Home » Nieuws

Nieuws

Melktert

Dit is toch wel één van mijn favorieten, hoor! Een Zuid-Afrikaanse melktert, die stond al lang op mijn bak-verlanglijstje. Een poos terug had ik een mooie reden om 'm eindelijk eens te maken: de collega's van mijn man hadden wel weer eens zin in een taartje. En ik had alleen basisingrediënten in huis. Lekker toevallig, want daar kun je dus precies een melktert mee maken! :-) Een melktert (of in het Nederlands: melktaart) is een lichtzoet nagerecht uit Zuid-Afrika. De bodem van de taart is zoet & knapperig, en de vulling bestaat uit melk, eieren, suiker & bloem. Hoe je 'm maakt verschilt per recept: bij de ene methode bak je de vulling & bodem tegelijk, maar je kunt ook eerst de bodem bakken en daarna de vulling er in gieten. Ik koos voor dat laatste, dat vond ik wel zo makkelijk. Ik vind trouwens dat je melktert ook gewoon bij de koffie en thee mag eten hoor, en niet alleen als dessert. Beetje vers geklopte slagroom er bij... yum! En nu maar hopen dat de collega's 'm ook vonden smaken... :-) Ingrediënten voor 1 taart van 12 stukjes

Lees meer »

Omgekeerde bananentaart

Omgekeerde taarten zijn toch altijd wel een projectje. Ik ben altijd aan het stoeien met de karamel, en het omdraaien van de taart is ook altijd zoiets (het gaat altijd nét goed, haha!). Dit keer maakte ik een omgekeerde bananentaart. Weer eens wat anders dan een 'tarte tatin' met appel. Die laatste vind ik zelf wel lekkerder, trouwens. Maar dat is misschien mijn persoonlijke smaak! Ingrediënten voor 1 taart van 12 stukjes

Lees meer »

Sloffendeeg (basisrecept)

Om een aardbeienslof te kunnen maken moet je eerst een 'slof' bakken: dat is de bodem van het gebak. En die heet zo omdat de ovale vorm wel een beetje op een slof lijkt! Grappig, hè?Voor die vorm heb je een aparte bakvorm nodig. Ik kon 'm in Leeuwarden nergens in een winkel kopen, dus ik heb 'm uiteindelijk online gekocht (ik heb deze). Met een sloffenbodem kun je allerlei verschillende soorten gebak maken: niet alleen een aardbeienslof, maar ook een notenslof met karamel of een slof met appel-kaneel of perzik of wat voor fruit dan ook. Ik bak meestal twee sloffenbodems tegelijk, en weet je wat zo handig is? Als je maar één sloffenbodem nodig hebt, dan kun je de andere gewoon in een goed afgesloten plastic zak in de vriezer bewaren! Dan hoef je bij het volgende feestje alleen nog maar de vulling en het fruit er op te spuiten en klaar! :-) Het recept voor sloffenbodems vind je hier.

Lees meer »

Aardbeienslof

Sommige recepten maak ik maar één keer, andere maak ik steeds weer opnieuw. En jullie raden het al, een aardbeienslof is daar één van! Vooral omdat mijn man er zo dol op is en hij mij bij elke verjaardag of ander feest voorstelt om maar weer een slof te maken. En hoewel ik me elke keer voorneem om dan dit keer een slof met een andere vulling te maken - zoals bijvoorbeeld met karamel en noten, of appel-kaneel, of mango, of... - wordt het meestel tóch weer eentje met aardbeien. Want ja, als daar steeds expliciet om wordt gevraagd... dan heb je weinig keuze, hè? :-D Ik vind het altijd zo mooi staan, die vrolijke rode aardbeien op de witte slagroom en gele room. Maar ik ga de volgende keer toch echt ook een andere vulling proberen. Of ik doe fifty-fifty: ik maak er eentje met aardbeien en eentje met wat anders. Als ik het er hier thuis door krijg dan, tenminste... haha! 

Lees meer »

Dr. Oetker ijsmix

Kijk nou wat ik in de supermarkt vond: drie verschillende mixen om ijs mee te maken! Dat kan ik natuurlijk niet laten liggen. Weten jullie nog dat ik een paar jaar geleden schreef over pakjes waarmee je ijs kon maken (zonder dat je een ijsmachine nodig hebt)? Dat had ik amper geschreven, of die pakjes waren niet meer te koop in de winkel. In Hongarije vond ik afgelopen zomer wel soortgelijke pakjes, maar hier in Nederland had ik ze nog niet eerder weer gezien. Tot nu dus (gewoon bij de Jumbo)! Leuk leuk leuk. :-) Ik heb ze nog niet geprobeerd, jullie al wel?

