Roggebrood

Dit roggebrood maakte ik voor 100% met roggemeel. Een lekker stevig & donker brood, vol van smaak.   

Heel vaak bepaalt onze voorraadkast wat ik ga bakken of koken. En nu ligt er een hele grote zak met roggemeel in de kast - er zit nog minstens 3 kilo in, denk ik. Ik gebruik vaak roggemeel in combinatie met andere meelsoorten als ik brood bak, en ik voed er ook mijn zuurdesemstarter mee. Maar er zat nog zoveel in de zak dat ik besloot om nu een brood met alleen maar roggemeel te maken.

Dat was wel een dagproject, want ik heb dit brood lang laten rijzen - 7 uur in totaal! Dat is nodig omdat het deeg heel zwaar is, waardoor het langer moet rijzen. Het eerste wat ik dus 's ochtends deed was het deeg voor dit brood kneden, zodat ik het in de loop van de middag kon bakken. En dat was de moeite wel waard hoor - het is een heerlijk brood geworden. Lekker met kaas of spek, of juist met zoete honing of stroop!  

Ingrediënten voor 1 brood

 • 500 gram roggemeel
 • 10 gram zout
 • 10 gram instant gist
 • 20 ml keukenstroop
 • 315 ml koud water

 

En zo maak je 't

 1. Roer het meel en de zout in een kom door elkaar. Voeg daarna de gist toe en roer nogmaals goed door.
 2. Doe de stroop en het water bij het meel en kneed het met je handen in 5-10 minuten op een glad deeg. Dit is een stugger deeg dan brooddeeg gemaakt met tarwebloem!
 3. Leg het deeg in een ingevette kom, dek af met plastic en laat bij kamertemperatuur 4 uur rijzen.
 4. Leg het deeg op je werkblad en druk de lucht er uit. Maak er daarna een mooie deegbal van. 
 5. Bestuif een rijsmandje met roggemeel, of leg een met roggemeel bestoven theedoek in een grote kom. Leg de deegbal daar in, dek af met plastic (of met de punten van de theedoek) en laat bij kamertemperatuur nogmaals 2-3 uur rijzen. Ik deed dat trouwens in mijn oven die ik op 30 graden zette, dat kan ook.
 6. Verwarm de oven voor op 220 graden en zet een lege braadslede onderin de oven.
 7. Keer het rijsmandje om boven een met bakpapier beklede bakplaat. Kerf het deeg aan de bovenkant in met een breadlame of scherp mes. Giet heet water in de braadslede en schuif het brood in de oven.
 8. Bak het brood in zo'n 30-40 minuten gaar. Het brood is goed als het hol klinkt als je op de onderkant tikt, of als de kerntemperatuur 95 graden is.


Bron: Het oorspronkelijke recept komt uit 'Bakken met Paul Hollywood' - ik paste het recept een beetje aan.

 

Reactie plaatsen

Reacties

erna
3 jaar geleden

Kun je dit brood van puur roggemeel ook bereiden en bakken in broodbakmachine?

Gerard Klijn
3 jaar geleden

Hoi, ik heb dit recept gebruikt en een heerlijk roggebrood gebakken! Alleen had ik geen keukenstroop, dus heb ik van dadels opgelost in weinig water en dat gebruikt. wat een lekker brood is het geworden!

Josefien Van Pelt
4 jaar geleden

Hey syts! Ik heb jouw recept uitgeprobeerd maar het was niet helemaal gelukt... brood was ongaar en niet goed gerezen. Hoe kan ik dat voorkomen de volgende keer?