Nieuws

Vanillecake met Zùsto

Een poosje terug kreeg ik een zak Zùsto - een alternatief voor gewone suiker - om te testen. En om goed te kunnen vergelijken besloot ik om er als eerste een hele gewone vanillecake mee te bakken. Dit is 'm geworden en hij smaakt prima! 

Lees meer »

Ravioli lasagne

Vinden jullie ravioli ook zo lekker? Ik maakte er een grote schaal lasagne mee, met spinazie, kipfilet, zelfgemaakte tomatensaus en een lekker dikke laag kaas. 

Lees meer »

Twix taart

Wij zijn gek op Twix. Want koek, karamel en chocolade allemaal bij elkaar, dat is toch een gouden combinatie? Dus een Twix taart, die gaat er bij ons ook wel in! 

Lees meer »

No knead waldkorn brood

Lekker makkelijk, zo'n brood dat je amper hoeft te kneden. Je moet het vooral een paar uren laten staan en dan kun je 'm zo bakken. Handig, vind je ook niet?

Lees meer »

Een pakje bij de post!

Een pakje bij de post! Met daarin deze zak met Zùsto, een suikervervanger met 4x minder calorieën dan gewone suiker. Maar de smaak en crunch van wat je er mee maakt zouden precies hetzelfde moeten zijn als wanneer je met gewone suiker bakt. Ik mag er mee gaan testen, dus ik moet even goed nadenken wat ik er mee zal maken! Kennen jullie Zùsto ook, en wat zijn jullie ervaringen er mee?

Lees meer »

Abrikozen kruimelkoek

Als je heel snel iets lekkers wilt bakken voor heel veel mensen, dat is deze abrikozen kruimelkoek het ideale recept! Dat lust echt iedereen (ook de kinderen) en je hebt 'm in een paar minuten gemaakt. 

Lees meer »

Brood kneden in een zak

Je zou zeggen dat dit een heel gewoon bruin brood is. En dat is het ook, maar ik heb 'm op een andere manier gekneed: namelijk in een zak! Dan houd je lekker schone handen ;-)

Lees meer »

Stoofpot zoete aardappel

Ik zit onze vakantiefoto's van deze zomer nog eens te bekijken en daar kom ik dit lekkere stoofpotje met zoete aardappel weer tegen! Dat was niet alleen heerlijk, maar het is ook super leuk om in zo'n grote pan boven een houtvuur te koken. Ook erg gezellig trouwens om met zijn allen te doen - kampvuurtjes zijn gewoon sowieso leuk :-). Als we ooit eens gaan verhuizen, dan wil ik een tuin die groot genoeg is voor een vuurplaats. En dan wil ik zo'n driepoot met megagrote pan er bij! In Slowakije kon je die op heel veel plekken kopen en ze waren ook helemaal niet zo duur, dus ik kwam wel een beetje in de verleiding om er eentje mee te nemen. Maar ja, waar zouden we 'm dan thuis moeten laten in ons stadstuintje? Klein detail ;-)

Lees meer »

Abrikozenjam

Vroeger lustte ik niet eens jam. En nu maak ik het gewoon zelf! Deze jam maakte ik met abrikozen die net vers van de boom waren geplukt. Beter kan niet, toch?

Lees meer »

Banketbakkersroom

Banketbakkersroom is heel eenvoudig zelf te maken, met maar een paar ingrediënten! Je moet vooral zorgen dat je goed op blijft letten, zodat de melk niet overkookt of de room aanbrandt... :-)

Lees meer »

Amandelspijs

In de Nederlandse supermarkten kun je overal wel amandelspijs kopen, maar dat is in het buitenland lang niet altijd het geval. Gelukkig kun je amandelspijs heel eenvoudig zelf maken! 

Lees meer »

Vlierbessenjam

Ik heb al heel vaak bij een vlierbessenboom gestaan en gedacht: ik wil nog eens wat met die bessen maken! Dus toen ik deze zomer op de camping overal vlierbessen ontdekte, heb ik meteen mijn kans gegrepen.Omdat ik ook nog een appel en twee perziken had liggen, heb ik die ook gebruikt om door de jam te doen. Dat maakt 'm ook meteen wat dikker; dat vind ik wel lekker!

Lees meer »

Ronde aardbeienslof

Op de laatste dag van onze vakantie bakte ik deze ronde aardbeienslof, in een Slowaakse keuken! De beide campingbeheerders wilden 'm namelijk heel graag eens proeven. Dus bakken maar! Met hier en daar een beetje improviseren, omdat we niet alle ingrediënten konden vinden.

Lees meer »

Cruesli kersenyoghurt taartjes

Staat er nog een beetje yoghurt in de koelkast dat hoognodig op moet? Maak er dan taartjes mee! Deze kleine kersenyoghurt taartjes hebben een bodem van cruesli met noten, maar je kunt er natuurlijk ook een gewone koekjesbodem bij maken.Het spannendste onderdeel van dit recept vond ik de vraag of de taartjes wel heelhuids uit de bakringen zouden komen. Een springvorm kun je open klikken en zo om een taart weg halen, maar met een bakring wil dat natuurlijk niet! Ik moest de taartjes dus omhoog duwen uit de bakringen. Dat moest even heel voorzichtig, maar ging gelukkig zonder problemen. Wat daarbij erg hielp waren de bodempjes van de taartjes: een cruesli bodem is namelijk een stuk steviger dan een bodem van biscuit! Dat had ik niet verwacht, maar was wel erg handig om de vormpjes uit de bakringen te krijgen. En dan heb je dus vier van die leuke mini taartjes! Als je wel een bodem met koekjes maakt, dan kun je dus beter voor een springvorm kiezen en een grotere taart maken. Ik ben bang dat je de taartjes anders niet heelhuids uit de vormen krijgt.Ingrediënten voor 4 taartjes

Lees meer »

Straciatella bananentaart (krtkova torta)

In Slowakije hebben ze hele lekkere taartjes: onder andere deze straciatella bananentaart! Die heet daar 'Krtkova torta', maar hij wordt ook wel 'molshoop taart' genoemd. Drie keer raden waarom ;-) Ik zocht eerder al eens uit hoe je deze taart zelf maakt. Super simpel eigenlijk en heel erg lekker! Dit recept is goed voor een grote taart voor 12 personen. Liever een kleiner taartje met 6 punten? Deel dan alle ingrediënten door 2 en gebruik een kleinere springvorm van 17 cm doorsnede. De baktijd van de cake blijft ongeveer gelijk, maar houdt 'm tijdens het bakken even goed in de gaten. Ingrediënten voor 1 taart van 12 stukjes

Lees meer »

Vakantie in Slowakije (2018)

Deze zomer kampeerden we, net als twee jaar geleden, weer drie weken in het zuiden van Slowakije. Dit keer zaten we echt letterlijk op de grens met Hongarije: we stonden met onze tent namelijk naast de rivier de Ipel, en die loopt precies op de grens tussen beide landen. We hadden een prachtig plekje bij een oud landhuis, met een heel mooi uitzicht. 

Lees meer »