Home » Nieuws

Nieuws

Appelkruimeltaart met rode appels

In onze tuin hebben we een heel klein Redlove appelboompje staan. De appeltjes daarvan hebben hebben rozerood vruchtvlees. Dit jaar zaten er maar liefst 53 appels aan de boom en daarmee bakte ik 2 appelkruimeltaarten. En die werden van binnen ook mooi rood! 

Lees meer »

Kaaskoekjes

Super makkelijk om te maken, deze heerlijke brosse kaaskoekjes. En je hebt er maar vier ingrediënten voor nodig. De koekjes zijn erg lekker bij de borrel!

Lees meer »

Kefir taart

Zijn jullie kinderen (als jullie die hebben) ook van die kieskeurige eters? Ze wilden niet eens één slokje kefir drinkyoghurt, want dat was niet 'de gewone' yoghi. Ik maakte er dus maar een taart van en die hebben ze héérlijk opgegeten. Gefopt! :-)Voor de toplaag gebruikte ik zelfgemaakte bramenjam, maar je kunt er ook een andere soort jam voor gebruiken. Ingrediënten voor 1 taart van 12 stukjes

Lees meer »

Tarwebrood uit de slowcooker

Als liefhebber van brood bakken was één van de eerste dingen die ik me afvroeg toen ik mijn slowcooker had: kun je er ook brood in bakken? Ja dus! Dit tarwebrood maakte ik in 2 uur tijd in de slowcooker.

Lees meer »

Krieltjes met spek uit de slowcooker

Voor mijn verjaardag kreeg ik dit jaar een slowcooker: die stond al een tijdje op mijn verlanglijstje. Het eerste wat ik er in maakte waren deze krieltjes met spek. Die vielen in de smaak! Het laatste half uur kookte ik ook nog wat sperziebonen er bij in de pan. Ik gebruikte sperziebonen uit blik, maar het is natuurlijk nog lekkerder om verse sperziebonen te nemen. Die moet je dan wel meteen vanaf het begin mee koken en niet pas op het laatste moment. 

Lees meer »

Bierbrood met olijven & feta

"Gooi je BIER door het brood?" vroegen de jongens met opgetrokken wenkbrauwen. Ja dus! En ook nog olijven en feta, met als resultaat een heerlijk broodje waar je helemaal geen werk van hebt. Je hoeft het deeg niet te kneden en het hoeft ook niet te rijzen!De jongens dachten trouwens dat het brood naar bier zou smaken, maar dat is helemaal niet zo. Daar proef je niks meer van!Ingrediënten voor 1 klein brood

Lees meer »

Griekse yoghurttaart met bramenjam

Van mijn broer en schoonzus - die op vakantie gingen en daarom de koelkast leeg moesten maken - kreeg ik een grote bak dikke Griekse yoghurt. Onze jongens zijn niet zulke yoghurteters, dus ik besloot om er dan maar een taart van te maken. En die ging natuurlijk moeiteloos op!Om smaak aan de taart te geven roerde ik er een restje zelfgemaakte bramenjam (zonder pitjes) door heen. Daardoor kreeg de taart ook meteen een mooi roze kleurtje! Je kunt natuurlijk ook een andere smaak jam gebruiken, en je kunt ook vers fruit door de yoghurt roeren. Dat is ook erg lekker! Ingrediënten voor 1 taart

Lees meer »

Kruimelplaattaart met bramenjam

Wie jarig is trakteert! En omdat ik héél veel collega's heb om te trakteren (op het werk én bij voetbal) en ik niet zoveel tijd had, maakte ik een paar hele grote bakplaten vol met kruimeltaart met zelfgemaakte bramenjam. Zomaar klaar! 

Lees meer »

Courgette lasagne met zongedroogde tomaat & geitenkaas

Vandaag een vegetarisch en light gerecht: courgette lasagne met zongedroogde tomaat, spinazie en geitenkaas. Zo lekker!Na een vakantie vind ik het altijd fijn om weer wat gezonder te eten. Niet dat wij het op vakantie nu zo bont maken hoor - ik kwam dit jaar zelfs net zo zwaar terug als dat ik voor vertrek was (best knap, al zeg ik het zelf!) - maar we eten wel altijd meer patat, ijsjes en lekkers dan thuis. Dus nu thuis maar weer eens 'gewoon' en met lekker veel groente.  Ingrediënten voor 2 personen

Lees meer »

Melktert

Dit is toch wel één van mijn favorieten, hoor! Een Zuid-Afrikaanse melktert, die stond al lang op mijn bak-verlanglijstje. Een poos terug had ik een mooie reden om 'm eindelijk eens te maken: de collega's van mijn man hadden wel weer eens zin in een taartje. En ik had alleen basisingrediënten in huis. Lekker toevallig, want daar kun je dus precies een melktert mee maken! :-) Een melktert (of in het Nederlands: melktaart) is een lichtzoet nagerecht uit Zuid-Afrika. De bodem van de taart is zoet & knapperig, en de vulling bestaat uit melk, eieren, suiker & bloem. Hoe je 'm maakt verschilt per recept: bij de ene methode bak je de vulling & bodem tegelijk, maar je kunt ook eerst de bodem bakken en daarna de vulling er in gieten. Ik koos voor dat laatste, dat vond ik wel zo makkelijk. Ik vind trouwens dat je melktert ook gewoon bij de koffie en thee mag eten hoor, en niet alleen als dessert. Beetje vers geklopte slagroom er bij... yum! En nu maar hopen dat de collega's 'm ook vonden smaken... :-) Ingrediënten voor 1 taart van 12 stukjes

