Home » Nieuws

Nieuws

Crueslikoekjes

Ik bakte net drie bakplaten vol met koekjes :-D en hoe zijn jullie het weekend begonnen? Deze cruesli koekjes heb ik echt al heel vaak gebakken. Ideale koekjes om oude cruesli mee op te maken. Wij hadden nog een blik met wat zacht geworden cruesli staan. Niet zo heel lekker meer in de yoghurt en melk, maar heerlijk in deze knapperige koekjes! En de koekjespot is meteen weer gevuld (nou ja, eigenlijk past het er niet allemaal in één keer in, haha.)Het recept kun je hier vinden. 

Lees meer »

Slagroomtaart

Mijn vader was onlangs jarig en hij vroeg aan onze Wander (12): "Vind jij het ook leuk om een taart voor mij bakken?" Dat hoefde hij maar één keer aan Wander te vragen! Het moest iets met slagroom worden, dus Wander maakte een slagroomtaart. Is 'ie niet mooi geworden?Eerder maakte Wander een fondanttaart, dus hij wist al hoe je biscuitdeeg bakt. De rest van het werk voor de slagroomtaart vond hij daarna véél makkelijker dan wat je voor een fondanttaart nog moet doen. Slagroom werkt wat makkelijker dan fondant! Mijn vader was erg blij met de taart, die ook prima smaakte. Voor herhaling vatbaar dus!

Lees meer »

Mini chocoladetulbandjes

Cake in een tulbandvorm. Ik kan er niks aan doen, maar als ik dat zie loopt het water me meteen al in de mond. Zo'n tulband heeft gewoon wat meer dan een gewone cake - ook al is de cake qua ingrediënten precies hetzelfde!Een gewone tulbandcake is alleen zo groot (al is dat met de jongens hier thuis meestal niet zo'n probleem, de cake komt toch wel op). Met van die kleine tulbandvormpjes bak je gewoon net zoveel eenpersoonscakejes als je nodig hebt. Ik deed ook wat greinsuiker door de cakejes. Dat geeft er, samen met de kaneel, een beetje een suikerbrood-smaak aan. Lekker!

Lees meer »

Fondanttaart

Deze fondanttaart is niet door mij gemaakt, maar is gebakken door onze Wander (12)! Hij heeft de smaak van het bakken helemaal te pakken en wil het ene na het andere maken. En in de categorie 'waarom makkelijk beginnen als het ook moeilijk kan' besloot hij dat hij meteen maar voor een ingewikkeld project wilde gaan: een fondanttaart. Vinden jullie 'm niet mooi gelukt?Wander zit in 1 VWO en heeft daar twee favoriete vakken: gymnastiek & verzorging! Dat zijn echt totaal niet de verzorgingslessen zoals ik die vroeger kreeg - het enige wat ik daarvan heb onthouden is hoe je de wasvoorschriften in kledinglabels moet lezen (ook handig natuurlijk, daar niet van). Bij deze lessen verzorging gaan ze ook koken en bakken! Super leuk, ik wilde dat ik dat vroeger ook had gehad. Alles wat daar in de les wordt gebakken, maakt Wander bij thuiskomst direct nóg een keer. Vaak ook nog gewoon uit zijn hoofd! En daarna wil hij dus meteen door naar andere recepten, die hij bijna helemaal zelf zelf maakt. Hij weet inmiddels trouwens wel waarom ik niet zo vaak een fondanttaart maak, want ook Wander had ruzie met zo'n enorme lap fondant. Daar kwamen natuurlijk toch wat scheurtjes en rimpels in. Maar goed, voordat ik überhaupt een foto kon maken van de hele taart had hij 'm al lang aangesneden om er een stuk van op te eten! Haha. :-D Ik moet wel een beetje oppassen wat ik hier schrijf, want Wander leest ongetwijfeld mee :-)Het recept voor fondanttaart kun je hier vinden.

Lees meer »

Kruimelkoek met jam

Vanochtend kwamen twee vriendinnen bijkletsen, en dus had ik gisteravond een lekkere koek gebakken. Deze kruimelkoek met jam is echt supersimpel om te maken: je bent langer bezig met alle ingrediënten bij elkaar te zoeken, dan dat je aan het mixen bent. Je kunt er allerlei soorten jam voor gebruiken. Lekker makkelijk dus!Ik maakte deze koek al veel vaker; het basisrecept kun je hier vinden. 

Lees meer »

Hazelnootpasta

Zelf hazelnootpasta maken is helemaal niet ingewikkeld. Je hebt alleen een goede keukenmachine of koffiemolen nodig zodat je de hazelnoten kunt vermalen. De jongens vonden alleen al de geur van de verse pasta heerlijk!

Lees meer »

Mini aardbeiensloffen

Afgelopen week liep ik eindelijk zomaar weer eens een Blokker binnen en daar kwam ik  mini sloffenvormen tegen. Onweerstaanbaar natuurlijk! Die gingen dus mee naar huis en hoewel ik er eigenlijk iets anders mee wilde bakken, riepen de mannen hier luidkeels om aardbeiensloffen. :-)De sloffenvormen hebben een lengte van 16-21 cm. Je kunt de vormen uittrekken tot een langere vorm, maar ik liet beide vormen zo klein mogelijk. Ik gebruikte een half recept voor aardbeienslof. Als je alle ingrediënten houdt zoals in dat recept (ook de ingrediënten voor de sloffenbodem), dan kun je dus met deze minivormen 4 sloffen bakken. De baktijd voor de sloffenbodem blijft gelijk. Houdt de kleur van de bodem wel even in de gaten tijdens het bakken. 

