Home » Nieuws

Nieuws

Bananencrumblecake

Vandaag geen gewone bananencake: nee, eentje met er bovenop een dikke crumble laag en om 't af te maken ook nog een laag glazuur er over heen! Vandaag had ik lak aan alle gezonde bananencakes en -broden. Dit keer kieperde ik er gewoon suiker door heen. En toen ik toch al ongezond bezig was, vond ik dat er ook nog wel een crumble laag bovenop kon. En ach, waarom dan ook niet meteen wat glazuur er bij? Dat was geen verkeerde gedachte, want die crumble laag en glazuur maken deze cake echt áf. Je maakt 'm trouwens met een paar rijpe bananen. Dus als je nu nog bananen op de fruitschaal hebt liggen die echt dringend op moeten, dan is dat een uitstekend excuus om deze cake te bakken. Vind je ook niet? Ingrediënten voor 1 cake

Lees meer »

Biscuitdeeg (voor een fondanttaart)

Verjaardagsvoorbereidingen: Wander wil woensdag (als hij 10 wordt) graag een fondanttaart. En dat is een project dat niet in één avond klaar is (nou ja, tenzij het een heeeele lange avond is...), dus ik heb nu net maar alvast het biscuitdeeg gebakken. Deel 1 is klaar! Het recept vind je hier!

Lees meer »

Karnemelkbrood

Karnemelk over? Dan kun je het natuurlijk opdrinken, maar je kunt er ook een brood mee bakken! Ik houd zelf namelijk helemaal niet van karnemelk, dus je ziet mij er niet snel een glas van opdrinken. Maar dit karnemelkbrood smaakt wel naar meer!Waarom had ik überhaupt karnemelk in huis als ik het toch niet lekker vind, vraag je je misschien af. Nou, ik zou er pannenkoeken mee gaan bakken (want karnemelk is erg lekker in een pannenkoek). Maar de planning hier in huis veranderde op het laatste moment. Geen pannenkoeken, en dus karnemelk over!Weggooien is natuurlijk zonde, dus vandaar dat ik er maar een brood mee ging bakken. Heerlijk voor op de zaterdag. Dat is echt een broodbakdag hier in huis. Want er gaat toch niets boven een versgebakken broodje in het weekend?Ook niet onbelangrijk om te vertellen trouwens: dit brood hoeft niet te rijzen, en je hoeft ook niet eindeloos te kneden. Door elkaar mixen met een garde, in een ovenschaal gieten en bakken maar.Ook lekker: dit witte karnemelkbrood. 

Lees meer »

Bonbons

Dit is een recept voor iedereen die nog iets voor moederdag wil maken, maar geen idee heeft wat: zelfgemaakte bonbons! Dat ziet er best indrukwekkend uit, maar is eigenlijk heel eenvoudig om te maken. Je hebt er vooral een beetje tijd en geduld voor nodig. Een hele tijd terug had ik een nieuwe vorm voor bonbons gekregen, maar ik had nog niet de kans gehad om hem te gebruiken. Dat kon mooi dit weekend. Als je geen bonbonvorm hebt kun je natuurlijk ook andere vormpjes gebruiken (voor ijsblokjes, bijvoorbeeld). Maar het voordeel van zo'n echte bonbonvorm is dat het er meteen een stuk indrukwekkender uit ziet, haha! Ik gaf de bonbons trouwens niet aan mijn eigen moeder; onze jongens hebben ze gewoon opgegeten. Met stip op 1 wat hen betreft: de met chocolade ganache vulling en die met chocoladepasta er in. En ik vind zelf die met biscuitjes en honing het lekkerst. 

Lees meer »

Olijvenbrood met pistachenoten en kappertjes

Dit is zo'n lekker broodje: heerlijk zacht en met veel smaak door de olijven, kappertjes en pistachenootjes die er door heen zitten. En het mooiste is dat je het deeg niet eens hoeft te kneden. Je moet er alleen even de tijd voor nemen, want het deeg staat lang te rijzen.  Als je geen tijd (of zin) hebt om zo veel uren te wachten voor je het brood kunt maken, en je ook niet deeg wilt gaan kneden, dan kun je ook voor een sodabrood kiezen. Dat kan meteen na het roeren van het deeg de oven in. Hoewel ik een sodabrood ook erg lekker vind, geef ik persoonlijk wel de voorkeur aan een gistbrood. Dus ik vind dat wachten zelf niet zo erg! :-) Ingrediënten voor 1 brood

Lees meer »

Cannelloni met spinazie & kip

Cannelloni kun je ook heel goed vullen met gebakken kipblokjes, spinazie & tomatensaus. Meestal doe ik er gehakt door, maar dit is een prima variant. Een laag kaas er over en je hebt een heerlijke ovenschotel! Ingrediënten voor 2 personen

Lees meer »

Amaranth brood

Als ik in een winkel een onbekende meelsoort of gekke granen en zaden tegenkom, dan kan ik dat niet laten liggen. Gaat dat bij jullie net zo? Een poosje terug zag ik amaranth zaden liggen & daarmee bakte ik dit grote brood. Ik ben heel blij met het resultaat! :-)  

Lees meer »

Chocoladecake met chocoglazuur

Als ik de jongens vraag wat ik zal gaan bakken, dan zit er bijna altijd wel iets met chocolade in het antwoord. Op hun verzoek bakte ik dus maar (weer) eens een chocoladecake. Met chocoladestukjes én chocoladeglazuur! 

