Volkoren zuurdesembrood

Over mijn eerste volkoren desembrood was ik niet helemaal tevreden. Tijd dus voor een nieuwe poging met een andere methode!

Het eerste volkoren zuurdesembrood was heerlijk, maar ik wilde 'm graag wat luchtiger. Poging twee dus: dit keer maakte ik een voordeeg, dat ik de hele nacht liet staan. Pas de volgende dag ging ik het 'echte' brooddeeg maken.

En maakte dat verschil? Nou, eigenlijk niet zoveel. Dit brood was óók erg lekker maar nog steeds een vrij stevig brood. Ik denk dat er nog maar een poging drie moet komen :-) 

Ingrediënten voor 1 brood

Voor het voordeeg:

Voor het deeg:

  • het voordeeg (471 gram)
  • 142 gram water
  • 312 gram volkoren meel
  • 7 gram zout

 

En zo maak je het

  1. Meng de ingrediënten voor het voordeeg 's avonds door elkaar, dek af met plastic folie en laat de hele nacht staan. 
  2. Meng de volgende ochtend het voordeeg met de water, volkoren meel en zout. Kneed het met de hand in 15-20 minuten tot een soepel deeg. Geen meel toevoegen! Het deeg blijft vrij plakkerig.
  3. Leg het deeg in een licht met zonnebloemolie ingevette kom, bedek met plastic folie en laat het bij kamertemperatuur 5-6 uur rijzen.  
  4. Vorm het brood in de door jouw gewenste vorm en laat het op de met bakpapier bedekte bakplaat nogmaals 1,5-2 uur rijzen. 
  5. Verwarm de oven voor op 240 graden en leg een leeg bakblik onderin (ik gebruik daarvoor een brownieblik).
  6. Snijd met een scherp mes de bovenkant van het brood in. Giet een kopje koud water in het bakblik onderin de oven en schuif het brood er in. Bak 20 minuten bij 240 graden. Verlaag daarna de temperatuur naar 220 graden en bak het brood nog 15-20 minuten. Het brood is gaar als het hol klinkt als je op de onderkant klopt. 


Reactie plaatsen

Reacties

maarten
4 jaar geleden

volgens mij als je meer wit mail doet, krijg je meer luchtigere. maar ja dat is niet zo gezond