Home » Nieuws

Nieuws

Braadstomen is echt super makkelijk! Voor deze maaltijd deed ik kip, aardappels & lekker veel groente samen met een lading kruiden in een braadzak. Even goed husselen & daarna kan het zó in de oven. Eet smakelijk!


Het is trouwens niet alleen zomaar klaar, braadstomen is ook nog eens een hele gezonde manier om je eten klaar te maken. Je hebt namelijk helemaal geen boter of olie nodig. Het  vlees wordt lekker mals en zacht & ook de aardappels en groenten zijn heerlijk gekruid. En je kunt er eindeloos mee variëren! 

Gebraadstoomdekipmetkrieltjesgroente122-1.jpg

Ingrediënten voor 2 personen

  • 2 stukken kipfilet
  • 300 gram vastkokende aardappels, geschild & in stukjes
  • 1/2 courgette, in stukjes
  • 1/2 rode paprika, in stukjes
  • 1/2 groene paprika, in stukjes
  • 1/2 gele paprika, in stukjes
  • 1 ui, gesnipperd of in ringen
  • 1 eetlepel water

Kruiden:

  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1/4 theelepel zout
  • 1/4 theelepel peper
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1/4 theelepel gemalen gember
  • 1/2 theelepel gemalen koriander
  • snuf cayennepeper

En verder

  • 1 braadzak (die zijn ook zonder kruidenmix te koop in de supermarkt; meestal liggen ze dan bij de plastic zakjes en bakpapier enzo)

 

En zo maak je 't

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. 
  2. Doe alle ingrediënten (inclusief de kruiden) in een grote braadzak. Maak de zak dicht en hussel alles door elkaar, zodat de kruiden goed zijn verdeeld over de groenten, kip en aardappels.
  3. Leg de zak in een grote ovenschaal. Zet de schaal in de oven en bak alles in 45-60 minuten gaar. Waarschijnlijk is alles in 45 minuten wel klaar, maar als je hele grote stukken kipfilet (of kippenpoten) gebruikt heb je misschien wat meer tijd nodig. 
  4. Knip de zak voorzichtig open (er komt hete stoom uit!) en verdeel de aardappels, kip en groente over twee borden. Strooi er een beetje verse peterselie over. Lekker met wat sla of verse spinazie er bij. 

 
Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Lees meer »

Paarse spruitjes! Die kon ik natuurlijk niet laten liggen in de winkel. Zo leuk! :-) Hadden jullie ze al wel zien liggen (of zelfs al een keer gegeten)? Ik maakte er een lekkere gratin mee, met krieltjes en tutti frutti.


En ik mocht lekker alles in mijn eentje opeten, want de mannen wagen zich niet aan spruitjes. Wat een helden, hè? ;-) Ik vond 't in elk geval erg lekker. Het zoete fruit dat ik door de ovenschotel deed smaakte er heel goed bij! 

Paarsespruitjesgratinmetgedroogdevruchten232-1.jpg

Ingrediënten voor 2 personen

  • 2 uien, gesnipperd
  • 300 gram paarse spruitjes (maar groene kunnen natuurlijk ook!)
  • 200 gram tutti frutti, in stukjes gesneden
  • 400 gram minikrieltjes
  • peper
  • zout

Voor de saus:

  • 10 gram ongezouten roomboter
  • 4 theelepels bloem (= 16 gram)
  • 360 ml magere melk
  • 1/2 theelepel zout
  • 2 theelepels tijm
  • 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
  • 120 gram geraspte oude kaas

En verder:

  • handje geraspte oude kaas
  • handje verse peterselie, gesnipperd

 

En zo maak je 't

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. 
  2. Snijd de kontjes van de spruiten, en snijd ze daarna door de helft.
  3. Verhit wat olie of boter in een pan. Fruit de ui 2-3 minuten. Doe daarna de spruitjes er bij en wok een minuut of 5 mee. 
  4. Voeg de krieltjes en tutti frutti toe, en wok nog even tot alles warm is. Breng op smaak met peper en zout. Schep de krieltjes & groente in een ovenschaal. 
  5. Smelt de boter voor de saus in een pannetje op middelhoog vuur. Doe daarna de bloem er bij en roer 1-2 minuten. 
  6. Schenk de melk er bij. Verwarm al roerend een minuut of 4, tot de saus dikker wordt. 
  7. Roer dan de zout, tijm, Parmezaanse kaas en oude kaas er door heen. Roer totdat de kaas is gesmolten. 
  8. Schenk de saus over de krieltjes en spruitjes in de ovenschaal. Strooi daarna wat extra geraspte kaas er over heen. 
  9. Bak de schotel in 25-30 minuten gaar in de oven. Strooi er voor het serveren wat verse peterselie over. 

 Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Lees meer »

Als je aan de lijn bent, dan kun je dit recept maar beter overslaan... deze pindakaas fudge is namelijk heel erg lekker, je hebt er maar 3 ingrediënten voor nodig & hij is in een paar minuten gemaakt...! :-D


Die drie ingrediënten zijn natuurlijk totaal niet gezond. En daarom heb ik er een lekker klein recept van gemaakt: voor 8 blokjes. Precies genoeg dus voor als je een paar mensen op de koffie of thee krijgt. En dan ze daarna op & hoef je dus niet de restjes op te eten! ;-) 

Pindakaasfudge202-1.jpg

Ingrediënten voor 8 blokjes

  • 55 gram ongezouten roomboter
  • 55 gram pindakaas (zonder nootjes)
  • 115 gram poedersuiker


En zo maak je 't

  1. Bekleed een klein vierkant of rechthoekig bakje met bakpapier (als je het papier eerst even verfrommeld, kun je 't makkelijk in de juiste vorm vouwen). 
  2. Doe de boter en pindakaas in een magnetronbestendig bakje of kommetje. Verwarm 30 seconden op 900W. Roer goed door en verwarm nogmaals op 900W. Roer nog een keer goed door. Verwarm zo nodig nogmaals 20-30 seconden op 900W, totdat de boter helemaal is gesmolten en het mengsel warm is.
  3. Meng de poedersuiker door de pindakaas en boter, tot je een glad mengsel hebt zonder stukjes. Giet het mengsel in het met bakpapier beklede bakje. Zet minstens 2 uur in de koelkast.
  4. Snijd de fudge in blokjes. Bewaar ze in de koelkast (tenminste, als je nog een paar over houdt...).

