300 ml koud water


En zo maak je ze

  1. Kneed het maïsmeel, zout en water door elkaar tot je een soepele massa krijgt. Het wordt geen stevige deegbal, het blijft vrij papperig. Laat het deeg 30 minuten bij kamertemperatuur staan. 
  2. Na een half uur is het deeg al een stuk steviger geworden. Maak van het deeg 14 evengrote balletjes (ongeveer zo groot als een pingpongbal). 
  3. Rol elk balletje met een deegroller uit tot een cirkeltje van zo'n 15 cm doorsnede. Ik gebruikte een schaaltje als uitsteekvorm om ze mooi rond te maken, maar dat hoeft natuurlijk niet. 
  4. Bak de tortilla's in een droge koekenpan (dus zonder boter of olie) aan beide kanten goudbruin en gaar. 
  5. De tortilla's zijn warm het makkelijkst op te rollen zonder dat ze breken, dus je kunt ze zo nodig vlak voor serveren nog even opwarmen in de magnetron. 


Meer foto's (en het recept) vind je hier

Lees meer »

Nasi

Nasi

20 jun. 2017 16:00

Dat was lang geleden, dat we nasi aten! Hoogste tijd dus om dat weer eens te maken. Met lekker veel groente & een heleboel kruiden er door. Ik heb potten vol met kruiden, dus ik kan bijna elke kruidencombinatie wel maken. Hoe groot is jullie kruidenvoorraad?


Van nasi maak ik bijna altijd veel te veel, want dan hebben we meteen een maaltijd voor in de vriezer. Lekker snel klaar als je na een lange werkdag thuis komt! Je kunt trouwens ook heel goed paprika's vullen met nasi. Even 20-30 minuten in de oven op 200 graden en een lekker sausje er bij. Pindasaus bijvoorbeeld. Dat smaakt altijd goed bij de nasi! 

Nasi41-2.jpg

Ingrediënten voor 4 personen

  • 350 gram ongekookte rijst
  • 2 eieren
  • 400 gram nasi/bami vlees
  • ketjap marinade
  • 1 rode paprika, in stukjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 prei, in stukjes
  • 1 rode peper, in kleine stukjes
  • 100 gram ham (plakken, in stukjes)
  • 2 eetlepels ketjap manis

Kruiden:

  • 1/2 theelepel laos
  • 1 theelepel djinten (komijn)
  • mespuntje cayennepeper
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • zout, naar smaak
  • peper, naar smaak


En zo maak je het

  1. Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking. Giet af en laat helemaal afkoelen.
  2. Doe het vlees in een kom en giet er een flinke scheut ketjap marinade bij. Roer goed door elkaar en laat minstens 10 minuten staan.
  3. Roerbak de eieren in een koekenpan, zodat je scrambled eggs krijgt. Zet aan de kant.
  4. Verhit wat boter of olie in een grote wok en bak het vlees in een paar minuten gaar. Voeg de groente toe en roerbak een aantal minuten mee. Doe daarna de afgekoelde rijst, de ham, de kruiden, de scrambled eggs en de ketjap manis er bij en roerbak tot alles goed heet is. 
  5. Serveer de nasi met bijvoorbeeld kroepoek, seroendeng, ongezouten pinda's en pindasaus. Saté is er ook lekker bij!


Meer foto's (en het recept) vind je hier

Lees meer »

KERSEN! Wie is er in voor een lekker zoete éénpersoons crumblemuffin met verse kersen? Hij is lekker snel klaar, want je maakt 'm gewoon in de magnetron. In 5 minuten staat 'ie op tafel!


Het fijne van zomer is altijd dat er zoveel lekker fruit te koop is. Als ik boodschappen doe neem ik altijd ladingen aardbeien, meloen, druiven, ananas, perzik en kersen mee. Zo lekker, al dat zomerfruit. En meestal haal ik dan natuurlijk veel te veel en moeten we er met zijn allen tegenaan eten, haha! Gelukkig kun je er dan ook altijd nog cake of muffins mee bakken. Er is altijd een goede reden voor cake, toch?

