Home » Nieuws

Nieuws

Ik ben gek op alles met suiker & kaneel. Jullie ook? Suikerbrood, kaneelkoekjes, cake of een pannenkoek met kaneelsuiker... allemaal zó lekker! Deze snickerdoodle mokcake is dat dus dus ook. En het mooiste is nog wel dat je 'm in een paar minuten gemaakt hebt!


Een snickerdoodle is een Amerikaans koekje met suiker & kaneel, dat van buiten knapperig is & van binnen lekker zacht. Ongeveer zoals deze kaneeltjes, die ik al heel vaak heb gemaakt. Deze mokcake met kaneelsuiker is dus de cakeversie van dat koekje!  

Snickerdoodlemokcake912-1.jpg

Ingrediënten voor 1 mokcake

  • 55 gram tarwebloem
  • 28 gram kristalsuiker
  • 1/4 theelepel bakpoeder, gezeefd
  • 1/4 theelepel kaneel
  • snufje zout
  • 60 ml melk, op kamertemperatuur
  • 22 gram ongezouten roomboter, gesmolten en afgekoeld
  • 1/2 theelepel vanille-extract

Voor de suiker-kaneellaag: 

  • 1 eetlepel fijne kristalsuiker
  • 1/4 theelepel kaneel

 

En zo maak je 'm

  1. Meng de droge ingrediënten door elkaar. Roer ook de natte ingrediënten door elkaar. Mix daarna de natte & droge ingrediënten. 
  2. Roer de suiker & kaneel door elkaar.
  3. Doe afwisselend laagjes beslag & laagjes kaneelsuiker in een mok. Eindig met een laagje kaneelsuiker.
  4. Zet de mok in de magnetron en 'bak' de cake in 90 seconden op 900 watt gaar.

 
Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Lees meer »

Een boffert met krentjes voor mijn heit! Hij vindt ze zo lekker, en ik vind het zo leuk om ze te maken. Win-win, toch? Een boffert is een ouderwets soort cake zonder boter & suiker, die je niet in de oven bakt, maar in een dichte tulbandvorm kookt in een pan met water. Duurt een beetje langer, maar dan heb je ook wat! Ik deed er trouwens toch een beetje suiker bij: bovenop deed ik een suiker-kaneellaagje. Maakt het nog een beetje lekkerder!


Mijn beppe maakte vroeger (toen mijn vader nog bij haar thuis woonde) met regelmaat een boffert; die aten ze dan als warme maaltijd, met een lekker dikke laag suiker op elke plak. Mijn vader was er gek op! Af en toe maakte mijn moeder er ook wel eens eentje: niet in een boffertpan, maar in een wonderpan. Kennen jullie die ook nog? Daarmee kon je - als je geen oven had - bijvoorbeeld brood of een cake bakken op je gasfornuis. Wij hebben ook zo'n pan: om op de camping bijvoorbeeld lasagne in te maken, handig!

En nu had ik met Sinterklaas een kleine boffertpan gekregen, dus ik had mijn vader beloofd dat ik binnenkort boffert voor hem zou gaan maken. Afgelopen maandag kwam hij samen met mijn moeder eten, dus ging ik 's middags aan de slag. Supereenvoudig: het beslag is zo gemaakt, en daarna staat het twee uren au-bain-marie te borrelen in een pan, maar hoef je er amper naar om te kijken.  

Oorspronkelijk is boffert 'armelui-eten': het is eigenlijk uit armoede ontstaan en werd vooral in Noord-Nederland gegeten. Het is een soort cake met heel eenvoudige ingrediënten: meel, melk, rozijnen en eieren. Er zit geen boter en suiker doorheen, zoals bij een normale cake. Je eet boffert als warme maaltijd, met op elke plak boter en suiker, of stroopsaus. 

Boffertmetkrenten222-1.jpg

Ingrediënten voor 1 boffert

  • 265 gram zelfrijzend bakmeel (of 265 gram bloem + 8 gram bakpoeder)
  • 230 milliliter melk
  • 2 kleine eieren 
  • 60 gram rozijnen
  • een klontje zachte roomboter 
  • 2 eetlepels paneermeel 
  • 1,5 eetlepel suiker 
  • 1 theelepel kaneel 

En wat je verder nodig hebt:

  • een boffert-/poffert-/trommelkoekpan van 1 liter inhoud (dit lijkt op een tulbandvorm, maar is wat smaller en heeft een deksel). Heb je geen boffertpan? Een tulbandvorm kan ook, maar dan moet je de boffert in de oven bakken. 


En zo maak je 'm

  1. Wel de rozijnen zo'n tien minuten in een kommetje met heet water. 
  2. Kluts in een grote kom het zelfrijzend bakmeel, de eieren en de melk met een garde door elkaar. Giet de rozijnen af en spatel ze door het beslag. 
  3. Vet de boffertpan (inclusief de deksel) goed in met een klontje roomboter. Doe de paneermeel in de pan, doe de deksel er op en schud de pan heen een weer, zodat de paneermeel mooi door de hele pan is verspreid. 
  4. Roer de suiker en kaneel door elkaar. Strooi dit onderin de boffertpan.
  5. Giet het beslag in de boffertpan - die is nu ongeveer voor 2/3 gevuld. Doe de deksel op de pan. 
  6. Zet de boffertpan in een pan met koud water, dat tot ongeveer twee vingers onder de deksel van de boffertpan komt. De boffertpan moet niet drijven. Breng het water aan de kook en laat de boffert 1,5-2 uur zachtjes koken. Controleer regelmatig of de pan niet droog kookt; giet er eventueel wat water bij. 
  7. Haal de boffertpan uit het hete water. Haal de deksel er af en kijk of de boffert gaar is: een satéprikker moet er schoon uit komen. Laat de boffert een minuut of 5 in de vorm afkoelen. Keer de vorm daarna om op een bord of snijplank. Als het goed is komt de boffert zonder moeite uit de pan. Op de bovenkant zit een lekkere bruine laag gesmolten suiker met kaneel. 
  8. Eet de boffert warm met boter en bruine suiker, of met een stroopsaus (die aten wij er nooit bij trouwens). De stroopsaus maak je heel simpel zelf: warm 200 gram stroop op en meng daarna 100 gram roomboter door de warme stroop. 