 
Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Lees meer »

Lekker fris & zoet, maar met veel minder vet & suiker dan in heel veel andere taarten! Dat zijn toch gebakjes waar je blij van wordt, of niet? Wij vonden deze pruimen-kaneeltaart erg lekker, dus hij komt hier vaker op tafel!


Er was hier niemand jarig trouwens; ik had gewoon wat te veel magere yoghurt gekocht (in de smaak pruim-kaneel) & die moest echt hoognodig op. Aangezien taart er hier altijd wel in gaat, besloot ik dus om er maar iets lekkers mee te bakken. Maar dan liever niet met heel veel extra boter, suiker & slagroom er door.

En dat kan dus prima! De bodem van de taart maakte ik met wat bloem, een beetje boter en suiker - maar als je dat vergelijkt met een taartbodem met boter & verkruimelde koekjes (waar natuurlijk ook al suiker & boter in zit) valt dat best wel mee. De yoghurt is al licht zoet, dus daar heb ik geen suiker aan toe gevoegd. Om er voor te zorgen dat de taart niet te flauw smaakt, heb ik er tot slot een toplaag met zoete pruimenjam op gedaan. Die maakt 'm qua smaak echt af én het staat ook nog mooi! 

Pruimenkaneeltaart242-2.jpg

Ingrediënten voor 1 taart van 12 stukjes

Voor de bodem:

  • 62 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 62 gram fijne kristalsuiker
  • 50 gram geklutst ei (1 klein ei)
  • 250 gram tarwebloem
  • 2,5 gram bakpoeder
  • snuf zout

Voor de vulling:

  • 750 gram Optimel magere yoghurt pruim-kaneel
  • 9 blaadjes gelatine

Voor de toplaag:

  • 350 gram pruimenjam
  • 3 blaadjes gelatine

 

En zo maak je 'm

De taartbodem:

  1. Mix de boter en suiker door elkaar. Meng daarna het ei er door. 
  2. Voeg de bloem, bakpoeder en een snuf zout toe & kneed alles kort tot een glad deeg.
  3. Leg de deegbal 20 minuten in de koelkast. 
  4. Rol het gekoelde deeg uit tot een grote ronde lap. Bekleed een ronde quichevorm met het deeg. Zet het deeg nogmaals 20 minuten in de koelkast. Koud deeg voorkomt namelijk dat het straks tijdens het bakken gaat krimpen! 
  5.  Verwarm de oven voor op 200 graden. 
  6. Prik met een vork gaatjes in de bodem van het deeg. Bekleed het deeg met een stuk bakpapier, leg daarop bakknikkers of gewoon gedroogde erwten ('blind bakken' heet dat). 
  7. Bak het deeg in 15-20 minuten gaar. Verwijder daarna het bakpapier & de knikkers of erwten en laat de bodem afkoelen. 

De vulling:

  1. Als je een helemaal gladde taartvulling wilt, zeef dan eerst de yoghurt, zodat alle stukjes er uit zijn. Dat hoeft niet beslist, je kunt ook gewoon de yoghurt mét stukjes fruit er door gebruiken. 
  2. Laat de 9 blaadjes gelatine 5-10 minuten weken in een beetje koud water.
  3. Verwarm 100-150 ml water in een pannetje op middelhoog vuur; het hoeft niet te koken. Knijp de gelatineblaadjes uit en roer ze één voor één door het hete water totdat ze helemaal zijn opgelost.
  4. Mix het water met gelatine door de yoghurt. Giet het mengsel op de taartbodem. 
  5. Zet de taart 1-2 uur in de koelkast om op te stijven. 

De toplaag:

  1. Laat de 3 blaadjes gelatine 5-10 minuten weken in een beetje koud water.
  2. Verwarm ondertussen de jam in een pan op middelhoog vuur, tot het warm en vloeibaar is. Zeef de jam zodat je alleen gladde jam over houdt, zonder stukjes. Doe de jam terug in de pan en zet die weer op het vuur. 
  3. Knijp de gelatineblaadjes uit en roer ze één voor één door het hete water totdat ze helemaal zijn opgelost.
  4. Giet de jam op de taart. Zet de taart daarna weer een uur in de koelkast om op te stijven.


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Lees meer »

Hoi! Hoe zijn jullie vandaag begonnen? Ik met een ontbijtje overnight oats met chocolade & kokos. En daarna ben ik heerlijk een rondje gaan hardlopen! Nou ja, nadat ik de jongens naar school had gebracht natuurlijk. Zo'n fijn begin van de dag, als je eerst kunt sporten!


Ik eet niet zo vaak overnight oats (havermout met bijvoorbeeld yoghurt & melk, dat al een nacht in de koelkast heeft gestaan). Het is super simpel om te maken, maar je moet het wel de avond van tevoren al even bedenken! En dat blijft er meestal bij, zeker na een drukke werkdag. Maar gisteravond heb ik er dus wel aan gedacht. Lekker!  

Wanneer sporten jullie het liefst, trouwens? Ik loop echt het allerfijnst zo vroeg mogelijk in de ochtend. Maar dat zit er meestal niet in, want mijn man is door de week al heel vroeg de deur uit & dan moet ik eerst de kinderen naar school brengen. En zelfs op zaterdag lukt het meestal niet door voetbalwedstrijden van de jongens. In de zomervakantie lukt het vaak wel. Om een uur of half 7, als de mannen nog in de tent liggen te slapen & de natuur net wakker is... <3

Overnightoatscacaokokos102-2.jpg

Ingrediënten voor 1 persoon

  • 45 gram havermout (+ extra)
  • 80 gram Griekse yoghurt
  • 160 ml halfvolle melk
  • 1 eetlepel chiazaad
  • 1/2 theelepel vanille-extract
  • snufje zout
  • 1 eetlepel honing
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • 3-4 eetlepels kokosvlokken (+ extra)


En zo maak je 't

  1. Roer alle ingrediënten in een afsluitbare pot of kom door elkaar. Doe de deksel er op en zet minstens 4 uur in de koelkast, maar het liefst de hele nacht.  
  2. De volgende ochtend kun je het zo opeten. Of strooi er nog een beetje extra havermout & kokos over heen! 

Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Lees meer »

Als je nou écht niet meer weet wat je met de overgebleven kruidnoten moet... dan kun je er altijd nog een brood mee bakken! Lekker makkelijk ook, want dan hoef je je boterham niet meer te beleggen met speculaas - dat zit er gewoon al in. Handig, toch?


