Uit eten in Slowakije

Uit eten in Slowakije is leuk! Het kost namelijk bijna niks & je kunt er heerlijk eten. Wij zijn tijdens onze vakantie dan ook veel vaker uit eten geweest dan we anders in de zomer deden. Met zijn vijven kost dat meestal nogal wat... maar dit keer was 't prima te doen! En dat vonden wij natuurlijk érg vervelend :-)

Ons record was € 23 voor 5 personen - dat was voor een drie-gangenmaaltijd met drankjes. We hebben ook wel eens 'duur' gedaan: € 45,- was onze meest uitbundige maaltijd. Dan kun je nog eens uit eten, toch? Dus dat hebben we ook regelmatig gedaan: op zoek naar de echte Slowaakse gerechten! Hieronder krijg je een (klein) kijkje in de Slowaakse keuken - voor zover ik het op de foto heb gezet en niet meteen heb opgegeten :-) 
 

Voorgerechten

Overal staat kaas bij de voorgerechten. Vonden wij niet erg, natuurlijk! Op deze foto zie je o.a. zachte geitenkaas (met en zonder kruiden), overjarige mozzarella, schapenkaas en brie. De lange slierten bovenin de foto zijn korbáčik: traditionele handgemaakte schapenkaas uit Orava (Zázrivá). Het wordt gestoomd & daarna worden er lange slierten van gemaakt, waar je gewoon knopen in kunt leggen! Grappig, hè? Het is een vrij zoute kaas. Verder ligt er gazdovská parenica, een halfzachte onrijpe gestoomde kaas van koeienmelk. Ook een traditioneel Slowaaks kaasje. Qua smaak totaal niet te vergelijken met de Nederlandse kazen! 

Ook opvallend trouwens: de kaas wordt niet standaard met brood er bij geserveerd. Daar moesten we steeds om vragen. 

Hongaarse goulashsoep. In Slowakije is een maaltijd niet compleet zonder soep vooraf.

Het ziet er wat zwart uit, maar smaakte erg goed: een pečená klobása s horčicou a chreňom (gegrilde worst met mosterd en ‘horseradish’). Wat nou die 'horseradisch precies is weten we nog steeds niet (het is dat witte salade-achtige hoopje rechts onderin. Het was wel lekker, overigens.  

Maaltijdsalade met biefreepjes met dyon mosterd saus en Parmezaanse kaas. Deze salade was wél erg lekker. 

Wij konden weer eens niet kiezen & bestelden dus maar van alles :-) Naast een kaasplankje ook een gegrilde worst (zie hieronder) en kleine hapjes met vlees en kaas. 

Hongaarse paddenstoelensoep. Erg lekker!


Maaltijdsalade met zongedroogde tomaat, warme gegrilde geitenkaas en basilico dressing. Ik had meer van die kaas verwacht, de geitenkaas proefde totaal anders dan ik had verwacht. En dat terwijl ik geitenkaas eigenlijk altijd lekker vind... Deze variant was dus niet zo bijzonder.

En de basilico dressing vond ik ook niet zo'n succes, die proefde ik een paar uur later nog op mijn tong. Hij was wat te sterk van smaak. Jammer. Dit was een royale portie trouwens, ik kreeg het lang niet op!

Deze maaltijdsalades aten we overigens niet in Slowakije, maar midden in de Joodse wijk in Budapest (Hongarije). Super leuk plekje om een hapje met elkaar te eten! 

Hoofdgerechten

Natuurlijk bestelden we bryndzové halušky: het nationale gerecht in Slowakije. Het bestaat uit een op feta lijkende schapenkaas (bryndzové) en brokjes aardappeldeeg (halušky). Het heeft wel wat van spätzle.

In elk restaurant bestel je alle onderdelen van een maaltijd apart: vlees, kaas, aardappels, frietjes, groente, salades, brood... je krijgt niet automatisch aardappels & groente bij je vlees (goed om te weten!). Dit waren trouwens echt heeeeerlijke gekookte aardappels met wat boter er door heen. Die had ik al in geen weken gehad, dus ik heb er van genoten!
 

Vaak worden er gebakken spekjes over heen gestrooid, maar ik koos natuurlijk voor de vegetarische variant. En ik vond het best lekker! Door de saus van geitenkaas is het wel enorm machtig - na één bord zit je vol!

Dit vond mijn man het lekkerste wat hij in een Slowaaks restaurant heeft gegeten: zemíaková placka plená alebo píkantným bravčovým mäsom. Het is een aardappel pannenkoek, gevuld met pikant varkensvlees, ui, hete peper & tomaat. Het lijkt misschien klein op de foto, maar het was echt een enorme pannenkoek! 

Dit is 'syr starej babky' ('kaas volgens onze grootmoeder'), en bestaat uit 'zdruhy syra v cestsičku' (twee soorten gefrituurde kaas) met gebakken aardappels en tartar saus (een soort fritessaus). 

Dit is een spies met braadworst, ui, bacon en nog een soort varkensvlees wat we niet precies konden definiëren :-) Viel erg in de smaak. Met natuurlijk frietjes er bij. 

In elk restaurant kun je frites, gekookte en gebakken aardappels krijgen. De jongens waren erg blij met die frietjes :-) 


Het zijn echt vijf enorme stukken kaas - groter dan een kaassoufflé - dus je kunt wel begrijpen dat ik dit niet allemaal op kreeg! Het smaakte prima, overigens. Ook deze kaas proeft anders dan Nederlandse kaas. 

En dit was ook erg lekker (al is de foto niet zo super): varkensvlees van de grill. Met frietjes & rauwkostsalade. 

Wij dachten kroketten te bestellen voor de jongens. Maar kroketten zijn in Slowakije dus aardappelbolletjes :-) Ook lekker. 

Nagerechten

Echte Slowaakse nagerechten hebben we nooit genomen. Wel ijsjes als toetje, maar die staan niet als officieel dessert op de kaart. Wat staat er dan wel op? Dumplings (kleine deegrondjes of -maantjes gevuld met fruit) of pannenkoeken. Daar hadden we meestal geen zin meer in na een stevige maaltijd. 

Op de foto rechts staat trouwens een Oreo milkshake. Zag er héél lekker uit op de kaart (met echte Oreo's) maar in 't echt was er geen Oreo te bekennen. Dikke tegenvaller dus :-(Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.