Meergranen desembrood met walnoten

Een lekker stevig en smaakvol brood, dat is dit meergranen desembrood met walnoten. Brood is zoveel lekkerder met noten en zaden er doorheen!

Nou ja, dat vinden wij dan in elk geval. Een yoghurtbrood met rozijnen & walnoten bijvoorbeeld. En nóg beter: dit notenbrood (je mag me er bijna voor wakker maken!). Dat doet me elke keer aan zomer, 40 graden en vakantie denken, want tijdens onze vakantie in Frankrijk afgelopen jaar aten we ook regelmatig notenbrood. Zó lekker!

In Frankrijk aten we trouwens ook een paar keer een Jésuite, een soort bladerdeeg-puddingcrème-amandel-schuim brood. Of is het nou gebak? Hoe dan ook, maakt niet uit - waar het om gaat is dat het echt e-norm lekker is. Dus een Jésuite staat met stip op mijn heel-snel-zelf-maken lijstje. Komt binnenkort voorbij.

Maarrrr we dwalen een beetje af van dit brood. Ik maakte het met meergranenmeel, zonder er wit tarwemeel aan toe te voegen. En daardoor is het een vrij stevig brood geworden: meergranen- en volkorenmeel rijst nu eenmaal wat minder. Maar dat is niet erg, ik houd wel van een stevig broodje. En deze was lekker! En nu 100% op. :-)    

Ingrediënten voor 1 klein brood

  • 400 gram meergranen meel
  • 7 gram zout (1 theelepel)
  • 190 gram actieve zuurdesemstarter
  • 215 ml karnemelk
  • 100 gram walnoten, in stukjes gehakt

 

En zo maak je het

  1. Meng het meel en zout met een garde door elkaar.
  2. Roer de zuurdesemstarter en de karnemelk in een grote kom door elkaar.
  3. Doe het meel er bij en kneed met je handen goed door elkaar. 
  4. Laat het deeg 10 minuten staan. Kneed het daarna kort (1-2 minuten) en laat nogmaals 10 minuten staan. Kneed het daarna weer kort, en laat nogmaals 10 minuten staan.  
  5. Kneed het deeg op een schoon aanrechtblad met de hand in ongeveer 10 minuten tot een soepel deeg dat je kunt uittrekken tot een bijna doorzichtig vliesje. Kneed dan de walnoten er door heen.
  6. Bestuif een rijsmand met een beetje bloem. Bol het deeg op tot een ovale vorm en leeg dat met de naad naar boven in de rijsmand. Bedek de rijsmand met plastic (ik verpak 'm in een pedaalemmerzak) en zet in de koelkast. Laat het daar een nacht staan. Ik zette het deeg er 's avonds om 21.00 uur in. Heb je het wel aan tijd? Dan kun je het deeg ook bij kamertemperatuur zo'n 5-6 uur laten rijzen en daarna verder gaan bij stap 8. 
  7. Haal 's ochtends het gerezen deeg uit de koelkast (ik deed dat om 07.00 uur) en laat bij kamertemperatuur door rijzen. Die rijstijd kan variëren: je kunt het 1-2 uur laten staan, of de hele dag. Dit brood schoof ik pas om 17.30 uur de oven in, zodra ik thuis kwam uit mijn werk.

  8. Verwarm de oven voor op 240 graden. Zet onderin de oven een (lege) braadslede.

  9. Keer de rijsmand voorzichtig om en leg het brood op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak met een scherp mes één of meerdere inkeping(en) in het brood.  

  10. Giet een kop water in de braadslede in de oven (dat zorgt voor stoom tijdens het
    bakken). Verlaag de oventemperatuur naar 220 graden, zet de bakplaat met het brood in de oven en bak het brood in 30-40 minuten gaar. Het brood is klaar als het hol klinkt als je er op klopt. Laat afkoelen op een rooster.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.