Als dit brood net uit de oven komt lijkt het op een gewoon wit busbrood. Niks bijzonders aan, zou je zeggen. De verrassing komt als je 'm aansnijdt en alle kruidnootjes tevoorschijn komen! Dat snijden gaat trouwens prima - de kruidnoten worden tijdens het bakken zacht, dus er zitten geen harde brokken in 't brood. 

En het resultaat is een lekker zacht wit brood met zoete kruidnoten - eigenlijk heb je er geen beleg meer bij nodig, maar dat mag natuurlijk wel, hoor. Wij smeerden er speculoos op, & ik denk dat schuddebuikjes er ook heerlijk op smaken. Of gewoon complete speculaasjes (dat nam ik vroeger heel vaak mee naar school tussen mijn broodjes). Een dubbel luxe boterham - dit is wel 'n beetje een kerstbrood voor de Sinterklaasperiode, hè? Lekkerrrrr!  

Kruidnotenbrood362-2.jpg

Ingrediënten voor 1 groot brood

  • 600 gram tarwebloem 
  • 10 gram suiker
  • 9 gram zout
  • 9 gram droge gist
  • 25 gram zonnebloemolie
  • 315 gram lauwwarm water
  • 150 gram kruidnoten


En zo maak je 'm

  1. Doe de bloem, suiker en zout in een kom. Roer met een garde door elkaar. Voeg daarna de gist toe en roer nogmaals door elkaar met de garde.
  2. Giet de zonnebloemolie en het water er bij en kneed met de hand in ongeveer 15 minuten tot een soepel deeg hebt waar je een vliesje van kunt trekken (het scheurt dan dus niet meer). Kneden in een kneedmachine kan natuurlijk ook.
  3. Vet een kom licht in met zonnebloemolie en leg de deegbal er in. Dek af met plastic en laat bij kamertemperatuur ongeveer 1 uur rijzen, tot het twee keer zo groot is.
  4. Vet een broodbakvorm van 30 x 11 cm in.
  5. Leg het gerezen deeg op je werkblad en druk de lucht er uit. Druk het deeg met je platte hand uit tot een rechthoekige lap. Niet scheuren of trekken, echt zachtjes drukken.
  6. Verdeel 100 gram kruidnoten over het deeg en druk ze zachtjes een beetje in het deeg. 
  7. Vouw de linkerflap van het deeg iets over het midden. Vouw daarna de rechterflap van het deeg een klein stukje over de linkerflap. 
  8. Druk nogmaals van onder naar boven met je platte hand de lucht uit het deeg. Verdeel dan de laatste 50 kruidnoten over het deeg en druk ook die licht aan. 
  9. Rol daarna het deeg op van onder naar boven. Leg het deeg met de naad naar beneden in het bakblik. Laat het deeg op een warme plek nogmaals een uur rijzen. 
  10. Verwarm de oven intussen voor op 240 graden. Laat een plat metalen bakblik onderin de oven mee voorverwarmen. 
  11. Als het brood goed is gerezen (het deeg veert dan langzaam terug als je het met je vinger indrukt) zet je het in de oven. Giet een kopje koud water in het bakblik onderin de oven. Dat zorgt voor stoom, waardoor het brood nog beter rijst. 
  12. Bak het brood 20 minuten op 240 graden; verlaag daarna de temperatuur naar 200 graden en bak nog 15-25 minuten. Controleer wel even tussentijds; misschien duurt het in jouw oven minder lang voor het brood gaar is. Check ook regelmatig of de bovenkant van het brood niet te donker kleurt; leg er desnoods een stuk aluminiumfolie over heen. 
  13. Het brood is klaar als het hol klinkt als je op de onderkant klopt of als de kerntemperatuur 95 graden is. Haal het brood uit het bakblik en laat afkoelen op een rooster. 

Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Lees meer »

Quiche! Met avocado, knapperige bacon & oude kaas. Ik maakte deze quiche dit keer zonder korst, maar je kunt 'm natuurlijk ook heel erg goed met een bodem van bladerdeeg of hartige taartdeeg maken.


Eigenlijk is de korst van een quiche het lekkerst, hè? Helemaal zo'n bodem van bladerdeeg (ik ben gék op bladerdeeg). Maar echt gezond is dat niet, dus daarom maakte ik deze quiche nu maar zonder korst. Ook lekker, hoor! 

Avocadoquichemetbacon402-2.jpg

Ingrediënten voor 1 quiche (van 16 punten)

  • 125 gram plakjes bacon
  • 390 gram geklutste eieren (ongeveer 6 grote of 8 middelgrote eieren)
  • 60 ml magere melk
  • 1/4 theelepel zout
  • 1/4 theelepel peper
  • 50 gram geraspte oude kaas + een handje extra
  • 1 avocado, in blokjes


En zo maak je 'm

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. 
  2. Leg de plakjes bacon op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet de bakplaat 15 minuten in de oven, zodat de bacon lekker knapperig wordt. Snijd de bacon daarna in kleine stukjes. 
  3. Mix de eieren, melk, zout en peper door elkaar. Roer daarna de stukjes bacon, geraspte kaas en avocado blokjes er door. 
  4. Giet het mengsel in een quichevorm. Strooi er nog wat extra kaas over heen. 
  5. Bak de quiche in 30 minuten gaar in de oven op 180 graden. Lekker om warm te eten, maar koud is 'ie ook heerlijk! 


Meer foto's (en het recept) vind je hier

Lees meer »

Dág, Sinterklaas! Vandaag is hij al weer voor het laatst in Nederland... en daarna moeten we weer een heel jaar wachten. Dus dan moeten we nu nog maar even genieten van een lekker stukje gevulde speculaastaart. Al kan die in de rest van het jaar ook wel, hoor...


Gevuld speculaas is één van de gebaksoorten die heel gevaarlijk zijn bij ons thuis. En dan bedoel ik dat in de zin van: zómaar ineens is 't op (en niemand weet wie dat heeft gedaan!). Veel te lekker, speculaas met amandelspijs. En dus nemen we zo'n speculaastaart meestal maar mee naar het werk. Dan eten we er zelf één stukje van en delen we de rest uit aan onze collega's. Verstandig, hè? :-)

Ik vind het leuk om gevuld speculaas in een ronde vorm te bakken. Wil je liever vierkante of rechthoekige stukjes gevuld speculaas? Bak de taart dan in een vierkante bakvorm - daarna kun je een heleboel vierkantjes snijden.