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

 

Lees meer »

Favorietje hier thuis, dit maïs desembrood met lijnzaad! Daar zit zóveel smaak aan. Ik heb 'm al meerdere keren gemaakt, en elke keer als ik een plakkerig & chaotisch deeg sta te kneden denk ik: 'als dit goed komt...' Maar het brood rolt uiteindelijk steeds weer perfect uit de oven. Zo fijn!

Dit brood gaat elke keer tot en met het laatste korstje op. En ik vind 'm ook zo móói, haha! Doordat het deeg bijna 24 uur de tijd heeft gehad om te rijzen, zijn alle smaken heel goed in het brood getrokken. En dat proef je! 

Als je je trouwens afvraagt wat die gele stukken in het brood zijn: in het maïs meel dat ik bij de molenaar kocht, zaten grote gele bollen gepofte maïs. En die zie je dus in het brood terug als gele stukjes. Ze zijn gewoon zacht hoor, er zit niet iets hards in het brood. 

Maisdesembroodmetlijnzaad2122.jpg

Ingrediënten voor 1 groot brood

  • 100 gram heel lijnzaad
  • 200 gram heet water
  • 535 gram Panovite maïsmeel (dat is maïsmeel met gepofte maïsbolletjes er in; ik kocht het bij de molen)
  • 2 theelepels zout (12 gram)
  • 160 gram zuurdesemstarter
  • 80 gram warm water


En zo maak je 'm

  1. Giet het hete water bij het lijnzaad en laat 30 minuten wellen. 
  2. Meng het meel en zout met een garde door elkaar.
  3. Roer de zuurdesemstarter en het water in een grote kom door elkaar.
  4. Doe het meel er bij en kneed met je handen goed door elkaar. Voeg het gewelde lijnzaad er aan toe en kneed alles goed door elkaar. 
  5. Laat het deeg 10 minuten staan. Kneed het daarna kort (1-2 minuten) en laat nogmaals 10 minuten staan. Kneed het daarna weer kort, en laat nogmaals 10 minuten staan.  
  6. Kneed het deeg op een schoon aanrechtblad met de hand in ongeveer 10 minuten tot een soepel deeg dat je kunt uittrekken tot een bijna doorzichtig vliesje.
  7. Bestuif een rijsmand met een beetje bloem. Bol het deeg op tot een ovale vorm en leeg dat met de naad naar boven in de rijsmand. Bedek de rijsmand met plastic (ik verpak 'm in een pedaalemmerzak) en zet in de koelkast. Laat het daar een nacht staan. Ik zette het deeg er 's avonds om 22.00 uur in. Heb je het wel aan tijd? Dan kun je het deeg ook bij kamertemperatuur zo'n 5-6 uur laten rijzen en daarna verder gaan bij stap 8.
  8. Haal 's ochtends het gerezen deeg uit de koelkast (ik deed dat om 07.30 uur) en laat bij kamertemperatuur door rijzen. Die rijstijd kan variëren: je kunt het 1-2 uur laten staan, of de hele dag. Dit brood schoof ik pas om 17.30 uur de oven in, zodra ik thuis kwam uit mijn werk.
  9. Verwarm de oven voor op 240 graden. Zet onderin de oven een (lege) braadslede.
  10. Keer de rijsmand voorzichtig om en leg het brood op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak met een scherp mes een inkeping in de lengte van het brood.
  11. Giet een kop water in de braadslede in de oven (dat zorgt voor stoom tijdens het bakken). Verlaag de oventemperatuur naar 220 graden, zet de bakplaat met het brood in de oven en bak het brood in 40-45 minuten gaar. Het brood is klaar als het hol klinkt als je er op klopt. Laat afkoelen op een rooster.  


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Lees meer »

Wij zijn al weer hard aan het nadenken over... zonvakanties! Zo'n zin in... :-) En dus kan er nog wel een vakantiereceptje tegenaan. Afgelopen zomer testte ik of je een éénpans rijstschotel kunt maken zonder dat je de rijst eerst apart moet koken. En ja, dat kan dus. Deze tomaat-rijstschotel maakte ik op de skottelbraai!


Het is wel even puzzelen om de rijst goed gaar te krijgen en niet klef. De truc is om de groente & saus al er bij te doen als de rijst nog nét niet helemaal gaar is.

Ik maakte deze rijstschotel trouwens zonder vlees & met een pot kant-en-klare saus. Dat laatste was wel zo makkelijk op de camping. Geen vlees was voor mezelf gewoon het handigst - en een dagje zonder vlees kan voor de mannen ook geen kwaad, toch? Als je wel vlees wilt, dan kan dat natuurlijk prima. Kip ofzo smaakt er vast wel goed bij. 

Tomaat-rijstschotel-met-de-skottelbraai-32.jpg

Ingrediënten voor 2 personen

  • scheut water
  • 130 gram ongekookte rijst
  • 2 tomaten, in stukjes
  • 1 witte pompoencourgette, in stukjes
  • 1 rode puntpaprika, in stukjes
  • handje zwarte olijven
  • handje kappertjes
  • 400 gram tomatensaus uit een pot
     

En zo maak je 't

  1. Giet een scheut water op de skottelbraai en breng het aan de kook. 
  2. Schep de rijst op de skottelbraai en roerbak een minuut of 6-7 mee. Voeg zo nodig wat extra water toe. 
  3. Als de rijst bijna gaar is, voeg je de tomaat, courgette & paprika toe. Roerbak 3-4 minuten mee.
  4. Doe de tomatensaus, olijven & kappertjes er bij. Roerbak kort mee totdat de saus goed heet is. Eet smakelijk!