De crumble laag van deze mok muffin wordt trouwens niet net zo knapperig als bij een appelkruimeltaart of iets dergelijks. Daarvoor moet je toch echt in een oven bakken. Deze crumble laag blijft wat zachter. Maar lekker is 'ie wel, en daar gaat het tenslotte om! 

Deze kersenmuffin is als 'ie nog een klein beetje warm is trouwens het allerlekkerst, vind ik! Helemaal met een bolletje vanille-ijs en wat verse slagroom er bij. Dat had ik niet in huis (wel zo goed voor de lijn natuurlijk), maar zo zou je 'm prima als nagerecht kunnen serveren. 

Kersencrumblemuffin262-1.jpg

Ingrediënten voor 1 muffin

  • 35 gram bloem
  • 1 eetlepel suiker
  • snuf zout
  • 1/8 theelepel bakpoeder
  • 45 ml halfvolle melk
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 5 verse kersen, door de helft en zonder pit

Voor de crumblelaag

  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 eetlepel suiker

En verder...

  • Een beetje poedersuiker 


En zo maak je 'm

  1. Meng de bloem, suiker, zout en bakpoeder door elkaar. Roer daarna de melk & zonnebloemolie er door heen. 
  2. Spatel de halve kersen door het beslag. 
  3. Schep het beslag in een magnetronbestendig schaaltje of mok.
  4. Meng de ingrediënten voor de crumble door elkaar en verdeel dit over het schaaltje.
  5. Bak de muffin in 2 minuten op 900W gaar in de magnetron. Strooi er nog een beetje poedersuiker over.


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Lees meer »

Van alleen al de geur van deze Indische aardappel-gehaktschotel worden wij al blij :-) Er zit namelijk een tomatensaus met ketjap & pindakaas door. En dat ruikt zó lekker! Het proeft ook uitstekend, trouwens. Maar dat moet je zelf maar eens proberen!


Ik houd zelf wel van een milde saus. Dus in de ovenschotel voor mij - die zónder gehakt - had ik er geen sambal bij gedaan. Maar als je van een beetje pit er in houdt, mix er dan vooral wat sambal door heen.

Eten jullie trouwens wel eens seroendeng? Dat is een mengsel van kokos, kruiden en pinda's. Ik houd niet echt van kokos, maar dit vind ik zelf wel erg lekker. Het past prima bij deze schotel, maar je kunt het ook over een rijstgerecht strooien. Lekker bij de nasi of babi ketjap. 

Indischeaardappel-gehaktschotel2265-1.jpg

Ingrediënten voor 2 personen

  • 150 gram half-om-half gehakt
  • 1 rode paprika, in stukjes
  • 1 gele paprika, in stukjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 400 gram tomatenblokjes (1 blikje)
  • 2 flinke eetlepels pindakaas met stukjes noot (gewone kan ook hoor)
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • peper, zout
  • evt. sambal
  • 350 gram aardappelschijfjes
  • 25 gram seroendeng
  • 1 eetlepel olijfolie

 

En zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Verhit wat olie of boter in een wok en bak het gehakt rul. Doe de groente bij het gehakt en roerbak 4-5 minuten mee.
  3. Meng de tomatenblokjes, ketjap en pindakaas door het gehakt en de groente. Breng op smaak met wat peper, zout en evt. wat sambal als je van pittig houdt.
  4. Schep het gehakt-groentemengsel in een ovenschaal. Verdeel de aardappelschijfjes er over.
  5. Meng de seroendeng met de olijfolie. Verdeel dit over de aardappelschijfjes.
  6. Bak de schotel in 30 minuten gaar in de oven. 


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

 

Lees meer »

Er gaat niks boven zelf gebakken appeltaart! Dat is echt met stip mijn favoriete gebak. Zeg nou zelf, wat ruikt er nou beter dan een verse appeltaart? En met een kruimellaag er boven op is 'ie nog lekkerder.


