Krémes

Als we op vakantie zijn in Hongarije kopen we altijd wel een keer krémes, gebakjes met gele room en bladerdeeg. Het lijkt wel wat op onze tompouce; ze zijn in elk geval net zo lastig om zonder knoeien op te eten! :-)


Krémes is heel simpel om te maken; tenminste, als je koelvers bladerdeeg gebruikt. Je kunt natuurlijk ook helemaal zelf bladerdeeg maken, maar dan ben je wel een beetje langer bezig! 

Ingrediënten voor 9 gebakjes

 • 1 vel koelvers bladerdeeg van 40 x 24 cm 
 • 10 middelgrote eieren
 • 130 gram bloem
 • 1 liter volle melk
 • 300 gram suiker
 • 1 vanillestokje
 • poedersuiker of decoratiesuiker

 

En zo maak je ze

 1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
 2. Laat de rol bladerdeeg 10 minuten op kamertemperatuur komen en rol hem daarna voorzichtig uit. Snijd de lap door de helft, zodat je twee stukken van 20 x 24 cm krijgt.
 3. Bak de twee stukken bladerdeeg in 15-20 minuten goudbruin. Haal ze daarna uit de oven en laat de afkoelen. 
 4. Splits de eieren en bewaar zowel het eiwit als het eigeel. 
 5. Doe 50 gram suiker bij het eiwit en klop dit tot een stevig schuim. 
 6. Roer de melk, bloem, eigeel en 250 gram suiker door elkaar. Schraap de vanille uit het vanillestokje en roer dit er ook door. Verwarm het mengsel al roerend in een pannetje totdat het dik is. Het mag niet gaan koken.
 7. Laat de room afkoelen totdat het lauw is. Spatel dan het opgeklopte eiwit er door, totdat je een egale gele room hebt.  
 8. Leg één stuk bladerdeeg in een vierkant bakblik dat ongeveer net zo groot is. Je kunt ook met aluminiumfolie een opstaande rand om het bladerdeeg vouwen; dat is een beetje knutselen, maar werkt prima. 
 9. Schep de room op het bladerdeeg en zorg dat het tot aan de randjes overal gelijkmatig is verdeeld, tot een overal even dikke laag. 
 10. Snijd het andere stuk bladerdeeg in 9 even grote stukken. Leg ze daarna op de kop op de room, zodat de minst bubbelende kant van het bladerdeeg aan de bovenkant zit. 
 11. Zet het gebak 1 uur in de koelkast om verder op te stijven. 
 12. Strooi een laag poedersuiker over de krémes en snijd ze daarna in 9 vierkanten. Je kunt ook decoratiesuiker gebruiken (die wordt ook over bijvoorbeeld kerstbrood gestrooid). 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.