Home » Nieuws

Nieuws

Suikervrije appeltaart

Een suikervrije appeltaart die ook nog eens LEKKER is! Hij is gezoet met appelstroop, rozijnen en zoetzure appels. En er zitten ook geen eieren in, trouwens. Het meeste suikervrije gebak vind ik zelf niet lekker, maar déze taart is dat wel! :-)  Ik experimenteer regelmatig met suikervrije gerechten. Nadat ik twee weken alles zonder suiker heb gegeten (zonder daar al te veel van te merken, overigens) nam ik mij voor om wat bewuster met suiker om te gaan. Want 't kan best een beetje minder. Maar de meeste suikervrije recepten vind ik gewoon smérig! Deze appeltaart is daar gelukkig een uitzondering op. Deze houden we er in! Ingrediënten voor 1 taart van 8-10 stukjes

Lees meer »

No-knead desem maïsbrood

Zuurdesembrood waar je eigenlijk geen werk van hebt! Dit maïsbrood hoef je namelijk niet te kneden. Je hebt alleen maar een beetje geduld nodig, want het deeg staat lang te rijzen. Maar dat is dan zo'n beetje ook alles wat je moet doen! Makkelijk, hè?

Lees meer »

Ratatouille

Een heerlijk bijgerecht met lekker veel groente: ratatouille met aubergine, tomaat, courgette en ui. Lekker bij de pasta! En het lijkt zo leuk, al die verschillende kleuren groente zo mooi op een rijtje, vind je ook niet? 

Lees meer »

Chocolade-walnoot croissants

Croissantjes zijn zó al lekker, maar met walnoten en chocolade er in smaken ze nog veel beter! :-) Je hebt ze zomaar gemaakt met een blikje kant-en-klaar croissantdeeg. Zelf croissantdeeg maken staat trouwens nog steeds op mijn to-do-lijstje. Dat is nogal een project, dus daardoor komt het er steeds maar niet van. Binnenkort hopelijk! En voor nu was dit kant-en-klare deeg ook prima. Lekker makkelijk en snel klaar in elk geval! Ingrediënten voor 6 croissants

Lees meer »

Panettone met hagelslag

Omdat je ook héél goed kerstbrood kunt eten als het zo ongeveer zomer is... toch? Ik had vanmiddag lekker een stuk Italiaanse panettone. Met gekleurde hagelslag. Fijn weekend!Een panettone is een luchtig brood gevuld met suiker, fruit, rozijnen of chocolade. Je bakt 'm in een ronde hoge vorm, meestal in een papieren panettonevorm. En ook bijzonder: het brood moet meteen na het bakken een paar uur op de kop afkoelen, om te voorkomen dat 'ie inzakt (het is namelijk nogal een zwaar deeg). Vroeger werd een panettone vaak vlak voor kerst door Italiaanse fabriekseigenaren aan hun werknemers gegeven. Nu geven veel Italianen het brood aan elkaar als kerstcadeau: mooi verpakt in een speciale kartonnen doos met een grote strik er omheen. En daar betaal je veel geld voor: in Italië kost een panettone al gauw een paar tientjes.

Lees meer »

Spelt-citroen koekjes

Dit zijn hele gezonde speltkoekjes: er zit namelijk fruit in, haha! :-D Zowel in de koekjes als in de glazuurlaag zit citroen. Dat geeft er lekker veel smaak aan! Ingrediënten voor 15 koekjes

Lees meer »

Appel-geitenkaas pannenkoek uit de oven

Hebben jullie dat ook altijd? Dat als je een pannenkoek bakt met van alles er in, dat je 'm dan nooit heelhuids kunt omdraaien? (het in de lucht omkeren van een pannenkoek kan ik dus niet, nee). Deze pannenkoek met appel & geitenkaas bakte ik lekker makkelijk in de oven. Dan heb je dat probleem niet! Alleen heb je dan weer een ander nadeel, namelijk dat je maar één pannenkoek tegelijk kunt bakken... En het duurt ook wat langer om 'm te bakken. Dus dit is vooral een handige pannenkoek als je in je eentje bent! :-)Ingrediënten voor 1 pannenkoek

Lees meer »

Gierst brood (poging 1)

AFGEKEURD! Ik ben aan het experimenteren met gierst & dat gaat lang niet allemaal in één keer goed. "Hé, je hebt een hele grote kokosmakroon gebakken," riep Jan Albert zodra hij dit gierstbrood zag. :-) Daar had 'ie wel een punt mee, want de structuur van dit 'brood' lijkt ook meer op een knapperige koek dan op een zacht brood. Geen succes dus.Gierst is een graansoort met kleine korrels die bij de grasfamilie hoort. Je kunt gierst koken en het daarna als rijst eten, maar je kunt er ook meel van maken & daar mee bakken. Verder kun je de gierstkorrels net als maïs poffen, zodat je gierstpopcorn krijgt. Dat laatste heb ik trouwens ook geprobeerd, maar in plaats van popcorn kreeg ik gewoon bruin geroosterde gierst. Niet echt succes met de gierst dus tot nu toe, haha!