Een appeltaart maken is eigenlijk heel simpel. Daar heb je geen pakjes voor nodig. Sterker nog, zonder die pakjes is 'ie nog veel lekkerder. En je kunt net zoveel deeg maken als je maar wilt (want het deeg is eigenlijk het lekkerst, hè?)! Dus heb je liever een taart met een dikke bodem & zijkant, dan maak je gewoon wat meer deeg. 

Ik ben gek op een gewone appeltaart, maar eentje met zo'n dikke kruimellaag er op gaat er ook altijd wel in. Het enige lastige van een kruimeltaart vind ik alleen... hoe snijd je 'm nou zonder al te veel geknoei? Die knapperige kruimels zijn gewoon een beetje lastig om netjes recht door te snijden! :-)

Appelkruimeltaart229-1.jpg

Ingrediënten voor 1 taart van 12 stukjes

Voor het deeg:

  • 135 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 135 gram kristalsuiker
  • 265 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1/2 middelgroot ei, geklutst
  • 6 gram vanillesuiker
  • snuf zout

Voor de vulling:

  • 7 zoetzure appels (bijv. Elstar), geschild en in stukjes
  • 100 gram rozijnen
  • 100 gram kristalsuiker
  • 50 gram walnoten, in stukjes
  • 2 eetlepels kaneel
  • 2 eetlepels citroensap

Voor de kruimellaag:

  • 75 gram koude ongezouten roomboter, in blokjes
  • 100 gram bloem
  • 100 gram kristalsuiker
  • snuf zout
  • poedersuiker

 

En zo maak je 'm

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een springvorm van 24 cm in met boter.
  2. Meng 100 gram suiker, de walnoten, rozijnen, citroensap en kaneel door de appelblokjes. 
  3. Kneed 135 gram boter, 135 gram suiker, het bakmeel, vanillesuiker, een snuf zout en het geklutste ei door elkaar, tot je een soepel deeg zonder stukjes hebt. 
  4. Verdeel het deeg in twee even grote ballen. Bekleed met één bal de bodem van de springvorm. Met de tweede deegbal bekleed je de rand van de springvorm.
  5. Doe het appelmengsel in de taart.
  6. Nu moet je alleen nog de kruimellaag maken. Meng de bloem, suiker en zout in een kom door elkaar. Voeg de koude boter in kleine blokjes toe en kneed met je vingers tot een kruimelig deeg. Verkruimel het deeg over de taart.
  7. Bak de taart in 60 minuten in de oven goudbruin. Haal de taart uit de oven en laat 'm in de springvorm goed afkoelen. Strooi er voordat je 'm serveert poedersuiker over. 

 
Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Lees meer »

Gemarmerd bananenbrood! Gewoon omdat het zo lekker is. En het er zo leuk uit ziet. En best nog een beetje gezond is. ...oké en ik had ook bananen over, haha! :-)


Dat laatste was natuurlijk de aanleiding voor dit bananenbrood. Maar dat maakt niet uit. Al dat andere is net zo goed ook waar: het ís lekker, en ziet er met die verschillende kleurtjes leuk uit, en het is nog best gezond ook (ik bedoel maar, in een gewone cake zit veel meer suiker en boter, en meestal geen fruit). Met fruit is alles gezond. Toch? :-D

Ook lekker:

Gemarmerdbananenbrood142-1.jpg

Ingrediënten voor 1 brood (12-13 plakjes)

  • 2-3 overrijpe bananen, geprakt
  • 75 gram ongezouten roomboter, gesmolten
  • 1 theelepel bakpoeder, gezeefd
  • snuf zout
  • 100 gram suiker (als je 't brood zoeter wilt hebben, dan kun je er 50-100 gram extra suiker aan toevoegen)
  • 1 groot ei
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 200 gram bloem
  • 2 theelepels cacaopoeder


