Home » Nieuws

Nieuws

Kwarkbrood met appel & rozijnen

Een zoet en makkelijk brood met zachte stukjes appel, rozijnen en muesli. Voor wie van een brood met een beetje méér houdt!Je hebt maar heel weinig tijd nodig om het deeg te maken - gewoon even door elkaar roeren en hup, het bakblik in. Scheelt weer; kun je tijdens het bakken mooi andere dingen doen!  Ingrediënten voor 1 klein brood

Lees meer »

Pandancake

Nadat ik een spekkoek had gemaakt, stond ook het bakken van een pandancake hoog op mijn lijstje. De jongens waren erg enthousiast over zo'n groene cake; hij was zomaar op!Dit was overigens al wel de tweede cake die ik bakte; de eerste mislukte hopeloos. Die maakte ik met kokosmelk door het beslag, met een enorm kleffe en plakkerige cake als gevolg. Bij mijn tweede poging paste ik het recept aan, liet ik de kokosmelk weg en ging het stukken beter. Maar in veel recepten staat toch die kokosmelk, dus ik denk dat ik het er binnenkort nog maar eens op waag!Ingrediënten voor één tulbandcake

Lees meer »

Trottole met rucola & bacon

Geen standaard tomaten- of roomsausje er over: deze gebakken pasta met rucola, bacon en kerstomaatjes smaakt totaal anders dan je gewend bent.Er zit zelfs helemaal geen saus door de pasta, maar toch zit er heel veel smaak aan. Die smaak komt van de rucola, knoflook, balsamicoazijn en de Parmezaanse kaas. Wij vinden het lekker :-)Ingrediënten voor 2 personen

Lees meer »

Macaronischotel met tonijn

Deze ovenschotel is echt super makkelijk om te maken; helemaal als je een restje gekookte pasta van de dag er voor gebruikt. Alles mixen & dan kan het zo in de oven!Als je dit voor een heel gezin wilt maken dan heb je natuurlijk wel wat meer nodig dan een restje macaroni! De saus is eigenlijk helemaal geen saus, maar gewoon een blik romige champignonsoep. Eenvoudiger kan bijna niet! Ingrediënten voor 2 personen

Lees meer »

Bruin brood met pitten & zaden

Heerlijk hè, zo'n brood dat van binnen én van buiten vol zit met pitten en zaden? Wij zijn er dol op! Ik bakte dus maar weer eens zelf zo'n brood, dat - onbedoeld - de vorm van een Fries pompeblêd kreeg. 

Lees meer »

Honing appeltaartjes

Appeltaartjes versie 381! Ik heb intussen al zo vaak appeltaart gebakken, maar het blijft leuk om verschillende versies te proberen. In deze appeltaartjes gebruikte ik geen gewone suiker, maar alleen een klein beetje honing. Dat maakt ze net een beetje gezonder dan een gewoon stuk appeltaart! 

Lees meer »

Dichte appelkoeken

Ik ben gek op appels, en ook op alles met appels er in. Deze glimmende appelkoeken komen hier thuis dus zeker weten wel op! :-)

Lees meer »

Karamel-zeezout pindakaaskoeken

Met een pot Calvé karamel zeezout pindakaas bakte ik deze stapel zachte koeken. Net als de andere pot pindakaas met cacao nibs werd ook deze pindakaas op brood niet gegeten. Dus dan maar koekjes bakken! Lekker. :-)Ingrediënten voor ongeveer 20 koeken

Lees meer »

Yoghurt brownies met noten

Omdat je nooit te vaak brownies kunt eten, bakte ik maar weer eens een bakblik vol! Dit keer gezondere brownies: in plaats van boter & eieren gebruikte ik magere yoghurt. Dat lukt ook prima. En dan kan er weer wat extra chocolade en noten doorheen, toch? :-)Zorg er voor dat je de oven op tijd laat voorverwarmen, zodat het bakblik meteen de oven in kan zodra je klaar bent met het beslag. Het beslag gaat tijdens het bakken namelijk rijzen door de combinatie van baking soda en het zuur dat in de yoghurt zit. Dat proces begint meteen, dus je moet het beslag niet eerst nog even een uurtje laten staan op het aanrecht ;-)Ingrediënten voor 16-20 stuks

Lees meer »

Focaccia met tomaatjes

Deze focaccia met tomaatjes is eigenlijk precies hetzelfde als een gewone focaccia, maar omdat er tomaten op zitten hoeven onze jongens er zelfs geen klein stukje van! Geeft niks, hadden wij 'm lekker helemaal voor ons zelf... :-)  Ingrediënten voor 1 klein brood

Lees meer »

Chewy pindakaas chocolade koekjes

Houd jij juist van zachte koeken, of moeten ze vooral lekker knapperig zijn? Als je de voorkeur geeft aan de eerste soort, dan zijn deze zachte pindakaas chocoladekoekjes net wat voor jou! 