Lees meer »

Bananensoezen

Mijn man vraagt al zo ongeveer 5 jaar of ik ook eens bananensoezen wil maken - want naast een groot stuk aardbeienslof is dat zijn favoriete gebak. Hij heeft er even op moeten wachten, maar nu heb ik ze eindelijk voor hem gemaakt!Ik had nog nooit soezendeeg gemaakt en ik was erg benieuwd of dat ingewikkeld was. Tot mijn verrassing bleek dat heel simpel te zijn! En de vulling voor de bananensoezen is ook super eenvoudig. Het meeste tijd was ik kwijt met de glazuurlaag en chocoladestrepen. Dat was niet moeilijk, maar vooral een klusje waar je wel even mee omprutst. Een paar soezen werden wel wat slap en zacht, zeker met een dikke laag room er in (het gewicht van de vulling hielp niet, zeg maar). De zachtere soezen waren de soezen die het grootst waren en waar de bodem tijdens het bakken juist wat dunner was geworden. Het is daarom denk ik het handigst om de soezen niet al te groot te maken. En het helpt sowieso om de soezen een flinke tijd in de koelkast te zetten. Na een halve dag in de koelkast zijn ze het lekkerst!  Ingrediënten voor 12-15 soezen

Lees meer »

Zalm met mosterdsaus & basterdsuiker (barbecue & skottelbraai)

Nog een zalmrecept voor de barbecue en skottelbraai: zalm met mosterdsaus en bruine basterdsuiker. Ook dit recept is heel erg makkelijk om te maken!En soms is het meest simpele recept gewoon het allerlekkerst. De mannen thuis vonden deze zalm van de barbecue het beste smaken (nog beter dan die met pesto)! Ingrediënten voor 4 personen

Lees meer »

Taco's

Gisteravond aten we taco's!  Dat kenden de jongens helemaal niet, dus ik had voor hen een basic variant gemaakt met gehakt, sperziebonen, maïs en sla. En dat ging er in als koek! De dorito's hielpen er trouwens vast ook bij, haha! :-D

Lees meer »

Chili con carne (Sante Maria)

Ik kook eigenlijk bijna nooit met met kant-en-klare pakjes en zakjes, maar af en toe is dat best gemakkelijk. Dus toen ik vorige week een pakket van Santa Maria in huis kreeg om te testen, was dat - zeker omdat ik het toen nog zo razend druk had - best fijn! Tel daarbij op dat ik een man in huis heb die gék is op Mexicaans eten, vooral met wraps, en voilà! Best wel handig! :-) Ik maakte als eerste de chili con carne: lekker met bruine bonen én kikkererwten, gehakt en heel veel groente er door. Op het pakje met kruidenmix staat dat het 'medium' is, maar ik vond 't zelf behoorlijk pittig. Mijn man vond dat helemaal niet, maar het is hem niet snel scherp genoeg. Onze jongens vonden het niet lekker, dus voor kinderen is het niet heel geschikt. Tenzij je kinderen hebt die van gepeperd eten houden natuurlijk! Ik heb ook nog pakjes kruidenmix voor taco's, fajita's en gaucamole. Ben benieuwd hoe die smaken! Mocht je ook nog willen proeven: ik heb nog een setje met pakjes mixen om uit te delen. De rest heb ik allemaal al weggegeven. Liever chili con carne maken zonder pakjes? Daar vind je hier en hier recepten voor. En een recept voor gaucamole staat hier. 

Lees meer »

Koffiecrumblecake

Wist je dat je met koffie ook heel lekkere cake kunt bakken? Met een beker ijskoffie maakte ik deze koffiecrumblecake. Ook de jongens (die uiteraard niet van koffie houden) vonden 'm lekker! Je proeft de koffie trouwens wel terug in de cake, dus als je absoluut geen koffiedrinker bent vindt je deze cake misschien ook wel niet lekker. Maar aan de andere kant: wie kan nu een plakje cake met zo'n heerlijke dikke laag kruimels er boven op laten staan? Ik niet, hoor! Ingrediënten voor 1 cake

Lees meer »

Aardbeienkwarktaart

TAART! Vandaag is onze oudste twaalf geworden en eigenlijk wilde hij een fondanttaart, maar het is een kwarktaart geworden. Niet omdat ik niet een nieuwe poging wilde wagen met het fondant, maar simpelweg omdat ik er geen tijd voor had... Die taart houdt hij dus nog even van me te goed. Gelukkig is hij ook gek op kwarktaart! :-)Sowieso had ik de laatste paar maanden amper tijd om in de keuken te staan. Ik zat tot over mijn oren in een groot project, maar dat is nu klaar! Kan ik eindelijk weer eens heerlijk bakken en koken. Daar kijk ik echt naar uit; het is voor mij ook een stukje ontspanning en daar ben ik nu zeker aan toe ;-) Maar nu eerst feest vieren! Fijne dag! Het recept voor aardbeienkwarktaart met een bastognebodem vind je hier en het basisrecept voor kwarktaart staat hier. Met het basisrecept kun je taarten in allerlei verschillende smaken maken; kies gewoon de kwarksmaak die je lekker vindt en zoek daar geschikt fruit bij voor door of op de taart! 