En zo maak je 'm

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een klein cakeblik van 21 cm lang met bakpapier. 
  2. Meng de gesmolten boter door de geprakte bananen. Mix het bakpoeder en zout er door. Voeg daarna de suiker, ei en vanille toe. Meng tot slot de bloem er door; mix tot je een glad beslag hebt. 
  3. Verdeel het beslag in tweeën. Mix door de ene helft de cacaopoeder.
  4. Giet het blanke en het bruine beslag om & om in het cakeblik. Roer er met een 2-3 keer door heen. Niet te vaak, want dan gaan de kleuren mengen & krijg je geen gemarmerd bananenbrood. 
  5. Bak het bananenbrood in 60 minuten gaar, tot een satéprikker er schoon uit komt. Laat het brood afkoelen op een rooster.


Meer foto's (en het recept) vind je hier.
 

Lees meer »

Eén van de onze favoriete gerechten: gevulde groente! Dit keer eten we courgettes met gekruide linzen, maïs en gerookte kipfilet. Zó lekker en heel snel klaar!


Alle soorten gevulde groenten - paprika's, courgettes, aubergines en portobello's - vind ik zo lekker! Dat staat dus ook regelmatig bij ons op tafel. En meestal elke keer met iets anders er in. Rijst, couscous, bonen of linzen... ui, maïs, paprika, champignons, spinazie... rozijnen en noten... feta, mozzarella, geitenkaas, blauwe kaas... gehakt, kipfilet, ham... Het is maar net wat we op dat moment nog in huis hebben. Met lekkere kruiden er door smaakt het altijd wel. Ideaal ook voor restjes dus! ;-)  

Ook lekker: 

Gevuldecourgettemetlinzen2272-1.jpg

Ingrediënten voor 1 persoon

  • 1 courgette
  • 1 ui, gesnipperd
  • halve rode paprika, in stukjes
  • 75 gram linzen uit blik, uitgelekt
  • 30 gram maïs fiesta (Bonduelle blikje), uitgelekt
  • 50 gram gerookte kipfilet, in blokjes
  • 20 gram roomkaas naturel light
  • snuf koriander
  • snuf komijnpoeder
  • snuf paprikapoeder
  • snuf knoflookpoeder
  • snuf chilipoeder
  • snuf zout
  • snuf peper
  • handje geraspte kaas
  • handje geraspte Parmezaanse kaas
  • handje verse peterselie, gesnipperd


En zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Was de courgette en snijd 'm in de lengte doormidden. Schep met een lepel het zaad er uit en hol 'm zo goed mogelijk uit. Leg ze in een ovenschaal.
  3. Verhit wat olie of boter in een wok. Fruit de ui in 1-2 minuten. Voeg daarna de paprika toe en bak kort mee. Haal daarna de wok van het vuur.
  4. Roer de linzen, maïs, gerookte kipfilet en roomkaas door de ui en paprika. Breng alles op smaak met de kruiden. Hoeveel kruiden je gebruikt hangt een beetje af van je eigen smaak: gewoon even proeven & zo nodig meer kruiden toevoegen!
  5. Verdeel het linzenmengsel over de twee uitgeholde courgettes. Strooi de geraspte kaas en Parmezaanse kaas er over heen. 
  6. Schuif de courgettes in de oven en bak ze in 30 minuten gaar.
  7. Serveer met wat verse peterselie er over. 

 
Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Lees meer »

Lekker, simpel & heel snel klaar: deze witte bonenschotel met sperziebonen & gerookte kipfilet. Een ideaal gerecht om 's avonds alvast klaar te zetten voor de volgende dag!


Want het enige wat je hoeft te doen is alles door elkaar te mixen. En even in de oven zetten, natuurlijk. Maar meer is het niet! De saus zit al door de bonen, de groenten garen in de oven & de gerookte kipfilet hoef je niet eerst te bakken. Hoe simpel is dat?