Lees meer »

Spekkoek

Het bakken van spekkoek stond al heel lang op mijn lijstje, maar omdat je overal als eerste leest dat dat zo'n enorm langdurig project is, had ik het nog niet gedaan. Blijkt dat echt reuze mee te vallen! In een uur had ik de spekkoek gebakken. Best snel, toch?

Lees meer »

Gevulde appelkoeken

Deze koeken heb ik al heel lang niet meer gegeten (en dat terwijl ik ze zo lekker vind): gevulde appelkoeken met een raster er op. Echte koeken voor op zondag bij de koffie. Je kunt ze gewoon in elke supermarkt kopen, maar zelf maken is natuurlijk veel leuker (én lekkerder)!Het recept voor deze koeken is helemaal niet zo ingewikkeld. Je hebt er vooral even wat tijd voor nodig, want het maken van de rasters er op is wel een klein klusje. Maar afgezien daarvan zijn de koeken - inclusief de zelf gemaakte vulling - makkelijk om te maken! Ik bakte de koeken in het weekend en gelukkig kregen wij diezelfde zondagmiddag ongepland visite. Dat kwam perfect uit dus, want wij hadden zondagse koeken klaar liggen! :-)   

Lees meer »

Poffertjes (met gist)

Wij hebben EINDELIJK een poffertjespan! Eén van onze jongens is gek op poffertjes en vraagt er steeds om, maar zonder pan is het lastig bakken natuurlijk. Ik vond eindelijk eentje die ook op een keramische kookplaat kan, dus wij kunnen nu poffertjes eten!Ik dacht eigenlijk dat het beslag voor poffertjes hetzelfde is als pannenkoekenbeslag, maar dat bleek helemaal niet zo te zijn. Volgens de officiële recepten bestaat poffertjesbeslag voor de helft uit bloem en voor de andere helft uit boekweitmeel. Dat laatste had ik niet meer in huis, dus ik heb er maar 100% bloem van gemaakt. En dan kun je ook nog kiezen uit recepten met gist (waarbij het beslag een uur moet rijzen), en recepten zónder. Ik heb nu beslag met gist gemaakt. De volgende keer probeer ik 't zonder gist; dat is in elk geval een stuk sneller klaar!  Het poffertjes bakken ging heel makkelijk; ook de allereerste portie lukte perfect. Ik had vooraf de nieuwe pan eerst goed ingebrand met boter, zodat hij al lekker vettig was en de poffertjes dus niet aanbakten of bleven plakken. 

Lees meer »

Jodenkoeken

Ik zag een foto van jodenkoeken voorbij komen en dacht: die wil ik óók bakken! En voilà, een stapel jodenkoeken gebakken :-) Waar de naam van de koeken vandaan komt is niet helemaal duidelijk: het zou kunnen komen van een Joodse bakker uit Amsterdam die de koeken in de jaren '20 van de 20e eeuw verkocht. Maar de oorsprong kan ook liggen bij een Joodse bakker in Enkhuizen, die koeken verkocht die ook jodenkoeken werden genoemd. Ze worden in elk geval al sinds de 19e eeuw gebakken & wie vind ze nou niet lekker? Bij de jongens gaan ze er wel in! Ingrediënten voor 15 koeken

Lees meer »

Gogoși (Roemeense donuts)

Dit kwam ik twee jaar geleden in Roemenië tegen: gogoși! Dat zijn zoete Roemeense donuts die heel erg veel op oliebollen lijken. Je kunt ze heel eenvoudig zelf maken. 

Lees meer »

Focaccia

Deze focaccia rees letterlijk de pan uit! :-) De vierkante bakvorm die ik gebruikte was nét ietsje te klein, dus in plaats van een vrij plat brood werd het bijna een bol vloerbrood. Maar voor de smaak maakte dat gelukkig niet uit: het is een heerlijk zacht & luchtig brood. Wij aten de focaccia terwijl 'ie nog warm was bij een grote kom tomatensoep. Dit brood had ik voor de jongens gemaakt (die willen 'm het liefst zo 'gewoon' mogelijk), en voor onszelf had ik eentje met tomaat & rozemarijn gemaakt. Ingrediënten voor 1 klein brood

Lees meer »