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Lees meer »

Spicy & een beetje zoet, deze noodles met kip, paksoi, gember & sesam. Lekker weer eens wat andere ingrediënten op tafel! En hoewel wij niet echt fan zijn van gember, geeft dat dit gerecht juist zo'n verrassende twist.


Eten jullie wel eens paksoi? Het is een koolsoort die oorspronkelijk uit Azië komt, maar nu ook in o.a. Nederland wordt geteeld. Hij is het hele jaar door verkrijgbaar & je kunt 'm op allerlei manieren eten: rauw in salades, even roerbakken of door de stamppot. Allemaal lekker! :-)  

Deze roerbakschotel is heel snel klaar, want de noodles hoef je maar kort te koken & met het roerbakken ben je ook niet zoveel tijd kwijt. Ideaal gerechtje voor na een drukke werkdag door de week dus. 

Noodlesmetkipgemberpaksoi872-2.jpg

Ingrediënten voor 2 personen

  • 250 gram noodles
  • 2 kipfilets, in stukjes
  • 1 paksoi, in stukjes gesneden
  • 1 lenteui, in stukjes
  • handje sesamzaad

Voor de saus:

  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd of geperst
  • 2 eetlepels verse gember, geschild & gesnipperd (in zo klein mogelijke stukjes)
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels ahornsiroop
  • 1 theelepel sesamolie
  • 1 eetlepel verse rode pepers, gesnipperd

 

En zo maak je 't

  1. Meng alle ingrediënten voor de saus door elkaar. 
  2. Kook de noodles zoals aangegeven op de verpakking. Giet ze daarna af. 
  3. Verhit wat olie of boter in een wok. Bak de kipblokjes in een paar minuten gaar. 
  4. Doe de saus bij de kip en wok 3-4 minuten mee. Doe daarna de paksoi er bij en bak kort mee, totdat de paksoi is geslonken. 
  5. Roer de noodles door de kip, saus & groente en bak nog een paar minuten mee, totdat alles goed heet is. 
  6. Schep de noodles op een bord of in een kom. Strooi er de gesnipperde lenteui en een handje sesamzaad over heen. 

 
Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Lees meer »

Zo fijn, als je een lange dag hebt gewerkt & meteen daarna een halve marathon hebt gerend (voor mijn gevoel dan, haha!) om de jongens op tijd in hun voetbalkleding en op het voetbalveld te krijgen... dat je dan weet dat thuis deze rijstschotel met tomaat & brie op je staat te wachten! Ooooh hij is echt zo lekker. Ik had 'm gister al gemaakt (want toen had ik dus wél tijd om te koken) en ik heb me er de hele dag al op verheugd.

Jaren geleden at ik al eens een variant van dit gerecht bij mijn schoonzus en zwager. En wat was dat lekker! Inmiddels hebben we het thuis al heel vaak gegeten. In het begin serveerde ik de rijst en de kip er apart bij. Totdat ik ontdekte dat je er ook gewoon één complete ovenschotel van kunt maken. Vet handig, want laat ik nou net gek op ovenschotels zijn :-) Die kun je lekker al een dag van te voren klaar maken, dan heb je er geen werk meer van als je na een lange werkdag thuis komt! Je schuift het zó in de oven! 

Dat half uurtje wachten duurt dan overigens best wel lang, want het ruikt héél erg lekker... Wij staan dan regelmatig voor de oven te gluren hoe lang het nog duurt, haha! Doen jullie dat ook? Wander dacht trouwens dat we pizza gingen eten. Dus dat zegt genoeg over de geur, toch?

Rijstschotelmettomaatenbrie282b.jpg

Ingrediënten voor 2 personen

  • 130-140 gram ongekookte rijst - notenrijst is het lekkerst, maar gewone rijst kan ook
  • 400 gram tomatensaus, bijv. tomato frito of sugo met kruiden of basilicum
  • 3 grote tomaten, in plakjes
  • 2 rode uien, gesnipperd
  • 100 gram brie of camembert, in plakjes
  • 200 gram gekruide kipfilet, in stukjes
  • basilicum
  • zout
  • peper


En zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Kook de rijst gaar zoals aangegeven op de verpakking. Doe de gekookte rijst op de bodem van de ovenschaal.
  3. Verhit wat olie of boter in een koekenpan.
  4. Bak de kipfilet gaar. Meng de kip door de rijst in de ovenschaal. Leg hier bovenop de plakken tomaat.
  5. Verhit wat olie of boter in een wok. Fruit de uien in 3-4 minuten. Voeg daarna de tomatensaus toe aan de uien. Laat even sudderen totdat de saus warm is.
  6. Verdeel de uien-tomatensaus over de rijst, tomaten en kip in de ovenschaal.
  7. Leg de plakken brie of camembert bovenop de rijstschotel. Strooi er wat zout, peper en basilicum over heen.
  8. Bak de schotel in 30 minuten gaar in de oven.

 
Meer foto's (en het recept) vind je hier.

 

 

Lees meer »

Appelmoes

Appelmoes

15 okt. 2017 16:00

Onze jongens zijn gek op appelmoes. Bruine bonen & kapucijners kunnen ze beslist niet zónder eten! En wij vinden het zelf ook nog steeds erg lekker. Deze appelmoes maakte ik met appeltjes uit de tuin. Lekker!


Voor deze moes gebruikte ik suiker: daar wordt 't niet alleen lekker zoet van (precies zoals de jongens het 't lekkerst vinden), maar het zorgt er ook voor dat je 't heel lang kunt bewaren. Tenminste, als je de appelmoes inmaakt. Gelukkig is dat laatste een heel simpel klusje! Wil je liever suikervrije appelmoes? Dat kan ook: hier vind je een recept daarvoor. 