Als je daar 's avonds een paar minuten voor vrij maakt, hoef je de volgende dag als je moe uit je werk thuis komt niet meer na te denken over wat je gaat eten. Je schuift de ovenschaal gewoon zó in de oven! :-) 

Wittebonenschotelmetsperziebonenengerooktekipfilet216-1.jpg

Ingrediënten voor 1 persoon

  • 200 gram witte bonen in tomatensaus
  • 75 gram gerookte kipfilet, in blokjes
  • 70 gram rode paprika, in stukjes
  • 110 gram sperziebonen (voorgekookt of uit een blikje)
  • snuf cayennepeper
  • snuf paprikapoeder
  • snuf knoflookpoeder
  • snuf uienpoeder
  • handje verse peterselie, gesnipperd.


En zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Meng alle ingrediënten door elkaar en breng op smaak met de kruiden.
  3. Doe alles in een ovenschotel & strooi de geraspte kaas er over.
  4. Bak de schotel in 30 minuten gaar.
  5. Strooi er voor het serveren nog wat verse peterselie over. Lekker met augurken & zilveruitjes er bij.


Meer foto's (en het recept) vind je hier.  

Lees meer »

Wie jarig is mag natuurlijk ook trakteren op school! Wander trakteerde gister op deze Oreo spinnetjes met dropveter pootjes en M&M oogjes.


Op zich was het niet zoveel werk om deze spinnetjes te maken, als je tenminste weet wat het handigste werkt. Het lastigste is namelijk dat de koekjes vrij snel in stukjes breken. Eerst probeerde ik de stukjes dropveter met een beetje glazuur zó tussen de koekjes te duwen. Dat paste niet altijd goed, dus in het begin gingen er best veel koekjes stuk.

Bij spinnetje 20 ontdekte ik eindelijk wat veel handiger werkt, haha! Als je eerst de koekjes met een mesje doormidden snijdt, kun je daarna heel eenvoudig de pootjes er op plakken. En dan hoef je alleen nog maar de andere helft van het koekje er weer op te lijmen. En de oogjes natuurlijk!  

TraktatieOreospinnetjes13-1.jpg

Ingrediënten voor 35-40 spinnetjes

  • 3 rollen Oreo koekjes
  • 1 zakje dropveters
  • 125 gram poedersuiker
  • zakje M&M's of smarties
  • stift met eetbare inkt


En zo maak je ze

  1. Roer een paar druppels water door de poedersuiker om er glazuur van te maken. Het glazuur moet stroperig dik zijn, niet te waterig, maar ook niet meer korrelig. 
  2. Knip de dropveters in korte stukjes van zo'n 3 cm lang. 
  3. Kleur met de stift zwartje rondjes op de M&M's (op de kant waar géén M staat). 
  4. Snijd met een scherp mesje de Oreo koekjes door de midden. 
  5. Doop 6 stukjes drop in het glazuur en plak ze op een halve Oreo. Doe daarna een dikke drup glazuur op de halve Oreo, en plak er een andere helft op. Druk voorzichtig aan, de koekjes breken gemakkelijk in stukjes. 
  6. Doe een drup glazuur op twee M&M's en plak ze op het koekje. 
  7. Leg de spinnetjes aan de kant en laat de glazuur uitharden. 


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

 

Lees meer »

TAART! Want vandaag is onze Wander 8 jaar geworden. ? En jullie mogen 3x raden wat zijn lievelingsdier is. Nou? Nou? :-D

 
Wander wilde graag een fondanttaart & ik deed het dit keer lekker makkelijk, want ik bestelde het plaatje van de haai gewoon online. De rest van de taart maakte ik wel zelf hoor! :-) En ik bakte ook nog een mangotaart & een appelkruimeltaart. Recepten volgen later!
 
Het recept voor de fondanttaart vind je al wel hier.

TaartWander8jaar2017162.jpg

Lees meer »

Een beetje roomkaas er door, wat ham en lekker veel groenten & kruiden: deze gezonde ovenschotel met kidneybonen is super snel gemaakt & hij smaakt heerlijk!