Lees meer »

Kwarkbrood met appel & rozijnen

Een zoet en makkelijk brood met zachte stukjes appel, rozijnen en muesli. Voor wie van een brood met een beetje méér houdt!Je hebt maar heel weinig tijd nodig om het deeg te maken - gewoon even door elkaar roeren en hup, het bakblik in. Scheelt weer; kun je tijdens het bakken mooi andere dingen doen!  Ingrediënten voor 1 klein brood

Lees meer »

Pandancake

Nadat ik een spekkoek had gemaakt, stond ook het bakken van een pandancake hoog op mijn lijstje. De jongens waren erg enthousiast over zo'n groene cake; hij was zomaar op!Dit was overigens al wel de tweede cake die ik bakte; de eerste mislukte hopeloos. Die maakte ik met kokosmelk door het beslag, met een enorm kleffe en plakkerige cake als gevolg. Bij mijn tweede poging paste ik het recept aan, liet ik de kokosmelk weg en ging het stukken beter. Maar in veel recepten staat toch die kokosmelk, dus ik denk dat ik het er binnenkort nog maar eens op waag!Ingrediënten voor één tulbandcake

Lees meer »

Trottole met rucola & bacon

Geen standaard tomaten- of roomsausje er over: deze gebakken pasta met rucola, bacon en kerstomaatjes smaakt totaal anders dan je gewend bent.Er zit zelfs helemaal geen saus door de pasta, maar toch zit er heel veel smaak aan. Die smaak komt van de rucola, knoflook, balsamicoazijn en de Parmezaanse kaas. Wij vinden het lekker :-)Ingrediënten voor 2 personen

Lees meer »

Macaronischotel met tonijn

Deze ovenschotel is echt super makkelijk om te maken; helemaal als je een restje gekookte pasta van de dag er voor gebruikt. Alles mixen & dan kan het zo in de oven!Als je dit voor een heel gezin wilt maken dan heb je natuurlijk wel wat meer nodig dan een restje macaroni! De saus is eigenlijk helemaal geen saus, maar gewoon een blik romige champignonsoep. Eenvoudiger kan bijna niet! Ingrediënten voor 2 personen

Lees meer »

Bruin brood met pitten & zaden

Heerlijk hè, zo'n brood dat van binnen én van buiten vol zit met pitten en zaden? Wij zijn er dol op! Ik bakte dus maar weer eens zelf zo'n brood, dat - onbedoeld - de vorm van een Fries pompeblêd kreeg. 

Lees meer »

Honing appeltaartjes

Appeltaartjes versie 381! Ik heb intussen al zo vaak appeltaart gebakken, maar het blijft leuk om verschillende versies te proberen. In deze appeltaartjes gebruikte ik geen gewone suiker, maar alleen een klein beetje honing. Dat maakt ze net een beetje gezonder dan een gewoon stuk appeltaart! 

Lees meer »

Dichte appelkoeken

Ik ben gek op appels, en ook op alles met appels er in. Deze glimmende appelkoeken komen hier thuis dus zeker weten wel op! :-)

Lees meer »

Karamel-zeezout pindakaaskoeken

Met een pot Calvé karamel zeezout pindakaas bakte ik deze stapel zachte koeken. Net als de andere pot pindakaas met cacao nibs werd ook deze pindakaas op brood niet gegeten. Dus dan maar koekjes bakken! Lekker. :-)Ingrediënten voor ongeveer 20 koeken

Lees meer »

Yoghurt brownies met noten

Omdat je nooit te vaak brownies kunt eten, bakte ik maar weer eens een bakblik vol! Dit keer gezondere brownies: in plaats van boter & eieren gebruikte ik magere yoghurt. Dat lukt ook prima. En dan kan er weer wat extra chocolade en noten doorheen, toch? :-)Zorg er voor dat je de oven op tijd laat voorverwarmen, zodat het bakblik meteen de oven in kan zodra je klaar bent met het beslag. Het beslag gaat tijdens het bakken namelijk rijzen door de combinatie van baking soda en het zuur dat in de yoghurt zit. Dat proces begint meteen, dus je moet het beslag niet eerst nog even een uurtje laten staan op het aanrecht ;-)Ingrediënten voor 16-20 stuks

Lees meer »