Lees meer »

Karnemelkcake met aardbeien

Dit is een lekkere tussendoortje, een plak van deze zomerse karnemelkcake met aardbeien. Heerlijk smeuïg, zoet en fris tegelijk! En er zit veel minder vet in dan in een 'gewone' vanillecake. Dat is ook altijd fijn, of niet? :-) 

Lees meer »

Turkse preitaart met bulgur

Zó kun je ook groente eten! In deze Turkse preitaart zit niet alleen heel veel prei, maar ook wortel, dille, bulgur, spekjes en kaas. Lekker als warme maaltijd, maar koud smaakt 'ie ook prima!  

Lees meer »

Snel pizzadeeg (zonder rijzen)

Het deeg voor deze pizza's hoeft niet te rijzen; je kunt het meteen beleggen & afbakken. Super handig (helemaal als je niet zoveel tijd hebt om te koken). En je krijgt er heerlijke pizzabodems met van die dikke knapperige randen mee. Lekker! :-)Onze Wander wilde zelf pizza's bakken (leuk, hè?). Dat hadden we al een keer verschoven omdat we te weinig tijd hadden. Het was namelijk zulk mooi weer, dus we waren lekker naar het bos gegaan. Maar ja, toen waren we zo laat thuis dat er geen tijd meer was om het pizzadeeg te laten rijzen. De pizza's moesten dus maar een dag wachten. Maar toen gingen we spontaan zwemmen en opnieuw laat thuis... :-S Daarom besloot ik toen om maar een ander soort pizzadeeg te maken. Eentje dat niet hoeft te rijzen! Dat vond Wander trouwens ook wel fijn, dan hoefde hij niet zo lang te wachten. Win-win dus. En ze smaakten heerlijk: twee bakplaten vol met salami pizza & een kleine vega-pizza voor mijzelf gingen schoon op! :-)  Ingrediënten voor 4 pizza's

Lees meer »

Basilicum-knoflook aardappelschotel

Lekker makkelijk, dit aardappelschoteltje met spekjes, prei, paprika, basilicum & knoflook. Je roert alle ingrediënten gewoon door elkaar en dan kan het zo de oven in! Deze aardappeltjes zijn denk ik ook heel lekker om gewoon op te bakken; dat kun je met precies dezelfde ingrediënten doen. Maar het leek me handig om er dit keer een ovenschotel van te maken: dan heb je er helemaal geen omkijken meer naar! :-)Ingrediënten voor 2 personen

Lees meer »

Asperge ratatouille met pasta

Welke asperges vinden jullie het lekkerst: de groene of de witte? Ik eet het liefst de groene aspergetips. Daarmee maakte ik deze simpele ratatouille ovenschotel. Smaakt heerlijk bij een bord vol verse pasta! Ingrediënten voor 2 personen

Lees meer »

Chocolade bananenbrood

Meestal gaan er bij ons thuis elke week moeiteloos minstens 2 kilo bananen door heen, maar afgelopen week had ik er zomaar een paar over. Mooie gelegenheid om weer eens een chocolade bananenbrood te bakken!

Lees meer »

Râs al hânout krieltjes

Lekker & simpel, dit bijgerechtje: gebakken krieltjes met râs al hânout kruiden. Je hoeft de aardappeltjes niet te schillen; ze kunnen zo in de oven of in de pan. Ik wokte ze dit keer, en daarom gaarde ik ze eerst even voor in de magnetron (dan gaat het wat sneller). Maar je kunt ze ook meteen in de oven bakken.Râs al hânout is een Marokkaans mengsel waar wel 20 verschillende kruiden in kunnen zitten: o.a. piment, kardemom, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, zwarte peper en gemalen kurkuma. Meestal wordt het gebruikt bij rijst, couscous, kip, lamsvlees en wild. Maar door de krieltjes smaakt het ook heerlijk!Ingrediënten voor 2 personen

Lees meer »

Gevulde kip met pesto en kaas

Vul een stuk kipfilet met kaas en pesto en het wordt een compleet ander stuk vlees. Lekker bij wat gebakken aardappeltjes of pasta! Ik wilde al heel lang een kipfilet vullen & dan bakken, maar ik stelde het steeds maar uit omdat het me zoveel werk leek. Dat viel reuze mee; eigenlijk ben je er een paar minuten mee klaar. En daarna hoeft het alleen nog maar in de oven. Best gemakkelijk, eigenlijk!Ingrediënten voor 1 persoon

Lees meer »