Dit soort ovenschotels vind ik altijd ideaal om restjes mee op te maken. Ik had dit keer nog wat restjes groente, een beetje ham & nog een half bakje roomkaas. Met wat kidneybonen, kruiden en geraspte kaas heb je zo een maaltje klaar... en zijn de restjes meteen op! :-) 

Kidneybonenschotelmethamenroomkaas2622-1.jpg

Ingrediënten voor 1 persoon

  • 125 gram rode kidneybonen
  • 30 gram peultjes, in stukjes
  • 1/2 rode ui, gesnipperd
  • 30 gram paksoi, in stukjes
  • 30 gram gele wortel, in dunne reepjes
  • 30 gram prei, in stukjes
  • 100 gram hamreepjes
  • 50 gram zuivelspread naturel light
  • snuf koriander
  • snuf komijn
  • snuf knoflookpoeder
  • snuf chilipoeder
  • peper
  • zout
  • handje geraspte kaas
  • handje verse gesnipperde peterselie


En zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. 
  2. Laat de kidneybonen uitlekken. Meng de bonen met de groente, zuivelspread en ham. Breng op smaak met de kruiden. 
  3. Doe het bonen-groentemengsel in een ovenschaal en strooi de kaas er over heen. 
  4. Bak de schotel in 30 minuten gaar in de oven. Strooi er voor je de schotel serveert nog wat verse peterselie over heen. 


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Lees meer »

Oh, wat was dat al weer lang geleden dat ik zelf een brood bakte! Hoog tijd om weer eens de keuken in te duiken & met deeg aan de slag te gaan. Dit weekend maakte ik dus dit volkoren haverspeltbrood.


Het brood zelf was prima gelukt, maar wat ik echt nog beter moet leren is het inkerven van het deeg. Dat gaat echt altijd onherroepelijk mis! Dat zie je meteen bij dit brood: de sneden zijn nogal rafelig. En nu kan ik wel vertellen dat dat nou juist de bedoeling was - mooi artistiek brood, ofzo - maar dan ben ik niet helemaal eerlijk, haha! :-)

Iets om nog vaak op te oefenen, dus... :-S Het brood smaakte er gelukkig niet minder om. We hebben 'm lekker belegd met verse zachte geitenkaas. Hmmm. Fijn weekend verder!  

Haverspeltbrood252-1.jpg

Ingrediënten voor 1 brood

  • 280 gram volkoren speltmeel
  • 60 gram havermeel (dit kun je ook heel simpel zelf maken: door havermout tot meel te malen in een koffiemolen)
  • 60 gram tarwemeel
  • 7,5 gram zout
  • 5,5 gram droge gist
  • 300 ml handwarm water

En zo maak je 'm

  1. Mix het het spelt-, haver- en tarwemeel en zout met een garde door elkaar toe. Mix daarna de gist er door heen.
  2. Voeg het water toe en kneed het deeg met de hand in ongeveer 10 minuten tot een soepel deeg. Kneden in de standmixer kan natuurlijk ook. 
  3. Doe het deeg in een met zonnebloem of bakspray ingevette kom, dek af en laat bij kamertemperatuur 1 uur rijzen. 
  4. Bestuif je werkblad met bloem of meel en stort het deeg er op. Druk met je platte hand de lucht er uit. Kneed het deeg een paar minuten met de hand goed door. Vorm het tot een bol en leg het in een met bloem bestoven rijsmandje. Zet de rijsmand in een plastic zak & laat het deeg nogmaals een uur rijzen bij kamertemperatuur. 
  5. Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. 
  6. Keer het rijsmandje voorzichtig om boven de bakplaat. Kerf de bovenkant van het deeg met een scherp mes een aantal keer in. 
  7. Bak het brood in 25-30 minuten gaar. Het brood is klaar als het hol klinkt als je op de onderkant klopt, of als de kerntemperatuur 95 graden is. Laat het brood afkoelen op een rooster voor je 'm aansnijdt.  