Appelmoes892-1.jpg

Ingrediënten

  • 1 kilo appels, geschild, zonder klokhuis & in stukjes (bijvoorbeeld Goudreinet of Elstar)
  • 100 ml water
  • 1 theelepel kaneel
  • 100 gram suiker


En zo maak je 't

  1. Doe de appelstukjes samen met het water, kaneel en suiker in een pan. Laat het op een niet te hoog vuur 20-25 minuten zachtjes pruttelen. Zo nu & dan even omroeren. 
  2. Als de appels helemaal zacht zijn, zet je het vuur uit. Stamp de appels tot moes. Als je appel compote wilt, laat je er wat grotere stukken appel in zitten. Als je liever gladde appelmoes wilt, pureer de appels dan met een staafmixer tot moes. 
  3. Als je alle appelmoes niet meteen binnen een paar dagen wilt opeten, kun je 'm heel makkelijk wecken. Schep de nog hete appelmoes dan in schone weckpotten, doe de deksel er stevig op & zet de potten op de kop. Daardoor trekken ze zichzelf vacuüm & kun je de moes nog heel lang bewaren. 


Meer foto's (en het recept) vind je hier

Lees meer »

Ik kreeg een enorme zak vol met appels uit de tuin van de schoonouders van onze gastouder (volgen jullie het nog?). En daarmee maakte ik onder andere deze lekkere appel plaatcake met kaneelsuikercrumble & glazuur. En daarna is 'ie door mijn collega's opgegeten!


Zo'n plaatcake is echt superhandig als je in één keer voor heel veel mensen tegelijk gebak wilt maken. Je kunt namelijk zeker wel 24 stukjes uit deze plaatcake snijden. Ben je lekker snel klaar. En als het niet in één keer op komt, dan kun je de stukjes ook altijd invriezen. Kun je er later ook nog van genieten! 

Ook lekker plaatgebak:


Appelplaatcake162-1.jpg

Ingrediënten voor 18-24 personen

Voor de cake

  • 225 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 350 gram kristalsuiker
  • 4 medium eieren
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 390 gram bloem
  • snuf zout
  • 1 kilo zoetzure appels, bijvoorbeeld Elstar of Goudreinet
  • 4 flinke eetlepels perzik- of abrikozenjam

Voor de suikerkaneel laag

  • 5 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel bloem (11 gram)
  • 1 theelepel kaneel
  • snufje zout
  • 11 gram koude roomboter

Voor de roomkaas glazuur

  • 115 gram roomkaas (ik gebruikte een pakje naturel zuivelspread)
  • 110 gram poedersuiker
  • 1,5 theelepel vanille-extract
  • evt. 1-2 theelepels melk
     

En zo maak je 'm

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Schil de appels, snijd ze in vieren & haal het klokhuis er uit. Snijd elk partje in schijfjes. Meng de schijfjes in een kom met de jam.
  3. Mix de boter en suiker door elkaar. Voeg al mixend één voor één de eieren toe. Voeg daarna de vanille-extract en het bakpoeder toe en mix goed door elkaar.
  4. Bekleed een bakblik van ca. 33 x 45 cm met bakpapier (daardoor krijg je de cake straks makkelijker uit het blik). Verdeel iets meer dan de helft van het beslag over het blik.
  5. Verdeel de appelschijfjes gelijkmatig over het beslag.
  6. Verdeel de rest van het deeg in klodders over de appel. Er blijven heel veel stukken zonder beslag maar geen paniek: tijdens het bakken komt dat helemaal goed!
  7. Nu ga je de suiker-kaneellaag maken. Meng de basterdsuiker, bloem, kaneel en zout door elkaar. Voeg de koude boter toe en kneed het met schone handen door elkaar, totdat je een kruimelig geheel hebt. Strooi dit over de cake.
  8. Zet de cake in de oven en bak hem in 35-45 minuten gaar. De cake is klaar als een satéprikker er schoon uit komt, zonder dat er nog beslag aan kleeft. Haal de cake uit de oven en laat hem helemaal afkoelen. 
  9. Nu heb je nog één ding te doen: de roomkaas glazuur maken. Verwarm de roomkaas 15-20 seconden in de magnetron, totdat het heel zacht is. Roer daarna de poedersuiker en de vanille-extract er door. Roer er zo nodig nog een beetje melk doorheen, totdat het glazuur vloeibaar genoeg is. Het moet niet té vloeibaar worden.
  10. Verdeel het glazuur in streepjes over de afgekoelde cake. Ik deed het glazuur daarvoor in zo'n ziplock zakje, waar ik een klein puntje van af knipte. Snij daarna de cake in vierkante stukken. Eet smakelijk!
     

 Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Lees meer »

Stamppot eet je niet omdat het er zo mooi uit ziet; het is gewoon lekkere stevige winterkost. En deze stamppot prei met pesto & walnoten is wat ons betreft echt een aanrader!


Ik maakte een light variant klaar, met alleen hamblokjes (dat wil zeggen, die was voor de vleeseters, ik at natuurlijk een stamppotje zonder ham). Maar als je verstokte vleeseters in huis hebt voor wie een stamppot onlosmakelijk verbonden is met rookworst, maak die dan vooral ook klaar. En wat kort gebakken spekjes passen er ook prima bij!

