Zoete boffert met perzik en rozijn

Deze boffert (of poffert / trommelkoek) is lekker zoet door de rozijnen & perzik die er door heen zitten. Lekker als warme maaltijd of bij een kopje thee!

Een poosje terug kreeg ik van onze buren een Amelander boffert mix. Toevallig had ik net een paar weken daarvoor een boffert pan gekregen (die stond al heel lang op mijn wensenlijstje). Daar kon ik mooi deze mix voor gebruiken dus! Al was de eerste boffert die ik in de boffertpan maakte trouwens wel een andere: ik maakte eerst een eigen recept, een boffert met rozijnen en een kaneel-suiker laagje op de bovenkant. 

En daarna kwam dus deze boffert met de Amerlander boffert mix. Ik deed er rozijnen en perzik door: lekker zoet! De hoeveelheid beslag was overigens wat te groot voor mijn kleine boffertpannetje van 1 liter, dus ik maakte in twee sessies anderhalve boffert. De grote boffert ging mee naar de kerk, waar we een doopdienst hadden & dus een feestje hadden (zie ook deze perzik-vanille tulband cake). En de kleine boffert gaf ik cadeau aan mijn vader. Hij is er gek op! :-) 

O ja, meer over de achtergrond van een boffert lees je hier.

Ingrediënten voor 1 grote boffert

 • 475 gram Amelander boffert mix (grote kans dat je die mix niet hebt. Je kunt in plaats daarvan ook deze boffert mix zelf maken). 
 • 300 ml halfvolle melk
 • 3 middelgrote eieren
 • 50 gram roomboter, gesmolten
 • 75 gram rozijnen
 • 230 gram perziken uit blik, uitgelekt en droog gedept
 • een beetje paneermeel

En wat je verder nodig hebt:

 • een boffert-/poffert-/trommelkoekpan van 1,5 liter inhoud (dit lijkt op een tulband vorm, maar is wat smaller en heeft een deksel). Heb je geen boffertpan? Een tulbandvorm kan ook, maar dan moet je de boffert in de oven bakken. Zie ook onderaan de pagina.

En zo maak je het

 1. Wel de rozijnen zo'n tien minuten in een kommetje met heet water. Snijd de perziken in kleine stukjes.
 2. Kluts in een grote kom de boffert mix, eieren, melk en gesmolten boter met een garde door elkaar. Giet de rozijnen af en spatel ze samen met de perziken door het beslag. 
 3. Vet de boffertpan (inclusief de deksel) goed in met een klontje roomboter. Doe de paneermeel in de pan, doe de deksel er op en schud de pan heen een weer, zodat de paneermeel mooi door de hele pan is verspreid. 
 4. Giet het beslag in de boffertpan - die is nu ongeveer voor 2/3 gevuld. Doe de deksel op de pan. 
 5. Zet de boffertpan in een pan met koud water, dat tot ongeveer twee vingers onder de deksel van de boffertpan komt. De boffertpan moet niet drijven. Breng het water aan de kook en laat de boffert 1,5 - 2 uur zachtjes koken. Controleer regelmatig of de pan niet droog kookt; giet er eventueel wat water bij. 
 6. Haal de boffertpan uit het hete water. Haal de deksel er af en kijk of de boffert gaar is: een satéprikker moet er schoon uit komen. Laat de boffert een minuut of 5 in de vorm afkoelen. Keer de vorm daarna om op een bord of snijplank. Als het goed is komt de boffert zonder moeite uit de pan. 
 7. Eet de boffert warm met boter en bruine suiker, of met een stroopsaus (die aten wij er nooit bij trouwens). De stroopsaus maak je heel simpel zelf: 200 gram stroop opwarmen en 100 gram roomboter door de warme stroop mengen). Of gewoon warm of koud met niks er op (alleen een beetje poedersuiker over de bovenkant). Ook erg lekker!


Heb je geen boffertpan? Met een tulbandvorm kan het ook, in de oven: verwarm de oven voor op 180 graden, en bak de boffert in ongeveer een uur gaar. 

 

Dit is een boffertpan: een soort tulbandvorm met deksel. Die zet je vervolgens in een pannetje met kokend water op het vuur.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.