Home » Recepten » Hoofdgerechten » Groente & bonen » Zuurkooltaart

Zuurkooltaart

Zuurkooltaart35.jpg

Eet jij zuurkool het liefst in combinatie met iets zoets, of liever met iets hartigs? In deze zuurkooltaart zitten beide varianten - hoef je lekker niet te kiezen!

Vooraf kon ik zelf niet kiezen of ik deze taart nu hartig of zoet wilde. En daarom maakte ik 'm dus maar allebei. Achteraf weet ik alleen ook niet wat ik nu het lekkerste vond: allebei de varianten smaakten namelijk erg goed! Wij aten het als avondeten, maar deze taart zou ook niet misstaan bij een buffet of als bijgerecht bij een uitgebreid diner.

Het is misschien even werk om de taart te maken, maar ik kan je verzekeren dat het de moeite echt waard is. Het heeft door het brooddeeg wel wat van een pizza weg. Ik wil 'm ook nog eens een keer maken met een vulling met tomatensaus er door heen, dan wordt het een pizzataart. Lijkt ons ook errug lekker!  

Wil je trouwens niet twee varianten tegelijk maken? Verdubbel dan de zoete of hartige ingrediënten (op de bacon na, die is al voor twee helften) en laat de andere weg. 
 

Ingrediënten voor 2 personen

  • 250 gram bloem
  • 1/2 zakje gist
  • 1 theelepel zout
  • 200-230 ml lauw water
  • 4 aardappelen
  • 250 gram zuurkool
  • 2 eieren
  • 250 gram bacon
  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 50 gram bloem
  • 150 gram (pittige) geraspte kaas 
  • handje rozijnen
  • 1 grote appel
  • 100 gram ananasstukjes
  • zout
  • peper

 

Bereiden

  1. Meng de 250 gram bloem, gist en zout goed door elkaar.
  2. Voeg daarna het lauwwarme water toe (niet alles in één keer, houd een deel van het water achter) en kneed met je handen of met een mixer met deeghaken tot een glad en soepel deeg. Is het deeg te plakkerig, voeg dan wat extra bloem toe. Als het deeg te droog is, voeg dan nog wat water toe.
  3. Doe het deeg in een kom en bedek met plastic. Laat het deeg op kamertemperatuur 1-2 uur rijzen.
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  5. Schil de aardappels, snijd ze in blokjes, spoel ze schoon en kook ze beetgaar in water met een beetje zout. 
  6. Meng de gekookte en uitgelekte aardappelblokjes met de 50 gram bloem. Meng daarna de geraspte kaas er door heen. Zet even aan de kant.
  7. Laat de zuurkool goed uitlekken. Verdeel de zuurkool over twee schalen.
  8. Snijd de ui, bacon en paprika in kleine stukjes.
  9. Verhit wat olie of bakboter in een koekenpan. Bak de ui, paprika en de helft van de bacon eventjes in de pan. Breng zo nodig op smaak met wat peper en zout. 
  10. Bak in een andere koekenpan de andere helft van de bacon kort.
  11. Snijd de appel in stukjes.
  12. Door de ene schaal met zuurkool meng je de helft van de aardappeltjes, de helft van de gebakken bacon, de appelstukjes, ananas en rozijnen.
  13. Door de andere schaal met zuurkool meng je de ui, bacon en paprika. 
  14. Vet een ronde taartvorm in met boter. Bekleed de bodem en de zijkant van de vorm met tweederde van het brooddeeg. Ik gebruikte een taartvorm die in het midden een opstaande rand had, zodat je twee verschillende taarthelften kunt maken. Maar als je dat niet hebt is een gewone ronde vorm ook prima.
  15. Doe nu de zuurkool op de deegbodem: aan de ene kant de zoete zuurkool met appeltjes, bacon, ananas en rozijnen, aan de andere kant de hartige zuurkool met ui, paprika en bacon.
  16. Kluts de eieren door elkaar en breng op smaak met wat zout en peper. Giet de eieren over de zuurkool in de taartvorm (houd een beetje geklutst ei achter om de taart straks mee te bestrijken). 
  17. Maak van de rest van het deeg een ronde 'deksel' en leg dat op de zuurkooltaart. Plak het deeg vast aan de opstaande randjes van het deeg. Snijd in de bovenkant een paar openingen, zodat de vulling tijdens het bakken lucht kwijt kan.
  18. Bestrijk de bovenkant van de taart met het restje geklutst ei.  
  19. Schuif de taart de oven in en bak 'm in 30 minuten gaar. 
Zuurkooltaart29_vk.jpg
Zuurkooltaart34.jpg
Zuurkooltaart32.jpg
Zuurkooltaart39_vk.jpg
Zuurkooltaart45.jpg
Zuurkooltaart39.jpg
Zuurkooltaart41.jpg
Zuurkooltaart29.jpg
Zuurkooltaart27.jpg
Zuurkooltaart25.jpg
Zuurkooltaart18.jpg
Zuurkooltaart20.jpg
Zuurkooltaart13.jpg

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.