Stamppotpreimetpesto2352-1.jpg

Ingrediënten voor 2 personen

  • 50 gram walnoten, in stukken gehakt
  • 4 plakken cheddar kaas, in stukjes
  • 500 gram gesneden prei
  • 600 gram aardappelpuree, uit een pakje of gemaakt van gekookte gestampte aardappels & wat melk
  • 30 gram groene pesto
  • 300 gram hamblokjes
  • patatkruiden of peper en zout
  • handje verse bieslook, gesnipperd


En zo maak je het

  1. Maak de aardappelpuree klaar. Ik vind zelf gemaakte puree met gekookte aardappels het lekkerst, maar als ik snel moet gebruik ik ook vaak een pakje om puree te maken. Kan beide! 
  2. Verhit wat olie of boter in een wok & roerbak de prei een paar minuten. 
  3. Roer de kaas, prei, walnoten en pesto door de warme aardappelpuree. Breng op smaak met wat peper & zout of met patatkruiden.
  4. Strooi er, als je de stamppot op het bord schept, nog wat walnoten en cheddar over heen. Maak het af met wat verse bieslook.


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Lees meer »

Speltbrood vinden onze jongens niet lekker, maar deze spelt pannenkoeken gaan er dan weer wél moeiteloos in. Grappig toch, hoe dat werkt bij kinderen!


Het maken van spelt pannenkoeken is net zo gemakkelijk als gewone pannenkoeken. Je vervangt gewoon de bloem door speltmeel & dat is alles... 

Ik at ze met banaan, walnoten en wat maple syrup. Lekkerrrr! De jongens natuurlijk niet, die hadden liever poedersuiker & basterdsuiker. Snap ik wel, dat is óók heel erg lekker. :-)

Waarmee beleggen jullie een pannenkoek? Als je nog op zoek bent naar een beetje inspiratie, kijk dan eens hier en hier. O en maak ook eens karnemelk pannenkoeken, of havermout pannenkoeken. Of deze met roggemeel & amandelmelk. En wat dacht je van deze chocolade crêpes? Allemaal lekker! 

Speltpannenkoeken1092-1.jpg

Ingrediënten voor 20 pannenkoeken

  • 500 gram speltmeel
  • 2 theelepels zout
  • 1 liter halfvolle melk
  • 4 middelgrote eieren

En zo maak je ze

  1. Roer het meel en de zout door elkaar.
  2. Voeg al mixend met een garde de melk toe en roer goed door, totdat je een egaal beslag hebt. Mix daarna de eieren er door. 
  3. Verhit een beetje boter of olie in een koekenpan en bakken maar!

    Lekker met vers fruit, noten & maple syrup (of gewone keukenstroop). Of gewoon met lekker veel suiker! 


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Lees meer »

Stippenbordje

Stippenbordje

11 okt. 2017 13:23

Het is bijna zonde om mijn brood zo dadelijk op mijn bord te leggen... want dan zie je al die stippen niet meer! Leuk is 'ie hè? Ik kreeg 'm van mijn studiegenoot Joyce (we studeerden samen communicatie... lang geleden alweer).


Joyce maakte dit bordje zelf & ze kan het jou ook leren, want ze geeft er hele leuke workshops over. Dus als je in Fryslân bent & je het leuk vindt om iets moois te maken, kijk dan ook even bij JoyStyle - workshops!

Nou, ik ga gauw mijn broodje opeten voor ik de jongens weer uit school moet halen. Fijne dag allemaal!

Stipbordje222.jpg
Stipbordje13.jpg

Lees meer »

Ik houd van zuurdesembrood. Er zit altijd zo lekker veel smaak aan, én ik vind het zo geweldig leuk dat je met alleen natuurlijke ingrediënten de mooiste broden kunt maken. Zónder gist! Dit meergranen desembrood met lijnzaad is ook zo'n lekker brood.


Het zal vast wel een beetje... hoe zeg je dat? Dat je zo enthousiast bent over iets wat heel veel andere mensen echt totaal niks kan schelen. Beetje hobbygekte ofzo. Ik word er gewoon elke keer zo blij van, als een brood dat alleen maar bestaat uit meel, zout en water zo mooi rijst & perfect uit de oven komt, en dan ook nog eens lekker smaakt! :-) 

Meergranendesembrood212-1.jpg

Ingrediënten voor 1 brood

  • 50 gram lijnzaad
  • 60 gram heet water
  • 180 gram zuurdesemstarter
  • 360 gram warm water
  • 240 gram tarwebloem (van de molen)
  • 160 gram volkoren meel
  • 90 gram speltmeel
  • 50 gram maïsmeel
  • 11 gram zout

 

En zo maak je 'm

  1. Meng het lijnzaad met 60 gram heet water en laat 10-20 minuten wellen. 
  2. Meng de bloem, meel en zout met een garde door elkaar.
  3. Roer de zuurdesemstarter en het water in een grote kom door elkaar. Doe de droge ingrediënten en het lijnzaad er bij en kneed met je handen goed door elkaar.
  4. Laat het deeg 10 minuten staan. Kneed het daarna kort (1-2 minuten) en laat nogmaals 10 minuten staan. 
  5. Kneed het deeg op je werkblad met de hand in 5-10 minuten tot een soepel deeg dat je kunt uittrekken tot een bijna doorzichtig vliesje. Als het deeg te plakkerig blijft, bestuif je werkblad dan met een beetje bloem.
  6. Bestuif een rijsmandje met wat bloem. Bol het deeg op tot een ronde deegbal, en leg het met de naad naar boven in de rijsmand. Dek de rijsmand af (ik zette 'm in een grote plastic pedaalemmerzak) en laat het deeg bij kamertemperatuur 5-6 uur rijzen, totdat het deeg 2x zo groot is geworden. Je kunt het deeg ook in de koelkast zetten en het daar 24-36 uur laten rijzen. Laat het daarna bij kamertemperatuur nog 1-2 uur rijzen. 
  7. Verwarm de oven voor op 230 graden. Zet onderin de oven een (lege) braadslede.
  8. Giet als de oven op temperatuur is een kop water in de braadslede in de oven (dat zorgt voor stoom tijdens het bakken).
  9. Kiep de rijsmand voorzichtig om boven een met bakpapier beklede bakplaat. Kerf het brood aan de bovenkant in & bak het daarna in 25 minuten gaar in de oven. Het brood is klaar als het hol klinkt als je er op klopt. Laat afkoelen op een rooster.  