Gevuldespeculaastaart2182-1.jpg

Ingrediënten voor 1 taart van 12 punten

  • 300 gram zelfrijzend bakmeel (of 275 gram bloem + 10 gram bakpoeder)
  • 175 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 175 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 3 eetlepels (= 30 gram) speculaaskruiden
  • 2 eetlepels melk
  • snuf zout

Voor de vulling:

  • 300 gram amandelspijs
  • 1 ei

Voor de versiering:

  • 50 gram garneeramandelen
  • 1 geklutst ei

 

En zo maak je 'm

  1. Kneed het bakmeel, basterdsuiker, boter, speculaaskruiden, melk en een snuf zout met je handen tot een mooie deegbal.
  2. Verdeel het deeg in tweeën. Rol het ene stuk deeg tussen twee vellen bakpapier uit tot een ronde lap van 26-27 cm doorsnede. Rol de andere deegbal tussen twee vellen bakpapier uit tot een ronde lap van 24 cm (net zo groot als de springvorm dus). 
  3. Leg beide deeglappen met bakpapier en al 30 minuten in de koelkast. 
  4. Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden.
  5. Vet een ronde springvorm van 24 cm in met zonnebloemolie, boter of bakspray. Leg de grootste deegplak in de springvorm en maak een kleine opstaande rand van zo'n 1-2 cm hoogte aan de zijkant van de vorm. 
  6. Verbrokkel de amandelspijs en kneed het ei er door, tot je een smeuïg geheel hebt. Verdeel de spijs over de taartbodem (ik smeer 't altijd met de bolle kant van een lepel over de bodem uit). 
  7. Leg de kleinste deeglap daarna op de spijs en druk hem goed aan, vooral bij de randen.
  8. Druk de amandelen in een mooi patroon in de bovenkant van taart (leef je uit!).
  9. Bestrijk de taart met het geklutste ei. 
  10. Bak de taart in ongeveer 40 minuten gaar.


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

 

Lees meer »

Lekker, deze dikke avocado pannenkoeken met rozijnen & honing! En ze zijn zo mooi groen gekleurd :-) Ik ben niet zo'n avocado-eter, maar zo door & op deze pannenkoeken zijn ze zomaar op. Daar kun je het weekend wel mee beginnen, toch?


Dit zijn veel dikkere pannenkoeken dan de 'gewone' pannenkoeken. Je moet ze dus ook op niet te hoog vuur bakken, want dan is de buitenkant van de pannenkoek veel te snel klaar en de binnenkant juist niet. En dat is niet lekker :-) Beetje geduldwerkje dus om ze te bakken, maar dat is het wel waard hoor.

De rozijnen (die net als de avocado ook in de pannenkoeken zelf zitten) & een beetje honing passen er helemaal bij. Lekker zoet! Dan heb je er geen suiker meer bij nodig.  

Avocadorozijnenpannenkoeken362-1.jpg

Ingrediënten voor 8 kleine pannenkoeken

  • 130 gram bloem
  • 21 gram suiker
  • 1 theelepel bakpoeder, gezeefd
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/4 theelepel nootmuskaat
  • 1 rijpe avocado, geprakt
  • 180 ml melk
  • 1 middelgroot ei
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1/2 theelepel vanille-extract
  • 80 gram rozijnen

Als beleg:

  • halve avocado, in plakjes
  • handje rozijnen
  • honing


En zo maak je ze

  1. Meng de bloem, suiker, bakpoeder, zout en nootmuskaat met een garde door elkaar.
  2. Mix in een andere kom de avocado, melk, ei, zonnebloemolie en vanille-extract door elkaar. Voeg daarna al mixend het bloemmengsel toe. 
  3. Spatel de rozijnen door het beslag.
  4. Verhit wat olie of boter in een koekenpan. 
  5. Schep een flinke lepel beslag in de pan (vorm het met de lepel tot een ronde vorm) en bak de pannenkoek op laag vuur in een paar minuten aan beide kanten goudbruin. Zet het vuur niet te hoog: dan is de buitenkant van de pannenkoek wel gaar, maar de binnenkant nog niet. 
  6. Serveer de pannenkoeken met wat extra avocado, rozijnen en honing. 


Meer foto's (en het recept) vind je hier

Lees meer »

Als jullie nu dit weekend of komende dinsdag niet alle kruidnoten, schuimpjes & chocolade op krijgen, en je ook nog restjes Sint Maarten snoepgoed in de kast hebt staan... dan maak je er gewoon een arretjescake mee! Hebben jullie dat wel eens gegeten? Het wordt ook wel rocky road genoemd. Echt verslavend lekker hoor!


Arretjescake is een koude Nederlandse 'cake'. Al heeft het eigenlijk niks met cake te maken: alleen de vorm is hetzelfde. Arretjescake is er in verschillende versies en bestaat meestal in elk geval uit koekjes, boter en chocolade. Alle ingrediënten moet je mixen & daarna een dag in de koelkast zetten. En o, wat is die ratjetoe van koek & chocolade lekker! 

Ik deed er dit keer dus ook pepernoten, tum tum, marsjes en spekjes door, en daarmee zou je het eigenlijk ook wel 'Rocky Road' kunnen noemen. Die lekkernij is in 1853 in Australië uitgevonden: ze verwerkten er al het tijdens de reis vanuit Europa beschadigde snoep & gebak in, zodat het toch nog kon worden verkocht. En dat is precies wat ik eigenlijk ook deed: alle restjes pepernoten & Sint Maarten snoep konden hier mooi in :-)

Arretjescakemetstrooigoed27-2.jpg

Ingrediënten

  • 290 gram melk chocolade
  • 70 gram roomboter
  • 1,5 eetlepel honing
  • 140 digestive biscuitjes (of andere biscuitjes, die kunnen ook)
  • 45 gram kruidnoten
  • 95 gram tum tum
  • 40 gram spekjes
  • 6 mini marsjes


En zo maak je 'm

  1. Bekleed een klein cakeblik met bakpapier.
  2. Verkruimel de biscuitjes in grove stukken. Snijd de marsjes in blokjes.
  3. Doe de chocolade, boter en honing in een pannetje en laat dit au-bain-marie smelten. Zorg dat het pannetje met chocolade het hete water niet raakt, maar er net boven hangt. Roer alles goed door elkaar.
  4. Meng de biscuitjes, kruidnoten, tum tum, spekjes en mini marsjes door de gesmolten chocolade. Houd een paar kruidnoten en snoepjes apart.
  5. Schep het chocolademengsel in de cakevorm en druk goed aan. Druk de laatste kruidnoten en snoepjes er bovenin.
  6. Zet de arretjescake in de koelkast en laat 'm daar een dag opstijven. Daarna kun je 'm in plakken of brokken snijden. 


 Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Lees meer »

Groene taart! Ik vind alleen de kleur al leuk :-) Deze avocado yoghurt taart kun je zonder gewetensbezwaren eten - hij kan zelfs prima als ontbijt! Er zit geen boter of slagroom door, en in plaats van suiker gebruikte ik een beetje honing. Lekker & gezond dus!


De taartbodem was een experiment: ik maakte 'm van cruesli en magere yoghurt. In de meeste taartbodems zit roomboter, maar voor deze taart wilde ik graag een gezondere versie. En dat is prima gelukt: deze bodem is lekker, goed te snijden maar ook stevig genoeg. 

De yoghurt maakt dit een lekker frisse taart - niet zuur doordat er wat honing doorheen zit, en licht romig door de avocado. Lekker bij een kopje thee of als nagerecht, maar je kunt er ook heel goed je dag mee beginnen!

Avocadoyoghurttaart222.jpg

Ingrediënten voor 1 kleine taart (6-8 punten)

Voor de bodem:

  • 175 gram cruesli (zonder noten, rozijnen, chocolade enzovoort)
  • 100 gram magere yoghurt

Voor de vulling:

  • 1 avocado, gepureerd of geprakt
  • 530 gram magere yoghurt
  • 1 eetlepel citroensap
  • 75 gram vloeibare honing
  • 100 ml water
  • 6 gelatineblaadjes

Voor de versiering:

  • 1/2 avocado, in blokjes
  • handje cacaonibs

 

En zo maak je 'm

  1. Doe de cruesli in een zipzakje. Ga er daarna met een deegroller over heen, zodat de cruesli zoveel mogelijk is verkruimeld. 
  2. Roer de crueslikruimels en de yoghurt door elkaar. Schep dit op de bodem van een springvorm van 18 cm doorsnede en druk goed aan. Zet de springvorm daarna minstens een uur in de koelkast.
  3. Mix de avocadopuree, yoghurt, citroensap en honing door elkaar.
  4. Doe de gelatineblaadjes in een bakje met koud water en laat ze minstens 5 minuten weken. 
  5. Verwarm 100 ml water in een pannetje totdat het bijna kookt. Knijp de gelatineblaadjes uit en roer ze één voor één door het warme water, totdat ze helemaal zijn opgelost. 
  6. Mix het water met gelatine door het yoghurtmengsel. Giet dit daarna in de springvorm. Zet de vorm in de koelkast en laat de taart in een paar uur opstijven. 
  7. Versier de taart vlak voordat je 'm serveert met blokjes avocado en wat cacaonibs. 

 Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Lees meer »

Ik eet bijna nooit avocado's. Jullie wel? Ik hoor heel vaak dat ze zo gezond zijn, maar er zijn zoveel ándere lekkere dingen om te eten dat avocado's bij ons thuis toch amper op tafel staan. Maarrrr deze week kreeg ik een doos vol met avocado's, om allemaal lekkere dingen mee te maken. Hoe leuk is dat!


En ik heb al besloten dat ik ga bakken met al die avocado's. Want je kunt ze natuurlijk lekker op een broodje doen of door de salade, maar aangezien ik het allerliefste bak, wil ik wat anders met deze fruitsoort maken. Misschien vinden de mannen thuis het resultaat dan ook lekker (want avocado's gewoon lusten ze niet). 

Avocados232-1.jpg

Ik wil in elk geval een avocado taart maken. En pannenkoeken. Misschien nog wel een cake of een quiche, dat weet ik nog niet precies. Ik vind het sowieso al leuk dat alles zo mooi groen wordt met avocado's er door! :-) Hoe eten jullie avocado's het liefst?

Bij de avocado's kreeg ik ook een avocado snijder. Die had ik nog nooit gezien, jullie wel? Best handig: je kunt 'm er mee door midden snijden en de pit er handig mee uit halen, en wat vooral goed werkt: het vruchtvlees er mee uit de schil lepelen. Een gewone lepel is daar meestal net wat te klein voor, maar met deze snijder lepel je in één keer alles er uit! 

Avocados13-1.jpg

En wat ik ook nog wil gaan doen: proberen om avocado plantjes te kweken met de pitten. Twee jaar geleden hadden we een plantje, uit een pit die we hadden gekregen (want ja, hier kwam nooit een avocado in huis). Maar dat plantje sneuvelde met de eerste nachtvorst... ik was vergeten om 'm binnen te halen! Zo stom. Maar met al deze avocado's hebben we pitten genoeg om het nog een paar keer te proberen. Er zal op zijn minst wel één pit uitlopen, denken jullie ook niet? Ik ben benieuwd of er in Nederland ook vruchten aan zo'n plant kunnen groeien... Maar zo ver zijn we nog niet! Eerst maar eens bakken. Leuk!  

Avocados15-1.jpg

 

Lees meer »

Wij eten echt nooit vissticks. Maar nu kreeg ik bij de boodschappen gratis een doos met 15 vissticks. En die bakte ik niet gewoon in de pan, maar ik maakte er deze ovenschotel met krieltjes, snijbonen & lekker veel kaas mee!


Onze jongens vinden er niet zoveel aan, aan vissticks. Je zou zeggen: echt iets voor kinderen, toch? Maar hier thuis dus niet. Al moet ik zeggen dat ze het de laatste keer dat we ze aten (gewoon in de pan gebakken) al een stuk lekkerder vonden dan de keer er voor.

Maar goed. Omdat ze ze niet echt lekker vinden koop ik dus ook nooit vissticks! En nu zaten ze dus als cadeautje bij de boodschappen, dus nu moest ik er toch iets mee. Ik besloot er maar een ovenschotel mee te maken. Geen slecht idee, want deze vonden we lekker! Al vonden de jongens de vissticks bij nader inzien gewoon in de pan gebakken wél lekkerder, trouwens. Maar mijn man vond 't in een ovenschotel veel beter. En de vissticks zijn nu op! Ook weer klaar dus... :-)

Visstickovenschotel25-2.jpg

Ingrediënten voor 2 personen

  • 4 grote eieren
  • 320 ml melk
  • 1/2 eetlepel sambal oelek
  • snuf peper
  • snuf zout
  • snuf paprikapoeder
  • klein snufje cayennepeper
  • snuf uienpoeder
  • snuf knoflookpoeder
  • 300 gram verse minikrieltjes
  • 240 gram snijbonen, in stukjes
  • 10 vissticks
  • flinke lading geraspte kaas
  • handje verse peterselie, gesnipperd

 

En zo maak je 't

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. 
  2. Kluts de eieren, melk, sambal en kruiden (uitgezonderd de verse peterselie) door elkaar. Als je het liever niet te pittig wilt, kun je de sambal & cayennepeper ook weg laten - handig als er kinderen mee-eten! :-)
  3. Doe de krieltjes en snijbonen door elkaar in een ovenschaal. Giet de saus er over.
  4. Strooi een laag geraspte kaas over de krieltjes, groente & saus. Verdeel daarover de vissticks. Strooi er tot slot weer een laag geraspte kaas over heen. 
  5. Schuif de ovenschaal in de oven en bak de schotel in 30-40 minuten gaar. Strooi er voordat je de schotel serveert wat verse peterselie overheen. 