 
Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Lees meer »

Wat nemen jullie meestal mee als lunch naar jullie werk? Wij nemen vaak brood mee, of een bak yoghurt met fruit en muesli. Maar af en toe ook een lekkere salade, zoals deze met quinoa, tomaat & munt.


Zo'n salade is lekker simpel om klaar te maken - dat heb je 's avonds zo gepiept. En dan zet je 't in een bakje in de koelkast, en kun je het 's ochtends zo meenemen naar je werk. Handig, toch? En het is weer eens wat anders tussen de middag. 

Wij houden trouwens erg van die Zonnatura pakjes met quinoa, bulgur of risotto. Die zijn zó al lekker en je hoeft 't niet meer eerst te koken: je kunt er meteen een salade mee maken. Als de verpakking nog dicht zit kun je 't ook lekker lang bewaren. Super handig dus om in de voorraadkast te hebben! 

Quinoasalademettomaatkruiden252-1.jpg

Ingrediënten voor 1 persoon

  • 125 gram Zonnatura mediteraanse quinoa met tomaat & olijf
  • 1 kleine rode ui, gesnipperd
  • 1/4 komkommer, in stukjes
  • 1 Roma tomaat, in stukjes
  • 60 gram gesneden ijsbergsla
  • handje verse gesnipperde peterselie
  • handje verse munt, in stukjes gesneden
  • scheut olijfolie
  • peper
  • zout


En zo maak je 't

  1. Meng alle ingrediënten door elkaar.
  2. Breng de salade op smaak met wat peper & zout.  .... En dat is dus alles. Oejoej, dit is wel héél ingewikkeld hè, haha! :-D 


Meer foto's (en het recept) vind je hier

Lees meer »

Ik gooi bijna nooit eten weg. Met restjes kun je namelijk nog zoveel lekkers maken! Zoals deze andijvieschotel met krieltjes, tomaat & hüttenkäse.


Dit keer hadden we verse andijvie over. De jongens wilden namelijk andijvie proeven. En omdat ik inschatte dat ze dat lekkerder vonden in een salade met fruit, noten & rozijnen er doorheen (wat inderdaad het geval was), had ik lang niet de hele zak andijvie nodig. Dus. 

Ik maakte deze ovenschotel zonder vlees, maar je kunt er natuurlijk heel goed gehakt, spekjes of ham aan toe voegen. En ook met de kaas kun je variëren: in plaats van cottage cheese smaakt gewone geraspte kaas, geitenkaas of feta er ook prima bij. Het is maar net wat je nog in de koelkast hebt liggen! :-)  

Andijviemetkrieltjesentomaat552-1.jpg

Ingrediënten voor 2 personen

  • 200 gram champignon roerbakmix
  • 400 gram gesneden verse andijvie
  • 400 gram gekruide mini krieltjes
  • 200 gram kookroom light
  • 20 mini tomaatjes, door de helft
  • 40 gram hüttenkäse met bieslook & peterselie


En zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. 
  2. Verhit wat olie of boter in een wok. Roerbak de paprika en andijvie 2-3 minuten, totdat de andijvie is geslonken.
  3. Breng de groenten op smaak met wat patatkruiden en knoflookpoeder.
  4. Roer de krieltjes er door heen. 
  5. Doe alles in een ovenschaaltje en verdeel de witte kaas er over heen. 
  6. Zet de ovenschotel in de oven en bak 'm in 30 minuten gaar. 


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Lees meer »

Kip hawaii

Kip hawaii

7 jun. 2017 16:00

Kip hawaii! Een lekker en simpel rijstgerecht met broccoli, ananas, perzik & gemarineerde kip. En je hebt 't zomaar op tafel staan!


Je kunt er trouwens lekker mee variëren. Zolang je er maar fruit bij gebruikt, zit 't altijd wel goed. In plaats van broccoli kun je er bijvoorbeeld ook sperziebonen bij serveren. En een abrikoos, appeltje of banaan is er ook heerlijk door!  