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Lees meer »

Gnocchi met pesto & garnalen! Lekker én super simpel om te maken, want je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig.


Gnocchi wordt gemaakt van aardappels en tarwemeel. Van aardappelpuree, meel en zout worden balletjes gekneed. Die kook je, en als ze boven komen drijven is de gnocchi gaar. Ik maakte er ook al eens een ovenschotel met tomaat mee, die is ook lekker! 

Je zou ook nog wat spekjes mee kunnen bakken bij dit recept; die smaken er ook goed bij. Maar nodig is het niet; er zit al veel smaak aan door de garnalen & pesto. 

Gnocchimetpestoengarnalen2152-1.jpg

Ingrediënten voor 2 personen

  • 300 gram gnocchi
  • 200 gram garnalen
  • 2 kleine uien, gesnipperd
  • 1 rode paprika, in stukjes
  • 1/2 courgette, in stukjes
  • 2-3 eetlepels groene pesto
  • handje verse gesnipperde bieslook


En zo maak je het

  1. Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook. Voeg de gnocchi toe en kook ze zoals aangegeven op de verpakking. Giet af en zet aan de kant.
  2. Verhit wat olie of boter in een wok. Fruit de ui eventjes. Voeg de garnalen toe en bak 2-3 minuten mee. Doe daarna de paprika en courgette er bij, en bak nog zo'n 2-3 minuten.
  3. Meng de gnocchi er door heen en bak al omscheppend totdat alles goed heet is. 
  4. Roer de pesto er door heen. Strooi er tot slot wat verse bieslook over. 


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Lees meer »

Een pizza calzone is eigenlijk een gewone pizza: alleen klap je een calzone dubbel, en zit de vulling in het deeg in plaats van er bovenop. Ik maakte een pizza calzone met tomaat & tonijn, maar je kunt er natuurlijk alles in doen wat je maar lekker vindt.


Vul 'm bijvoorbeeld met tomatensaus, spinazie, champignons & feta. Of wat dacht je van ham, kaas, tomaat, paprika en ananas! Wat is jouw favoriete pizzabeleg? En eet jij stiekem ook eigenlijk altijd precies dezelfde pizza? :-)

Voor het deeg gebruikte ik het deegrecept  waarmee als ik ook een gewone pizza maak. Dat is niet heel veel werk; het is zomaar klaar. Heb je daar geen tijd voor? Dan kun je ook een pak kant-en-klaar pizzadeeg gebruiken (dat ligt in het koelvak in de supermarkt). Maar zelf maken is wél veel lekkerder!

Pizzacalzonemettonijn2192-1.jpg

Ingrediënten voor 2 pizza’s

  • 1 recept voor pizzadeeg
  • 1 blikje tonijn (185 gram)
  • ½ rode paprika, in stukjes
  • 1½ eetlepel Italiaanse kruiden
  • 1 bosui, in stukjes
  • 200 gram tomatenblokjes (½ blik)
  • ½ theelepel knoflookpoeder
  • 3-4 theelepels sambal (naar smaak)
  • olijfolie

 

En zo maak je ze

  1. Maak het pizzadeeg klaar zoals beschreven.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  3. Verdeel het deeg in tweeën en maak van elke deegbal een ronde lap.
  4. Meng in een kom de tonijn, paprika, bosui, tomatenblokjes, Italiaanse kruiden,  knoflookpoeder & sambal door elkaar. Als je niet zo van sambal houdt, kun je het ook weglaten (of er ietsje minder doorheen doen). 
  5. Doe op tonijnvulling op de beide deegcirkels: beleg één helft van de cirkel met de vulling, en laat een randje vrij.
  6. Klap de onbedekte helft van de deegcirkel over de met tonijnvulling belegde helft heen. Druk de randen goed op elkaar met een vork.
  7. Bestrijk de beide pizza’s met olijfolie.
  8. Schuif de pizza’s in de oven en bak ze in ongeveer 25 minuten goudbruin.


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Lees meer »

Dit zijn zulke lekkere broodjes! Alleen de geur al van deze kaneelbroodjes met een vulling van bruine basterdsuiker & kaneel laat ons watertanden. Ze zijn het lekkerst als ze vers en nog een beetje warm zijn.


Deze kaneelbroodjes maak je met gist. Dat betekent dat je rekening moet houden met een rijstijd van opgeteld 1 uur en 15 minuten, plus natuurlijk extra tijd voor het kneden, vormen & bakken van de broodjes. Heb je geen tijd om het deeg te laten rijzen? Maak dan deze snelle kaneelbroodjes. Die kun je na het kneden meteen vullen, rollen & in de oven schuiven. 

Kaneelbroodjes232-1.jpg
 
Ingrediënten voor 8 broodjes
  • 7 gram instant gist
  • 125 ml halfvolle melk, beetje warm
  • 40 gram ongezouten roomboter
  • 30 gram suiker
  • 1 zakje vanille suiker
  • 1 middelgroot ei
  • 320 gram tarwebloem
  • snuf zout
Voor de vulling:
  • 100 gram donkerbruine basterdsuiker 
  • 2 theelepels kaneelpoeder
  • 40 gram zachte roomboter + wat extra om om de broodjes mee te bestrijken
 