Meer foto's (en het recept) vind je hier.

 

Lees meer »

Chocoladekoekjes die je niet hoeft te bakken! Dat klinkt bijna een beetje te mooi om waar te zijn, vind je ook niet? ... Nou, dat klopt ook wel, haha! Deze koekjes zijn eigenlijk geen koekjes maar zijn meer een soort fudge. Al was dat niet wat het Amerikaanse recept beloofde... :-)


Ik kwam dit recept hier tegen & aangezien het zo super simpel was én met maar heel weinig ingrediënten, moest en zou ik het proberen. Maar het werden bij mij geen koekjes: ze bleven zacht. Wel heel lekker, maar eerder fudge in plaats van koek. Misschien dat het beter wil als er meer havermout door gaat - wellicht tot meel vermalen havermout. Wat zeggen jullie er van, moet ik dit nog eens een keer proberen & kijken of het beter kan?

Chocoladehavermoutkoekjeszonderbakken12-3.jpg

Ingrediënten voor ca. 16 koekjes

  • 55 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 60 ml melk
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • 55 gram pindakaas
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 145 gram havermout


En zo maak je ze

  1. Doe de boter, suiker, melk en cacao in een pan en breng op laag vuur aan de kook. Laat 1 minuut koken. 
  2. Roer de pindakaas, vanille en havermout er door en haal de pan van het vuur.
  3. Maak 16 kleine ronde hoopjes op een vel bakpapier (leg dat bakpapier eerst even op één of twee niet al te grote snijplanken ofzo). Druk de hoopjes een beetje plat & laat de koekjes daarna afkoelen in de koelkast, of (als je sneller wilt) in de vriezer.

 
Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Lees meer »

Onder de yoghurt-muntsaus bovenop deze paprika's zit een lekkere rijstvulling verstopt! Met ham, komijnekaas, lekker veel groente & een heel eenvoudig te maken rode currysaus.


Welke kleur paprika vinden jullie het lekkerst? Mijn man wil altijd alleen maar rode paprika's. Dus de gele, oranje en groene zijn altijd voor mij. :-) Ik vind ze gelukkig allemaal wel lekker - al vind ik de rode ook lekkerder dan de groene. Wist je trouwens dat de oranje paprika de meest zoete is (en dus niet de rode)? 

Gevuldepaprikametrodecurryrijst39-1.jpg

Ingrediënten voor 2 personen

  • 4 paprika's
  • 2 kleine uien, gesnipperd
  • 1/2 rode peper, gesnipperd
  • 2 lente-uien, in stukjes
  • 1/2 gele (of groene) courgette, in stukjes
  • 200 gram gekookte zilvervliesrijst (= 80 gram ongekookte rijst)
  • 150 gram hamblokjes
  • 2 eetlepels Jonnie Boer Thai red curry (kruidenmengsel)
  • 400 ml water
  • snuf zout
  • 2 theelepels maïzena
  • 120 gram geraspte komijnekaas (of plakken komijnekaas, in kleine stukjes gesneden)
  • 150 gram dikke yoghurt, bijvoorbeeld Griekse yoghurt
  • 20 verse muntblaadjes, gesnipperd
  • 4 extra munttakjes om mee te garneren
     

En zo maak je 't

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Spoel de paprika’s schoon en snijd de hoedjes er af. Verwijder de zaadjes en de witte vliesjes uit de binnenkant van de paprika's. Zet de paprika's in een ovenschaal waarin ze klem blijven staan. 
  3. Verhit wat olie of boter in een wok. Roerbak de ui en peper 2-3 minuutjes op middelhoog vuur. Voeg de lente-ui en courgette toe en bak nog een paar minuten mee. Roer daarna de rijst en hamblokjes er door heen. 
  4. Doe de Thai red curry kruiden, het water en een snuf zout er bij. Roerbak een paar minuten tot alles goed heet is.
  5. Meng de maïzena met een beetje koud water. Voeg dit toe aan het rijstmengsel, zodat de saus wat indikt. Voeg zo nodig wat extra maïzena met koud water toe, als je de saus nog steeds te dun vindt.
  6. Vul de paprika’s in de ovenschaal met het rijstmengsel. Plaats de hoedjes erop en schuif ze 25 minuten in de oven. 
  7. Meng ondertussen de yoghurt met de gehakte munt. 
  8. Serveer de paprika’s met een lepeltje yoghurtsaus er op. Steek als garnering een takje munt in de saus. 


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Lees meer »

Tosti met krentenbrood! Als je dat nog nooit hebt gemaakt, dan moet je dat écht eens proberen! Zo lekker, die combinatie van zoete rozijnen met gesmolten kaas... :-)


En ik maakte de tosti's nog een beetje lekkerder met een paar plakken tomaat er tussen & wat rucola er bij. Beetje geknoei met omkeren, maar het resultaat was een heerlijke lunch. Yum! 

Krentenbroodtostimettomaat132-1.jpg

Ingrediënten voor 4 tosti's

  • 4 plakken krentenbrood
  • halvarine
  • 4 plakken kaas
  • 1 grote tomaat, in schijfjes
  • handje verse rucola


En zo maak je ze

  1. Besmeer de plakken krentenbrood aan één kant met halvarine.
  2. Pak twee plakken krentenbrood. Beleg de kant zonder boter met een plak kaas. Leg daarop schijfjes tomaat. Leg er daarna weer een plak kaas op. Leg de andere twee plakken krentenbrood er bovenop, met de beboterde kant naar boven. 
  3. Verhit een grillpan en bak de tosti's in een paar minuten aan beide kanten goudbruin.
  4. Snijd de tosti's doormidden. Lekker met een beetje rucola er bij.  