Lees meer »

Fondanttaart

Wat is jullie ervaring met fondant? Zit er verschil in kwaliteit tussen verschillende merken fondant? Ik maakte voor de verjaardag van onze middelste weer eens een fondanttaart, maar had dit keer echt zó heel erg ruzie met het fondant... :-)Het uitrollen van het fondant was gewoon een dra-ma. En toen de lap fondant eindelijk groot genoeg was, was 'ie uiteraard aan het werkblad vastgeplakt (ondanks al mijn voorzorgsmaatregelen om dat te voorkomen). Ik heb echt enorm staan mopperen op dat stomme fondant, en het is echt mijn lelijkste taart ooit geworden, haha! Wander vond dat overigens totaal niet, dus dat scheelt weer. Maar ik ben natuurlijk wel een beetje kritisch ;-)In elk geval nam ik mij voor om nóóit en dan dus echt ook nóóit meer een fondanttaart te maken. Maar ja, over twee weken is onze oudste jarig, en 3x raden wat voor taart hij wil? Precies... Dus nu ben ik wel benieuwd, als ik andere fondant haal (ik had nu fondant van de Jumbo), gaat het uitrollen dan beter? Wat zijn jullie ervaringen?

Lees meer »

Bananencrumblecake

Vandaag geen gewone bananencake: nee, eentje met er bovenop een dikke crumble laag en om 't af te maken ook nog een laag glazuur er over heen! Vandaag had ik lak aan alle gezonde bananencakes en -broden. Dit keer kieperde ik er gewoon suiker door heen. En toen ik toch al ongezond bezig was, vond ik dat er ook nog wel een crumble laag bovenop kon. En ach, waarom dan ook niet meteen wat glazuur er bij? Dat was geen verkeerde gedachte, want die crumble laag en glazuur maken deze cake echt áf. Je maakt 'm trouwens met een paar rijpe bananen. Dus als je nu nog bananen op de fruitschaal hebt liggen die echt dringend op moeten, dan is dat een uitstekend excuus om deze cake te bakken. Vind je ook niet? Ingrediënten voor 1 cake

Lees meer »

Biscuitdeeg (voor een fondanttaart)

Verjaardagsvoorbereidingen: Wander wil woensdag (als hij 10 wordt) graag een fondanttaart. En dat is een project dat niet in één avond klaar is (nou ja, tenzij het een heeeele lange avond is...), dus ik heb nu net maar alvast het biscuitdeeg gebakken. Deel 1 is klaar! Het recept vind je hier!

Lees meer »

Karnemelkbrood

Karnemelk over? Dan kun je het natuurlijk opdrinken, maar je kunt er ook een brood mee bakken! Ik houd zelf namelijk helemaal niet van karnemelk, dus je ziet mij er niet snel een glas van opdrinken. Maar dit karnemelkbrood smaakt wel naar meer!Waarom had ik überhaupt karnemelk in huis als ik het toch niet lekker vind, vraag je je misschien af. Nou, ik zou er pannenkoeken mee gaan bakken (want karnemelk is erg lekker in een pannenkoek). Maar de planning hier in huis veranderde op het laatste moment. Geen pannenkoeken, en dus karnemelk over!Weggooien is natuurlijk zonde, dus vandaar dat ik er maar een brood mee ging bakken. Heerlijk voor op de zaterdag. Dat is echt een broodbakdag hier in huis. Want er gaat toch niets boven een versgebakken broodje in het weekend?Ook niet onbelangrijk om te vertellen trouwens: dit brood hoeft niet te rijzen, en je hoeft ook niet eindeloos te kneden. Door elkaar mixen met een garde, in een ovenschaal gieten en bakken maar.Ook lekker: dit witte karnemelkbrood. 

Lees meer »

Bonbons

Dit is een recept voor iedereen die nog iets voor moederdag wil maken, maar geen idee heeft wat: zelfgemaakte bonbons! Dat ziet er best indrukwekkend uit, maar is eigenlijk heel eenvoudig om te maken. Je hebt er vooral een beetje tijd en geduld voor nodig. Een hele tijd terug had ik een nieuwe vorm voor bonbons gekregen, maar ik had nog niet de kans gehad om hem te gebruiken. Dat kon mooi dit weekend. Als je geen bonbonvorm hebt kun je natuurlijk ook andere vormpjes gebruiken (voor ijsblokjes, bijvoorbeeld). Maar het voordeel van zo'n echte bonbonvorm is dat het er meteen een stuk indrukwekkender uit ziet, haha! Ik gaf de bonbons trouwens niet aan mijn eigen moeder; onze jongens hebben ze gewoon opgegeten. Met stip op 1 wat hen betreft: de met chocolade ganache vulling en die met chocoladepasta er in. En ik vind zelf die met biscuitjes en honing het lekkerst. 

Lees meer »