Meergranen vloerbrood met lijnzaad

Een wit brood smaakt altijd heerlijk, maar een bruin brood met lekker veel pitten en zaden vinden wij het állerlekkerst. Zoals dit meergranen vloerbrood met lijnzaad!

Dit brood moest wat langer in de oven dan ik had verwacht. Meestal is een vloerbrood bij mij in ongeveer 30 minuten wel gaar, maar dit brood had bijna een kwartier extra nodig. Lang leve de kernthermometer die ik voor een paar euro bij de Ikea kocht - dat is echt zo'n handige aankoop! Dan weet je tenminste zeker dat je brood echt helemaal gaar is.

Zo'n thermometer werkt heel simpel: je prikt op een gegeven moment, na een minuut of 20-30, gewoon de pen in het brood. Die kun je er tijdens het bakken in laten zitten. De thermometer zelf hang je aan de buitenkant van de oven, je geeft aan welke temperatuur je wilt bereiken en als je gerecht zo ver is, dan geeft 'ie dat met een piepje aan. Makkelijk, hè? 

WIj hadden dus een lekker vers brood bij de lunch. Met veel zaden en pitten. Ik voegde er zelf lijnzaad aan toe, maar in dit meergranen meel zaten ook extra zaden en pitten. Yum!

Ingrediënten voor 1 brood

 • 75 gram lijnzaad
 • 150 gram heet water
 • 625 gram Terpenmix meergranenmeel met zaden (die kocht ik bij de molen)
 • 9 gram zout
 • 7 gram droge gist (1 zakje)
 • 25 gram zonnebloemolie
 • 300 ml handwarm water


En zo maak je het

 1. Laat het lijnzaad 15-20 minuten wellen in 150 ml heet water.
 2. Doe het meel en zout in een kom. Roer met een garde door elkaar. Voeg daarna de gist toe en roer nogmaals door elkaar met de garde.
 3. Voeg de olie, het water en het lijnzaad (met water) toe en kneed met de hand ongeveer 20 minuten, tot je een soepel deeg hebt waar je een vliesje van kunt trekken (het scheurt dan dus niet meer). Je hoeft geen extra bloem toe te voegen, het deeg wordt vanzelf minder plakkerig! 10-15 minuten kneden in de standmixer kan ook. 
 4. Vet een kom licht in met zonnebloemolie en leg de deegbal er in. Dek af met plastic en laat bij kamertemperatuur ongeveer 1 uur rijzen, tot het twee keer zo groot is.
 5. Bestuif een rijsmandje met bloem. 
 6. Leg het gerezen deeg op je werkblad en druk de lucht er uit. Bol het deeg met de hand op tot een ronde of ovale deegbal. Leg het deeg met de naad naar boven in het rijsmandje. Dek af met plastic (ik doe het mandje meestal in een grote pedaalemmerzak) en laat het deeg bij kamertemperatuur nogmaals een uur rijzen. 
 7. Verwarm de oven intussen voor op 220 graden. Laat een plat metalen bakblik onderin de oven mee voorverwarmen. Ik gebruik daarvoor een brownievorm.  
 8. Keer het rijsmandje om op een met bakpapier beklede bakplaat. Kerf het brood aan de bovenkant in met een scherp mes. Giet een kopje water in het bakblik onderin de oven. Dat zorgt voor stoom, waardoor het brood nog beter rijst. 
 9. Bak het brood in 40 -45 minuten gaar, totdat de kerntemperatuur 95 graden is of (als je geen kernthermometer hebt) het brood hol klinkt als je op de onderkant klopt. Laat het brood afkoelen op een rooster. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.