Lees meer »

Omgekeerde bananentaart

Omgekeerde taarten zijn toch altijd wel een projectje. Ik ben altijd aan het stoeien met de karamel, en het omdraaien van de taart is ook altijd zoiets (het gaat altijd nét goed, haha!). Dit keer maakte ik een omgekeerde bananentaart. Weer eens wat anders dan een 'tarte tatin' met appel. Die laatste vind ik zelf wel lekkerder, trouwens. Maar dat is misschien mijn persoonlijke smaak! Ingrediënten voor 1 taart van 12 stukjes

Lees meer »

Sloffendeeg (basisrecept)

Om een aardbeienslof te kunnen maken moet je eerst een 'slof' bakken: dat is de bodem van het gebak. En die heet zo omdat de ovale vorm wel een beetje op een slof lijkt! Grappig, hè?Voor die vorm heb je een aparte bakvorm nodig. Ik kon 'm in Leeuwarden nergens in een winkel kopen, dus ik heb 'm uiteindelijk online gekocht (ik heb deze). Met een sloffenbodem kun je allerlei verschillende soorten gebak maken: niet alleen een aardbeienslof, maar ook een notenslof met karamel of een slof met appel-kaneel of perzik of wat voor fruit dan ook. Ik bak meestal twee sloffenbodems tegelijk, en weet je wat zo handig is? Als je maar één sloffenbodem nodig hebt, dan kun je de andere gewoon in een goed afgesloten plastic zak in de vriezer bewaren! Dan hoef je bij het volgende feestje alleen nog maar de vulling en het fruit er op te spuiten en klaar! :-) Het recept voor sloffenbodems vind je hier.

Lees meer »

Aardbeienslof

Sommige recepten maak ik maar één keer, andere maak ik steeds weer opnieuw. En jullie raden het al, een aardbeienslof is daar één van! Vooral omdat mijn man er zo dol op is en hij mij bij elke verjaardag of ander feest voorstelt om maar weer een slof te maken. En hoewel ik me elke keer voorneem om dan dit keer een slof met een andere vulling te maken - zoals bijvoorbeeld met karamel en noten, of appel-kaneel, of mango, of... - wordt het meestel tóch weer eentje met aardbeien. Want ja, als daar steeds expliciet om wordt gevraagd... dan heb je weinig keuze, hè? :-D Ik vind het altijd zo mooi staan, die vrolijke rode aardbeien op de witte slagroom en gele room. Maar ik ga de volgende keer toch echt ook een andere vulling proberen. Of ik doe fifty-fifty: ik maak er eentje met aardbeien en eentje met wat anders. Als ik het er hier thuis door krijg dan, tenminste... haha! 

Lees meer »

Dr. Oetker ijsmix

Kijk nou wat ik in de supermarkt vond: drie verschillende mixen om ijs mee te maken! Dat kan ik natuurlijk niet laten liggen. Weten jullie nog dat ik een paar jaar geleden schreef over pakjes waarmee je ijs kon maken (zonder dat je een ijsmachine nodig hebt)? Dat had ik amper geschreven, of die pakjes waren niet meer te koop in de winkel. In Hongarije vond ik afgelopen zomer wel soortgelijke pakjes, maar hier in Nederland had ik ze nog niet eerder weer gezien. Tot nu dus (gewoon bij de Jumbo)! Leuk leuk leuk. :-) Ik heb ze nog niet geprobeerd, jullie al wel?

Lees meer »

Bananensoezen

Mijn man vraagt al zo ongeveer 5 jaar of ik ook eens bananensoezen wil maken - want naast een groot stuk aardbeienslof is dat zijn favoriete gebak. Hij heeft er even op moeten wachten, maar nu heb ik ze eindelijk voor hem gemaakt!Ik had nog nooit soezendeeg gemaakt en ik was erg benieuwd of dat ingewikkeld was. Tot mijn verrassing bleek dat heel simpel te zijn! En de vulling voor de bananensoezen is ook super eenvoudig. Het meeste tijd was ik kwijt met de glazuurlaag en chocoladestrepen. Dat was niet moeilijk, maar vooral een klusje waar je wel even mee omprutst. Een paar soezen werden wel wat slap en zacht, zeker met een dikke laag room er in (het gewicht van de vulling hielp niet, zeg maar). De zachtere soezen waren de soezen die het grootst waren en waar de bodem tijdens het bakken juist wat dunner was geworden. Het is daarom denk ik het handigst om de soezen niet al te groot te maken. En het helpt sowieso om de soezen een flinke tijd in de koelkast te zetten. Na een halve dag in de koelkast zijn ze het lekkerst!  Ingrediënten voor 12-15 soezen

Lees meer »

Zalm met mosterdsaus & basterdsuiker (barbecue & skottelbraai)

Nog een zalmrecept voor de barbecue en skottelbraai: zalm met mosterdsaus en bruine basterdsuiker. Ook dit recept is heel erg makkelijk om te maken!En soms is het meest simpele recept gewoon het allerlekkerst. De mannen thuis vonden deze zalm van de barbecue het beste smaken (nog beter dan die met pesto)! Ingrediënten voor 4 personen

Lees meer »

Taco's

Gisteravond aten we taco's!  Dat kenden de jongens helemaal niet, dus ik had voor hen een basic variant gemaakt met gehakt, sperziebonen, maïs en sla. En dat ging er in als koek! De dorito's hielpen er trouwens vast ook bij, haha! :-D

Lees meer »