Lees meer »

Papayakoekjes met walnoten

In muesli met gedroogd fruit zoek ik altijd naar de stukjes papaya, want die vind ik het lekkerst! En ik bedacht dat je met papaya vast ook lekkere koekjes kunt bakken. Ik maakte er stevige ronde koekjes van met zoete stukjes en walnoten er in. De mannen hier thuis waren er eerst nogal sceptisch over, maar toen ze uiteindelijk eentje hadden geproefd was de hele lading koekjes binnen twee dagen op! 😆

Lees meer »

Zebracake

Een zebracake stond al heel lang op mijn to-do-lijstje, maar het kwam er steeds maar niet van. Ergens had ik misschien in mijn hoofd dat het heel ingewikkeld was. Dat valt echt reuze mee: het is super simpel, maar je moet er alleen een beetje geduld voor hebben!

Lees meer »

American cookies

🍪 Koekjes bakken is een heerlijk klusje voor in het weekend, vinden jullie ook niet? Deze American cookies zijn lekker knapperig en er zitten dikke stukken chocolade in. De jongens vonden ze heerlijk, al hadden ze één opmerking: er had wat hen betreft nog wel wat meer chocolade in gemogen! 🍫😄

Lees meer »

Suikerbroodje

🍞 Dit was een heel makkelijk suikerbroodje! 😊 Ik maakte 'm namelijk met een broodbakmix voor krentenbrood dat ik had gekregen. Maar ik had geen krenten, dus in plaats daarvan deed ik er parelsuiker en kaneel door. En voilà! Een lekker suikerbroodje. Niet zo lekker als mijn helemaal zelfgebakken suikerbrood, maar hij kon er prrrrima mee door 😋😋

Lees meer »

Joodse appelcake

Ik vind het altijd veel leuker om een cake in een tulbandvorm te bakken dan in een gewone rechte cakevorm, jullie ook? Dit keer bakte ik een Joodse appelcake met kaneel. Ik kwam er verschillende recepten voor tegen, maar ik weet eigenlijk niet waarom het een Joodse cake is. Als jullie wel een idee hebben, dan hoor ik dat heel graag! Ik ben erg benieuwd. De cake was in elk geval lekker :-)

Lees meer »

Zuurdesemstarter

Bij de verhuizing was mijn zuurdesemstarter gesneuveld, dus ik ben nu maar weer begonnen aan een nieuwe. En aangezien mijn roggemeel óók op was, moet ik het dit keer met alleen tarwemeel en -bloem doen. Dus dat duurt allemaal wat langer, maar de aanhouder wint, hè? En kijk, er zit toch zeker enige beweging in. Gewoon nog even volhouden dus & dan kan ik binnenkort weer desembrood bakken! Zelf ook een starter maken? Hier lees je hoe je dat moet doen.

Lees meer »

Sachertorte

De jarige mag altijd de verjaardagstaart kiezen. Onze 11-jarige vond dat toen hij (al weer een tijdje geleden) jarig was niet zo ingewikkeld: het moest een chocoladetaart worden. En dit keer geen M&M cookietaart, maar een taart waar nog meer chocolade in zit. Dat werd deze sachertorte! Afgezien van de abrikozenjam die tussen de cakelagen zit bestaat de taart verder vooral uit chocolade. Perfect taartje dus voor de echte chocoladeliefhebbers! Je kunt er het beste niet al te grote punten uit snijden, want het is een erg machtig gebakje. :-)Ingrediënten voor 1 taart (16 punten)

Lees meer »

Kruidenpotjes opbergen

Hoe bergen jullie kruidenpotjes op? In ons vorige huis had ik in de keuken meerdere kleine plankjes waar ik alle kruidenpotjes op had staan (onderste foto). In de keuken in ons nieuwe huis passen die plankjes nergens. En dus heb ik een rekje aan de binnenkant van een keukenkastje opgehangen. Super blij mee, want dat scheelt heel veel ruimte in de keukenkastjes!We moesten er wel twee kastplankjes een beetje voor inkorten (dat kun je op de foto nét nog zien). Dat was de moeite meer dan waard overigens. En speciaal voor de mannen heb ik krijtstickers met daarop de naam van de kruiden op de potjes geplakt, zodat ze kunnen lezen wat er in zit. In het oude huis hadden we dat niet, want ik zag zelf wel wat er in zat. Dat leverde wel eens leuke vergissingen op: zo strooide onze puber een keer kaneel over de gebakken aardappelen in plaats van patatkruiden 🤣. Het tweede kruidenrekje moeten we trouwens nog in een ander keukenkastje hangen. Alle kruidenpotjes passen niet in één rekje, haha 😁

Lees meer »

Poffertjes

Of we ein-de-lijk weer eens poffertjes konden eten, vroegen de jongens. Sinds de verhuizing ben ik nog regelmatig spullen kwijt, maar de poffertjespan wist ik in één keer te vinden! Eerder maakte ik al eens poffertjes met een beslag met gist, dit keer koos ik voor een ander beslag met bakpoeder. Dat gaat wat sneller want je kunt er meteen mee aan het bakken, maar ik maakte er wel minder poffertjes mee. Hoe maken jullie meestal poffertjes, met een beslag met of zonder gist? Ik kreeg geen tijd voor het maken van mooie foto's, want de poffertjes moesten natuurlijk meteen worden opgegeten. :-) Ingrediënten voor 3 porties van 19 poffertjes

Lees meer »

Bakken met Sytske (& collega's)

Afgelopen week ging ik bakken samen met een aantal collega's, en we hebben zó gelachen! We maakten Fryske sûkerlatten en Hite wigge. En natuurlijk ging het niet helemaal goed :-)

Lees meer »