En zo maak je ze
  1. Doe de gist bij de warme melk en roer een paar keer om zodat er klontjes ontstaan.
    Smelt de boter en mix deze samen met de suiker, zout, vanillesuiker en het ei tot een romige massa. Schenk de melk met gist er bij en mix kort. 
  2. Doe de bloem en een snuf zout er bij en kneed met je handen tot een soepel deeg. 
  3. Vet een kom in met wat olie, leg de deegbal er in, dek de kom af & laat het deeg bij kamertemperatuur ongeveer 45 min rijzen. 
  4. Bestuif een werkblad met bloem en rol de deeg bal uit tot een rechthoek van 20 x 30 cm. Bestrijk de bovenzijde met zachte boter.
  5. Meng de basterdsuiker en kaneel door elkaar en strooi dit over de laag boter.
  6. Rol het deeg vanuit de lange kant op en druk de naden zachtjes tegen elkaar.
  7. Snijd de deegrol met een scherp mes in 8 stukken. Leg ze op hun kant in een ingevette ronde springvorm. Leg er eentje in het midden en leg de andere deegrondjes er om heen. Houd tussen de rondjes een paar centimeter afstand. 
  8. Bedek de springvorm of ovenschaal met een vochtige theedoek en laat de broodjes nog 30 minuten bij kamertemperatuur rijzen.
  9. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
  10. Bak de broodjes in 18-20 minuten goudbruin. Haal ze uit de oven en bestrijk met een beetje boter voor een mooie glans.


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Lees meer »

Een lekkere koekbodem, banaan, karamel en slagroom, en daaroverheen nog eens een laagje chocolade... hmmm. Heb je er al zin in? Maak dan gauw eens een banoffee taart!


Misschien denk je dat het maken van deze taart veel gedoe is, omdat je karamel moet maken. Valt wel mee, hoor: dat is zo klaar! Ik maakte de karamel gewoon in een pannetje en dat was in een kwartiertje klaar. Je kunt ook karamel maken door een nog dicht blikje gecondenseerde melk te laten koken, maar dat duurt wat langer (lees hier hoe je dat doet). 

Je moet wel een beetje geduld hebben, want als je de karamel te kort laat koken blijft 'ie te dun. Dan krijg je een taart die helemaal uitloopt... Dus hoe simpel het ook is, roer toch net zo lang door op een laag vuurtje totdat de karamel écht dik genoeg is :-)

Banoffeetaart2192-2.jpg

Ingrediënten voor 1 taart van 12 stukjes

  • 75 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram Verkade Nizza kaneel koekjes
  • 2-3 grote bananen, in plakjes
  • 60 gram ongezouten roomboter
  • 4 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
  • 1 blikje gecondenseerde melk (400 gram)
  • 250 ml ongeklopte slagroom (gekoeld)
  • 4 theelepels poedersuiker
  • 1 zakje klopvast
  • 100 gram pure chocolade


En zo maak je 'm

  1. Verkruimel de koekjes. Dat kan met een keukenmachine, maar je kunt de koekjes ook in een afsluitbare zak doen en daarna met een deegroller verkruimelen.
  2. Smelt 75 gram boter in een pannetje. Haal de pan van het vuur en meng de kruimels er door heen. Verdeel het koekmengsel daarna over de bodem van een taartvorm. Maak een klein opstaand randje. Laat de bodem 30 minuten opstijven in de koelkast. 
  3. Verdeel de plakjes banaan over de taartbodem. 
  4. Smelt 60 gram boter in een pannetje op laag vuur. Als de boter is gesmolten voeg je de basterdsuiker toe; roer goed door elkaar. Voeg daarna de gecondenseerde melk toe en roer het met een garde door elkaar, tot alles een egale kleur heeft. Blijf voortdurend roeren in de karamel. Zodra het begint te koken wordt het wat dikker. Blijf 10-15 minuten door roeren tot de karamel dik genoeg is. Niet te snel ophouden, dan heb je te dunne karamel en dat wil je niet!
  5. Giet de karamel over de banaan. 
  6. Klop de slagroom samen met de poedersuiker en klopvast stijf. Smeer de slagroom over de taart. Ik deed dat met een mes (zonder kartels), dat smeerde het beste.
  7. Rasp de chocolade en strooi de snippers over de taart. 


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Lees meer »

Vandaag was een hele drukke dag! Ik zat al om 06.30 uur in de auto, want ik had een training in Bilthoven. En er was ook geen tijd voor een uitgebreide lunch (lees: in de auto snel wat opeten). Dus denk ik nog maar even terug aan zondag: toen at ik deze twee broodjes met bramenjam & komijnekaas.


Ik had nog allemaal restjes in de koelkast liggen: een beetje zelfgemaakte jam, een paar plakjes komijnekaas, een restje feta, wat walnoten en een handje rucola. Samen werden dat deze twee lekkere broodjes. Restjes moet je gewoon nooit weggooien, je kunt er altijd nog een lekkere lunch mee maken! 

Op zoek naar meer inspiratie voor de lunch? Kijk dan ook even op deze pagina met nog veel meer lunchgerechten! 

Broodjejam-komijnekaas152-1.jpg

Ingrediënten voor 2 broodjes

  • 2 lekkere broodjes (bijv. zelfgebakken volkorenbrood)
  • beetje boter of halvarine
  • bramen-aardbeienjam
  • 2 plakken komijnekaas, in reepjes
  • handje feta
  • handje verse rucola
  • handje walnoten


En zo maak je ze

  1. Besmeer de broodjes met wat boter. Smeer er daarna een dikke laag jam over heen. Leg daarop de repen komijnekaas.
  2. Leg op beide broodjes wat rucola. Verkruimel de feta er over en strooi er tot slot een handje walnoten over. 


Meer foto's (en het 'recept') vind je hier

Lees meer »

Bobotie

Bobotie

4 okt. 2017 16:00

Zuid-Afrikaanse bobotie! Hebben jullie dat wel eens zelf gemaakt? Dan is 't echt véél lekkerder wanneer je 'm met een pakje maakt. En wist je trouwens dat er helemaal geen sperziebonen & appel bij horen? :-)


Bobotie is een Zuid-Afrikaans gerecht dat bestaat uit o.a. gehakt, kurkuma, ei & melk. Helemaal geen sperziebonen en appel dus die je er volgens de Knorr-pakjes bij moet maken; dat is een Nederlandse variant. Weet je dat ook weer. Appel is er overigens best lekker bij hoor, net als bijvoorbeeld banaan. 