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

 

Lees meer »

Pepernotencake

Pepernotencake

26 nov. 2017 16:00

PEPERNOTENCAKE! Daar is het nu echt de tijd voor. En zelfs als Sinterklaas helemaal niet in aantocht is kun je deze cake prima op tafel zetten. Lekker met zacht geworden kruidnootjes & speculaaskruiden er door.


Deze cake bakte ik een paar jaar geleden voor het eerst. Mijn schoonzus kwam toen namelijk met een kilo kruidnootjes aanzetten toen we met elkaar Sinterklaas vierden, en je raadt het al: die kwamen lang niet op. En alle restjes bleven bij ons in de keuken achter... Omdat we in de maanden er voor al heel wat kruidnoten hadden gegeten, besloot ik om er dan maar wat mee te gaan bakken. Dat werd dus deze pepernotencake!

Inmiddels heb ik deze cake al heel wat vaker gebakken & moet ik bekennen dat ik er zelfs pepernoten speciaal voor koop! :-) Ik vind trouwens dat ik dat nog best lang heb kunnen uitstellen: ik kocht pas pepernoten toen ze al ruim een maand in de winkel lagen... ik was best trots op mijzelf, haha! Maar uiteindelijk kon ik vooral de chocoladekruidnootjes niet laten liggen. Die zijn gewoon véél te lekker!

Pepernotencake2102b-3.jpg

Ingrediënten voor 1 cake

  • 200 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 200 gram tarwebloem
  • 6 gram bakpoeder
  • 8 gram vanillesuiker (1 zakje)
  • snuf zout
  • 4 middelgrote eieren
  • 50 ml halfvolle melk
  • 4 theelepels speculaaskruiden
  • 200 gram pepernoten: 150 gram voor door de cake, en 50 gram voor de bovenkant
  • een handje amandelschaafsel


En zo maak je 'm

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Mix de boter, kristalsuiker en vanillesuiker door elkaar. Voeg daarna één voor één de eieren toe en vervolgens de melk en mix totdat alles helemaal is opgenomen.
  3. Roer de bloem, het bakpoeder, de zout en speculaaskruiden door elkaar. Voeg dit al mixend toe aan het beslag en mix tot je beslag glad is.
  4. Meng 150 gram pepernoten met een beetje bloem en spatel ze door het beslag.
  5. Bekleed een cakeblik van 11 x 26 cm met bakpapier, of vet 'm in met wat boter en bestuif het met een beetje bloem. Doe daarna het beslag in het cakeblik. 
  6. Strooi de resterende 50 gram pepernoten en wat amandelschaafsel over het beslag.
  7. Zet de cake in de oven en bak 'm in 60-70 minuten gaar. Leg er zo nodig na 50-60 minuten een stuk aluminiumfolie over heen, om te voorkomen dat hij te bruin wordt. Als een satéprikker er schoon uit komt is hij goed. Laat minstens 15 minuten afkoelen in het bakblik. Laat daarna verder afkoelen op een rooster. 

Meer foto's (en het recept) vind je hierHet idee voor dit recept vond ik hier. Ik paste het recept aan. 

Lees meer »

Pepernoten

Pepernoten

25 nov. 2017 16:00

Ik zeg heel vaak 'pepernoten' als ik het over kruidnoten heb. Maar er zit een behoorlijk verschil tussen die twee: échte pepernoten zijn een beetje taai en smaken heel anders. Ik vind ze lekker, jullie ook?

 
Pepernoten smaken naar taai taai & dat is helemaal niet zo gek, want die maak je met een soortgelijk deeg. Ik ben trouwens niet echt fan van taai taai, die vind ik meestal wat te groot. Maar af en toe een pepernoot uit de pot snoepen vind ik wél erg lekker :-)

En kruidnoten, die zijn kleiner, donkerder qua kleur, knapperiger & smaken meer naar speculaasjes. Hoewel ik pepernoten lekker vind, zijn kruidnoten echt onweerstaanbaar. Vooral die met chocolade... oooh, ik kan het elk jaar meestal nog een maand volhouden om ze níet te kopen, maar in oktober ga ik gegarandeerd voor de bijl! :-D

Pepernoten zelf maken is helemaal niet zo ingewikkeld. Het is zelfs nog simpeler dan kruidnoten: daar moet je nog balletjes van draaien, terwijl je pepernotendeeg gewoon in één keer in blokjes snijdt. Maar kruidnoten zelf maken is ook nog steeds makkelijk hoor! Het recept daarvoor staat hier. Leuk om met kinderen te doen!  

Pepernoten172-3.jpg

Ingrediënten voor een bakplaat vol

  • 175 gram honing
  • 75 gram keukenstroop
  • 1 middelgroot ei
  • 1 eetlepel koek- en speculaaskruiden
  • 1 theelepel anijszaad
  • snuf zout
  • 375 gram patentbloem
  • 7,5 gram bakpoeder
     

En zo maak je ze

  1. Roer met een pollepel de honing, stroop, het ei, de koekkruiden, anijszaad en zout door elkaar.
  2. Voeg de bloem en het bakpoeder toe en kneed het met je handen tot een soepel deeg.
  3. Leg het deeg op een stuk plastic folie, druk het uit tot een platte deeglap en dek daarna helemaal af met het folie. Je kunt er ook een deegbal van maken, maar dan maak je het jezelf bij stap 4 een stuk moeilijker. Rol maar eens een harde en koude deegbal uit met een deegroller! :-) Leg het deeg 1-2 uur in de koelkast om op te stijven.
  4. Verwarm de oven voor op 200 graden. 
  5. Haal het gekoelde deeg uit de koelkast, rol het zo nodig tussen twee vellen bakpapier nog wat verder uit en snijd er daarna blokjes of reepjes van.
  6. Leg de blokjes op een met bakpapier beklede bakplaat, schuif in de oven en bak de pepernoten in 10-15 minuten gaar.
  7. Laat de pepernoten afkoelen op een rooster. 



Meer foto's (en het recept) vind je hier. 

Het recept voor deze pepernoten vond ik op isgeschiedenis.nl. Ik paste het recept aan & verving het zelfrijzend bakmeel. 

Lees meer »

Speculaascake

Speculaascake

24 nov. 2017 16:00

Speculaascake! Super simpel om te maken & heel erg lekker. Hij is mooi bruin geworden door de bruine basterdsuiker - en die geeft er samen met de speculaaskruiden lekker veel smaak aan.


Nu Sinterklaas weer in Nederland is ben ik helemaal in de speculaasstemming. Dat vind ik het hele jaar door lekker trouwens, maar op één of andere manier is alles met speculaas er in aan het eind van het jaar helemaal onweerstaanbaar! Hebben jullie dat ook? 

