Koken & bakken met de skottelbraai

In 2015 kochten wij een skottelbraai. Eigenlijk om thuis mee te barbecueën, maar we namen hem een jaar later ook mee op vakantie. En sindsdien gaat 'ie elk  jaar mee, want je kunt er enorm veel mee klaarmaken! Hier lees je een paar ideeën op een rij.


In de afgelopen jaren zag ik op de camping heel vaak mensen die een skottelbraai mee hadden. En eerlijk gezegd vond ik dat nogal overdreven: wat een enorm groot ding om mee te nemen, en wat is er mis met een gewone koekenpan of wok?

Maar in 2015, ná onze vakantie, kochten wij er toch eentje. Niet om mee te nemen naar de camping, maar om op te barbecueën. We hadden een kooltjesbarbecue en dat vonden we zoveel gedoe en niet zo veilig met kleine kinderen. Dus kozen we voor een skottelbraai: 
 

die staat hoger en kan op gas. Als barbecue beviel de skottelbraai in elk geval prima.

En in 2016 besloten we 'm ook mee te nemen op vakantie. Nooit gedacht dat dat zo goed zou bevallen! Ik zit hier nou wel een beetje reclame te maken, hè :-) Maar echt, ik ben er heel blij mee. We hebben er een inlegvel bij waarop je bakt en dat is ideaal: je hebt namelijk helemaal geen boter of olie meer nodig. Daar wilde ik eerst ook niet aan, maar het werkt echt. Vlees & aardappeltjes en alles werd mooi goudbruin zónder boter. En inmiddels hebben we ook een pizzasteen. Niet alleen om pizza's op klaar te maken, maar ook om er brood mee te bakken.

Hieronder vind je een aantal gerechten (met recepten) die wij op de skottelbraai maakten:Maar er kan nog veel meer! Bijvoorbeeld...

Nou ja, eigenlijk alles wat je in de oven of in een wok klaar kunt maken. En je maakt maar één pan vies! Kijk, dat spreekt mij nou wel heel erg aan. 


Hebben jullie ook een skottelbraai & wat maken jullie er allemaal op klaar? 


Reactie plaatsen

Reacties

W.Husselman
10 maanden geleden

Ik gebruik de skottelbraai graag het enige nadeel vindt ik, dat als er een beetje wind staat de vlam uitwaait.

Sabine
4 jaar geleden

Hai! Gister maakte ik de lasagna uit de skottelbraai. Ik schrok wel dat de temperatuur 220 was, ik heel snel de schotel er in zette en hij daarna tot 150 aan het zakken was. Het duurde bijna een half uur voor het weer tegen de 200 graden was en dat was omdat we maar de oven handschoenen op de gaten legden. Hoe doe jij dat? De gaten zijn niet te beïnvloeden verder toch of bak jij feitelijk op lagere temperatuur de lasagna gaar. Hij was uiteindelijk wel heerlijk!

Sytske
7 jaar geleden

Hallo Ans,

Een pizzasteen is een ronde, platte steen (die moet je niet laten vallen dus, dan is ‘ie stuk! ). Die steen leg je op een bakplaat of rooster van de skottelbraai. Een bakplaat van de skottelbraai is van een metaalsoort. Die verwarmt dus ook anders.

Op onze skottelbraai zit inderdaad een deksel met luchtgaten en een thermometer. Met die luchtgaten kun je ofwel ventileren, ofwel de temperatuur omlaag brengen. Maar ik gebruik ze eigenlijk nooit. Als ik de deksel er op zet om ‘m als oven te gebruiken, dan krijg ik ‘m bij het voorverwarmen wel tot zo’n 200 graden, maar als ik maar één keer de deksel er af haal (bijvoorbeeld om het brood, de pizza of de ovenschotel er in te zetten), dan zakt de temperatuur meteen zo’n eind dat ik juist mijn best moet doen om de temperatuur weer hoog genoeg te krijgen! Dus voor het bakken van een brood heb je niet beslist die gaten in de deksel nodig. Scheelt weer ;-)

Een inlegvel zou je ook prima thuis in de oven kunnen leggen lijkt mij, hij moet namelijk tegen hoge temperaturen kunnen. Alleen zijn de inlegvellen van de skottelbraai rond, en onze oven thuis is rechthoekig, dus dat past niet echt! Thuis gebruik ik gewoon bakpapier in de oven. Net zo handig en die gooi ik daarna gewoon weg, scheelt weer schoonmaken. Dat is bij zo’n inlegvel namelijk wel nodig en dat gaat helemaal niet handig :-)

Groetjes! Sytske

Ans
7 jaar geleden

Hoi hoi,
Wat is het verschil met een pizzasteen en de bakplaat van de schottelbraai.
Ik Ie dat jij een deksel met luchtgaten hebt en een termemeter kun je met die luchtgaten de temprotuur regel, door ze open en dicht te maken.
Ik heb nl gewoon een dichte deksel en dacht o ik ga ook eens op de camping gtutenvrij brood proberen te bakken .
Want dat is altijd zo lastig te krijgen op vak. In heet buitenland.
Is een inlegvellen zo'n iets wat je ook in de oven kunt gebruiken?
Ik hoor graag van je .

Vriendelijke groetjes Ans