Home » Recepten » Brood, ontbijt & lunch » Brood » 9-granen brood

9-granen brood

9-granenbrood822.jpg

Ik heb geloof ik nog nooit zo'n luchtig & zacht brood gemaakt als dit 9-granen brood. Hij smaakt heerlijk - niet alleen qua structuur, maar ook qua smaak!

In Duitsland vinden ze dit brood waarschijnlijk maar niks. Daar zijn ze lekker zwaar brood gewend. Vergelijk dat met dat luchtige, Nederlandse hap-slik-weg brood... Het is maar net wat je gewend bent, natuurlijk. Ik vind zwaar brood zelf erg lekker - maar dit luchtige brood gaat er ook wel in! 

Ik kneedde dit deeg trouwens niet zelf, maar gebruikte daarvoor mijn net met de post bezorgde standmixer. Hoera, nieuw 'speelgoed' in huis! Dat moest natuurlijk acuut op dezelfde dag nog worden getest, dat snap je wel. Ik zette 'm dus aan het werk met 9-granen meel en bakte dat in 'n broodbakvorm. En ik was (weer) erg blij met mijn nieuwe kernthermometer, want daardoor kon ik goed in de gaten houden wanneer het brood gaar was. Precies goed! 

Ingrediënten voor 1 groot busbrood

 • 500 gram 9-granen meel
 • 100 gram witte bloem
 • 1,5 theelepel zout
 • 10 gram instant gist
 • 50 gram zachte boter
 • 350 gram handwarm water

 

En zo maak je het

 1. Doe de bloem, meel en zout in een kom. Roer met een garde door elkaar. Voeg daarna de gist toe en roer nogmaals door elkaar met de garde.
 2. Voeg de boter (in blokjes) en water toe en kneed met de hand ongeveer 20 minuten, tot je een soepel deeg hebt waar je een vliesje van kunt trekken (het scheurt dan dus niet meer). Je hoeft geen extra bloem toe te voegen. Je kunt het deeg ook in 10-15 minuten kneden in je standmixer met deeghaken. 
 3. Vet een kom licht in met zonnebloemolie en leg de deegbal er in. Dek af met plastic en laat bij kamertemperatuur ongeveer 1 uur rijzen, tot het twee keer zo groot is. Ik zet het deeg trouwens meestal afgedekt in mijn oven op 30 graden te rijzen. Werkt heel erg goed! 
 4. Vet een broodbakvorm van 30 x 11 cm in met zonnebloemolie.
 5. Leg het gerezen deeg op je werkblad en druk de lucht er uit. Druk het deeg met je platte hand uit tot een rechthoekige lap. Niet scheuren of trekken, echt zachtjes drukken. Vouw de linkerflap van het deeg iets over het midden. Vouw daarna de rechterflap van het deeg een klein stukje over de linkerflap. 
 6. Druk nogmaals van onder naar boven met je platte hand de lucht uit het deeg, en rol daarna het deeg op van onder naar boven. Leg het deeg met de naad naar beneden in het bakblik. Laat het deeg op een warme plek nogmaals een uur rijzen. 
 7. Verwarm de oven intussen voor op 230 graden. Laat een plat metalen bakblik onderin de oven mee voorverwarmen. Ik gebruik daarvoor een brownievorm.  
 8. Zet het brood als het goed is gerezen (het deeg veert dan langzaam terug als je het met je vinger indrukt) in de oven. Giet een kopje water in het bakblik onderin de oven. Dat zorgt voor stoom, waardoor het brood nog beter rijst. 
 9. Bak het brood 20 minuten op 230 graden; verlaag daarna de oventemperatuur naar 200 graden en bak nog 30-40 minuten. Controleer wel even tussentijds; misschien duurt het in jouw oven minder lang voor het brood gaar is. Check ook regelmatig of de bovenkant van het brood niet te donker kleurt; leg er desnoods een stuk aluminiumfolie over heen. 
 10. Het brood is klaar als het hol klinkt als je op de onderkant klopt, of als de kerntemperatuur 95 graden is. Dat kun je meten met een kernthermometer (de mijne kocht ik bij de Ikea voor € 9 euro). Haal het brood uit het bakblik en laat afkoelen op een rooster. 9-granenbrood1.jpg
9-granenbrood8.jpg
9-granenbrood6.jpg
9-granenbrood16.jpg
9-granenbrood102.jpg
9-granenbrood13.jpg
9-granenbrood18.jpg

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.