Ik verving in deze cake de helft van de boter door Griekse yoghurt. Dat maakt de cake een beetje minder vet & daardoor héél gezond... ;-) Neem dus lekker nog maar een 2e plakje! 

Speculaascake102-1.jpg

Ingrediënten voor 1 cake

  • 200 gram bruine basterdsuiker
  • 100 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 100 gram Griekse yoghurt
  • 4 middelgrote eieren
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel (of 200 gram bloem + 1,5 theelepel bakpoeder)
  • 4 theelepels koek- en speculaaskruiden
  • snuf zout
  • poedersuiker


En zo maak je 'm

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Mix de zachte boter en suiker door elkaar met een mixer. Mix daarna de yoghurt er door.
  3. Voeg de eieren toe en mix in een paar minuten tot een gladde massa.
  4. Meng het bakmeel met de koekkruiden en zout. Voeg dit al mixend toe aan de boter, suiker, yoghurt & eieren. Mix tot je een egaal beslag zonder klontjes hebt.
  5. Giet het beslag in een cakeblik van 11 x 26 cm dat je eerst hebt ingevet of met een vel bakpapier hebt bekleed.
  6. Bak de cake in 50-60 minuten gaar in het midden van de oven. Test met een satéprikker of de cake gaar is: kleeft er beslag aan, dan moet de cake nog wat langer in de oven blijven. 
  7. Laat de cake een half uur afkoelen in het cakeblik en haal hem daarna uit het blik. Laat verder afkoelen op een rooster.
  8. Bestuif de bovenkant van de cake met poedersuiker & snijd hem in plakken. 

 
Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Lees meer »

9-granenbrood

9-granenbrood

23 nov. 2017 16:00

Dit is één van onze favoriete broden (oké, dat zeg ik geloof ik bij bijna elk brood, haha!). Ik bakte het met 9-granenmeel & daar heb ik al heel wat broden mee gebakken. Er zit zo lekker veel smaak aan! :-)


Op de verpakking van het meel staat ook een recept voor brood. Meestal houd ik me daar totaal niet aan, want ik vind dat er zo weinig water bij moet. De meeste broden bevatten minstens 60-65% water, en volgens het recept op de verpakking hoeft er maar 40% water bij! Dat is echt heel weinig. En er gaat ook niet zoveel gist door. Beetje vreemd. Maar na al tig broden op mijn eigen manier te hebben gebakken, dacht ik: laat ik toch eens een keer het recept proberen. Kijken wat dat oplevert! 

Het resultaat zie je op de foto. Op zich prima hoor: lekker van smaak, en de broodjes zien er ook mooi uit. Maar het was wel stug deeg (logisch, met zo weinig water) en het is ook niet heel erg veel gerezen (ligt ook voor de hand, met zo weinig gist). Uiteindelijk zijn het dus hele compacte en vrij stevige broden geworden. Mijn eigen recept maakt veel luchtiger en zachter brood, dat veel beter rijst! Hieronder geef je beide recepten. Kun je zelf bepalen voor welke variant je gaat! 

9-granenbrood244-1.jpg

Ingrediënten voor 1 brood (volgens het pak)

  • 500 gram 9-granenmeel (Soubry)
  • 5 gram zout
  • 3 gram instant gist
  • 200 ml water
  • 15 gram ongezouten roomboter


En zó doe ik het meestal:

  • 500 gram 9-granen meel (Soubry)
  • 100 gram witte bloem
  • 1,5 theelepel zout
  • 10 gram instant gist
  • 50 gram zachte boter
  • 350 gram handwarm water


En zo maak je 'm

  1. Doe het meel (en de bloem, als je mijn recept volgt) en zout in een kom. Roer met een garde door elkaar. Voeg daarna de gist toe en roer nogmaals door elkaar met de garde.
  2. Voeg de boter (in blokjes) en water toe en kneed met de hand ongeveer 20 minuten, tot je een soepel deeg hebt waar je een vliesje van kunt trekken (het scheurt dan dus niet meer). Je hoeft geen extra bloem toe te voegen. Je kunt het deeg ook in 10-15 minuten kneden in je standmixer met deeghaken. 
  3. Vet een kom licht in met zonnebloemolie en leg de deegbal er in. Dek af met plastic en laat bij kamertemperatuur ongeveer 1 uur rijzen, tot het twee keer zo groot is. Ik zet het deeg trouwens meestal afgedekt in mijn oven op 30 graden te rijzen. Werkt heel erg goed! 
  4. Vet een broodbakvorm (voor een busbrood) van 30 x 11 cm in met zonnebloemolie, of bestuif een rijsmandje met rijstebloem. 
  5. Leg het gerezen deeg op je werkblad en druk de lucht er uit.
    - als je een rijsmandje gebruikt: bol het deeg op tot een bal en leg het met de naad naar boven in de rijsmand. 
    - als je een broodbakvorm gebruikt: druk het deeg met je platte hand uit tot een rechthoekige lap. Niet scheuren of trekken, echt zachtjes drukken. Vouw de linkerflap van het deeg iets over het midden. Vouw daarna de rechterflap van het deeg een klein stukje over de linkerflap. Druk nogmaals van onder naar boven met je platte hand de lucht uit het deeg, en rol daarna het deeg op van onder naar boven. Leg het deeg met de naad naar beneden in het bakblik. Zie hier voor uitleg met foto's.
  6. Laat het deeg op een warme plek nogmaals een uur rijzen. 
  7. Verwarm de oven intussen voor op 230 graden. Laat een plat metalen bakblik onderin de oven mee voorverwarmen. 
  8. Het brood is goed gerezen als het deeg langzaam terug veert wanneer je het met je vinger indrukt. Kiep het rijsmandje om boven een met bakpapier beklede bakplaat, of zet het broodbakblik met het deeg op de bakplaat. Schuif de bakplaat in de oven en giet een kopje water in het bakblik onderin de oven. Dat zorgt voor stoom, waardoor het brood nog beter rijst. 
  9. Bak het brood in 25-30 minuten goudbruin. Controleer wel even tussentijds; misschien duurt het in jouw oven minder lang voor het brood gaar is. Check ook regelmatig of de bovenkant van het brood niet te donker kleurt; leg er desnoods een stuk aluminiumfolie over heen. 
  10. Het brood is klaar als het hol klinkt als je op de onderkant klopt, of als de kerntemperatuur 95 graden is. Haal het brood van de bakplaat / uit het bakblik en laat afkoelen op een rooster. 


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Lees meer »