Lets roggebrood (rupjmaize)

Lets roggebrood smaakt totaal anders dan ons Nederlandse brood: het is veel zwaarder en proeft een beetje zuur. Je moet er echt van houden!

Als je je afvraagt hoe ik er nou bij kom om Lets roggebrood te gaan bakken... dat zit zo. Op 17 januari 2016 ging 'De week van gebed' van start; dit jaar met materiaal uit Letland. En dus vroeg onze voorganger mij of ik voor de startzondag ook Lets brood kon bakken voor alle gemeenteleden. Nou, daar wilde ik wel mee aan de slag!

Mijn zoektocht naar Lets brood bracht mij bij 'rupjmaize': een tradioneel roggebrood uit Letland. Dat bakken de Letten al meer dan 1000 jaar: rogge was daar namelijk altijd te krijgen en was dus één van de belangrijkste voedingsmiddelen. Tarwe bijvoorbeeld werd beschouwd als een delicatesse!

Nog een leuk weetje: als mensen in Letland gaan verhuizen krijgen ze vaak een 
brood met zout er bovenop in de vorm van een kruis, als een teken van zegen. Vandaar dat ik Letse roggebroodjes maakte met een kruis er op. Niet met zout trouwens. In de eerste proefversie maakte ik ze wel met zout, maar dat was echt e-nor-rem smerig. Niet te eten! Dat werden dus zaadjes: véél beter :-) 
 

Ingrediënten voor ca. 100 mini-broodjes of 2 grote broden

 • 1115 gram roggemeel
 • 890 ml karnemelk
 • 120 ml appelsap
 • 82 gram suiker
 • 28 gram zout
 • 14 gram droge gist
 • lijnzaad, maanzaad en sesamzaad

 

En zo maak je het

 1. Warm de karnemelk in de magnetron op tot het handwarm is - niet heet! 
 2. Meng in een grote kom alle droge ingrediënten door elkaar. Doe de karnemel en appelsap er bij en meng alles goed door elkaar. Je krijgt nu een dik deeg. Kneed het deeg zo'n 15 minuten met de hand. Het blijft een plakkerig deeg! 
 3. Leg het deeg terug in de kom. Dek de kom af met een theedoek of plastic folie en laat het deeg bij kamertemperatuur (liefst rond de 25 graden) 1-2 uur rijzen. 
 4. Verwarm de oven voor op 200 graden als je kleine bolletjes maakt en op 240 graden als je grote broden maakt. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
 5. Als het deeg is gerezen, maak je met natte handen ongeveer 100 kleine bolletjes van het deeg - of verdeel het deeg in twee helften en bol die op tot twee ronde broden, als je twee grote broden wilt bakken. Leg de bolletjes of broden op de bakplaat, bedek met plastic en laat nogmaals 30 minuten rijzen. 
 6. Maak met een scherp mes in elk bolletje een kruis en strooi daarin wat zaden. 
 7. Zet de bakplaat in de oven en bak de kleine bolletjes in 30 minuten gaar.
  Als je grote broden bakt, zet dan de bakplaat in de oven, verlaag de temperatuur van 240 naar 220 graden en bak de broden in 30-40 minuten gaar. Ze zijn klaar als het hol klinkt als je onder op een brood klopt. 

 
Bron: het recept voor dit roggebrood vond ik op deze Letse website

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.