Ik kook rijst trouwens altijd in de magnetron, met zo'n kunststof rijstkookpan. Dat is echt één van mijn beste aankopen, haha! Vroeger liet ik echt áltijd de rijst overkoken, en daarna werd het zo'n plakkerige kleffe boel. Hebben jullie dat ook vaak? Dat is hier nu dus gelukkig verleden tijd... :-) 

Kiphawaii2132-1.jpg

Ingrediënten voor 2 personen

Voor de gemarineerde kip:

  • 2 stukken kipfilet, in stukjes
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel sambal
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel bruine basterdsuiker
  • 1 teen knoflook, geperst

En verder:

  • 130 gram ongekookte rijst
  • 1 stronkje broccoli, in stukjes
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, gesnipperd
  • 75 gram ketchup
  • 2 theelepels ketjap manis
  • 4 eetlepels perziksiroop
  • 2 eetlepels water
  • 3 ananasschijven, in stukjes
  • 2 halve perziken uit blik, in stukjes


En zo maak je het

  1. Meng de ingrediënten voor de marinade door elkaar. Roer de blokjes kipfilet er door en zet daarna aan de kant. 
  2. Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking.
  3. Kook de broccoli beetgaar. 
  4. Verhit, terwijl de broccoli kookt, wat olie of boter in een pan. Fruit de ui en geperste knoflook. Voeg daarna de kipfilet toe en bak tot het vlees gaar is.
  5. Doe daarna de ketchup, ketjap manis, perziksiroop en water er bij. Laat even kort sudderen op laag vuur. Voeg tot slot de ananas en perzik toe en verwarm even mee.
  6. Serveer de kip hawaii met de rijst en broccoli. Lekker met wat extra fruit er bij.


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

 

Lees meer »

Eten jullie wel eens gnocchi, een Italiaanse pastasoort? Deze lekkere ovenschotel met gnocchi, tomaat, ham & hüttenkäse heb je in een handomdraai op tafel staan!


In de supermarkt vind je gnocchi in het schap met de spaghetti & macaroni. In Nederland is vooral de aardappelvariant bekend. Die is gemaakt van aardappels en tarwemeel. Om er gnocchi van te maken worden de aardappelen eerst gekookt en gepureerd. Daarna wordt de aardappelpuree met het meel & wat zout gekneed en gevormd tot ronde balletjes. Je hoeft de gnocchi daarna alleen nog te koken: als ze komen bovendrijven zijn ze gaar.

Gnocchi worden vaak geserveerd met een saus van tomaten of van zachte kaas. En dat is een lekkere combinatie: ik maakte een ovenschotel met tomaat en hüttenkäse en die vonden we erg lekker. Wij deden er ham door, maar kort gebakken spekjes smaken er vast ook goed bij. 

Gnocchitomaatovenschotel235-1.jpg

Ingrediënten voor 2 personen

  • 400 gram gnocchi
  • 2 rode uien, gesnipperd
  • 3 tomaten, in stukjes
  • 150 gram hamreepjes
  • 300 gram basis tomatensaus pikant (ik gebruikte zo'n vierkant pakje van de AH, maar een andere tomatensaus kan ook)
  • 200 gram hüttenkäse met bieslook & peterselie
     

En zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Breng in een pan een flinke hoeveelheid water aan de kook. Zodra het water kookt, doe je de gnocchi in de pan. Kook ze tot ze boven komen drijven. Giet ze daarna af.
  3. Verhit een beetje boter of olie in een koekenpan en fruit de ui. Meng de gnocchi, ui, tomaten, hamreepjes en tomatensaus door elkaar. Schep het in een ovenschaal. Verdeel de hüttenkäse over de ovenschotel. 
  4. Zet de schotel in de oven en bak hem in 30 minuten gaar. Lekker met wat sla er bij.


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Lees meer »