Het mooiste is dat deze zelfgemaakte versie helemaal niet zo ingewikkeld is om te maken, én veel beter smaakt. De pakjesversie vonden we maar mwoah en aten we eigenlijk nooit. Maar als ik zelf bobotie maak, dan gaat de schaal helemaal leeg! Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden. Laat je het me weten?

Bobotie2122b-1.jpg


Ingrediënten voor 4 personen

  • 250 gram ongekookte rijst
  • 2 sneetjes wit brood
  • 250 ml melk
  • 1 ui, gesnipperd
  • 4 tl kurkuma
  • 4 tl kerriepoeder
  • 4 tl Provençaalse kruiden
  • 500 gram mager rundergehakt
  • 320 ml tuinkruiden bouillon
  • 50 gram rozijnen
  • 4 flinke eetlepels abrikozenjam
  • 4 eetlepels Worcestershire sauce
  • 4 eetlepels ketchup
  • 4 middelgrote eieren
  • peper en zout 

 

En zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Week het brood ongeveer 5 minuten in de melk. Knijp het brood uit en leg het aan de kant. Bewaar de melk, die heb je straks nog nodig!
  3. Verhit een beetje boter of olijfolie in een grote koekenpan en fruit de ui 3-4 minuten. Voeg de kurkuma, Provençaalse kruiden en kerriepoeder toe en bak nog even mee. Doe de uien in een schaaltje en zet aan de kant. 
  4. Bak het gehakt bruin in de koekenpan. Voeg de uien toe aan het gehakt, samen met het uitgeknepen witbrood, de bouillon, rozijnen, abrikozenjam, Worcestershire saus & ketchup. Roer goed door en laat 15 minuten sudderen. Schep het mengsel daarna in een ovenschaal.
  5. Mix de melk met de eieren. Breng op smaak met wat peper en zout. Giet het mengsel daarna over het gehakt in de ovenschaal.
  6. Zet de ovenschaal in de oven & bak de bototie in 30-40 minuten gaar.
  7. Kook ondertussen de rijst zoals aangegeven op de verpakking. 
  8. Serveer de bobotie met de rijst. Lekker met een beetje extra rozijnen & abrikozenjam!

 
Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Lees meer »

Nog zo'n favorietje hier thuis: zelf gemaakte bellenblaassop. Daarmee kun je niet alleen 'gewone' bellen blazen, maar ook deze reuzegrote!


Ik kreeg het recept een paar jaar geleden van mijn schoonouders: zij hadden het van Texel meegenomen voor onze jongens. Super handig! Daarvoor kocht ik af & toe een fles bellenblaas, want met alleen afwasmiddel kun je niet zulke mooie bellen blazen. Beetje jammer alleen dat die flessen altijd zo duur zijn. Zelf maken is veel goedkoper! 

Om grote bellen te kunnen blazen, heb je alleen nog twee stokjes en twee touwtjes (één korte en één wat langere) nodig. Bind beide touwtjes aan de bovenkant van de stokjes vast. Als je de stokjes optilt en uit elkaar trekt, hangt het langste touwtje naar beneden. Zo vorm je een soort 'lus' waarmee je bellen kunt blazen. Gewoon even in een emmer sop dopen & je kunt aan de slag!

Bellenblaassop22-1.jpg 
Ingrediënten

  • 2 liter warm water
  • 100 gram suiker
  • 150 ml Dreft (niet een goedkoop huismerk kiezen, die werken echt minder goed)
  • 5 gram behangplaksel (in poedervorm)


En zo maak je het

  1. Doe het warme water in een emmer.
  2. Roer de suiker, dreft en behangplaksel (zorg dat er geen klontjes in het behangplaksel zitten voor je het door het water roert) er door heen.

Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Lees meer »

Hoe meer kruiden, hoe beter! Deze krieltjes met sperziebonen, spekjes & kaas uit de oven smaken in elk geval heel erg lekker, met al die kruiden.


Dit recept is eigenlijk heel eenvoudig; je hebt het zomaar klaar. De krieltjes hoef je niet eens te schillen (scheelt weer). En ook de spekjes hoef je niet eerst te bakken, ze kunnen zo mee in de oven. Het belangrijkste ingrediënt is de kurkuma: met maar een klein snufje van dit kruid krijgen de aardappeltjes een mooie gele kleur en extra veel smaak. Eet smakelijk! 

Kurkumakrieltjesmetsperziebonenspekjes210-1.jpg

Ingrediënten voor 2 personen

  • 400 gram minikrieltjes, gewassen en in blokjes gesneden (met de schil er nog om)
  • 400 gram sperziebonen
  • 100 gram spekreepjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1/2 theelepel zeezout
  • 1/2 theelepel peper
  • 1/2 theelepel kristalsuiker
  • flinke snuf knoflookpoeder
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • 1/4 theelepel kurkuma
  • flinke snuf gemalen komijn
  • geraspte Parmezaanse kaas


En zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Kook de sperziebonen beetgaar. Giet af.
  3. Meng alle kruiden door elkaar.
  4. Meng de krieltjes met de olijfolie, spekjes, 2/3 van de kruiden en een flinke hand geraspte Parmezaanse kaas.  
  5. Doe de krieltjes in een grote ovenschaal en zet ze 25 minuten in de oven.
  6. Meng ondertussen de sperziebonen met de resterende 1/3 van de kruiden. 
  7. Haal na 25 minuten de aardappeltjes uit de oven en meng de gekruide sperziebonen er door heen. Strooi lekker veel Parmezaanse kaas over de schotel en schuif hem nog eens 20-25 minuten in de oven. Lekker met wat sla er bij!


Meer foto's (en het recept) vind je hier.

Lees meer »